Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Pensioen opnemen om hypotheek af te lossen?

Pensioen opnemen om hypotheek af te lossen?

vrijdag 01 februari 2019 om 17:06:05 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
lijfrenteWe krijgen best vaak de vraag of het mogelijk is om pensioen op te nemen en dat te gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen. En tot op heden is het antwoord daarop: 'Nee, helaas dat is fiscaal niet toegestaan'. U moet een levenslange uitkering aankopen voor uw pensioen. En als u dat niet doet, betaalt u in één keer de volle mep aan belastingen. Waarschijnlijk 72%, namelijk 52% inkomstenbelasting en 20% revisierente.
Maar dit lijkt te gaan veranderen!

Wetsvoorstel pensioen in één keer opnemen
Minister Koolmees van Sociale zaken is bezig met een voorstel waarin het mogelijk gaat worden om in één keer 10% van het beschikbare pensioenvermogen op te nemen. En dat is een grote verandering voor het Nederlandse pensioenstelsel dat altijd een heel duidelijk karakter had: een pensioen moet levenslang uitgekeerd worden.

Het voorstel van Koolmees is een onderdeel van een tien punten plan. Met dit plan moeten een aantal problemen op pensioengebied weer vlot getrokken worden. Een eerlijker stelsel voor jongeren, meer keuzevrijheid, meer invloed op beleggingsbeleid en pensioen voor zelfstandigen. Het zijn allemaal onderwerpen die behandeld worden in dat nieuwe tien punten plan en die uiteindelijk moeten leiden naar een beter pensioenstelsel dat persoonlijker en robuuster moet worden.

Pensioen is bruto
Hoe het er precies uit gaat zien is allemaal nog onduidelijk. Er zal ook flink over onderhandelt moeten worden binnen de politiek en met de werkgevers en vakbonden. Maar reken jezelf nu niet meteen rijk. Het geld dat is je pensioenpot zit is bruto geld. Het is eigenlijk uitgesteld loon waar nog belasting over betaald moet worden. Ik acht de kans klein dat je dit bruto geld zo maar kan opnemen om het als netto geld te gebruiken om je hypotheekschuld mee te verlagen. Er zal toch iets van belasting over betaald moet worden. Aan de andere kant: Als je de hypotheekschuld er mee aflost, betaal je minder rente en krijg je weer minder terug aan belastingen. Dat bespaart de overheid weer geld. Het is afwachten hoe er uit gaat zien, maar er gaat iets gebeuren. Dat is duidelijk.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons