Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » MoneyWise onderzoek ZZP Pensioen. Goed begin, maar half werk!

MoneyWise onderzoek ZZP Pensioen. Goed begin, maar half werk!

vrijdag 20 februari 2015 om 09:24:05 Jeroen Wolfsen 3 reacties
zzpersMoneyWise heeft onderzoek gedaan naar de nieuwe ZZP Pensioenen die in 2015 op de markt zijn gekomen. Het betreft het ZZP Pensioen van Loyalis, Bright Pensioen en Brand New Day. De drie aanbieders zijn ondergebracht in een vergelijkingsmodule. Hierin zijn alle kosten verwerkt en wordt rekening gehouden met de fiscale voordelen van de producten.

Onduidelijke en onjuiste informatie


De conclusie van dit onderzoek is duidelijk. Consumenten (ZZP-ers) die een dergelijk product willen afsluiten moeten kritisch zijn op de informatie die men op de website van aanbieders kan vinden. Flink doorlezen en goed opletten of alle belangrijke informatie genoemd wordt, is echt noodzakelijk. Wij vinden de informatie in ieder geval soms onduidelijk en soms zelfs onjuist.

 onduideljke en foute berekeningen


Het is belangrijk dat consumenten altijd alle benodigde informatie krijgen om te komen tot de juiste beslissing. Op het moment van verschijnen van dit artikel rekende Bright met een netto rendement, zonder rekening te houden met kosten. Dat is werttelijk toegestaan. Ook kon een klant van 57 jaar rekenen met 10% netto rendement, terwijl men op dat moment defensief belegd. Zo'n berekening komt dan erg rooskleurig uit. Het is misschien wettelijk toegestaan maar het kan leiden tot onduidelijkheid bij consumenten en dat zijn zaken die we niet meer moeten willen in deze branche. Bright heeft dit overigens een week na introductie  aangepast. Bij Loyalis zien we rekenfouten in de indicatie bij levenslange uitkeringen en zijn de uitgangspunten voor hun berekening niet duidelijk.

Beginnersfouten


Gezien de intenties van Bright en het ZZP pensioen kunnen we aannemen dat er sprake is van ‘beginnersfouten’. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat men moedwillig een verkeerde voorstelling van cijfers geeft en onvolledige informatie verstrekt. Maar het was verstandiger geweest als beide partijen hun huiswerk beter hadden gedaan.

Brand New Day Winnaar


Uit de cijfermatige vergelijkingen blijkt in ieder geval dat Bright het slechtste scoort. In bijna alle gevallen komt Brand New Day als beste aanbieder uit de vergelijking.

Lastig te vergelijken


De kostenstructuur met lage fondskosten en jaarlijkse administratiekosten maken dat het voor consumenten lastig is om te ontdekken wie de beste aanbieder is. De vergelijkingsmodule van MoneyWise.nl geeft de consument inzicht.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Sjaak Zonneveld

21 februari 2015 12:47:02

Wij zijn blij dat een onafhankelijke partij als Moneywise financiële producten en organisaties kritisch beoordeelt. Vanmorgen ontvingen wij per e-mail het rapport van Moneywise. Er bleek gedegen en gedetailleerd onderzoek gedaan te zijn naar de nieuwelingen ZZP-Pensioen en BrightPensioen en het al langer opererende BrandNewDay.

Er wordt in het rapport echter melding gemaakt als zouden BrightPensioen en het ZZP Pensioen op een aantal vlakken de wet overtreden. In het geval van BrightPensioen is dit een aantoonbaar onjuiste conclusie!

Deze conclusie was gebaseerd op drie punten:
1.De financiële bijsluiter zou ontbreken op onze website
2.BrightPensioen zou een Dienstverleningsdocument moeten hebben
3.De pensioenindicator werkt met een netto rendement

Alle drie de punten zijn niet juist.
1. De financiële bijsluiter staat in ons documentencentrum en in het stappenplan voor de inschrijving attenderen we de deelnemers erop.
2. Een dienstverleningsdocument is niet van toepassing op BrightPensioen omdat BrightPensioen een beleggingsinstelling is en geen financieel dienstverlener (zoals de Wft deze definieert).
3. Ten tijde van de lancering gaf de pensioenindicator inderdaad een netto-rendement aan. Een dag na de lancering werden we hierop geattendeerd dat het in de branche gangbaar is dat dit bruto moest zijn, waarop de tool is aangepast en sinds 20 februari staat de nieuwe versie live.

