Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » NN snijdt in aanbod levensverzekeringen

NN snijdt in aanbod levensverzekeringen

maandag 05 december 2016 om 16:04:31 Jeroen Wolfsen 4 reacties
logo nationale nederlandenNationale Nederlanden stopt met het aanbieden van twee soorten levensverzekeringen. Vanaf 1 januari 2017 biedt men geen overlijdensrisicoverzekeringen meer een en stopt men ook met de Direct Ingaande Lijfrente verzekering.

Steeds minder aanbieders voor uitkerende lijfrentes
NN is de zoveelste verzekeraar die stopt met het aanbieden van Direct Ingaande Lijfrente verzekeringen. Dat is een slechte zaak want hierdoor heeft de consument steeds minder keuze.
Veel uitkerende lijfrentes worden ondergebracht in het veel interessantere banksparen maar toch is er een groep consumenten die hun lijfrente alleen kunnen laten uitkeren via een verzekeraar.

Lijfrente uitkeren via een verzekeraar
Een lijfrente moet via een verzekeraar worden uitgekeerd als er sprake is van een zogenaamde overbruggingslijfrente. Dat is een uitkering die op ieder moment in kan gaan maar door moet lopen tot 65, AOW leeftijd of pensioenleeftijd. Een overbruggingslijfrente kan namelijk niet geregeld worden via banksparen.
Ook mensen met een oud regime lijfrente kiezen regelmatig voor een uitkering van een verzekeraar omdat er dan gebruik gemaakt kan worden van de flexibiliteit van het oude regime. Zo kan de uitkering uit een oud regime polis worden geschonken aan kinderen en kleinkinderen.
Door het verdwijnen van NN als aanbieder voor deze producten heeft de klant minder keuze in aanbieders.

NN stopt met het aanbieden van overlijdensverzekeringen
Dat NN ook stopt met het aanbieden van overlijdensverzekeringen is opmerkelijk. De overlijdensverzekering is de levensverzekering in zijn meest pure vorm en je zou toch verwachten dat een grote verzekeraar als NN een dergelijk product in het assortiment hoort te hebben. Maar de laatste jaren is er een ware prijzenslag in de markt voor overlijdensverzekeringen gaande en dalen de premies iedere keer verder. NN is meegegaan met de premiedaling maar komt in de praktijk nooit naar boven als goedkoopste verzekeraar. Daarom is het verlies van NN als aanbieder van overlijdensverzekeraar niet heel erg voor de consument. Er zijn meer dan voldoende aanbieders met een goedkope levensverzekering.

Minder aanbod: slechte zaak
NN stopt met deze producten onder het mom van vereenvoudiging van het productaanbod levensverzekeringen. In werkelijkheid kijkt men natuurlijk vooral naar de winstgevendheid van producten. Kost een product meer dan het oplevert? Dan gaat het van het schap. En dat mag natuurlijk want NN is een commerciële verzekeraar die winst wil en moet maken. Maar verzekeraars hebben ook een maatschappelijke verantwoording en daarbij past een compleet en volledig productaanbod.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

hannie

6 september 2017 11:14:11

Dag Jeroen, Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende, Ik heb 2 lijfrentepolissen (Aegon en Nat. Nederlanden) waarin staat dat ik per 2020 uitgekeerd zal krijgen. Dan ben ik 65. Nu is mij verteld, door beide partijen, dat dat niet zomaar gaat, omdat mijn pensioengerechtigde leeftijd nu pas op 67 jaar en 3 maanden is geworden. Aegon en Nationale Nederlanden zeggen dat het landelijk nu zo geregeld is. Het staat echter zwart op wit in beide polissen dat het loopt tot 2020. Ik zou dan nu, eventueel, een overbrugging kunnen krijgen. Kan dit zomaar? Wat heeft die polis dan voor zin? Beide maatschappijen hebben mij niet op de hoogte gesteld van deze veranderde voorwaarden. En ik kan mij niet beroepen op wat er in de polissen is vastgesteld, zo blijkt na telefonisch contact met beide maatschappijen. Het komt mij voor als zeer onrechtmatig. Graag uw mening en/of advies. Met vriendelijke groet

reageer op hannie

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 september 2017 11:53:24

Beste Hannie, Beide verzekeraars vertellen kletskoek. De jongens en meisjes van die telefoon afdeling weten een klein beetje hoe het zit maar als er meer gevraagd wordt dan in hun standaard telefoonscript staat dan gaat het vaak mis.
Als je na 2013 geen premie meer hebt ingelegd mag je de hele waarde uit beide polissen laten uitkeren vanaf 65. Dat kan dan met banksparen. Die uitkering moet minimaal 5 jaar lopen. Heb je na 2013 nog wel premie betaald dan mag je de waarde die is opgebouwd na 2013 pas laten uitkeren vanaf het jaar dat je de AOW leeftijd bereikt.
Wil je alles weten over de mogelijkheden met je lijfrente? Download dan ons gratis E book lijfrente.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Cor van der Kruijt

2 oktober 2018 19:14:53

Hallo Jeroen, Ik heb nog een lijrentepolis bij NN Flexibel Verzekerd Beleggen (een woekerpolis aangemeld bij Wakkerpolis) die al in 2006 premievrij is gemaakt; daarnaast heb ik een aantal bankspaarrekeningen. NN heeft inderdaad geen overbruggingspolis. Mijn polis startte 01-10-1994 en einddatum 01-04-2018 maar de polis loopt nog steeds. Moeilijk contact gehad met NN hoe nu verder...
Mijn vraag is of ik deze polis beter kan overzetten naar een direct ingaande lijfrente / bankspaarproduct of beter de komende rechtszaak van november 2018 afwachten over de eerste kosten?
Wat zou uw advies hierin zijn? Alvast bedankt!
Met een vriendelijke groet

reageer op Cor van der Kruijt

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 oktober 2018 21:52:41

Beste Cor,
Je kan dat heel gemakkelijk zelf. De lijfrente module van Moneywise neemt je letterlijk aan de hand en laat je zien wat er fiscaal is toegestaan en ook welke bank of verzekeraar de hoogste uitkering biedt. https://www.moneywise.nl/lijfrente/
Een groot voordeel van lid zijn van een claimorganisatie is dat je vrij bent om te doen met je polis wat je wil. Je hoeft de polis dus niet in stand te houden om voor een compensatie in aanmerking te komen.
Je kunt alle over je mogelijkheden lezen in ons gratis e book: https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/lijfrentewijzer/
En als je nog vragen hebt, bel ons dan gerust: 085 7607600
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662