Lijfrente

Nieuw belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland en de gevolgen voor uw pensioen en lijfrente

Maarten Docter donderdag 19 maart 2015 - bijgewerkt op: 13 juni 2023
Het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland is met 1 jaar uitgesteld tot 1 januari 2016. De afspraken in het nieuwe belastingverdrag gelden (naar verwachting) vanaf 2016. Maar wat wijzigt er met het nieuwe verdrag?

De veranderingen voor pensioen en lijfrente

In het nieuwe belastingverdrag spreken Nederland en Duitsland af dat gepensioneerden die een pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering ontvangen uit het ene land, belast kunnen worden in dat land als het gezamenlijke bedrag van die inkomsten meer dan € 15.000 per jaar bedraagt. Iemand die in Duitsland woonachtig is en uit Nederland AOW, pensioen of lijfrente ontvangt van in totaal meer dan € 15.000 per jaar, mag dan door Nederland belast worden met inkomstenbelasting. Nederland krijgt daarmee het heffingsrecht over het deel van het pensioen dat in Nederland is opgebouwd. Overheidspensioenen blijven altijd belastbaar in het land waar ze vandaan komen.

Overgangsregeling

Voor een grote groep Duits-ingezetenen die nu pensioen, maar ook lijfrente ontvangen uit Nederland neemt de belastingdruk toe door het nieuwe belastingverdrag. Voor deze groep geldt een algemene overgangsregeling, ook wel het overgangsrecht genoemd. Het overgangsrecht geldt alleen voor 2016. Belastingplichtigen kunnen ervoor kiezen om nog een jaar gebruik te maken van het oude belastingverdrag. Vanaf 2017 gelden altijd de afspraken in het nieuwe verdrag.   Naast het overgangsrecht is er nog een specifieke overgangsregeling van 6 jaar voorgesteld voor pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkeringen. Op deze uitkeringen is tijdelijk een lager belastingtarief van toepassing. Het tariefpercentage loopt geleidelijk op.

Voorbeeld

U woont in Duitsland en ontvangt AOW en lijfrente uit Nederland. Over uw AOW en lijfrente bent u volgens de afspraken in het oude belastingverdrag in Nederland belasting verschuldigd. Het nieuwe belastingverdrag zorgt ervoor dat u vanaf 2016 in Duitsland belasting betaalt over uw AOW en lijfrente. Als u kiest voor het overgangsrecht, betaalt u in 2016 nog in Nederland belasting over uw AOW en lijfrente. Het kan zijn dat u in 2016 over uw AOW en lijfrente in Duitsland méér belasting betaalt dan u in Nederland zou betalen. Welk land belasting mag heffen hangt dus af van de totale inkomsten aan AOW, pensioen, sociale zekerheidsuitkeringen en lijfrente. Als het totaal inderdaad meer dan € 15.000 bedraagt dan moet Duitsland de belasting die daarover in Nederland is betaald verrekenen. Op die manier wordt dubbele belasting voorkomen. Het belastingverdrag is bindend voor beide landen en gaat dus altijd voor op de nationale wetgeving. Het verdrag vermijdt dus dubbele belasting, maar ook dubbele vrijstelling. U betaalt of in Duitsland of in Nederland belasting over het inkomen.

De hoogte van de Nederlandse belastingheffing over het pensioen is afhankelijk van onder andere de hoogte van het bedrag van de AOW-uitkering, de hoogte van het bedrag van het Nederlandse bedrijfspensioen, of u een kwalificerende buitenlandse belastingplichtige bent en welke eventuele aftrekposten u heeft. Hier kunt u het nieuwe verdrag tussen Nederland en Duitsland lezen.

Meer belasting betalen? Zorg voor een hoge pensioen- of lijfrente uitkering!

Als blijkt dat u meer belasting moet betalen, dan is een zo hoog mogelijke uitkering wel zo prettig voor uw eigen portemonnee. Speciaal voor niet-ingezetenen van Nederland kunt u hier  vergelijken en meer informatie vinden over de banken en verzekeraars die wel iets voor u doen. Voor aanvullende informatie kunt u ons ook even bellen op telefoonnummer 085-760 7600. We helpen u graag verder.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube