Lijfrente

Pas op met wettelijke termijn voor lijfrente!

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 24 mei 2023 om 10:57:53


De belastingdienst heeft de spelregels voor de wettelijke termijn (ook wel redelijke termijn genoemd) vastgelegd in een duidelijk standpunt. Dit kan gevolgen hebben als u een lijfrente heeft die is vrijgevallen als u nog niet meteen een uitkering daarvoor aan wil kopen. In dit artikel leg ik uit wat de redelijke termijn is en hoe u daar gebruik van kan maken. En ik vertel u wat de gevolgen zijn als u over de wettelijke termijn overschreden heeft.

Wat is de wettelijke termijn?

Als u een lijfrente heeft die vrij is gekomen dan moet u daarvoor een nieuwe lijfrente sluiten. Dat mag een uitkerende lijfrente (banksparen of een lijfrentepolis) zijn of een lijfrente waarmee u nog een tijdje doorspaart (of belegt). U hoeft dat niet meteen te regelen. De fiscus geeft u daar tijd voor en dat noemt men de wettelijke termijn.

In artikel artikel 3.133, derde lid, van de Wet inkomstenbelasting 2001 staat wat de wettelijke termijn is. U moet uiterlijk op 31 december van het volgende jaar een nieuwe lijfrente starten. Dus komt uw lijfrente in 2023 vrij dan moet u een nieuwe lijfrente hebben geregeld met als uiterlijke ingangsdatum 31-12-2024. En geen dag later!

Lijfrente uitstellen is een risico

Ieder jaar in december spreken we klanten die nog een lijfrente moeten regelen omdat ze voor 31 december nog gebruik willen maken van de wettelijke termijn. Het mag duidelijk zijn dat dit vrij laat is. Het is simpelweg niet verstandig om zo lang te wachten omdat de keuze voor banken en verzekeraars in die situatie veel beperkter is. Veel aanbieders hebben namelijk altijd de eerste van de maand als ingangsdatum. Wilt u in december nog een lijfrente regelen, dan wordt de ingangsdatum dus 1 januari. En dan gaat u over de uiterste datum van de wettelijke termijn heen.

De gevolgen van overschrijden van de wettelijke termijn

Het overschrijden van de wettelijke termijn bij een lijfrente is een kostbare zaak. De fiscus ziet dit als afkoop. Het gevolg is dat het gehele lijfrentekapitaal in één keer belast wordt. Daarnaast bent u een boete verschuldigd aan de fiscus van 20%. Men noemt dit revisierente. De verzekeraar of bank waar uw lijfrente vrijkomt is verplicht om loonbelasting in te houden en de meeste gevallen rekent men dan het hoogste tarief van  49,5% loonbelasting. Uiteindelijk rekent u over uw totale inkomen af via de aangifte inkomstenbelasting. Als uw totale inkomen lager is kan u in een lagere schijf vallen maar dan bent u nog steeds 36,93% kwijt plus 20% revisierente. Te lang wachten met het regelen van uw lijfrente kan dus een zeer kostbare zaak worden!

Wettelijke termijn? Regelt het in oktober

Wees verstandig en regel uw nieuwe lijfrente in oktober. Dan heeft u ruimschoots te tijd om het te regelen en kunt u het gewoon op 1 december in laten gaan. Het geld moet namelijk ook nog worden overdragen door de partij waar het is vrijgekomen. En dat kost ook tijd, zeker aan het eind van het jaar waarin het drukker is dan normaal. Het online vergelijken en afsluiten van een lijfrente gaat heel makkelijk met onze lijfrente vergelijkingsmodule.

Uitstel levert niks op

Als uw lijfrentepolis de einddatum heeft bereikt maar u doet er niks mee, laat u geld liggen. U krijgt namelijk geen dubbeltje aan rendement. Ieder jaar zien we weer mensen die een flink lijfrente kapitaal bijna twee jaar lang op de rekening van de verzekeraar laten staan. En daar krijgt men geen rente want de polis is immers beëindigd. U kunt dan beter het geld tijdelijk stallen op een lijfrente opbouwrekening. U krijgt dan én rendement en loopt geen risico dat u over de wettelijke termijn.

Vrijkomende bankspaarrekening en wettelijke termijn

De meeste bankspaarrekening waar men een lijfrentekapitaal heeft gespaard kennen geen einddatum (zoals een polis). Maar er is wel een fiscale einddatum en dat is uiterlijk 5 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd. Om precies te zijn op 31 december, vijf jaar na het bereiken van de AOW leeftijd moet u een lijfrente aankopen. Ook hier zien we dat mensen dan nog steeds geen lijfrente-uitkering willen ontvangen en nog wil wachten. Ook dan kunt u formeel gebruik maken van de wettelijk termijn. Maar ook hier zien we ieder jaar weer mensen die te lang wachten en in de problemen komen.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube