Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Vanaf 2016 lijfrentekapitaal tot € 250.000 beschermd tegen korting op bijstandsuitkering

Vanaf 2016 lijfrentekapitaal tot € 250.000 beschermd tegen korting op bijstandsuitkering

woensdag 22 april 2015 om 19:06:18 Maarten Docter 2 reacties
uilHet voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma dat regelt dat het opgebouwde lijfrentekapitaal beschermd is voor de bijstand is aangenomen en gaat per 2016 in. Wat betekent dit voor u?

Opgebouwd lijfrentekapitaal veilig voor bijstand


Het opbouwen van lijfrente is in principe bedoeld als aanvulling op pensioen. Mensen die niet kunnen deelnemen aan een pensioenfonds en zelf hun pensioen (moeten) regelen kunnen ook lijfrente opbouwen. Denk aan zelfstandig ondernemers en ZZP-ers.

Tot 2016 geldt dat wanneer u in de bijstand terechtkomt, uw lijfrentekapitaal in een verzekering of bankspaarrekening ook wordt gezien als vermogen. Uw totale vermogen (waaronder het lijfrentekapitaal) kan ertoe leiden dat u wordt gekort op de bijstandsuitkering. Maar aan die regeling komt dus vanaf 1 januari 2016 een einde.

Waar staatssecretaris Klijnsma eerder al aangaf het onwenselijk en oneerlijk te vinden, is de bescherming van opgebouwd lijfrentekapitaal vanaf 2016 definitief. Die bescherming geldt voor zelfstandigen en werknemers. En met name voor zelfstandig ondernemers is de bescherming een verbetering.

Wetsvoorstel beslistermijn pensioenregeling ZZP-ers


Op dit moment hebben werknemers die zzp’er zijn geworden soms 3 maanden de tijd om te beslissen of zij deel willen blijven nemen aan het pensioenfonds waarin men verzekerd was toen men nog in loondienst werkte. In het wetsvoorstel wordt nu gesproken over een vaste termijn van 9 maanden.

Voorwaarden voor bescherming van lijfrentekapitaal tegen bijstandskorting die in december 2014 al genoemd werden leest u hier terug.

Lijfrente opbouwen als aanvulling op pensioen


Bent u van plan of lijkt het u ook verstandig om lijfrente te gaan opbouwen als aanvulling op pensioen? Dan kunt u het beste banksparen. Vergelijk zelf online alle bankspaarrekeningen.
Maarten Docter

Maarten werkte van 2013 tot 2016 voor MoneyWise.nl en is na een uitstap gelukkig weer terug bij MoneyWise.nl. Hij helpt je graag weer.

Heb je een vraag? Stel hem dan hier of bel ons op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Muller

6 augustus 2015 18:39:03

Wat als ik jarenlang in debijstand zit en mijn ex vervroegd pensioen opneemt en ik om mijn deel in het kader van de boon v.loon regeling moet afdwingen via de rechter en mogelijk krijg over de afgelopen jaren en tot mij aow en daarna?
De sociale dienst wil al dat vervroegde pensioen gewoon innemen

reageer op Muller

Maarten Docter
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 augustus 2015 15:41:24

Beste meneer/mevrouw Muller,

Voor het antwoord op uw vraag verwijzen wij u eerst naar ons vorige weblog over ditzelfde onderwerp: http://weblog.moneywise.nl/lijfrente/moet-ik-mijn-pensioen-of-lijfrente-opeten-als-ik-in-de-bijstand-kom/#comment-3441051. En het antwoord op de vraag of dat voorstel en plan inmiddels definitief is vind u weer in ons bovenstaande weblog. Het is voor ons nog de vraag of uw situatie vóór of vanaf 2016 speelt. Want dat bepaald het uiteindelijke antwoord op uw vraag. Uiteraard kunt u met uw vragen ook terecht bij de sociale dienst.

Met vriendelijke groet,
Maarten Docter

reageer op Maarten Docter
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons