Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Moneywise Lijfrente onderzoek november 2016

Moneywise Lijfrente onderzoek november 2016

woensdag 16 november 2016 om 20:54:09 Jeroen Wolfsen 18 reacties
uiltjeGrootbanken laten lijfrente bankspaar klant links liggen.
Lijfrente uitkeringen in 2016 gemiddeld 2,8% lager.

Moneywise doet ieder najaar het lijfrenteonderzoek naar de aanbieders van uitkerende lijfrente producten. Hierbij worden verzekeraars en banken met elkaar vergeleken. Moneywise vergelijkt banken en verzekeraars op basis van 15 verschillende scenario’s en 180 uitkomsten.

Centraal Beheer bank duidelijke winnaar
Centraal Beheer is voor het vierde jaar op rij de beste aanbieder. In 70% van de gevallen levert een lijfrente bij Centraal Beheer de hoogste uitkering op. In alle andere gevallen staat Centraal Beheer op de 2e plaats. Een verzekering bij Centraal Beheer keert altijd minimaal het ingelegde bedrag uit. Bij alle andere verzekeraars krijgt men bij looptijden tot 10 jaar minder terug dan men heeft ingelegd.

Grootbanken laten lijfrente bankspaar klant links liggen
De grote banken als RABO, ABN AMRO, SNS bieden in bijna alle gevallen de laagste rentes voor banksparen met een lijfrente. ING biedt zelf geen lijfrente uitkeringen via banksparen aan stuurt klanten door naar Nationale Nederlanden. ABN AMRO scoort ronduit slecht. Waar Centraal Beheer 1,6% biedt voor een uitkering van 15 jaar komt ABN AMRO niet verder dan 0,70%. Dat is 56% lager.

Uitkeringen lager in 2016
Het mag geen verrassing zijn dat door de dalende marktrente de uitkeringen in 2016 lager zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de uitkeringen in 2016 gemiddeld 2,8% lager zijn dan in 2015. Op de veel gekozen looptijd van 5 jaar zijn de uitkeringen gemiddeld 0,7% lager. De daling is het hoogst bij lange looptijden. De uitkering op een lijfrente voor 30 jaar daalde 6.3%. Een uitkering van bijvoorbeeld € 200 per maand daalt dus naar € 187,40. Nog steeds zijn de uitkeringen bij een bank in alle gevallen hoger dan bij een verzekeraar.

De verschillen tussen de banken onderling zijn relatief klein. De verschillen tussen banken en verzekeraars zijn enorm. Een lijfrentekapitaal van € 75.000 levert in 20 jaar bij een bank € 9.859 meer op dan bij een verzekeraar.

De voordelen van banksparen
Naast het feit dat banksparen altijd meer oplevert dan een uitkering via een verzekeraar, kent banksparen nog meer voordelen. Zo is er het Deposito Garantie Stelsel dat tot € 100.000 dekking biedt als de bank failliet gaat en gaat er bij overlijden nooit geld verloren.

Waarom zou je een lijfrente nog laten uitkeren door een verzekeraar?
In alle gevallen levert banksparen meer op. Waarom zou je dan toch je lijfrente laten uitkeren via een verzekeraar? Er zijn 2 redenen waarom de consument toch nog laat uitkeren via een verzekering:
Ten eerste een fiscale reden, sommige uitkeringen mogen alleen uitgekeerd worden via een verzekering. Bijvoorbeeld de uitkering voor een overbrugging van 60 tot AOW leeftijd.
De tweede reden is dat nog steeds veel mensen niet weten dat ze mogen ‘shoppen’ met hun lijfrentekapitaal en daardoor nog steeds klakkeloos kiezen voor een uitkering via een verzekering bij de verzekeraar waar de lijfrente vrijkomt.
En dat is jammer want shoppen met een lijfrente levert duizenden euro’s winst op.

Grote verschillen in advies- en afsluitkosten
Door goed te vergelijken kunnen consumenten een hogere lijfrente uitkering ontvangen maar ook fors besparen op de advies – en afsluitkosten. De kosten voor een volledig advies kunnen bij Nationale Nederlanden oplopen tot € 1.030. Terwijl de consument bij ABN Amro online kan afsluiten zonder advies voor € 25. Als men een lijfrente wil afsluiten zonder advies, spreekt men over Execution Only en hiervoor is een kennis – en ervaringstoets verplicht. Zakt men voor deze toets dan is men vaak alsnog verplicht om advies af te nemen.

Moneywise ziet dat deze markt nog steeds in ontwikkeling is en nog veel onduidelijkheden voor de consument kent. De prijsverschillen zijn opmerkelijk groot en het is voor de consument vooraf onduidelijk wat de kwaliteit van het advies is.
De consument moet dus goed onderzoeken welke dienstverlening er wordt aangeboden en tegen welke prijs. Online vergelijkingssites zoals Moneywise helpen de consument hierbij.

Zelf vergelijken en online lijfrente afsluiten
Zelf lijfrente vergelijken is heel simpel via de website van Moneywise. Hiermee vergelijk je alle banken en verzekeraars en kun je binnen 2 minuten één of meerdere offertes opvragen. Het openen van een lijfrente is in de meeste gevallen binnen 2 werkdagen geregeld.

De belangrijkste conclusies:
- Grootbanken bieden lage rentes
- In alle gevallen levert lijfrente banksparen meer op dan uitkeren middels een verzekering.
- Consumenten doen er verstandig aan bij een vrijkomende lijfrente om te vergelijken.
- De bank met de laagste uitkering levert meer op dan de beste verzekeraar.
- Vooral op korte looptijden krijgt men bij veel verzekeraar minder terug dan men inlegt.
- De kosten voor advies en openen van een lijfrente bankspaarrekening verschillen enorm.

Bekijk hier het hele lijfrenteonderzoek 2016
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

ineke van lith van loon

23 november 2016 15:57:25

Goedemiddag,
Ik heb op 30-12-1991 een koopsompolis afgesloten met een eenmalige storting van 12.500,00 gulden ofwel € 5.672,25 euro deze polis zou vrijkomen op 24-01-2016 maar heb ik uitgesteld tot 24-02-2017 aangezien mijn jongste zoon 03-09-2016 zijn 18 jarige leeftijd heeft bereikt. De uitkering op einddatum 24-02-2017 bedraagt € 29.831,54. Mijn doel is om deze indien mogelijk in vier jaar tijd te verdelen over mijn twee kinderen zodat ze dit kunnen gebruiken voor hun studie. Ik denk dat dit belastingtechnisch de beste oplossing is aangezien ze bijna geen inkomsten genieten en wel veel studiekosten hebben. Maar mijn vraag is hoe pak ik dit het beste aan want ik wil dit juist geregeld hebben voor 31-12-2016? Klopt dit dat dit wordt belast via de groene tabel? Klopt het dat dit alleen maar via een verzekeraar kan? En zijn jullie onafhankelijk?
in afwachting van uw spoedige reactie Ineke van Lith van Loon

reageer op ineke van lith van loon

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 november 2016 16:38:50

Geachte mevrouw van Lith van Loon,
U mag inderdaad de uitkeringen van een oud regime polis schenken aan uw kinderen. Als ze ouder zijn dan 18 jaar dan zijn de uitkeringen bij hun belast. Volgens mij is de bruto uitkering tot een bedrag van € 500 per maand eigenlijk niet of nauwelijks belast en ontvangen de kinderen het dus netto als ze verder geen inkomsten hebben. Dit gaat inderdaad via de groene tabel
U kunt nog even op uw gemak nalezen hoe schenken precies werkt in dit artikel op ons weblog
Moneywise is een vergelijkingssite. We bieden alle producten aan die worden aangeboden door banken of verzekeraars. U kiest zelf welke aanbieder de beste deal heeft. Los daarvan kan ik u nu al verklappen dat bij een uitkerende lijfrente bijna alle verzekeraars minder teruggeven dan u inlegt. Dat komt door de kosten aan de ene kant en de lage rente aan de andere kant. Maar er is gelukkig nog goed nieuws. We kunnen voor u een Direct Ingaande Lijfrente regelen bij centraal beheer en dan ontvangt u minimaal de inleg terug. U kunt heel gemakkelijk zelf een offerte aanvragen via onze site.
Als u de offerte heeft kunt u daarna online de aanvraag doorvoeren.
Als u vragen heeft, belt u dan gerust.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

M Heijnen

16 december 2016 23:40:22

Per 1f februari as komt mijn lijfrenteverzekering vrij. Ca. €5800. Ik wil doorsparen tot mijn aow leeftijd via eenmalige storting in bankspaarproduct. Mag ik het bedrag eenmalig aanvullen tot €60000, zodat dat mijn startkapitaal is?

reageer op M Heijnen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 december 2016 8:45:04

Geachte heer of mevrouw Heijnen,

U mag tot het jaar waarop u de AOW leeftijd bereikt een storting op een lijfrente doen. Dus het jaar voor het jaar waarop u de AOw leeftijd gebruikt is het laatste jaar waarop u nog gebruik kan maken de jaarruimte. Het is wel mogelijk om a de AOW leeftijd gebruik te maken van de reserveringsruimte.


Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ronnie Beukema

3 januari 2017 13:26:46

Hallo, ik woon en werk in Duitsland. Ik heb dus geen renteaftrek meer in Nederland voor mijn hypotheek. 25 November 2018 komt mijn lijfrentepolis vrij(ca. 15000 Euro. Ik ben dan 50 jaar. Aangezien ik dan nog niet met pensioen ben wil ik het bedrag graag in mijn hypotheek stoppen zodat ik wat lagere maandlasten krijg. Volgens de AEGON moet ik dan 52% aan de belasting afdragen en 20% straf betalen. Is dat in mijn geval ook zo, aangezien ik niet meer Belastingaangifte in Nederland doe? En als dat wel zo is: wat is dan de meest gunstige optie? Groet Ronnie

reageer op Ronnie Beukema

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 januari 2017 13:07:55

Beste Ronnie, De enige manier om uw lijfrente in een hypotheek te stoppen is om de lijfrente af te kopen. U betaalt dan inderdaad inkomstenbelasting (afhankelijk van uw inkomen met een max van 52%) en omdat u uw lijfrente 'oneigenlijk' gebruikt betaalt u revisierente van 20%.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Ans

9 januari 2017 18:59:38

Goedenavond,
Vanaf 15-07-2017 komt mijn lijfrente vrij. Ik ben dan 62 jaar. Ik wil maandelijks vanaf genoemde leeftijd, 5 jaar laten uitkeren. Het valt onder het nieuwe regime. Is dit mogelijk? Alvast dank voor uw antwoord.

reageer op Ans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 januari 2017 19:06:39

Beste Ans,
Dat is mogelijk. We noemen zo'n uitkering een overbruggingslijfrente. Die mag ingaan op ieder moment en moet dan lopen tot het jaar waarin je 65 wordt of het jaar waarin je de Aow leeftijd bereikt.DAt mag je dus zelf bepalen.
Je mag de hele waarde die vrijkomt hiervoor gebruiken als je na 2006 geen premie meer hebt ingelegd. Heb je nog wel ingelegd na 2006 dan mag je alleen de waarde die op 31-12-2005 in de polis aanwezig was gebruiken voor zo'n overbruggingsuitkering. Je kunt deze uitkering alleen laten uitkeren door een verzekeraar. Banksparen is fiscaal niet toegestaan.
Je kunt heel makkelijk zelf alle lijfrenteverzekeraars vergelijken voor de hoogste lijfrente uitkering.
Verder kun je het hele verhaal nalezen in onze gratis lijferentewijzer.
En als je vragen hebt, bel dan gerust: 085 7607600
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Nico de Jong

14 februari 2017 14:53:48

Goedemiddag daar, mijn lijfrente is vrijgekomen en die wil ik bij Centraal Beheer onder Banksparen nog even (6 jaar) laten doorgroeien. Mag ik daar tussentijds extra stortingen op doen zolang die rente hoger is dan de reguliere spaarrente bij mijn eigen bank?
Vriendelijke groet, Nico de Jong

reageer op Nico de Jong

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 februari 2017 15:44:16

Beste Nico,
Je mag altijd bijstorten op een bankspaarrekening maar let op: Je moet alleen geld storten als je een aantoonbaar pensioentekort hebt. Daarom moet je eerst een jaarruimte berekening maken op de site van de belastingdienst.
De inleg die je doet op een lijfrente bankspaarrekening is aftrekbaar maar daar staat tegenover dat de uitkeringen belast zijn. Als je de inleg dus niet af kan trekken dan moet je belasting betalen over uitkeringen terwijl je geen belastingvoordeel hebt gehad.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Nico de Jong

15 februari 2017 13:11:25

Dag Jeroen, dank voor je snelle en duidelijke antwoord. Nog 1 vraagje; als ik in ga op de offerte van CB hoe dan verder? Wordt het vrijgekomen bedrag door CB of jullie aangevraagd bij Aegon of moet ik dat zelf doen. En is daar dan iets van een standaardformulier voor, zoals bijvoorbeeld bij overstappen van verzekering? Duidelijk hé, ik ben een echte leek op dit gebied!
Vriendelijke groet, Nico de Jong

reageer op Nico de Jong

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 februari 2017 15:08:48

Beste Nico,
Er is maar 1 persoon die de oude verzekeraar de opdracht kan geven om het geld over te boeken en dat ben jijzelf als verzekeringnemer. Wij zorgen ervoor dat je hiervoor de juiste formulieren krijgt. Als je die ondertekent en opstuurt naar Aegon zal Aegon het geld overmaken naar CB. Je houdt dan zelf in de gaten of Aegon het geld overboekt naar CB. Dat gaat eigenlijk altijd goed. Heel soms, komt iets niet aan of duurt het te lang. Neem dan gerust contact met ons op, dan bellen wij er achter aan en wordt het eigenlijk meteen opgelost.
We bieden daarnaast een extra service aan. We noemen dat de oversluitservice, deze kost € 60 extra en dan kunt u de overboek brief naar ons opsturen. Wij zorgen ervoor dat deze bij de oude verzekeraar ( aegon terecht komt en controleren ook of aegon vervolgens alles keurig volgens afspraak overboekt. Dit wordt veel door klanten gedaan die meerdere verzekeringspolissen willen omzetten naar een aantal banken en dan zeker willen weten dat alles op de goede plek terecht komt. Maar er zijn ook mensen die de overboekservice voor een enkele polis gebruiken.
Het is maar wat je zelf prettig vindt.
Jeroen Wolfsen

pieter

27 maart 2017 16:29:05

Beste Jeroen, mijn probleem heeft te maken met huurtoeslagtoekenning naperiodieke uitkering lijfrente per maand, de max grens is nu 22100 bruto per jaar, maar dan is de toeslag bijna nihil, rond 18000 bruto zou beter zijn maar iig ontvang ik al AOW plus 50E pensioen per maand en vakantiegeld. dus de speelruimte wat betreft uitkering is klein, los van het aantal jaren uitkeren iig 6 of meer. het gaat hier om iets meer dan 56000E die per maand bruto zou moeten worden uitgekeerd, ik weet dat er ook nog variabele bedragen af te trekken als persoonsgebonden uitgaven, kortom het is een ingewikkeld probleem Als jullie me adequaat helpen mogen jullie mijn vrijkomende lijfrente per direct beheren, groet en veel dank pieter

reageer op pieter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 maart 2017 16:56:59

Beste Pieter,
Dit probleem speelt bij meer mensen. Het aanvullen van je inkomen kan allerlei gevolgen hebben voor toeslagen. Daar kan ik je niet over adviseren. Moneywise is een vergelijkingssite waar je zonder dat je kosten hoeft te betalen voor advies, alle banken kan vergelijken en gratis offertes op kan vragen. Als je weet wat je wilt en je weet bij welke bank je iets wilt regelen dan kan dat ook. Voor het regelen van een bankspaarrekening vragen we eenmalig € 149.
Maar ik kan je helaas niet vertellen hoe je het geld precies moet verdelen om belastingtechnisch zo goed mogelijk uit te komen. Dat is gewoon veel te ingewikkeld en daarvoor moet je inzicht in iemands totale situatie hebben. Wel zijn er handige tools op de site van de fiscus te vinden: Hiermee kun je zien wat de gevolgens zijn van een inkomensstijging voor je toeslagen.
Wil je weten welke bank het meeste oplevert voor je lijfrente. Maak dan een vergelijking voor lijfrente op moneywise.nl
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Joline Bosmans

14 mei 2017 16:50:59

Beste Jeroen, Vanaf eind januari 2016 (vanaf mijn 65ste) laat ik gedurende 7,5 jaar mijn lijfrente maandelijks uitbetalen door Aegon via banksparen. Nu wil ik eigenlijk de lijfrente-uitkering omzetten naar een lagere maandelijkse uitkering gedurende nog 15 jaar, dus tot haverwege 2032 (mijn 81ste). Is het mogelijk om de lijfrente-uitkering open te breken, en zo ja welke stappen moet ik daarvoor ondernemen en wat zijn de daaraan verbonden kosten? Met vriendelijke groet, Joline Bosmans

reageer op Joline Bosmans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 mei 2017 9:07:24

Beste Joline,
Helaas is een eenmaal ingegane lijfrente uitkering niet stop te zetten of aan te passen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ryms

17 juli 2020 17:29:28

Hallo ik heb een vraag over pensioen sparen wat van mijn man is. Deze is vorig jaar overleden. Dit bedrag staat bij De Giro. Zijn nu al negen maanden bezig om dat geld over te laten boeken naar mijn rekening. De Giro geeft aan dat hun het niet naar mij rechtstreeks kunnen over maken maar wel naar een lijfrente uitkering. Zo gezegd zo gedaan. Deze bij Centraal Beheer geopend.(Extra pensioen inkomen) Nu blijkt dat zowel mijn kinderen(2 stuks) als ik een rekening bij hun moeten openen om zo het geld te verdelen naar de erfgenamen. Op deze rekening staat ongeveer 2500 euro. En volgens mij mogen zij dit dan toch in een keer over maken naar de partner. Hiervoor hoeven mijn kinderen dan toch geen rekening voor te openen. Want dan zouden ze ook een andere rekening moeten open om uit te laten betalen. Doordat we hier al zo lang mee bezig zijn is ons geduld op. Wij willen graag het geheel afsluiten.Graag hoor ik wat u advies hierin is. Met vriendelijk groet, Ryms

reageer op Ryms

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 juli 2020 11:12:53

Beste Ryms,
Blijkbaar heeft de Giro nog nooit gehoord van de afkoopregeling kleine lijfrenten.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662