Pensioen

Hoe hoog wordt mijn pensioen als de nieuwe pensioenwet ingaat?

Jeroen Wolfsen maandag 20 maart 2023 - bijgewerkt op: 03 april 2023
De komende jaren wordt er een compleet nieuw pensioenstelsel ingevoerd. Tenminste, dat is het plan, het moet nog door de Eerste Kamer. Maar inmiddels is er al zoveel jaren en gewerkt dat het er op lijkt dat de nieuwe wet aangenomen zal worden, ondanks dat er van diverse kanten nog steeds grote bezwaren worden geuit.
De nieuwe pensioenwet heeft grote gevolgen voor nieuwe maar ook bestaande pensioenuitkeringen.
Er is nog heel veel onduidelijk maar in dit artikel proberen we antwoord te geven op de vraag: Hoe hoog wordt mijn pensioen als de nieuwe pensioen wet ingaat?

Wat is het belangrijkste verschil voor uw pensioen als de nieuwe pensioenwet ingaat?
Veel werknemers die nu een pensioen hebben bij een pensioenfonds of een pensioenverzekeraar hebben een pensioen met een vaste uitkering. We noemen dat een salarisdiensttijdregeling. De werknemer of gepensioneerde heeft een vast pensioen en weet precies welk bedrag hij iedere maand gaat krijgen voor de rest van zijn leven. Hoeveel geld het pensioenfonds nodig heeft omdat aan hem te kunnen betalen is een probleem voor het pensioenfonds. Het pensioenfonds moet zorgen dat er voldoende pensioenkapitaal beschikbaar is om het maandelijkse pensioen altijd uit te kunnen betalen.

Persoonlijke pensioenpot

Als de nieuwe pensioenwet is ingegaan wordt deze vaste uitkering omgezet naar een persoonlijk pensioenpot. Dat omzetten wordt invaren genoemd.
En daar zit de grote uitdaging voor alle pensioenfondsen: is men in staat om de huidige vast pensioenuitkering op de juiste manier om te rekenen naar zo’n persoonlijke pensioenpot?

De volgende stap is dat men als deelnemer aan de pensioenregeling met die pensioenpot zelf een pensioen moet aankopen. En dan pas blijkt of het pensioenkapitaal dat voor de betreffende deelnemer is ingevaren voldoende is om de gewenste pensioenuitkering aan te kopen.

En het laatste maar zeker niet onbelangrijke punt. De pensioenuitkering die men krijgt staat niet vast maar is variabel. Gaat het goed met de economie dan stijgt het pensioen. Maar in slechte tijden zal het pensioen dalen.

Indicatie pensioen volgens nieuwe pensioenwet
De grote vraag voor veel mensen is: Hoeveel pensioen krijg is dan straks?
Tot nu toe heeft geen enkel pensioenfonds haar deelnemer laten weten hoe hoog die pensioenpot wordt en hoe hoog het jaarlijkse pensioen zal worden. Niet vreemd, de wet is immers nog niet aangenomen. Het is dus afwachten voor mensen die met pensioen moeten gaan of al met pensioen zijn gegaan.

Daarom ben ik maar eens aan het rekenen gegaan om te zien wat er verandert aan een pensioenuitkering voor iemand die nu al pensioen ontvangt. Op de site van Moneywise vindt een handige tool voor het berekenen van een pensioenuitkering.

Voorbeeld:
Jan is inmiddels is inmiddels 70 jaar en geniet samen met zijn vrouw van 68 van zijn pensioen. Ieder maand ontvangt Jan naast zijn AOW een pensioenuitkering van € 1.000 bruto. Die uitkering staat vast.
Als we uitgaan van de tarieven die pensioenverzekeraars nu gebruiken, zou Jan een pensioenkapitaal van € 191.000 moeten hebben. Zijn levenslange uitkering moet dus worden omgezet naar een persoonlijke pensioenpot van € 191.000. Dat noemen we het invaren.

Vervolgens kunnen we een berekening maken hoe hoog de maandelijkse pensioenuitkering kan worden als Jan nu voor de rest van zijn leven een variabel pensioen zou ontvangen op basis van de beschikbare pensioenpot van € 191.000.

Met € 191.000 kan Jan een variabele pensioenuitkering krijgen die start met € 1.141 bruto per maand. Dat is fors meer dan zijn huidige vast pensioen. Maar zoals gezegd, de hoogte van zijn pensioenuitkering kan veranderen. Na 10 jaar kan de uitkering variëren tussen de € 825 (slecht weer scenario) tot € 1.830 (goed weer scenario). Het verwachte scenario zal uitkomen rond de € 1.234.

Een hoger pensioen door nieuwe Pensioenwet?
Aan de hand van dit rekenvoorbeeld zou je dus kunnen concluderen dat de nieuwe Pensioenwet hogere pensioenuitkeringen gaat opleveren. Die kans is er inderdaad. Mensen die de afgelopen jaren voor een variabel pensioen hebben gekozen hebben ook daadwerkelijk meer ontvangen dan mensen die kozen voor een vast pensioen. Maar het kan ook anders worden als het economisch tegen zit.

Los daarvan is er een verschil hoe de pensioenuitkering wordt berekend bij een pensioenfonds en bij een pensioen verzekeraar. In die zin is deze berekening puur indicatief. In werkelijkheid zullen de getallen er altijd anders uit zien. Het invoeren van de nieuwe Pensioenwet is één van de grootste financiële operaties ooit. Pensioenfondsen en verzekeraars staan een hele grote uitdaging te wachten om alle berekeningen correct uit te voeren. En dat kan nog wel eens grote problemen opleveren als men daar fouten bij gaat maken. Want het is niet mogelijk om individueel bezwaar te maken tegen de nieuwe pensioenwet.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube