Lijfrente

Tijdelijke lijfrente blijft mogelijk!

Jeroen Wolfsen geschreven op maandag 30 augustus 2021 om 13:53:42
Heel even leek het erop dat met de komst van de nieuwe pensioenwet de mogelijkheid om je lijfrente in minimaal 5 jaar uit te laten keren zou verdwijnen. In het concept wetsvoorstel over de nieuwe pensioenwet stond dat lijfrente uitkeringen alleen levenslang zouden mogen worden uitgekeerd.  In maart 2021 schreef ik dit artikel hier al over en ook in het FD en andere media heb ik hier aandacht voor gevraagd. Het afschaffen van de tijdelijke lijfrente is namelijk een heel slecht plan. Gelukkig krijgen we nu signalen dat dat plan niet doorgaat.

Wat was het plan de tijdelijke oudedagslijfrente?

In de huidige situatie is het zo dat je een lijfrente mag laten uitkeren vanaf het jaar waarin je 65 wordt of de AOW leeftijd bereikt. Heb je betaald tot 31-123-2013 dan mag je starten met uitkeren in het jaar waarin je 65 wordt. Heb je na 31-12-2013 nog ingelegd op je lijfrente dan mag je dat deel pas laten uitkeren in het jaar waarop je de AOW leeftijd bereikt. Met de huidige leeftijd is dat dus 66.  In beide gevallen geldt dat je vrij bent om de looptijd van je uitkering zelf te bepalen. Maar de minimale looptijd van een lijfrente  is altijd 5 jaar.  Langer mag ook, dat bepaal je zelf op het moment dat je wil starten  met uitkeren. Op die manier kun je de duur van de lijfrente en de hoogte van de bedrag die je gaat ontvangen afstemmen op je situatie en inkomensbehoefte.

Verschil tussen de tijdelijke en de levenslange lijfrente

Erik bereikt in oktober 2021 de AOW leeftijd. Hij heeft een lijfrente kapitaal van € 55.000 opgebouwd. Hij wil dat de komende 5 jaar laten uitkeren en ontvangt dan iedere maand € 919 bruto. Hij kan dat geld goed gebruiken in die 5 jaar want zijn echtgenote is 5 jaar jonger en wil ook stoppen met werken. Omdat zijn vrouw jonger missen ze in die 5 jaar haar AOW uitkering. Door te kiezen voor een uitkering in 5 jaar , vangen ze dat mooi op.

Als de plannen van minister Koolmees door waren gegaan had Erik zijn € 55.000 levenslang moeten laten uitkeren. Dan zou hij alleen bij een verzekeraar terecht kunnen en was zijn uitkering gedaald van € 919 per maand naar slechts € 150 per maand. Het mag duidelijk zin dat Erik en zijn vrouw daarmee het AOW gat niet kunnen opvangen. Erik heeft nog een alternatief. Hij mag het ook laten uitkeren bij een bank. Banken kennen geen levenslange lijfrente maar door de fiscus wordt een uitkering van 20 jaar gezien als een levenslange uitkering. Als Erik zijn lijfrente in 20 jaar laat uitkeren, ontvang hij iedere maand € 248. Beter dan de uitkering van een verzekeraar maar het is nog steeds niet wat Erik wil.

De tijdelijke lijfrente blijft bestaan

Gelukkig wordt de tijdelijke lijfrente niet afgeschaft. Zo horen we van Tros Radar. Moneywise was samen met Tros radar een uitzending aan het voorbereiden over het afschaffen van de tijdelijke oudedagslijfrente. een van de journalisten van Radar heeft uit verschillende Haagse bronnen begrepen dat het plan niet doorgaat. Het is nog niet officieel bevestigd maar voorlopig is dit erg goed nieuws voor de honderdduizenden mensen met een lijfrente! Heb je een lijfrente, dan kun je dus nog steeds kiezen voor een uitkering van 5 jaar of langer en blijf je dus baas over je eigen portemonnee.

Lijfrente vergelijken

Komt je pensioendatum in zicht ? Vergelijk dan alle lijfrente aanbieders. Dat is echt de moeite waard. Op Moneywisie kun je alle banken en verzekeraars vergelijken voor de beste lijfrenteuitkering.
Heb je vragen over je lijfrente? bel ons dan gewoon. Onze lijfrente experts kunne je vertellen welke mogelijkheden er allemaal zijn op het meeste over te houden van je lijfrente.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.041 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube