Pensioen

Kamervragen over banksparen voor pensioen n.a.v. Kassa

Jochem Kessens zondag 08 april 2012 - bijgewerkt op: 08 maart 2016
In Vara's Kassa liet Kapé Breukelaar zien dat de ruim 1 miljoen Nederlanders met een pensioenverzekering vele duizenden euro's voordeliger uit zijn als ze mogen banksparen met hun pensioenkapitaal. In de uitzending zaten ook Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Wout Irrgang (SP). Zij melden dat zij naar aanleiding van de rekenvoorbeelden en aangedragen oplossingen er bij minister Kamp op gaan aandringen om banksparen voor pensioen mogelijk te maken.



 



Pensioenverzekeringen
1 miljoen Nederlanders sparen via hun werkgever voor pensioen bij een pensioenverzekeraar. Deze werknemers kunnen niet terecht bij een pensioenfonds zoals ABP of Zorg en Welzijn, omdat voor hun branche geen verplicht pensioenfonds bestaat. Werkgevers in een branche waarvoor geen verplicht pensioenfonds bestaat, kunnen (tot voorkort) alleen terecht bij een pensioenverzekeraar.
Werknemers bouwen dan pensioen op bij een verzekeraar. De werkgever stort maandelijks, eventueel samen met de werknemers, een bedrag in de pensioenverzekering. Gaat de werknemers met pensioen, dan krijgt de werknemers zijn opgebouwde pensioenkapitaal mee. Met dit kapitaal moet hij een pensioenuitkering aankopen bij een verzekeraar.
Onderzoek van Kapé Breukelaar laat zien dat pensioenverzekeraars veelal duurder zijn in vergelijking met banksparen.

Banksparen met pensioen wettelijk niet mogelijk
Dhr Irrgang (SP) heeft in 2010 al eens gevraagd aan de toenmalig minister van Sociale Zaken Donner om banksparen voor pensioenen mogelijk te maken. Destijds besloot de minister Donner daar geen gehoor aan te geven omdat banksparen geen levenslange vorm kent. "Als iemand honderd jaar of ouder wordt moet er nog wel pensioen worden uitgekeerd, bij banksparen kan dat niet".

Geen levenslang pensioenuitkering
Banksparen is inderdaad tijdelijk van aard. Er wordt uitgekeerd zolang er geld op de rekening staat. Dat saldo is uiteraard op enig moment leeg.
Kapé Breukelaar heeft daarvoor echter een oplossing bedacht.
Het pensioenkapitaal wordt in 30 jaar uitgekeerd (dus tot 95jarige leeftijd). Opgeknipt in 2 termijnen van 20 jaar en 10 jaar. Na de eerste termijn wordt het de uitkering verlaagd naar 70%.
De pensioengerechtigde dient op 65 jarige leeftijd verplicht een verzekering aan te kopen die een pensioenuitkering regelt  op het moment dat de pensioengerechtigde ouder wordt dan 95 jaar. Voor verzekeraars is dit een aantrekkelijk product omdat de statistische kans dat de verzekerde 95 wordt en de verzekeraar dus moet uitkeren erg klein is.
De premie voor deze verzekering kan worden gesteld op bijv 5% van het uit te keren bedrag. Of er kan worden afgesproken dat het resterende pensioenkapitaal bij eerder overlijden dan 95 jaar aan de verzekeraar wordt uitgekeerd.

Kamervragen
Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Wout Irrgang (SP) waren aanwezig in de uitzending en zullen naar aanleiding van de berekening van Kapé Breukelaar en de geboden oplossing opnieuw aandringen bij minister Kamp om banksparen voor pensioen mogelijk te maken.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube