Pensioen

Levenslang pensioen openbreken en ruilen voor een variabel pensioen

Jeroen Wolfsen maandag 28 maart 2016 - bijgewerkt op: 18 juni 2019
Heeft u tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015  een levenslange pensioenuitkering aangekocht tegen de lage rente? En baalt u van de lage pensioenuitkering die u de rest van uw leven hierdoor krijgt? Dan gaat het mogelijk worden om deze afspraak met uw verzekeraar open te breken.

Het verbond van verzekeraars en staatssecretaris Jette Klijnsma zijn dit recentelijk overeengekomen. De mogelijkheid om een ingegane pensioenregeling open te breken is alleen van toepassing voor mensen die in de periode 1 januari tot 8 juli 2015 een uitkering hebben aangekocht.
Dit omdat er in die periode geen mogelijkheid was om gebruik te maken van de pensioenknip. De pensioenknip is op 31 december 2013 afgeschaft en op 8 juli 2015 is deze weer ingegaan. De groep mensen die precies tussen die twee data een vrijkomend pensioen hadden, konden dus alleen maar kiezen voor een levenslang pensioen. De aankoop van een levenslang pensioen valt  door de lage rentestand fors lager uit.

Om deze groep mensen toch een kans op een hoger pensioen te bieden wordt het volgens de initiatiefwet, die op 1 juli 2016 in moet gaan, mogelijk om de bestaande levenslange vaste pensioen uitkering open te breken.

Vast pensioen of variabel pensioen
Vanaf 1 juli 2016 moet het volgens de nieuwe wet mogelijk worden om te kiezen tussen een vaste levenslange pensioenuitkering en een variabele pensioen uitkering. Een variabele pensioenuitkering kan een hoger pensioen opleveren als men bereid is om te gaan beleggen met het pensioen.

Nog geen duidelijkheid
Het is mooi dat er mogelijkheden komen om pensioenuitkering te verhogen. Hoe de producten er uit gaan zien is op dit moment echter nog koffiedik kijken. Verzekeraars zijn bezig met het ontwikkelen van producten waarmee de pensioendeelnemer langer kan doorbeleggen. Het mag duidelijk zijn dat beleggen risico’s met zich meebrengt en  voorkomen moet worden dat tegenvallende beleggingsresultaten de pensioenpot te hard laten dalen. Verzekeraars vinden dit een lastig onderdeel want wie is hiervoor verantwoordelijk? Hoeveel risico mag een klant lopen en hoeveel risico moet hij nemen voor een beter pensioenresultaat? We verwachten de komende maanden de eerste producten te gaan zien.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube