Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Rekenrente verder omlaag. Pensioenen nog lager

Rekenrente verder omlaag. Pensioenen nog lager

woensdag 12 juni 2019 om 14:09:04 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
vp knipselDe hoogte van je pensioenuitkering is voor een groot deel afhankelijk van de rentestand op het moment van pensionering. Die rente noemt men de rekenrente. Een lagere rekenrente heeft invloed op de hoogte van de uitkering en de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Vakbonden en pensioenfondsen zijn voorstander van het verhogen van de rekenrente maar minster Koolmees heeft het tegenovergestelde besloten: Een verlaging van de rekenrente vanaf 2021.

Dekkingsgraad pensioenfondsen 2,5% lager
Door de lagere rekenrente zal de dekkingsgraad bij veel pensioenfondsen nog lager worden. De verwachting is dat de dekkingsgraad gemiddeld met 2,5% zal dalen. Het gevolg zal zijn dat veel pensioenfondsen of minder pensioen kunnen uitkeren aan gepensioneerden of de premies moeten verhogen voor de groep die nog aan het sparen is voor het pensioen.

Lage rekenrente ook pijnlijk voor beschikbare premieregelingen
Ook voor mensen met een pensioenregeling op basis van beschikbare premie is de rekenrente zeer bepalend voor de hoogte van de levenslange pensioenuitkering. Veel mensen met een vrijkomende pensioenpolis zijn teleurgesteld in de hoogte van het pensioen dat ze uiteindelijk kunnen aankopen.

Variabel pensioen aLternatief voor pensioen met lage rekenrente
Gelukkig is er nu een alternatief: het variabele pensioen. Hierbij is de hoogte van de uitkering niet afhankelijk van de rekenrente maar vooral van het rendement dat men kan halen door te beleggen met het vrijkomende pensioenkapitaal.
Er zijn op dit moment 4 verzekeraars die variabel pensioen aanbieden: Aegon, ABN AMRO, Allianz en Nationale Nederlanden.
In dit Ebook over variabel pensioen lees je alles over deze 4 aanbieders.

Online variabel pensioen vergelijken
Moneywise is specialist in het vergelijken van variabel pensioen en heeft een unieke vergelijking voor variabel pensioen ontwikkeld. Je vergelijkt hiermee alle aanbieders op de hoogte van de pensioenuitkering in het eerste en tiende jaar. De module laat zien wat de opbrengsten en de kosten zijn. Je kunt online een offerte aanvragen voor een variabel pensioen aanvragen via Moneywise.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons