Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Meer mogelijkheden met uw pensioen

Meer mogelijkheden met uw pensioen

dinsdag 24 november 2015 om 09:35:32 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
vp knipselStaatssecretaris Klijnsma heeft op 23 november 2015 het wetsvoorstel 'Variabele pensioenuitkering’ ingediend bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat deze wet op 1 juli 2016 wordt ingevoerd. Met dit wetsvoorstel komt er een aantal interessante mogelijkheden voor uw pensioenregeling bij waar u voortaan uit kunt gaan kiezen. Zo kunt u kiezen tussen een vast pensioen, een variabel pensioen of een combinatie daarvan. Het variabele pensioen ontstaat doordat u de mogelijkheid  krijgt om uw pensioen door te beleggen.

Lage rentestand oorzaak lage pensioenuitkering


Deze nieuwe wet is een welkome aanvulling op de bestaande situatie die ervan uitging dat er op pensioendatum altijd een vaste levenslange uitkering aangekocht moest worden. De hoogte van deze uitkering is sterk afhankelijk van de rentestand. Mensen die nu een vrijkomend pensioen hebben en een levenslang pensioen moeten aankopen, ontvangen fors lagere pensioenuitkeringen dan waarop men gehoopt of gerekend had.

Nu al meer mogelijkheden met pensioen


Heeft u nu al vrijkomend pensioenkapitaal? Dan hoeft u niet meteen uw pensioen om te zetten in een levenslange vaste uitkering tegen de huidige lage rente. Er is nu ook al een aantal mogelijkheden waar u gebruik van kunt maken.

Pensioenknip


Zo is er sinds deze zomer de pensioenknip. Als u gebruik maakt van de pensioenknip, dan hoeft u niet het hele kapitaal in één keer om te zetten in een levenslange uitkering. U begint met een kortere uitkering voor maximaal 2 jaar. Daarna heeft u de mogelijkheid om weer opnieuw een keuze te maken wat u met uw pensioen gaat doen.

Hoog-laag pensioen


Als u kiest voor een hoog-laag pensioen, dan spreekt u af dat u een aantal jaren een hoger pensioen krijgt en daarna een lager pensioen. Dit gaat dan wel tegen de huidige rente en ligt dus vast voor de gehele looptijd. Maar een hoog-laag pensioen biedt u meer flexibiliteit en kunt u dus beter laten aansluiten op uw persoonlijke situatie.

Pensioen uitstellen


Sinds kort mag u de aankoop van een pensioen uitkering uitstellen. De wettelijke termijn van 6 maanden waarbinnen u een pensioenuitkering moet aankopen, is verschoven naar een vaste einddatum: 1 januari 2017. Voorwaarde hiervoor is dat u op pensioendatum niet meteen uw pensioen als inkomen nodig heeft.

Pensioen doorbeleggen


En nu komt er dan de laatste mogelijkheid bij. U kunt uw pensioen doorbeleggen. U koopt dan op pensioendatum geen vaste levenslange uitkering aan, maar kiest ervoor om uw pensioenvermogen te beleggen. Afhankelijk van het gemaakte rendement ontvangt u dan een uitkering. Deze uitkering kan variëren.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662