Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Kamervragen over banksparen voor pensioen n.a.v. Kassa

Kamervragen over banksparen voor pensioen n.a.v. Kassa

zondag 08 april 2012 om 16:22:18 Jochem Kessens 9 reacties
Vara's kassaIn Vara's Kassa liet Kapé Breukelaar zien dat de ruim 1 miljoen Nederlanders met een pensioenverzekering vele duizenden euro's voordeliger uit zijn als ze mogen banksparen met hun pensioenkapitaal. In de uitzending zaten ook Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Wout Irrgang (SP). Zij melden dat zij naar aanleiding van de rekenvoorbeelden en aangedragen oplossingen er bij minister Kamp op gaan aandringen om banksparen voor pensioen mogelijk te maken. Pensioenverzekeringen
1 miljoen Nederlanders sparen via hun werkgever voor pensioen bij een pensioenverzekeraar. Deze werknemers kunnen niet terecht bij een pensioenfonds zoals ABP of Zorg en Welzijn, omdat voor hun branche geen verplicht pensioenfonds bestaat. Werkgevers in een branche waarvoor geen verplicht pensioenfonds bestaat, kunnen (tot voorkort) alleen terecht bij een pensioenverzekeraar.
Werknemers bouwen dan pensioen op bij een verzekeraar. De werkgever stort maandelijks, eventueel samen met de werknemers, een bedrag in de pensioenverzekering. Gaat de werknemers met pensioen, dan krijgt de werknemers zijn opgebouwde pensioenkapitaal mee. Met dit kapitaal moet hij een pensioenuitkering aankopen bij een verzekeraar.
Onderzoek van Kapé Breukelaar laat zien dat pensioenverzekeraars veelal duurder zijn in vergelijking met banksparen.

Banksparen met pensioen wettelijk niet mogelijk
Dhr Irrgang (SP) heeft in 2010 al eens gevraagd aan de toenmalig minister van Sociale Zaken Donner om banksparen voor pensioenen mogelijk te maken. Destijds besloot de minister Donner daar geen gehoor aan te geven omdat banksparen geen levenslange vorm kent. "Als iemand honderd jaar of ouder wordt moet er nog wel pensioen worden uitgekeerd, bij banksparen kan dat niet".

Geen levenslang pensioenuitkering
Banksparen is inderdaad tijdelijk van aard. Er wordt uitgekeerd zolang er geld op de rekening staat. Dat saldo is uiteraard op enig moment leeg.
Kapé Breukelaar heeft daarvoor echter een oplossing bedacht.
Het pensioenkapitaal wordt in 30 jaar uitgekeerd (dus tot 95jarige leeftijd). Opgeknipt in 2 termijnen van 20 jaar en 10 jaar. Na de eerste termijn wordt het de uitkering verlaagd naar 70%.
De pensioengerechtigde dient op 65 jarige leeftijd verplicht een verzekering aan te kopen die een pensioenuitkering regelt  op het moment dat de pensioengerechtigde ouder wordt dan 95 jaar. Voor verzekeraars is dit een aantrekkelijk product omdat de statistische kans dat de verzekerde 95 wordt en de verzekeraar dus moet uitkeren erg klein is.
De premie voor deze verzekering kan worden gesteld op bijv 5% van het uit te keren bedrag. Of er kan worden afgesproken dat het resterende pensioenkapitaal bij eerder overlijden dan 95 jaar aan de verzekeraar wordt uitgekeerd.

Kamervragen
Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Wout Irrgang (SP) waren aanwezig in de uitzending en zullen naar aanleiding van de berekening van Kapé Breukelaar en de geboden oplossing opnieuw aandringen bij minister Kamp om banksparen voor pensioen mogelijk te maken.
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Toon Bakker

12 april 2012 16:29:14

Ja inderdaad, bovengenoemd probleem doet zich bij mij op korte termijn 1 augustus a.s. voor, het is te gek voor woorden dat er geen regeling in het leven geroepen wordt zoals bovengenoemd geschetst, het scheelt inderdaad op jaarbasis voor mij duizenden euro' s pensioen, ik hoop dat de minister deze keer wel wil meewerken en liefst op korter termijn.

reageer op Toon Bakker

Jan Van batenburg

22 juli 2012 14:55:14

Ook bij mij doet dit probleem zich voor. Ik moet moet binnen 2 weken beslissen waar ik mijn pensioen ga inkopen. Wel tegen een aankoop rente tarief van 2 % !!!! Dit gaat mij inderdaad duizenden euro's per jaar kosten. Waarom niet de mogelijkheid via banksparen. Hierover betaal je de normale belasting en ga dan uit van een minimum looptijd van 20 Jaar.