Sinds de lancering van BrightPensioen een week geleden en de feedback die we sindsdien ontvingen, is er een aantal wijzigingen ter verduidelijking gedaan of in gang gezet. Hierdoor zijn ook andere punten van kritiek uit het rapport inmiddels niet meer valide. Deze zullen we hier toelichten:

De pensioenindicator
Als hierboven uitgelegd is de pensioenindicator aangepast zodat deze het bruto-rendement aangeeft. Een andere aanpassing die is gedaan (n.a.v. rapport van Moneywise) zorgt ervoor dat iemand nooit meer dan 8 procent rendement kan kiezen en vanaf tien jaar voor pensionering nooit meer dan 6 procent.

Fiscaliteit
Het rapport van Moneywise waarschuwt terecht dat de jaarlijkse vaste vergoedingen niet fiscaal aftrekbaar zijn. Dit hadden we deze week – na advies van financieel adviseur Maarten Koster – al expliciet op de site vermeld en aan de FAQ’s toegevoegd.

Kosten stornering
Er zijn geen kosten voor stornering bij BrightPensioen als dit door de bank gebeurt (bij onvoldoende saldo). Pas als men bewust handmatig storneert nadat de inleg van de stornerende deelnemer al belegd is, brengen we de kosten die daarmee gemoeid gaan (een extra ‘net-asset-value’ bepaling) in rekening. Een dergelijke stornering is bovendien een niet gerechtvaardigde stornering.

Als aangegeven: wij zijn blij met objectieve beoordelingen en met de feedback doen wij dan ook direct ons voordeel. Hiermee kunnen we onze informatievoorziening verbeteren want helder communiceren is immers één van onze kernwaarden. De nog wijzigende website en de vermoedelijke tijdsdruk waaronder het uitgebreide rapport gemaakt is, hebben wellicht de fouten in het rapport veroorzaakt. We hebben Moneywise gevraagd het rapport aan te passen.

reageer op Sjaak Zonneveld

Uw naam

23 februari 2015 22:03:47

Dank, heer Wolfsen, maar uitvoerder van ZZP Pensioen zijn geen beginners. Loyalis, onderdeel van APG, voorheen o.a. ABP, naar eigen zeggen 'verzorger' van het pensioen van 1 op 5 gezinnen in Nederland.

Op de site van ZZP Pensioen kun je 'offerte' aanvragen. Daar kun je geen rechten aan kan ontlenen, maar je kunt er wel aan rekenen.
Dat heb ik gedaan. Ik deed één aanname: dat Loyalis het beloofde gemiddelde rendement (een bescheiden 5,7%) op mijn inleg minus kosten weet vast te houden.

Zo kon ik uitrekenen wat het opgebouwde vermogen aan het eind van de rit zou zijn en wat dat vermogen tegen die tijd maandelijks opbrengt. Dat vergelijk ik met de "offerte". Dan zie ik dat Loyalis maandelijks 10% tot 15% van het rendement op mijn vermogen in eigen zak steekt.

Dat doet APG dan dus ook met de pensioenen van die ambtenaren, onderwijsmensen, enzovoort, of niet?

Jaarverslag APG 2013, pagina 95. 5-koppige Raad van Bestuur van APG ving in 2013 per persoon gemiddeld 418.000 euro direct salaris, plus 152.000 personele - en pensioenlasten. Dat is precies 2,5 keer Balkenendenorm per persoon.

ZZP Pensioen is een initiatief van ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, FNV Zelfstandigen en Platform Zelfstandige Ondernemers. Zijn dat naïevelingen? Hoe kan het dat zij aan durven komen met deze woekerpolis 2.0?

De beginnersfouten van BrightNL wekken weinig vertrouwen.

Is dan de conclusie dat BrandNewDay geen serieuze concurrenten heeft, of zijn er nog andere mogelijkheden, Moneywise?

reageer op Uw naam

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

24 februari 2015 20:25:47

Geachte heer of mevouw,
Wij kunnen op geen enkele manier de rekensom van Loyalis ZZP pensioen controleren. Men geeft geen indicatie van een eindkapitaal, dus het gissen naar de uitkomst. Ook geeft men geen bruo maand uitkering maar een netto uitkering. Ook dat is gissen naar de rekensom. Dat is een vreemde zaak en draagt abslouut niet bij aan een goede informatie voorziening!
Elke ZZP kan ook lijfrente opbouwen via banksparen. Nu lage rentes maar geen jaarlijske kosten.......en ook dan is beleggen mogelijk. Weliswaar met hogere fondskosten.

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662