Pensioen

Pensioen opnemen om hypotheek af te lossen?

Jeroen Wolfsen geschreven op vrijdag 01 februari 2019 om 17:08:57
We krijgen best vaak de vraag of het mogelijk is om pensioen op te nemen en dat te gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen. En tot op heden is het antwoord daarop: 'Nee, helaas dat is fiscaal niet toegestaan'. U moet een levenslange uitkering aankopen voor uw pensioen. En als u dat niet doet, betaalt u in één keer de volle mep aan belastingen. Waarschijnlijk 72%, namelijk 52% inkomstenbelasting en 20% revisierente.
Maar dit lijkt te gaan veranderen!

Wetsvoorstel pensioen in één keer opnemen
Minister Koolmees van Sociale zaken is bezig met een voorstel waarin het mogelijk gaat worden om in één keer 10% van het beschikbare pensioenvermogen op te nemen. En dat is een grote verandering voor het Nederlandse pensioenstelsel dat altijd een heel duidelijk karakter had: een pensioen moet levenslang uitgekeerd worden.

Het voorstel van Koolmees is een onderdeel van een tien punten plan. Met dit plan moeten een aantal problemen op pensioengebied weer vlot getrokken worden. Een eerlijker stelsel voor jongeren, meer keuzevrijheid, meer invloed op beleggingsbeleid en pensioen voor zelfstandigen. Het zijn allemaal onderwerpen die behandeld worden in dat nieuwe tien punten plan en die uiteindelijk moeten leiden naar een beter pensioenstelsel dat persoonlijker en robuuster moet worden.

Pensioen is bruto
Hoe het er precies uit gaat zien is allemaal nog onduidelijk. Er zal ook flink over onderhandelt moeten worden binnen de politiek en met de werkgevers en vakbonden. Maar reken jezelf nu niet meteen rijk. Het geld dat is je pensioenpot zit is bruto geld. Het is eigenlijk uitgesteld loon waar nog belasting over betaald moet worden. Ik acht de kans klein dat je dit bruto geld zo maar kan opnemen om het als netto geld te gebruiken om je hypotheekschuld mee te verlagen. Er zal toch iets van belasting over betaald moet worden. Aan de andere kant: Als je de hypotheekschuld er mee aflost, betaal je minder rente en krijg je weer minder terug aan belastingen. Dat bespaart de overheid weer geld. Het is afwachten hoe er uit gaat zien, maar er gaat iets gebeuren. Dat is duidelijk.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.392 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube