Pensioen

Help! Mijn pensioenkapitaal komt vrij!

Jochem Kessens vrijdag 19 juni 2020 - bijgewerkt op: 12 april 2022
Gaat u bijna met pensioen en heeft uw werkgever pensioen voor u opgebouwd op basis van een beschikbare premie regeling? Dan moet u met uw pensioenkapitaal een pensioenuitkering aankopen. Ons advies: Ga nooit klakkeloos in op het aanbod van uw huidige verzekeraar of PPI.
Met de volgende 4 tips ontvangt u duizenden euro's meer pensioen.

Beschikbare premieregeling
Steeds meer werknemers bouwen pensioen op via een beschikbare premie regeling. De werkgever stort dan de pensioenverplichting bij een verzekeraar of een Premie Pensioen Instelling (PPI).
U bouwt dan geen recht op een pensioenuitkering op maar op uw pensioengerechtigde leeftijd komt een pensioenkapitaal beschikbaar waarvoor u een pensioen dient aan te kopen bij een pensioenverzekeraar.

Tip 1: Vergelijken levert al snel een paar honderd euro per jaar op!
De verzekeraar of PPI waar het pensioenkapitaal is opgebouwd doet u in de meeste gevallen op pensioendatum een voorstel. Ga nooit klakkeloos in op dit voorstel, u heeft namelijk het recht op te shoppen met uw pensioenkapitaal. U mag het geld onderbrengen bij iedere pensioenverzekeraar in Nederland. De verschillen tussen pensioenverzekeraars zijn groot, dus door de pensioenverzekeraars te vergelijken vindt u snel de pensioenverzekeraar met de hoogste pensioenuitkering.

Voorbeeld
Erik gaat met pensioen en heeft een pensioenkapitaal van € 125.000 opgebouwd. Het pensioenkapitaal is opgebouwd bij ASR Verzekeringen.
Als Erik ASR de uitkering laat verzorgen, dan ontvangt hij levenslang € 398  bruto per maand. Dit is inclusief partnerpensioen voor zijn vrouw.
Erik vergelijk alle pensioenverzekeraars op Moneywise.nl en ontdekt dat Aegon de hoogste uitkering biedt: € 424 bruto per maand.
Dat is € 26 per maand meer voor de rest van zijn leven. Stel dat Erik 20 jaar van zijn pensioen kan genieten, dan is dat in totaal € 6.240 meer! Dat vindt Erik de moeite waard en hij vraagt via Moneywise een uitkering aan bij Aegon.

Tip 2: Hoog - laag pensioenuitkering
U kunt er voor kiezen om de eerste periode van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar een hoger pensioen te ontvangen dan de resterende periode. Dit wordt een hoog - laag pensioen genoemd.
De meeste pensionado's geven de eerste 10 jaar van hun pensioen meer uit dan de daaropvolgende periode. De eerste 10 jaar reizen ze meer en leiden ze een actiever leven. Na de 1e 10 jaar is er inkomensbehoefte vaak lager.
Door te kiezen voor een hoog - laag pensioen kunt u de eerste 10 jaar meer ontvangen dan de resterende periode.

Voorbeeld
Als Erik uit het vorige voorbeeld zijn pensioen uit laten keren via een 10 jaar hoog - laag constructie, dan ontvangt hij de 1e 10 jaar € 497 en de jaren daarna € 373.
Kiest Erik voor hoog - laag, dan ontvangt hij de eerste 10 jaar bijna € 73 meer dan bij een normaal pensioen,.
Uiteraard krijgt Erik na 10 jaar een lagere uitkering, maar in totaal (cumulatief) levert het hoog- laag pensioen na 20 jaar nog steeds meer op dan een normaal pensioen.  Het hoog - laag pensioen heeft in 20 jaar € 104.400 uitgekeerd. Het normale pensioen slechts € 101.760.

Tip 3: Uitruilen partnerpensioen
De hoogte van een pensioenuitkering is gebaseerd op de sterftekans. Wilt u dat als u komt te overlijden dat uw partner dan partnerpensioen krijgt, dan heeft dat direct invloed op de hoogte van de uitkering die u ontvangt. Zeker als uw partner een paar jaar jonger is dan u kan dat effect groot zijn.
Over deze tip moet u goed overdenken. Het vraagt een goed inzicht in de financiële planning van uw huishouding.
Bovendien moet uw partner het er mee eens zijn, want hij of zij moet een afstandsverklaring tekenen, waarin hij of zij akkoord gaat met de uitruil van het partnerpensioen voor een hoger pensioen.

Voorbeeld
Dezelfde Erik overweegt zijn 2 jaar jongere vrouw niet mee te verzekeren. Zij heeft nu zelf nog een goed inkomen en bovendien straks ook zelf een prima pensioen.
Zonder partnerpensioen keer Centraal Beheer € 509- per maand uit. Dat is iedere maand €85,- meer dan wanneer Erik wel partnerpensioen mee zou verzekeren.

Tip 4: Variabel pensioen / doorbeleggen
Een pensioen via een verzekeraar werd altijd vastgesteld op een vaste rente. Maar omdat de rente de laatste jaren zo laag staat mag er sinds 2017 worden doorbelegd met het pensioen. We noemen dat een variabel pensioen.
De verzekeraar belegt dan uw pensioenkapitaal, waardoor u een kans heeft op een hogere pensioenuitkering. Uiteraard gaat dit gepaard met het risico op een lagere uitkering.
Jaarlijks wordt u pensioenuitkering bijgesteld op de behaalde beleggingsresultaten, vandaar de naar 'variabel pensioen'.

Een variabel pensioen moet wel bij u passen. Als u slecht slaapt van tegenvallende beleggingsresultaten, dan kunt u beter kiezen voor een vast pensioen.

Bonus tip: Download ons ebook:
Wilt u alles nog eens rustig nalezen?
Download dan ons ebook: Uw pensioen komt vrij, wat nu?

Zo bent u goed voorbereid als u straks uw pensioenuitkering moet aankopen.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 13.901 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube