Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Doorbeleggen met pensioen mogelijk

Doorbeleggen met pensioen mogelijk

woensdag 21 december 2016 om 15:37:16 Jeroen Wolfsen 7 reacties
vp knipselDe eerste 2 verzekeraars hebben hun product voor doorbeleggen met pensioen geïntroduceerd. Aegon en Allianz bieden beide als eerste het product aan.

Wat is doorbeleggen met pensioen?
Sinds kort is de Wet verbeterde premieregeling van kracht. Heeft u een vrijkomend pensioenkapitaal dan heeft u nu de mogelijkheid om in de uitkeringsfase te gaan beleggen met hun pensioenkapitaal. Dit wordt het variabel pensioen genoemd. Op die manier bent u met uw vrijkomend pensioenkapitaal niet verplicht een vaste pensioenuitkering aan te kopen tegen de huidige lage rentestand.
Als u gaat beleggen met uw pensioenkapitaal krijgt u geen vaste uitkering maar is de hoogte van uw pensioen afhankelijk van het rendement van de beleggingen. Uw pensioenuitkering zal variabel zijn. Uw pensioen kan dus hoger maar ook lager worden. Dat is wel belangrijk om te realiseren.

Hoe werkt doorbeleggen met uw pensioen?
Aan de hand van uw beleggingsprofiel bepaalt u of doorbeleggen met uw pensioen voor u geschikt is. In eerste instantie rekenen we uit wat de hoogte van uw uitkering zou zijn als u kiest voor een vaste uitkering. Dit kunnen we vergelijken met de uitkering op basis van beleggen. Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van een verwacht, positief en negatief scenario. Op die manier krijgt u een goed inzicht van de mogelijkheden en de risico's. De pensioenverzekeraar beheert de beleggingen. U hoeft daar zelf niks aan te doen.

Jaarlijks wordt de uitkering bijgesteld aan de hand van het behaalde rendement. Is het rendement goed dan gaat de uitkering omhoog. Is het rendement negatief dan daalt de uitkering.

Hoe wordt er belegd?
Er wordt belegd op basis van ‘Life Cycle’-principe. Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met uw leeftijd. Naarmate u ouder wordt er minder risicovol belegd. De verzekeraar houdt dat in de gaten en verandert de beleggingen automatisch. Zowel Aegon als Allianz werken op deze manier

Combinatie beleggen en garantie
Beleggen met uw pensioen kan een hogere uitkering opleveren maar u loopt ook risico. Daarom biedt Allianz de mogelijkheid om een combinatie tussen beleggen en garantie te kiezen. Bij Aegon kan dat niet en belegt u het volledige pensioenvermogen.

Wilt u een offerte voor doorbeleggen met uw pensioen?
Wilt u weten hoe uw pensioenuitkering eruit ziet als u kiest voor doorbeleggen met uw pensioen? Neem dan contact met ons op voor een offerte.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Lamark

6 januari 2017 15:14:52

Hallo Jeroen, per 1 januari jl.is mijn pensioenverzekering beschikbaar gekomen voor aankoop. Ik heb een offerte van Zwitserleven voor een hoog/laag OP met een h/l NP. Nu overweeg ik om door te beleggen via Allianz of Aegon. Wat zijn de kosten als ik na overleg een offerte laat opvragen? Mijn Zwitserlevenofferte is geldig t/m 11 januari a.s.

reageer op Lamark

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 januari 2017 21:01:22

Beste Lamark,
Het opvragen van een offerte voor doorbeleggen van je pensioen is gratis. Als je daarna het product ook aan wilt schaffen via Moneywise bedragen de kosten eenmalig € 195. Uiteraard betaal je dan geen kosten meer apart aan de verzekeraar.
We hebben al veel ervaring met de mogelijkheden van doorbeleggen met je pensioen en ik heb ook een Ebook geschreven over het product van Allianz met daarin de meest gestelde vragen (en uiteraard de antwoorden) over dit product. Neem gerust contact met ons op. Ik leg je graag je mogelijkheden uit.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Alex Meulenbeld

1 maart 2017 13:24:25

Beste Jeroen, Ik overweeg mijn pensioenbeleggingen naar Moneywise over te sluiten. Ik heb een aantal van deze polissen en sommige daarvan hebben een gegarandeerde uitkering. Doordat de rekenrente zo laag staat ( 1,36% ) levert dat niet veel op. Aegon werkt met een indexcijfer lager dan 0.05. Mijn vraag is: kan ik de genoemde polissen losweken bij Aegon en aan jullie aanbieden en wanneer kan dat. Ik overweeg een vervroegd pensioen met ca. 1 jaar vanaf nu. Dank voor je antwoord

reageer op Alex Meulenbeld

Alex Meulenbeld

1 maart 2017 13:24:27

Beste Jeroen, Ik overweeg mijn pensioenbeleggingen naar Moneywise over te sluiten. Ik heb een aantal van deze polissen en sommige daarvan hebben een gegarandeerde uitkering. Doordat de rekenrente zo laag staat ( 1,36% ) levert dat niet veel op. Aegon werkt met een indexcijfer lager dan 0.05. Mijn vraag is: kan ik de genoemde polissen losweken bij Aegon en aan jullie aanbieden en wanneer kan dat. Ik overweeg een vervroegd pensioen met ca. 1 jaar vanaf nu. Dank voor je antwoord

reageer op Alex Meulenbeld

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 maart 2017 14:44:00

Beste Alex,
Het is mogelijk om van een vast naar een variabel pensioen over te gaan. De afgelopen jaren is er twee keer een periode geweest waarbij men gebruiken maken van een pensioenknip. Viel jouw pensioen net vrij in de tussenliggende periode dan kon je alleen maar een vast pensioen aankopen tegen de lager rentestand. Voor die mensen komt er een 'herkansing'
De voorwaarden om van een vast pensioen over te gaan naar een variabel pensioen (doorbeleggen) zijn: 1. Het pensioenrecht is opgebouwd in een premie- of kapitaalovereenkomst (dus geen pensioenfonds); 2. Het pensioen is ingegaan in de periode van 1 januari 2014 tot 8 juli 2015; 3. Het variabele pensioen sluit direct aan op de vaste pensioenuitkering; 4. Bij de omzetting mag men niet alsnog kiezen voor een hoog-laag pensioen. Als men een hoog -laag pensioen had, mag dit worden aangepast. 5. Er is geen uitruil van partnerpensioen meer mogelijk. 6. Er kan geen extra pensioen waarde uit een andere pensioenregeling worden ingebracht.
De omzetting moet plaatsvinden in 2017.
Dit is allemaal nieuwe wetgeving. Dat wil niet zeggen dat alle pensioenverzekeraars dit ook aan gaan bieden. De omzetting gebeurt bij de bestaande verzekeraar. Als deze geen variabel pensioen aanbiedt dan kan je gaan shoppen met je pensioenkapitaal. De oude pensioenverzekeraar moet dan wel mee willen werken aan de overdracht. De oude verzekeraar is dit namelijk niet verplicht. De verwachting is dat verzekeraars in de praktijk hier niet moeilijk over zullen doen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Johannes

26 maart 2017 16:22:34

NN weigert om mijn pensioen bij Zwitserleven over te zetten in een variabel pensioen bij NN, met als argument dat ik Zwitserland woon. Kan dat zo maar? Wat zijn alternatieven? Alianz?

reageer op Johannes

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 maart 2017 13:50:00

Beste Johannes,
Als inwoner van Zwitserland heb je een probleem omdat bij mijn weten geen enkele verzekeraar op dit moment een officiële notificatie (toestemming ) heeft om verzekeringen te mogen afsluiten in Zwitserland. We zijn wel met Allianz in gesprek hierover omdat we regelmatig Zwitserse klanten spreken. Allianz heeft veruit de meeste mogelijkheden in het buitenland. Vandaar dat we met hen aan het kijken zijn naar de mogelijkheden.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662