Pensioen

De meeste Nederlanders hebben geen benul van partnerpensioen. En jij?

Jeroen Wolfsen geschreven op vrijdag 01 februari 2019 om 17:11:42
De meeste werknemers met een partner hebben geen idee wat partnerpensioen is en of ze daar recht op hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van Aegon. Moneywise deelt die conclusie op basis van ervaringen uit de dagelijkse praktijk met klanten. Voor veel mensen is het niet eens duidelijk dat partnerpensioen iets met overlijden te maken heeft. Laat staan dat men weet of men recht heeft op partnerpensioen en hoeveel dat partnerpensioen dan bedraagt.

Wat is partnerpensioen
Het partnerpensioen (ook wel nabestaandenpensioen genoemd) is een levenslange uitkering die de partner van een werknemer ontvangt als de werknemer overlijdt. De hoogte van die uitkering is afhankelijk van het inkomen en de voorwaarden in de pensioenregeling.

Partnerpensioen onduidelijk
Een derde van de mensen heeft geen idee of er een recht op partnerpensioen bestaat voor hun partner. De helft van de onderzochten heeft eigenlijk ook geen inzicht in de financiële gevolgen van overlijden voor hun partner. En tot slot denkt een op de drie dat het partnerpensioen 70% van het laatstverdiende salaris is. Dat gaat enorm tegenvallen voor die groep mensen. Het partnerpensioen is in het beste geval 49%. Maar ga daar maar niet vanuit.

Partnerpensioen veel lager dan verwacht
Het partnerpensioen is bijna altijd veel lager dan verwacht. Dat heeft een aantal oorzaken. Ten eerste is het maar de vraag of er überhaupt een partnerpensioen verzekerd is. Ben je bijvoorbeeld samenwonend dan kan het zijn dat er geen partnerpensioen is of alleen als je ook een samenlevingsovereenkomst hebt. En je moet je partner hebben aangemeld bij de pensioenregeling. Ook wordt niet altijd partnerpensioen uitgekeerd over het hele inkomen. In veel gevallen wordt er geen partnerpensioen uitgekeerd over inkomen uit provisie, bonus of overuren, terwijl dit voor veel werknemers wel een structureel onderdeel van het inkomen is.

Het echte gevaar: partnerpensioen op risicobasis
Het echte gevaar zit in de manier waarop het partnerpensioen geregeld is. Wordt er voor ieder jaar dat de werknemer in dienst is echt een partnerpensioen opgebouwd of heeft de werkgever gekozen voor een partnerpensioen op risicobasis. Bij een partnerpensioen op risicobasis ontvangt je partner alleen een pensioen zolang je in dienst bent bij die werkgever. Zodra je uit dienst gaat vervalt het partnerpensioen. Omdat het verzekeren van een partnerpensioen op risicobasis veel goedkoper is dan een partnerpensioen, kennen veel pensioenregelingen tegenwoordig een partnerpensioen op risicobasis.

Voorbeeld partnerpensioen op risicobasis
Erik is 59, heeft een goede baan en verdient € 60.000 per jaar. Uit de jaarlijkse opgave van zijn pensioenverzekeraar begrijpt hij dat zijn vrouw een levenslang partnerpensioen van € 30.000 ontvangt als hij komt te overlijden. Erik heeft zijn hele leven voor deze werkgever gewerkt maar is eigenlijk toe aan iets nieuws. Hij wil voor zich zelf beginnen. Zijn kennis en netwerk is enorm en hij weet zeker dat hij een goede boterham kan verdienen in de laatste jaren voor zijn pensioen. Zijn vrouw vindt het allemaal wat spannender. Maar Erik stel haar gerust, zelfs als hij zou overlijden staat er een mooi partnerpensioen voor haar klaar.
Als Erik 3 dagen nadat hij uit dienst is gegaan zou komen te overlijden, wordt echter pijnlijk duidelijk dat zijn vrouw geen enkel recht heeft op partnerpensioen. Het partnerpensioen was namelijk op risicobasis verzekerd. En dat betekent dat er geen dekking meer is nu Erik niet meer in dienst is. Zijn vrouw ontvangt dus niets.

Partnerpensioen zelf regelen
Het probleem van weinig of geen partnerpensioen is heel makkelijk en goedkoop zelf op te lossen. Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl wat er geregeld is als partnerpensioen. Is dat te weinig om je partner goed verzorgd achter te laten? Sluit dan gewoon een overlijdensrisicoverzekering af. De premie daarvoor is veel lager dan je verwacht en je hebt dan een eigen polis die altijd dekking biedt waar je ook werkt en of er nu wel of geen partnerpensioen is. Denk goed na hoeveel je wilt verzekeren. Een bedrag van € 100.000 lijkt een heel bedrag maar is waarschijnlijk niet voldoende om een 40 jarige partner de rest van het leven voldoende met voldoende inkomen achter te laten.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube