Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Bouw je pensioen op bij een verzekeraar? Ga rondshoppen!

Bouw je pensioen op bij een verzekeraar? Ga rondshoppen!

dinsdag 06 september 2016 om 21:40:01 Jochem Kessens 4 reacties
lijfrenteTweederde van de werknemers die hun werkgeverspensioen opbouwen bij een verzekeraar weten niet dat zij met hun opgebouwde pensioenpot mogen shoppen bij andere verzekeraars. Uit onderzoek van AON Hewit onder ruim honderd bedrijven blijkt dat slechts 29 procent van de werknemers weet dat hij zelf mag kiezen wie zijn pensioen uitkeert. Zij mogen het geld dus door een andere verzekeraar laten uitkeren.

Beschikbare premieregeling (DC -regeling)
Heb je een beschikbare premieregeling? Dan stort je werkgever iedere maand een vast bedrag op jouw pensioenverzekering. Met die premie gaat je verzekeraar beleggen en de inleg plus het gemaakte rendement, bepaalt de hoogte van je pensioenkapitaal. Bereik je de pensioengerechtigde leeftijd? Dan moet je die pensioenpot laten uitkeren.
Wat veel werknemers niet weten is dat je de verzekeraar waarbij je het pensioen hebt opgebouwd niet per definitie ook moet laten uitkeren. Je mag 'shoppen' met je pensioenpot en het geld onderbrengen bij een pensioenverzekeraar die een hogere uitkering biedt dan de verzekeraar waar je het pensioen hebt opgebouwd.

Direct de beste pensioenverzekeraar vinden
Moneywise heeft een pensioenvergelijker ontwikkeld waarin je direct de pensioenverzekeraar vindt die het hoogste rendement geeft op jouw pensioenpot. En vergelijken loont, want de verschillen tussen de verzekeraars lopen flink op. Bovendien sluit je die verzekering direct online af.
Vergelijk pensioenverzekeraars
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Richard

7 oktober 2016 22:04:05

Mijn pensioenverzekering via een werkgever is 1 juni j.l. geëxpireerd en ik heb tot 1-1-2017 de tijd om het uit te keren bedrag ergens onder te brengen. Ik ben van plan dit niet te doen en Zwitserleven schrijft mij dat er dan 52% en 20% revisierente wordt ingehouden op het bedrag en de resterende 28% in hun bezit zal blijven. Is dit een correcte gang van zaken? Ik heb fiscaal gezien een afkoop gedaan maar in de praktijk blijkbaar niet?

reageer op Richard

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 oktober 2016 22:07:17

Beste Richard, Zwitserleven heeft helaas gelijk. De wetteljke termijn ( de tijd die je hebt om een pensioenverzekering om te zetten in een uitkering) is inderdaad 6 maanden. daarna ziet de fiscus het fiscaal gezien als afkoop. Gevolg 52% inhouding en 20% revisierente.....
Waarom wil je geen uitkering aankopen?
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Richard

8 oktober 2016 11:06:43

Beste Jeroen, ik wil liever afkopen omdat een uitkering van hoogstens een paar tientjes over een bedrag van € 12.000 geen zoden aan de dijk zet. Ik lees op jullie site meer verhalen over afkoop, zijn dit dan allemaal kleine pensioenen? Wanneer kun je daarboven dan wel afkopen? Ook is mijn verzekering korter dan 10 jaar geleden afgesloten en heb ik een bijdrage van de FVP ivm een WW uitkering ontvangen dus de revisierente/boete zal een klein bedrag zijn en ik val in een lager tarief. Zwitserleven beweert zelfs dat over de resterende 28%, in mijn ogen een netto bedrag, bij uitkering nog een keer loonheffing betaald zal moeten worden. Ik ben van mening dat het opgebouwde bedrag van mij is en dat als ik belasting en boete betaald heb vrij op mijn eigen privé bankrekening moet kunnen beschikken over het netto restant.

reageer op Richard

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 oktober 2016 11:17:54

Beste Richard,
Het schiet inderdaad niet echt op met kleine pensioenuitkeringen.
De afkoop regeling kleine pensioen werkt als volgt: Pensioenverzekeraars mogen er voor kiezen om kleine pensioenen af te kopen en in een keer uit te keren. Voor 2016 ligt de grens voor de afkoop van een klein pensioen op een uitkering van minder dan € 465,94. Wat dat precies voor kapitaal is, is per verzekeraar verschillend omdat je afhankelijk bent van hun rekensom en rekenrente. De keuze ligt bij de pensioenverzekeraar. Als klant heb je hier helaas dus geen invloed op.
De verzekeraar houdt in een keer 52% loonbelasting in en verder moet je 20% revisierente betalen als je zelf overgaat tot afkoop. Of je daadwerkelijk 52% betaald hangt af van je totale inkomen. Door aangifte inkomstenbelasting te doen, wordt het uiteindelijke tarief bepaald. Ook voor de revisierente kan er een afwijking zijn bij een korte looptijd dan 10 jaar. Daarom heeft de fiscus de rekentool revisierente ontwikkeld.
Het laatste deel van het verhaal waarin Zwitserleven beweert dat er daarna nog een keer belasting betaald moet worden is niet juist. U ontvangt het netto bedrag en dat is gewoon voor u beschikbaar.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662