De directeur-grootaandeelhouder (DGA) die zijn pensioen in eigen beheer heeft geregeld, moet rekening houden met grote veranderingen en mogelijk zelf afschaffing van pensioen eigen beheer. Binnenkort komt staatssecretaris Wiebes met zijn plannen over pensioen in eigen beheer naar buiten en de verwachting is dat de wijzigingen al in 2016 ingaan.
Wat is er eigenlijk mis met pensioen in eigen beheer?
Sinds 1981 mag een DGA zijn pensioen regelen binnen zijn eigen BV. De DGA mag binnen fiscale spelregels zichzelf een pensioen toezeggen en het geld beheren binnen zijn BV. Op einddatum moet er voldoende kapitaal op de balans staan om die toezegging waar te kunnen maken en het toegezegde pensioen uit te kunnen keren. De reserveringen die de DGA hiervoor moet doen gaan ten kosten van de winst en leveren belastingvoordeel op.
Hier gaat het in de praktijk vaak mis. Er wordt met fiscaal voordeel premie gereserveerd maar er staat niet altijd voldoende kapitaal tegenover om dat pensioen ook daadwerkelijk uit te kunnen keren. Het gereserveerde geld wordt met net zoveel gemak weer gebruikt binnen het bedrijf of zelfs besteed aan privédoeleinden.
Strenge fiscale spelregels voor pensioen in eigen beheer
De fiscus kent strenge spelregels voor het opbouwen van pensioen in eigen beheer. De Belastingdienst is tegenwoordig extra alert en controleert of u en de BV zich wel aan de spelregels houden. ‘Verboden’ handelingen, zoals het afkopen van de pensioenaanspraak of het afzien van pensioen, kan grote gevolgen hebben, waaronder het in één keer belasten van alle opgebouwde aanspraken inclusief 20% revisierente.
Door de ingewikkelde fiscale spelregels die de afgelopen jaren vaak zijn veranderd, voldoen veel eigen beheer pensioenregelingen niet meer aan de wet. Deze DGA’s lopen een fors risico. Een regeling die ogenschijnlijk interessant leek en voordeel op zou leveren kan uiteindelijk resulteren in een flinke fiscale kat in de zak.
Plannen om pensioen eigen beheer aan te passen of op te heffen
De directeur-grootaandeelhouder (DGA) die zijn pensioen opbouwt in zijn BV staat aan de vooravond van mogelijk grote veranderingen. Eigenlijk hadden we nu al plannen verwacht van staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes. Hij heeft namelijk aangegeven om met een voorstel te komen om de juridische en fiscale problemen rondom het pensioen in eigen beheer op te lossen.
De meest voorkomende problemen bij pensioen in eigen beheer
Bij pensioen in eigen beheer gaat het vaak mis bij de fiscale waardering. Het verschil tussen de waardering op de balans en de commerciële waardering loopt op door de lage marktrente. Dit heeft gevolgen voor de mogelijkheden om dividend uit te keren maar levert ook problemen op voor het nabestaandenpensioen. En een DGA die gaat scheiden wordt meestal ook niet gelukkig van zijn pensioen in eigen beheer.
De oplossingen voor pensioen in eigen beheer
Welke oplossingen staatssecretaris Wiebes in gedachten heeft, is nu nog niet bekend. Er worden verschillende scenario’s genoemd. Mogelijk komt er een grotere rol voor pensioenverzekeraars en wordt het makkelijker en interessanter om geld af te storten naar een pensioenverzekeraar. We wachten voorlopig maar even af en houden het voor u in de gaten.