Pensioen

Meer mogelijkheden met uw pensioen

Jeroen Wolfsen dinsdag 24 november 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Staatssecretaris Klijnsma heeft op 23 november 2015 het wetsvoorstel 'Variabele pensioenuitkering’ ingediend bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat deze wet op 1 juli 2016 wordt ingevoerd. Met dit wetsvoorstel komt er een aantal interessante mogelijkheden voor uw pensioenregeling bij waar u voortaan uit kunt gaan kiezen. Zo kunt u kiezen tussen een vast pensioen, een variabel pensioen of een combinatie daarvan. Het variabele pensioen ontstaat doordat u de mogelijkheid  krijgt om uw pensioen door te beleggen.

Lage rentestand oorzaak lage pensioenuitkering

Deze nieuwe wet is een welkome aanvulling op de bestaande situatie die ervan uitging dat er op pensioendatum altijd een vaste levenslange uitkering aangekocht moest worden. De hoogte van deze uitkering is sterk afhankelijk van de rentestand. Mensen die nu een vrijkomend pensioen hebben en een levenslang pensioen moeten aankopen, ontvangen fors lagere pensioenuitkeringen dan waarop men gehoopt of gerekend had.

Nu al meer mogelijkheden met pensioen

Heeft u nu al vrijkomend pensioenkapitaal? Dan hoeft u niet meteen uw pensioen om te zetten in een levenslange vaste uitkering tegen de huidige lage rente. Er is nu ook al een aantal mogelijkheden waar u gebruik van kunt maken.

Pensioenknip

Zo is er sinds deze zomer de pensioenknip. Als u gebruik maakt van de pensioenknip, dan hoeft u niet het hele kapitaal in één keer om te zetten in een levenslange uitkering. U begint met een kortere uitkering voor maximaal 2 jaar. Daarna heeft u de mogelijkheid om weer opnieuw een keuze te maken wat u met uw pensioen gaat doen.

Hoog-laag pensioen

Als u kiest voor een hoog-laag pensioen, dan spreekt u af dat u een aantal jaren een hoger pensioen krijgt en daarna een lager pensioen. Dit gaat dan wel tegen de huidige rente en ligt dus vast voor de gehele looptijd. Maar een hoog-laag pensioen biedt u meer flexibiliteit en kunt u dus beter laten aansluiten op uw persoonlijke situatie.

Pensioen uitstellen

Sinds kort mag u de aankoop van een pensioen uitkering uitstellen. De wettelijke termijn van 6 maanden waarbinnen u een pensioenuitkering moet aankopen, is verschoven naar een vaste einddatum: 1 januari 2017. Voorwaarde hiervoor is dat u op pensioendatum niet meteen uw pensioen als inkomen nodig heeft.

Pensioen doorbeleggen

En nu komt er dan de laatste mogelijkheid bij. U kunt uw pensioen doorbeleggen. U koopt dan op pensioendatum geen vaste levenslange uitkering aan, maar kiest ervoor om uw pensioenvermogen te beleggen. Afhankelijk van het gemaakte rendement ontvangt u dan een uitkering. Deze uitkering kan variëren.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.363 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube