Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Pensioen op 65 of eerder? Ja graag!

Pensioen op 65 of eerder? Ja graag!

vrijdag 29 januari 2016 om 17:20:45 Jeroen Wolfsen 4 reacties
lijfrenteZestig procent van de Nederlanders onder de 40 jaar geeft aan dat men niet langer wil werken dan hun 65e. Sterker nog, een derde van deze groep wil eigenlijk wel stoppen met werken voor hun 65e. Ze verwachten tegen die tijd voldoende gespaard te hebben om te kunnen stoppen met werken.

Pensioenuitvoerder BeFrank liet een onderzoek doen onder ruim 1000 Nederlanders tot 40 jaar. Hieruit blijkt dat er een groot verschil is tussen de verwachtingen en de realiteit. Juist jongeren worden geconfronteerd met een steeds hogere leeftijd waarop men in aanmerking komt voor een AOW uitkering en Pensioen. Het idee om eerder te kunnen stoppen met werken klinkt dan ook mooi maar zal in de werkelijkheid voor velen niet mogelijk zijn.

In de praktijk blijken jongeren ook nauwelijks inzicht te hebben in hun pensioen. Tachtig procent geeft aan dat men niet met hun pensioen bezig is en dat het nog 'heel ver weg' is.

Goede pensioenregeling belangrijk


Ondanks het feit dat 60% aangeeft dat ze een goede pensioenregeling belangrijk vinden heeft men geen idee wat ze later iedere maand nodig hebben om rond te kunnen komen. Pas op latere leeftijd, halverwege de loopbaan, ontstaat voor het eerste de behoefte om na te gaan denken over de pensioensituatie.  Ouders (53%), internet (40%) en een financieel adviseur (28%) zijn dan de meest geraadpleegde bronnen voor meer informatie.

Pensioensparen op een eigen pensioenrekening


Als iedereen een eigen pensioenrekening zou hebben waarop men kan sparen of beleggen voor een eigen pensioen zou men veel meer inzicht en betrokkenheid hebben bij het eigen pensioen. Het is dan veel beter inzichtelijk hoeveel pensioen er bij elkaar is gespaard en wat men daar later mee kan doen. Maar voordat het zover is moet er nog wel wat veranderen in pensioenland. Pensioen kan nu alleen geregeld worden via een pensioenfonds of een pensioenverzekeraar. Pensioensparen via een bank is helaas nog niet mogelijk.

Zelf je pensioen regelen


Een goed pensioen via je werkgever is leuk maar de kans is groot dat je hier ook zelf mee bezig moet zijn. dat kan op verschillende manieren. Je kunt zorgen dat je voldoende spaargeld hebt op latere leeftijd. Of je zorgt ervoor dat je de hypotheekschuld op je iegen woning hebt afgelost, zodat je op pensioenleeftijd geen woonlasten meer hebt. Of je gaat nu al sparen voor je pensioen met fiscaal voordeel middels banksparen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Ad

16 september 2016 9:04:16

Beste Jeroen, Ik leg in in pensioensparen bij Brand New Day, eigenlijk pensioenbeleggen dus. Als ik dit vermogen eerder dan mijn AOW leeftijd wil aanspreken, bijvoorbeeld al op mijn 45e, kan ik dit vermogen dan al aanspreken zonder fiscale boete en zo ja, wat zijn de randvoorwaarden en mogelijkheden?

reageer op Ad

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 september 2016 10:41:08

Beste Ad,
De rekening die je hebt bij BND maakt gebruik van de fiscale spelregels van lijfrente. Dat wil zeggen dat de inleg aftrekbaar is (binnen de jaarruimte) en de uitkeringen belast zijn. Die uitkering mag je niet in 1 keer ontvangen maar mag je alleen ontvangen in (maandelijkse) termijnen. en dat mag pas vanaf ja AOW leeftijd.
Als je eerder het een bedrag in een keer wilt opnemen dat gaat de 'vlag uit' bij de belastingdienst en heffen ze in het slechtste geval in een keer 52% plus 20% revisierente.
Dit zijn dus wel belangrijke zaken om in de gaten te houden en hierover zou je eigenlijk op de hoogte moeten zijn voordat je een dergelijk product afsluit.
Als je vragen hebt, mag je ons altijd bellen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ad

16 september 2016 10:51:26

Geldt hiervoor niet "In een aantal gevallen kunt u uw lijfrente vóór leeftijd 65 laten uitkeren. Kiest u voor een lijfrente banksparen uitkeerrekening? Dan is de looptijd van die uitkeringen minimaal tot uw 65e + 20 jaar"? Zie jullie post: http://weblog.moneywise.nl/lijfrente/vraag-van-de-maand-ik-heb-een-lijfrente-en-ik-heb-het-geld-eigenlijk-eerder-nodig-dan-verwacht-wat-zijn-mijn-mogelijkheden/

reageer op Ad

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 september 2016 11:53:20

Ad,
Ja, in principe heb je gelijk. Deze vorm heet de levenslange lijfrente en mag eerder ingaan dan AOW leeftijd. Je moet dan inderdaad een looptijd kiezen tot AOW plus 20 jaar. Het mag ook ingaan vanaf 65 maar dan alleen als er geen geld meer is ingelegd na 31-12-2016. Er zijn dus meerdere mogelijkheden.
In de praktijk kiest bijna niemand voor een dergelijke constructie en zeker niet op leeftijd 45. Je moet je bankspaarsaldo dan in minimaal 40 of 42( aow leeftijd) laten uitkeren. Een kapitaal van € 20.000 levert gedurende een uitkering van 40 jaar ongeveer € 60 per maand bruto op. Dus vandaar dat ik het in mijn vorige antwoord niet genoemd.
Wil je meer weten over alle mogelijkheden met je lijfrente? Download dan onze E book lijfrente
Succes!
Jeroen Wolfsen

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662