Pensioen

Doorbeleggen met pensioen. Wel of niet doen?

Jeroen Wolfsen dinsdag 01 september 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Het is de bedoeling dat het uiterlijk 1 januari 2017 mogelijk wordt om vrijkomend pensioenkapitaal ook na pensioendatum door te beleggen. Dat betekent dat er op pensioendatum niet meteen een levenslang pensioen hoeft te worden aangekocht. Deelnemers aan een beschikbare pensioenregeling moeten op einddatum een levenslang pensioen aankopen en zijn hierbij afhankelijk van de rentestand van dat moment. Bij een lage rentestand  ontvangt men voor de rest van het leven een lager pensioen.

Hoe werkt doorbeleggen van pensioen

Als u kiest voor doorbeleggen dan hoeft u op pensioendatum niet meteen het hele pensioenkapitaal te gebruiken voor een levenslange pensioenuitkering. Door maar een deel van het aanwezige pensioenkapitaal te gebruiken voor uitkeringen kan er met de rest van het kapitaal worden doorbelegd.

Zelf kiezen voor doorbeleggen

Het door beleggen wordt geen verplichting maar een vrijwillige keuze. Doorbeleggen kan een hoger pensioen opleveren maar er zitten ook risico’s aan. Bij beleggen hoort nu eenmaal ook het risico van een lagere opbrengst.

In de plannen die nu worden uitgewerkt gaat men er dan ook vanuit dat de deelnemer actief moet kiezen voor doorbeleggen. Met andere woorden, als men geen keuze maakt dan ontvangt men gewoon een gegarandeerd pensioen zonder dat er doorbelegd wordt. Doorbeleggen brengt immers risico’s met zich mee en niet iedereen wil beleggen met zijn pensioen.

Pensioen beschermen tegen dalende beleggingen

Omdat het risico van dalende beleggingen altijd aanwezig is, is de politiek voorstander van pensioenproducten die dit risico beheersbaar houden.  Dat is nog wel een hele uitdaging, bij hogere rendementen horen immers hogere risico’s. Aanbieders zullen de beleggingen  actief moeten beheren. Waarschijnlijk kiest men daarbij voor een life cycle principe waarbij er steeds voorzichtiger belegd gaat worden door de jaren heen.

Producten moeten nog ontwikkeld worden

De plannen voor doorbeleggen van pensioen zijn pas recent gepubliceerd en de wet die het mogelijk moet maken gaat zeker niet voor juli 2016 in. Er zijn op dit moment nog geen pensioenproducten waarmee kan worden doorbelegd. Het is dus afwachten met welke producten en oplossingen de pensioenverzekeraars zullen komen.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 13.831 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube