Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Doorbeleggen met pensioen. Wel of niet doen?

Doorbeleggen met pensioen. Wel of niet doen?

dinsdag 01 september 2015 om 15:49:52 Jeroen Wolfsen 4 reacties
vp knipselHet is de bedoeling dat het uiterlijk 1 januari 2017 mogelijk wordt om vrijkomend pensioenkapitaal ook na pensioendatum door te beleggen. Dat betekent dat er op pensioendatum niet meteen een levenslang pensioen hoeft te worden aangekocht. Deelnemers aan een beschikbare pensioenregeling moeten op einddatum een levenslang pensioen aankopen en zijn hierbij afhankelijk van de rentestand van dat moment. Bij een lage rentestand  ontvangt men voor de rest van het leven een lager pensioen.

Hoe werkt doorbeleggen van pensioen

Als u kiest voor doorbeleggen dan hoeft u op pensioendatum niet meteen het hele pensioenkapitaal te gebruiken voor een levenslange pensioenuitkering. Door maar een deel van het aanwezige pensioenkapitaal te gebruiken voor uitkeringen kan er met de rest van het kapitaal worden doorbelegd.

Zelf kiezen voor doorbeleggen

Het door beleggen wordt geen verplichting maar een vrijwillige keuze. Doorbeleggen kan een hoger pensioen opleveren maar er zitten ook risico’s aan. Bij beleggen hoort nu eenmaal ook het risico van een lagere opbrengst.

In de plannen die nu worden uitgewerkt gaat men er dan ook vanuit dat de deelnemer actief moet kiezen voor doorbeleggen. Met andere woorden, als men geen keuze maakt dan ontvangt men gewoon een gegarandeerd pensioen zonder dat er doorbelegd wordt. Doorbeleggen brengt immers risico’s met zich mee en niet iedereen wil beleggen met zijn pensioen.

Pensioen beschermen tegen dalende beleggingen

Omdat het risico van dalende beleggingen altijd aanwezig is, is de politiek voorstander van pensioenproducten die dit risico beheersbaar houden.  Dat is nog wel een hele uitdaging, bij hogere rendementen horen immers hogere risico’s. Aanbieders zullen de beleggingen  actief moeten beheren. Waarschijnlijk kiest men daarbij voor een life cycle principe waarbij er steeds voorzichtiger belegd gaat worden door de jaren heen.

Producten moeten nog ontwikkeld worden

De plannen voor doorbeleggen van pensioen zijn pas recent gepubliceerd en de wet die het mogelijk moet maken gaat zeker niet voor juli 2016 in. Er zijn op dit moment nog geen pensioenproducten waarmee kan worden doorbelegd. Het is dus afwachten met welke producten en oplossingen de pensioenverzekeraars zullen komen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Jan Oudesluys

15 maart 2016 15:07:25

Dag Jeroen, inmiddels via moneywise een oud regime polis in twee bankspaar uitkeringen omgezet met een vast rente percentage. Ik heb nog een oud regime polis over van L&G met beleggen die aardig rendeert. Zou het in de toekomst zo zijn dat ook deze polis periodiek uit kan keren terwijl je verder laat renderen in aandelen? Je komt net zoals nu niet direct aan je geld belegt in die aandelen maar het rendement is beter dan de rente die nu wordt gegeven bij bankspaar plannen, tenminste tot op heden . Mijn leeftijd is 69 jaar en de looptijd van mijn polis kan tot mijn 75 jaar.

reageer op Jan Oudesluys

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 maart 2016 15:49:07

Geachte heer van Oudesluys,
Tja, banksparen levert inderdaad een lage rente op maar saar staat tegen over dat beleggen en zkeer met een termijn van nog 6 jaar als horizon meer risico oplevert. Wat is wijsheid?
Het PPP van Legal geeft de mogelijkheid om tweemaal een eenmalige opname te doen. Dat kan online maar ook via het couponboekje dat u ongetwijfeld ooit van ze heeft gehad.
Een lijfrente op basis van beleggen kennen ze niet. Er zijn een paar partijen in de markt die dit wel bieden maar die bieden wij niet aan. Ik vind de aanbieders net iets te onbekend, en hun verhalen en producten te ingewikkeld en ondoorzichtig. En daarmee het past niet bij de online dienstverlening van MoneyWise.
Daarbij, maar dat is een persoonlijke mening, is het risico in veel gevallen te groot. Beleggen met een horizon van 5 jaar en dan ontrekken. De eerste de beste beursdaling heeft dan heel veel negatief effect op de waarde in de pot.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

René van Dillen

28 oktober 2016 14:35:01

Geachte heer, Ik moet voor uiterlijk 1-1-2017 een pensioen tot uitkering laten komen. Het is ondergebracht bij Zwitserleven en had al begin 2016 tot uitkering kunnen komen. Heeft u een advies? Zonnige groet vanuit Spanje René

reageer op René van Dillen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 oktober 2016 13:07:12

Beste René,
Ik lees dat je dit schrijft van Spanje. Woon je daar nu ook? Want dat maakt wel uit, er zijn steeds minder verzekeraars die pensioen willen uitkeren in het buitenland.
Verder is het zo dat er net een nieuwe uitspraak is waaruit blijkt dat je langer mag wachten, tot 1 juli 2017,met de aankoop van je pensioen. Hierin staat wat er allemaal mogelijk is op dit moment met je pensioenuitkering.
Neem anders even contact op per telefoon of mail als je echt persoonlijke vragen hebt.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662