Lijfrente

Vara's Kassa: Let op extra kosten bij banksparen

Jochem Kessens zaterdag 13 april 2013 - bijgewerkt op: 30 april 2016
Bij banksparen spaart of belegt u geld op een geblokkeerde rekening: de bankspaarrekening. Het bedrag dat u op die rekening spaart, is vrijgesteld van de vermogenrendementsheffing (1,2%). Dat spaargeld mag u alleen gebruiken voor een speciaal doel, namelijk de aflossing van uw hypotheek en aanvulling van uw pensioen. Zo'n rekening opent u bij een bank.
Extra kosten bij banksparen
Banksparen was een transparant en goedkoop product. Er waren geen extra kosten. Daar is verandering in gekomen nadat het provisieverbod op 1 januari 2013 van kracht is geworden. De beloning voor de adviseur mag niet meer in het product versleuteld zitten. Dat betekent dat de klant apart moet betalen voor advies en diverse andere zaken. Jeroen Wolfsen van vergelijkingssite MoneyWise.nl zet in bovenstaand filmpje de verschillende kosten op een rijtje.

Advies- en afsluitkosten: grote verschillen
Hoeveel de klant moet betalen voor advies en het openen van een bankspaarproduct verschilt per dienstverlener. Zo variëren de kosten voor het openen van een bankspaarrekening van €14,50 tot €250. Ook is advies bij sommige aanbieders verplicht (bijvoorbeeld bij de SNS Bank, daar kost het €500) terwijl je bij andere aanbieders zonder advies een rekening kunt openen. Dat heet Execution Only.

Advies niet perse nodig
Volgens Kapé Breukelaar, Kassa's financieel adviseur, heb je niet altijd advies nodig. Voor relatief simpele zaken kunnen veel mensen het best zelf regelen. De producten zijn niet erg ingewikkeld en er is veel informatie te vinden. Als het gaat om de uitkering van het opgebouwde kapitaal gaat het vooral om het kiezen van de juiste looptijd van de uitkering. Dat kunnen veel mensen prima zelf bepalen. Advies is wel handig als het gaat om grote bedragen, als je wilt beleggen of als je een gouden handdruk krijgt.

Extra kosten
Naast genoemde kosten moet u ook alert zijn op de volgende kosten:

- Kosten voor opname. Als u saldo wilt overboeken naar een andere bank betaalt u bij een aantal banken €150.
- Kosten voor uitkering. Als het geld van een bankspaarrekening vrijkomt, moet u een uitkering of lijfrente aankopen. Bij uitbetaling van die uitkering worden door een aantal aanbieders ook kosten in rekening gebracht. Zo rekent de ABN Amro €2,20 en de Rabobank €2,50 aan uitkeringskosten.
- Dienstverleningskosten. Daarnaast stuitten wij bij de aanbieder Legal & General op dienstverleningskosten van €64,50 per jaar.

Let niet alleen op de rente
Breukelaar raadt klanten bij de zoektocht naar het beste bankspaarproduct aan niet alleen op de rente te letten, maar ook op de kosten. €1 aan uitkeringskosten lijkt misschien een minimaal bedrag, maar de kosten kunnen flink oplopen. Stel dat je €10.000 opgebouwd lijfrentekapitaal omzet in een maandelijkse uitkering gedurende twintig jaar, dan is iedere euro aan kosten toch 0,2% minder rente. Dat is bij €2,00 over twintig jaar een bedrag van €480. ((12 x €2,00) x 20 jaar) Een aanbieder die 3,5% rente biedt maar ook €2 aan kosten per maand berekent voor de uitkering levert dus eigenlijk maar 3,1% op. In dat geval kun je beter kiezen voor één uitkering per jaar en zo behoorlijk wat kosten besparen.

Tot slot
- Oriënteer je goed op een nieuwe bankspaarrekening en lijfrenteuitkeringen.
- Vergelijk verschillende bankspaarproducten met elkaar.
- Kijk of advies verplicht is en wat de kosten daarvan zijn.
- Let op de hoogte van de rente.
- Let op bijkomende kosten.
- Als je geen advies wilt en je hebt zelf een product gekozen, let dan op de afsluitkosten/openingskosten die je betaalt.
- Het open van een bankspaarproduct kan soms rechtstreeks bij de bank, via een adviseur of via een vergelijkingssite zoals bijvoorbeeld Moneywise.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.362 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube