Pensioen

Kifid: Minder pensioen? Niks aan te doen!

Jeroen Wolfsen vrijdag 03 mei 2019 - bijgewerkt op: 07 mei 2019
Is uw pensioenkapitaal vlak voor pensioendatum flink in waarde gedaald door negatieve rendementen op de beleggingen? Jammer dan, zegt het Kifid in 2 recente uitspraken. Twee consumenten hadden tegen Aegon en Avero een klacht ingediend bij het Kifid omdat ze door de verzekeraars niet gewaarschuwd zijn voor een waardedaling vlak voor pensioendatum.

Beschikbare premieregeling
In beide gevallen ging het om pensioen op basis van een zogenaamde beschikbare premieregeling. Hiermee ligt het beleggingsrisico uiteindelijk bij de deelnemer. Met het opgebouwde kapitaal moet deze op pensioendatum een pensioenuitkering aankopen. En hoe hoger het pensioenkapitaal is, hoe hoger die levenslange pensioenuitkering is. Dan is het natuurlijk zuur als je vlak voor pensioendatum een deel van het kapitaal ziet verdampen door negatieve rendementen.

Pensioendatum en beleggingsprofiel
De klant van Aegon zag 4% van zijn pensioenkapitaal in de laatste 3 maanden voor zijn pensioendatum verdampen. Terwijl hij had gekozen voor een defensief beleggingsprofiel. De Avero klant had een voorzichtig beleggingsprofiel en zag in de laatste 7 maanden voor zijn pensioen 7% van zijn kapitaal in rook opgaan. Beide klanten waren van mening dat ze hierover niet voldoende waren gewaarschuwd en dat de pensioenverzekeraars hun zorgplicht hebben geschonden.

Beleggingsrisico voor pensioendatum afbouwen
Het Kifid oordeelde dat het beleggingsrisico nu eenmaal hoort bij een pensioen dat belegd wordt. Ook als er sprake is van defensieve en voorzichtige beleggingsprofielen. De klanten waren daar voldoende over geïnformeerd en konden de waarde van hun beleggingen ook zelf volgen via waardeoverzichten. Zowel Aegon als Avero hoeft de klant te niet te compenseren voor het gedaalde pensioenkapitaal.

Tips om een daling van je pensioenkapitaal te voorkomen
Een gewaarschuwd mens telt dus voor twee. Ook bij een defensief beleggingsprofiel kan vlak voor einddatum nog een flink deel van het pensioenkapitaal verdampen als u niet tijdig overstapt naar een zo voorzichtig mogelijk beleggingsprofiel. Stap 1 om dat te voorkomen is om te kiezen voor een zogenaamd life cycle fonds. Alle pensioenverzekeraars bieden life cycle fondsen aan. Bij een life cycle fonds wordt het beleggingsrisico automatisch steeds meer afgebouwd naarmate de pensioendatum nadert. Elke verzekeraar heeft daar eigen fondsen en strategieën voor maar die bieden dus niet altijd voldoende bescherming tegen negatieve rendementen. Dat aandelen risicovol zijn is gelukkig bij de meeste mensen wel bekend. Maar ook een obligatiefonds kan een negatief rendement laten zien, ondanks dat obligaties vaak als risicomijdend worden omschreven.

Kies daarom indien mogelijk in de laatste jaren voor pensioendatum voor een fonds waarin geen of nauwelijks aandelen en obligaties zitten. Wilt u de laatste jaren zo weinig mogelijk risico lopen? Kies dan voor een geldmarktfonds. Een geldmarkt fonds streeft ernaar om een rendement te behalen dat gelijk is aan de marktrente met een zo laag mogelijk risico. Een geldmarktfonds belegt in deposito's en andere geldmarktproducten. Zo'n fonds wordt ook wel groeifonds of liquiditeitenfonds genoemd. Vanwege de korte looptijd van deposito's is een geldmarktfonds minder gevoelig voor rentewijzigingen dan een obligatiefonds. Niet iedere verzekeraar biedt zo'n fonds aan en er is ook wel degelijk verschil tussen aanbieders.
In alle gevallen geldt: laat u goed informeren over uw pensioenregeling!
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.392 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube