Lijfrente

Verzekeraars houden vrijkomend lijfrentekapitaal te lang vast

Jeroen Wolfsen maandag 08 juli 2013 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Levensverzekeraars houden vrijkomende lijfrentekapitalen te lang vast waardoor klanten financieel benadeeld worden. Zo moeten klanten van Allianz tot 7 weken moeten wachten op de uitbetaling van hun geld. Ook andere verzekeraars geven aan dat men lang moet wachten tot dat hun lijfrente wordt overgeboekt naar een andere bank of verzekeraar. Klanten lopen hierdoor vaak rente mis.

Rompslomp
Veel consumenten met vrijkomend lijfrentekapitaal vergelijken banken en verzekeraars op zoek naar een aanbieder met een betere rente. In veel gevallen komen ze uit bij banksparen en willen het geld dus overboeken naar een andere bank . Het overmaken naar de nieuwe bank  lijkt een simpele oefening, maar dat blijkt het in de praktijk niet te zijn.

Verzekeraars zijn onduidelijk over wijze waarop de klant haar verzoek moet indienen. Bovendien wordt er veelal gecommuniceerd met de oude tussenpersoon en niet met de klant zelf. Dit zorgt voor vertraging in het proces met alle gevolgen van dien.
Bovendien krijgen verzekeraars zoveel van dit soort verzoeken dat het daadwerkelijk uitkeren ook vertraging op loopt.

"Het is onbegrijpelijk dat een verzekeraar het geld van klanten onnodig lang vast houdt en allerlei drempels creëert voor klanten om het geld dat uit een lijfrenteverzekering vrijkomt uit te laten keren. Het is al jaren bekend wat de expiratiedatum is en toch hebben verzekeraars na die datum nog weken nog om tot uitkering te komen" , aldus Jeroen Wolfsen van Moneywise.nl.

REAAL heeft aangegeven dat het tot wel 25 werkdagen duurt voordat een wijziging op een bestaande polis is verwerkt en kan worden uitgekeerd.  Bij andere verzekeraars is het niet veel beter, al zijn er soms positieve uitschieters.

Financiële schade
Klanten ondervinden financiële schade van deze vertragingen. Zo is de rentegarantietermijn bij de nieuwe bank vaak verlopen op het moment dat het geld gestort wordt, waardoor ze een lagere rente krijgen bij hun nieuwe aanbieder. In geval van een direct uitkerende lijfrente moeten ze vaak 1 of 2 maanden langer wachten op hun uitkering, waardoor ze 2 maanden minder inkomen hebben. De financiële schade loopt in sommige gevallen op tot duizenden euro's.

Financiële compensatie
Het verbond van verzekeraars en banken hebben afspraken over de overdracht van kapitaal . In het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdracht (PSK) zijn de afspraken tussen de overdragende en ontvangende partij duidelijk vastgelegd. Volgens het PSK moet de oude verzekeraar binnen 14 dagen uitkeren. Als men later uitkeert, heeft de klant recht op 4% rente. Dat klinkt aardig maar de schade kan duizenden euro’s zijn als het geld te laat aankomt op  de nieuwe bankspaarrekening waarvan de rente garantietermijn verlopen is.

Miljoenen euro’s zoek
Dat de overdracht van lijfrentekapitalen in de praktijk slecht blijkt te werken blijkt uit de situatie bij verzekeraar Centraal Beheer. Moneywise.nl ontdekte dat Centraal Beheer de afgelopen tijd bijna 3 miljoen euro over heeft geboekt naar een particulier met een bankspaarrekening bij Aegon bank.  Dit geld was echter bedoelt als overdrachtskapitaal voor tientallen andere klanten die bij Aegon een bankspaarrekening hadden geopend. Het lijkt een uitzonderlijk voorval maar in de praktijk komen dit soort zaken vaker voor.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.955 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube