Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Rekenrente verder omlaag. Pensioenen nog lager

Rekenrente verder omlaag. Pensioenen nog lager

woensdag 12 juni 2019 om 14:09:04 Jeroen Wolfsen 4 reacties
vp knipselDe hoogte van je pensioenuitkering is voor een groot deel afhankelijk van de rentestand op het moment van pensionering. Die rente noemt men de rekenrente. Een lagere rekenrente heeft invloed op de hoogte van de uitkering en de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Vakbonden en pensioenfondsen zijn voorstander van het verhogen van de rekenrente maar minster Koolmees heeft het tegenovergestelde besloten: Een verlaging van de rekenrente vanaf 2021.

Dekkingsgraad pensioenfondsen 2,5% lager
Door de lagere rekenrente zal de dekkingsgraad bij veel pensioenfondsen nog lager worden. De verwachting is dat de dekkingsgraad gemiddeld met 2,5% zal dalen. Het gevolg zal zijn dat veel pensioenfondsen of minder pensioen kunnen uitkeren aan gepensioneerden of de premies moeten verhogen voor de groep die nog aan het sparen is voor het pensioen.

Lage rekenrente ook pijnlijk voor beschikbare premieregelingen
Ook voor mensen met een pensioenregeling op basis van beschikbare premie is de rekenrente zeer bepalend voor de hoogte van de levenslange pensioenuitkering. Veel mensen met een vrijkomende pensioenpolis zijn teleurgesteld in de hoogte van het pensioen dat ze uiteindelijk kunnen aankopen.

Variabel pensioen aLternatief voor pensioen met lage rekenrente
Gelukkig is er nu een alternatief: het variabele pensioen. Hierbij is de hoogte van de uitkering niet afhankelijk van de rekenrente maar vooral van het rendement dat men kan halen door te beleggen met het vrijkomende pensioenkapitaal.
Er zijn op dit moment 4 verzekeraars die variabel pensioen aanbieden: Aegon, ABN AMRO, Allianz en Nationale Nederlanden.
In dit Ebook over variabel pensioen lees je alles over deze 4 aanbieders.

Online variabel pensioen vergelijken
Moneywise is specialist in het vergelijken van variabel pensioen en heeft een unieke vergelijking voor variabel pensioen ontwikkeld. Je vergelijkt hiermee alle aanbieders op de hoogte van de pensioenuitkering in het eerste en tiende jaar. De module laat zien wat de opbrengsten en de kosten zijn. Je kunt online een offerte aanvragen voor een variabel pensioen aanvragen via Moneywise.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Jan GM Veltman

5 juni 2020 11:36:31

Ik ben mij aan het verdiepen in de systematiek van het variabel pensioen. Ik heb nl een variabel pensioen bij NN. Nu krijg ik elk jaar een nieuwe berekening en ik heb mij twijfels over de gehanteerde getallen die ik zie. Ik heb een mix van 70% vast en 30% variabel. vorig jaar heeft mijn beleggingsdeel ruim 26% rendement gehaald. Dit rendement wordt gespreid over x aantal jaren. Bij de berekening wordt echter ook het effect van de marktrente meegenomen alsmede de door NN gehanteerde rekenrente (beoogd rendement) van 3,9%. Het effect van de marktrente is 6,14% negatief. NN kan geen duidelijke onderbouwing geven van dit precentage. Al met al blijft er van de 26% 14,09% over die weer verspreid wordt over x aantal jaren.
Vragen: volgens mij is het max toegestane rekenrente (wet verbeterde pensioenregeling) 3%. NN hanteert bijna 4%. Volgens de vele artikelen die ik lees is de marktrente niet van toepassing op het variabel gedeelte van het pensioen. (beleggings gedeelte) en zo ja dan lijkt mij 6,14% negatief buitensporig hoog als ik eea nakijk op de website van de DNB. Kunt u mij zeggen of ik er volledig naast zit?

reageer op Jan GM Veltman

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 juni 2020 12:20:19

Beste Jan,
Het variabel pensioen zit veel ingewikkelder in elkaar dan mensen denken (of kunnen weten). In 2019 hadden onze klanten bij verschillende verzekeraars een rendement van ongeveer 10% tot 20%. Dan zou je verwachten dat de uitkering in het jaar erna met ongeveer dat bedrag omhoog gaat. Dat valt tegen. Sterker nog ik heb situaties gezien waarbij de uitkering zelfs iets lager was.
Een van de oorzaken zit in de rekenrente. Die is namelijk nog steeds van belang.
Even een voorbeeld: Je start op 1 januari 2019 met een kapitaal van € 100.000 en je ontvangt 12 maanden lang iedere maand € 500. Na een jaar heb je dus € 6.000 ontvangen. De waarde in de pot is dan gedaald van € 100.000 naar € 94.000. Maar gelukkig is er een mooi rendement gemaakt. Je hebt € 12.000 verdient op je beleggingen. Dus op 01 januari 2020 zit er €106.000 in de pot. Toch daalt je maandelijkse uitkering naar € 475. Hoe kan dat?
In 2019 stond de rekenrente in dit voorbeeld nog op 0.75% en kon je met € 100.000 een uitkering van € 500 per maand aankopen. Een jaar later is de renkenrente gedaald en zelfs negatief: -0.6%. Je hebt dan wel meer kapitaal (€ 106.000) maar door de lage rekenrente is de uitkering nu slechts € 475. Het jaar daarna berekent de verzekeraar weer hoeveel kapitaal er is en hoe de uitkering van dat jaar op basis van de rekenrente van dat moment bedraagt. Naast deze reken om heb je ook nog te maken met de kosten die een verzekeraar rekent en de verwachting over de sterftecijfers. Dat maakt het complex om te snappen en eigenlijk voor een consument (maar ook voor mij als specialist) onmogelijk om na te rekenen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan GM Veltman

5 juni 2020 14:24:01

Bedankt voor de snelle reactie. Ik begrijp de componenten die de uitkering bepalen. Rekenrente in 2019 was inderdaad 0,75% en kan zelfs negatief zijn (-o,6%) maar niet minus 6,14% zoals NN hanteert.

reageer op Jan GM Veltman

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 juni 2020 16:52:10

Beste Jan,
Ik kan je rekensom niet volgens en weet niet waar de getallen die je noemt vandaan komen. Maar zoals ik al zei je kan deze producten zelf niet narekenen omdat je niet weet met welke variabele er gerekend wordt. Voor alle producten geld dat ze streng worden gevolgd door DNB en ik van mening ben dat het wel 'zuivere producten' zijn ( verzekeraars hebben nu eenmaal niet de beste naam qua kosten nen transparantie). Maar een verzekeraar moet gewoon goed uit kunnen leggen hoe ze aan de nieuwe berekeningen van de jaaruitkering komen.
Jeroen Wolfsen

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662