reageer op Jan Van batenburg

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 juli 2012 10:18:27

Beste Jan, Het probleem doet zich voor bij zeer veel consumenten. Het voorstel zoals gepresenteerd in bovenstaand filmpje lijkt voor veel Nederlanders uitkomst te bieden. Helaas is het momenteel bij wet nog niet mogelijk. Zeer frustrerend omdat duidelijk is het pensioen uitkeren via banksparen veel geld kan besparen. Zodra er meer duidelijkheid is over het wetsvoorstel dan vindt u die informatie uiteraard bij ons op de site, maar vermoedelijk komt een dergelijke wetsaanpassing voor u te laat.

reageer op Jochem Kessens

van dulst

18 juni 2012 19:48:40

Ook ik heb dit probleem. Het scheelt duizenden euro's op jaarbasis. Te gek, dat men zelf niet mag kiezen. Door de situatie, waarin we nu zitten. De extreem lage rente door de maatregelen van de Europese Centrale Bank. Rekenen de pensioenmaatschappijen met een veel te lage rente. In mijn geval over een periode van 25 jaar slechts 2%. Het wordt niet eens geindexeerd, indien de rente tussentijds hoger wordt. Terwijl de pensioenmaatschappij dan zelf wel een hogere rente kan realiseren. De rente wordt al meerdere jaren kunstmatig laag gehouden, omdat de banken goedkoop van de ECB kan lenen. De pensioengerechtigde worden hierdoor op een onoorbare manier tekort gedaan. Wie grijpt hier in, als de minister het niet doet

reageer op van dulst

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 juni 2012 20:51:43

Heren, het is inderdaad jammer dat je bij pensioenverzekeraars nog steeds lagere tarieven hebt. Juist daarom is het wel belangrijk om ook deze tarieven goed te vergelijken. We zullen op moneywise op termijn ook deze vergelijking voor pensioenverzekering proberen te realiseren.

reageer op Jeroen Wolfsen

ger eickmans

24 juli 2013 15:50:25

Inmiddels is het juli 2013. Per 1-1-2014 moet ook ik mijn pensioenkapitaal bij een verzekering onderbrengen, waar de rente inmiddels naar negatief lijkt te gaan.
Weet iemand of er al iets bekend is over eventule behandeling in de Kamer c.q. kabinet die banksparen voor pensioen mogelijk maakt.???

reageer op ger eickmans

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 juli 2013 6:43:49

Beste Ger, Op 2 juli 2012 heeft minister Kamp gereageerd op de gestelde kamervragen. In het kort komt het erop neer dat de minister vasthoudt aan het langlevenrisico, iets dat banken niet kunnen afdekken. Als marktpartijen samen kunnen komen tot een product dat bancair en verzekering combineert, dan is hij bereidt over de wettelijke belemmeringen in gesprek te gaan. Sindsdien staat het stil. Het is niet bekend of marktpartijen met elkaar praten over deze oplossing.
Lees voor de volledigheid de antwoorden van de toenmalige minister Kamp.

reageer op Jochem Kessens

Maria

29 september 2014 16:07:48

Is er al iets nieuws bekend? Ik moet 59.000 laten uitbetalen. Het verschilt niet veel, tussen de een of de ander. allemaal rond de 275 per maand. ON-geindexeerd. Met 0,80% rente.
En afkopen mag ik ook al niet.
Heeft iemand gehoord van de optie 100:75 - waarbij je eerst meer krijgt, en later minder?
Mag ik dit al bij een bank onder vbrenegen, zodat het tenminste gegarandeerd is?

reageer op Maria

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 september 2014 19:55:24

Beste Maria,

Helaas banksparen voor een pensioen dat is opgebouwd via een werkgever is nog steeds niet mogelijk en het zit er ook niet aan te komen. Dat blijft dus alleen mogelijk om uit te laten keren via een verzekeraar. De uitkeringen liggen inderdaad allemaal dicht bij elkaar en door de lage rentestand is het rendement niet hoog.
Afkopen is inderdaad niet toegestaan en betekent de hoofdpriijs aan belasting: 52% plus 20% revisierente. Dus geen optie.

Wel is het inderdaad mogelijk om een hoog laag constructie te sluiten, waarbij u de eerste 5 jaar meer ontvangt en de jaren daarna minder. Dat is inderdaad in de verhouding 100:75.

Er zijn maar weing maatschappijen die een tarief aanbieden voor pensioen ( uit mijn hoofd nog een stuk of 5-7) en nog minder die ook de mogelijkheid bieden voor een hoog laag. We kunnen dit wel voor u opvragen bij de maatschappijen die het wel aanbieden en kunnen u deze cijfers doorgeven zodat u zelf de keuze kan maken voor de verzkeraar waar u het wilt regelen.

Neemt u dan even contact met mijn collega Rob op: 085 760760. Hij helpt u graag ( gratis) aan de juiste cijfers. Wilt u het daarna regelen via MoneyWise dan kan dat voor eenmalig € 195,- kosten.

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662