Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Nieuw belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland en de gevolgen voor uw pensioen en lijfrente

Nieuw belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland en de gevolgen voor uw pensioen en lijfrente

donderdag 19 maart 2015 om 19:14:54 Maarten Docter 8 reacties
lijfrenteHet nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland is met 1 jaar uitgesteld tot 1 januari 2016. De afspraken in het nieuwe belastingverdrag gelden (naar verwachting) vanaf 2016. Maar wat wijzigt er met het nieuwe verdrag?

De veranderingen voor pensioen en lijfrente


In het nieuwe belastingverdrag spreken Nederland en Duitsland af dat gepensioneerden die een pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering ontvangen uit het ene land, belast kunnen worden in dat land als het gezamenlijke bedrag van die inkomsten meer dan € 15.000 per jaar bedraagt. Iemand die in Duitsland woonachtig is en uit Nederland AOW, pensioen of lijfrente ontvangt van in totaal meer dan € 15.000 per jaar, mag dan door Nederland belast worden met inkomstenbelasting. Nederland krijgt daarmee het heffingsrecht over het deel van het pensioen dat in Nederland is opgebouwd. Overheidspensioenen blijven altijd belastbaar in het land waar ze vandaan komen.

Overgangsregeling


Voor een grote groep Duits-ingezetenen die nu pensioen, maar ook lijfrente ontvangen uit Nederland neemt de belastingdruk toe door het nieuwe belastingverdrag. Voor deze groep geldt een algemene overgangsregeling, ook wel het overgangsrecht genoemd. Het overgangsrecht geldt alleen voor 2016. Belastingplichtigen kunnen ervoor kiezen om nog een jaar gebruik te maken van het oude belastingverdrag. Vanaf 2017 gelden altijd de afspraken in het nieuwe verdrag.   Naast het overgangsrecht is er nog een specifieke overgangsregeling van 6 jaar voorgesteld voor pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkeringen. Op deze uitkeringen is tijdelijk een lager belastingtarief van toepassing. Het tariefpercentage loopt geleidelijk op.

Voorbeeld


U woont in Duitsland en ontvangt AOW en lijfrente uit Nederland. Over uw AOW en lijfrente bent u volgens de afspraken in het oude belastingverdrag in Nederland belasting verschuldigd. Het nieuwe belastingverdrag zorgt ervoor dat u vanaf 2016 in Duitsland belasting betaalt over uw AOW en lijfrente. Als u kiest voor het overgangsrecht, betaalt u in 2016 nog in Nederland belasting over uw AOW en lijfrente. Het kan zijn dat u in 2016 over uw AOW en lijfrente in Duitsland méér belasting betaalt dan u in Nederland zou betalen. Welk land belasting mag heffen hangt dus af van de totale inkomsten aan AOW, pensioen, sociale zekerheidsuitkeringen en lijfrente. Als het totaal inderdaad meer dan € 15.000 bedraagt dan moet Duitsland de belasting die daarover in Nederland is betaald verrekenen. Op die manier wordt dubbele belasting voorkomen. Het belastingverdrag is bindend voor beide landen en gaat dus altijd voor op de nationale wetgeving. Het verdrag vermijdt dus dubbele belasting, maar ook dubbele vrijstelling. U betaalt of in Duitsland of in Nederland belasting over het inkomen.

De hoogte van de Nederlandse belastingheffing over het pensioen is afhankelijk van onder andere de hoogte van het bedrag van de AOW-uitkering, de hoogte van het bedrag van het Nederlandse bedrijfspensioen, of u een kwalificerende buitenlandse belastingplichtige bent en welke eventuele aftrekposten u heeft. Hier kunt u het nieuwe verdrag tussen Nederland en Duitsland lezen.

Meer belasting betalen? Zorg voor een hoge pensioen- of lijfrente uitkering!


Als blijkt dat u meer belasting moet betalen, dan is een zo hoog mogelijke uitkering wel zo prettig voor uw eigen portemonnee. Speciaal voor niet-ingezetenen van Nederland kunt u hier  vergelijken en meer informatie vinden over de banken en verzekeraars die wel iets voor u doen. Voor aanvullende informatie kunt u ons ook even bellen op telefoonnummer 085-760 7600. We helpen u graag verder.
Maarten Docter

Maarten werkte van 2013 tot 2016 voor MoneyWise.nl en is na een uitstap gelukkig weer terug bij MoneyWise.nl. Hij helpt je graag weer.

Heb je een vraag? Stel hem dan hier of bel ons op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Jacobus Winkel

27 september 2015 13:16:25

Belasting:
ik ben gepensioneerde en heb in duitsland gewerkt, belasting betaald, ziektepremie, werkeloosh.premie etc. kortom alles en continu in duitsland gewoond. woon in een eigendomswoning, voorheen huis.

ik heb uit mijn duitse salaris/inkomen premie betaald voor een pensioenverzekering bij het nederlanse moederbedrijf. reden: bij eventuele verlplaatsing naar andere buitenlandse dochterondernemningen van het NL moederbedrijf wordt op deze manier pensioenbreuk voorkomen.

de pensioensverzekeringsuitkering heeft dus niets te doen met in nederland direct / indirect verdiend geld, maar is een verzekeringsuitkering.

Gevolgen: omdat ik in nederland niets heb, heb ik geen mogelijk tot aftrek van buitengewone ziektekosten, - huisreparaties, hypoth. rente etc.. daar ik in duitsland geen noemenswaardig inkomen heb om aftrekposten te verrekenen, ontstaat volgens het nieuwe verdrag een groot financieel nadeel voor mij.
op 14 maart 2002 heeft om deze redenen de belastingdienst buitenland in heerlen mij de vrijstelling voor de inhouding van loonbelasting in nederland verleend. de term loonbelasting is niet correct, het is naar mijn opvatting een verzekeringsuitkering. ik had die voornoemde premie ook in duitsland kunnen betalen, had dan het probleem niet gehad, maar wel de pensioenbreuk ( bij verplaatsing naar een andere buitenlandse dochteronderneming). gaarne zie ik Uw reactie tegemoet, bij voorbaat dank, mvg. jac winkel

reageer op Jacobus Winkel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 september 2015 9:29:57

Geachte heer Winkel,
Het vervelende aan een pensioenuitkering is dat er een duidelijke wetgeving achter zit en die er voornamelijk op gericht is om belasting te betalen in Nederland. U heeft blijkbaar de premies nooit ten laste kunnen brengen van uw nederlandse inkomen (u had immers geen nederlands inkomen) maar moet straks wel belasting betalen en dat is zuur. Ik ben bang dat u daar niet veel aan kunt doen, anders dan in overleg te gaan met de belastingdienst.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Gerritsen

9 oktober 2015 10:20:05

Uw pensioenuitkering betreft een Duits pensioen dat is opgebouwd en dat wellicht ter voorkoming van een pensioenbreuk is ondergebracht bij een Nederlandse pensioenverzekeraar. Die premies zijn nooit ten laste van Nederlands inkomen gebracht. De heffing over het opgebouwde bestanddeel dat betrekking heeft op de Duitse periode is aan Duitsland toegewezen. De uitkeerder moet je vragen eea te splitsen. In een omgekeerde situatie in Nederland wonen en Duitsland werken en pensioen ook over die periode in Nederland opbouwen wordt conform afspraak met fiscus dat Duitse pensioen deel onbelast gelaten bij de genieter die in Nederland woont.

reageer op Gerritsen

Theo eijberts

24 januari 2017 16:06:46

In paragraaf 17 lid 5 staat, dat Nederland alleen heffing toestaat over dat deel van het pensioen waarvan de premie in Nederland alsaftrekpost geldend gemaakt worden is.

reageer op Theo eijberts

Eric

4 maart 2018 11:36:57

Beste mensen, mijn partner ontvangt een zeer bescheiden pensioen vanuit Duitsland (591 euro per jaar) Sinds een paar jaar moet daarover in Duitsland belasting over betaald worden, terwijl in Nederland alwaar het (ook) belast is ook IB over wordt geheven. Het staat mij bij dat Eric Wiebes destijds heeft gezegd dat geringe bedragen niet in Duitsland belast zouden worden. Weten jullie hoe dat nu precies zit? Graag verneem ik. M.vr.gr. Eric

reageer op Eric

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 maart 2018 9:24:18

Beste Eric,
De fiscus heeft hier wel een informatie pagina over: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/uitkering_pensioen_en_lijfrente/pensioen_uit_duitsland/
Via deze link komt u verder en kunt u bepalen wat er speelt in uw situatie.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Diederik

15 mei 2019 6:32:41

Mijn vrouw werkt in Duitsland en heeft nog geen pensioengerechtigde leeftijd. Ik heb in Nederland een lijfrentepolis (oud regime) opgebouwd. Ik zou daarmee graag een lijfrente uitkering kopen (bijv. 5 jaar lang) en deze aan mijn vrouw schenken. Mijn vraag is of deze lijfrente uitkeringen in Nederland of in Duitsland gaan worden belast. Speelt de hoogte van de uitkering (minder/meer dan €15000/jaar) hierbij ook een rol? Heel fijn wanneer u mij antwoord zou kunnen geven? Met dank en vriendelijke groet.

reageer op Diederik

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 mei 2019 8:29:57

Beste Diederink,
ALs je een oud regime polis schenkt aan je echtgenoot worden de uitkeringen toch belast bij degenen met het hoogste inkomen. Die deur is door de fiscus jaren geleden al dichtgetimmerd. Of dit wel gaat werken omdat je vrouw in Duitsland woont weet ik niet maar ik acht de kans klein.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662