Pensioen

Door Corona keldert de beurs en mijn pensioen. Kan ik mijn pensioen of lijfrente uitstellen?

Jeroen Wolfsen geschreven op donderdag 05 maart 2020 om 12:49:42
De beurzen hebben de afgelopen week een flinke klap gekregen door de angst voor het coronavirus. Op maandag 17 februari stond de Aex op 632 punten. Dat was de hoogste stand sinds 2000. Inmiddels zitten we we op 557. Dat is bijna 12% lager. Als nu je pensioen- of lijfrente kapitaal vrijkomt dan heb je dus aardig ingeleverd. Kun je hier nog iets aan doen?

Pensioen of lijfrente uitstellen
Als je geschoren wordt moet je stilzitten is een oud gezegde op de beurs. Verkoop niet in paniek je aandelen want dat doe je dan waarschijnlijk op het laagste moment. Als je kunt blijf dan stil zitten en wacht tot de beurs weer gaat stijgen is dus het advies. Maar als je een lijfrente of pensioen polis hebt die de einddatum bereikt, dan werkt dat helaas niet zo. Op einddatum van de polis worden de aandelen verkocht en maakt de verzekeraar de eindbalans op. Je krijgt een brief met daarin het vrijkomende kapitaal en daar moet je dan een lijfrente - of pensioenuitkering voor aankopen. Heb je een polis met een vast einddatum dan heb je dus geen invloed op het verkoopmoment. Heb je een polis met een flexibele einddatum dan kan het verstandig zijn om de verzekeraar te vragen om nog niet tot verkoop van de aandelen over  te gaan. Tenminste als je het vertrouwen hebt dat de koersen op de beurs wel weer gaan stijgen op niet al te lange termijn. Helaas kan je niet in alle gevallen je pensioen verlengen. Je bent afhankelijk van de mogelijkheden van je pensioenverzekeraar. Maar vraag ernaar als je het pensioen nu nog niet nodig hebt en je het nog even uit kan stellen.

Wat kun je doen met je vrijkomende pensioen
Als je pensioen niet kunt uitstellen en dus vrijkomt en het bedrag is lager door de gekelderde beurskoersen dan valt daar verder niet zoveel aan te doen. Voor pensioen geldt dat je binnen 6 maanden een uitkering moet starten. Je hebt dan een aantal mogelijkheden met je pensioenkapitaal. We zetten het op een rijtje voor je:
1. Vast pensioen. Je kunt een vast pensioen aankopen met het vrijgekomen bedrag. Dat doe je tegen de huidige lage rekenrente en door de lagere beurskoersen ook nog eens met een lager kapitaal.  Het is vervelend maar je uitkering zal hierdoor lager worden. Hier kun je uitrekenen wat een levenslang pensioen oplevert.
2.Hoog-laag pensioen. Je kunt er ook voor kiezen om een hoog-laag pensioen aan te kopen. Dan krijg je de eerste 5 of 10 jaar een hogere uitkering en de jaren erna een lagere uitkering. Ook daar lever je op in door de lagere beurskoersen. Het voordeel van een hoog-laag pensioen is echter wel dat je de eerste jaren een hogere pensioenuitkering ontvangt. In die jaren ben je nog actief en heb je misschien behoefte aan een hogere pensioenuitkering.
3. Variabel pensioen. Kies je voor een variabel pensioen dan wordt alleen je pensioen voor het eerste jaar vastgezet. De rest wordt door belegd. En dat kan wel interessant zijn als de koersen nog steeds laag staan. Je stapt dan immers opnieuw in en koopt tegen die lage koersen een nieuwe pensioenkapitaal aan. Als na een jaar blijkt dat de koersen inderdaad zijn.

Wat kun je doen met je vrijkomende lijfrente
Komt je lijfrente vrij en kan deze niet bij je huidige verzekeraar worden uitgesteld dan zijn er ook verschillende mogelijkheden.
1. Lijfrente uitkering aankopen. Je kunt dan een lijfrente uitkering aan kopen. Dan kan via banksparen vanaf 65 en voor je 65 bij een verzekeraar. Dat noemen we dan een overbruggingslijfrente. Ook dan koop je aan tegen een lage rente maar banksparen levert wel meer op dan de uitkering bij een verzekeraar.
2. Lijfrente uitstellen met banksparen. Als je nog geen uitkering wil, kun je geld uit de polis overboeken naar een bankspaar opbouwrekening. Je spaart dan nog een aantal jaren door. Dit kan tot 5 jaar na je AOW leeftijd. In de tijd dat je het uitstelt kun je kiezen tussen een variabele of een vaste rente. Ook is het mogelijk om te beleggen. Dan stap je dus weer in de beurs en als je dat snel doet dan kan dat nog tegen de lage koersen van dit moment.
3. Lijfrente uitkeren op basis van beleggen. Er zijn ook aanbieders waarbij de lijfrente uitkering gebaseerd word op basis van het beleggingsrendement.

Hulp nodig
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Bel ons dan vrijblijvend en we denken met je mee. Natuurlijk weten wij ook niet wat de beurzen gaan doen maar kunne je wel helpen met het inzichtelijk maken van je mogelijkheden.

 
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.414 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube