Pensioen

Opnemen 10% van pensioen uitgesteld

Jeroen Wolfsen geschreven op dinsdag 05 juli 2022 om 11:31:55
De mogelijkheid voor werknemers die met pensioen gaan om 10% van het pensioenkapitaal in één keer op te nemen wordt uitgesteld. Het was de bedoeling dat dit mogelijk zou worden per 1 januari 2023 maar het wordt met 6 maanden uitgesteld naar juli 2023.

Tien procent pensioen opnemen ingewikkeld

Het plan wordt uitgesteld omdat pensioenfondsen en verzekeraars aangeven dat het erg ingewikkeld is om dit op tijd en goed te regelen. Door de invoering van de nieuwe pensioenwet per januari 2023 komt er al heel veel nieuwe wetgeving op deze partijen af. En de 10% afkoopmogelijkheid maakt het er niet makkelijker op voor de pensioenaanbieders.

Hoe wordt die 10% waarde van het pensioen bepaald?

Voor pensioenfondsen die een vast pensioen per maand uitkeren is het lastiger dan voor verzekeraars waar een pensioenkapitaal vrijkomt waar de werknemer zelf een pensioenuitkering voor aan moet kopen. Pensioenfondsen werken vooral met een salaris diensttijd pensioen. Voor ieder jaar dat men werkt wordt het maandelijks pensioen verhoogd. Hoeveel geld het pensioen fonds hier voor moet reserveren is voor de meeste deelnemers een ingewikkelde rekensom. Bij een verzekeraar, waar de werknemer een pensioen opbouwt op basis van een beschikbare premieregeling, is het vrijkomende pensioenkapitaal wel bekend en dus is die 10% makkelijk vast te stellen.

In één keer opnemen 10 % pensioen en huur- en zorgtoeslag

Ook is er vanuit de politiek angst dat werknemers die met pensioen gaan, te makkelijk en te snel kunnen beslissen om gebruik te maken van de mogelijkheid om een groot bedrag van het pensioen in één keer uitgekeerd te krijgen. Het is natuurlijk erg aanlokkelijk maar heeft wel financiële en fiscale consequenties. Zo is voor de rest van het leven het pensioen per maand daarna lager voor de werknemer. En men loopt het risico door het eenmalig hoger inkomen zorg- en huurtoeslag te verliezen. Werknemers die met pensioen gaan moeten hierover goed geïnformeerd worden.

 
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.971 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube