Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Pensioenverzekeraars zitten niet te wachten op pensioenknip

Pensioenverzekeraars zitten niet te wachten op pensioenknip

maandag 29 juni 2015 om 12:05:15 Jeroen Wolfsen 1 reacties
lijfrenteDe plannen van staatssecretaris Klijnsma om de pensioenknip weer nieuw leven in te blazen worden nog niet met open armen ontvangen door verzekeraars. Dit blijkt uit een rondgang van MoneyWise langs de 5 grote pensioenverzekeraars.

De pensioenknip moet het mogelijk maken om in eerste instantie slechts voor 2 jaar een pensioenuitkering aan te kopen.  Door de lage rentestand van dit moment is het namelijk zeer onvoordelig om nu een levenslang pensioen aan te moeten kopen. Door de aankoop van het levenslang pensioen nog 2 jaar uit te stellen kan de gepensioneerde mogelijk meer pensioen krijgen voor de rest van zijn leven.

Geen enkele zekerheid


De pensioenknip biedt verzekerden echter geen enkele zekerheid op een hoger pensioen. Sterker nog, de kans op een lager pensioen is levensgroot aanwezig. De rente moet in twee jaar namelijk flink stijgen om alle extra kosten die gepaard gaan met de pensioenknip goed te maken. Stijgt de rente niet of niet genoeg, dan levert de pensioenknip simpelweg verlies op.

Verzekeraars: Alleen als het moet en dan alleen eigen klanten


MoneyWise heeft de 5 grote verzekeraars (Aegon, Nationale Nederlanden, a.s.r., Zwitserleven en Delta Lloyd) gevraagd of men de pensioenknip gaat aanbieden. Alle partijen geven aan dat ze hier absoluut niet op zitten te wachten en het alleen aangaan bieden als het een wettelijke verplichting wordt. Voorlopig doet men echter niets en wacht eventuele wetgeving af. Het is zeker geen kwestie van ‘even’ een paar voorwaarden aanpassen voor de huidige producten.  En daar zit dan ook het probleem voor de verzekeraars. Ze moeten investeren in een product waar ze geen heil in zien. Niet voor hunzelf en niet voor de klant en dat  in 2017 weer van de plank gehaald gaat worden.
Aanvullend daarop geeft men aan dat waarschijnlijk alleen bestaande eigen pensioenklanten de mogelijkheid krijgen voor de pensioenknip. Consumenten kunnen dus niet shoppen met hun pensioenkapitaal voor de pensioenknip. Daarmee ontstaat er wederom een probleem met de pensioenknip: men moet het doen met het tarief dat de huidige verzekeraar aanbiedt.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

EGJ Beerens

29 september 2015 11:30:17

Lang leve de neo-liberale marktconcurrentie !!

reageer op EGJ Beerens
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons