Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » MoneyWise in Elsevier: alternatief voor lijfrentepolis

MoneyWise in Elsevier: alternatief voor lijfrentepolis

zaterdag 29 november 2014 om 22:45:52 Jeroen Wolfsen 2 reacties
elsevierHet weekblad Elsevier schreef in november 2014 een artikel over het Moneywise lijfrente onderzoek waaruit bleek dat er grote verschillen zijn tussen verzekeraars en banken.

De link naar het artikel vindt hier.

Het artikel:

Veel mensen kiezen nog steeds voor een lijfrentepolis, maar de uitkeringen daalden dit jaar flink. Maar er is ook een alternatief voor deze verzekeringen.

Wie een lijfrente heeft die dit jaar vrijvalt, treft het niet. Vergeleken met 2013 zijn de uitkeringen fors gedaald, blijkt uit onderzoek naar lijfrentes dat financiële vergelijkingssite MoneyWise jaarlijks uitvoert. De oorzaak van de daling ligt voor de hand: de rente is flink gedaald, dus daalt ook de opbrengst op het kapitaal dat in lijfrenteproducten zit.

Gunstig

Banksparen komt er relatief gunstig vanaf: de uitkeringen daalden gemiddeld met 4,1 procent, die uit lijfrenteverzekeringen met gemiddeld 7,7 procent. Opvallend: banksparen leverde in alle berekeningen die MoneyWise uitvoerde een hogere uitkering op dan lijfrenteverzekeringen.

'Het slechtste bankspaarproduct doet het nog altijd beter dan het beste verzekeringsproduct,' zegt woordvoerder Jeroen Wolfsen. 'Dat komt vooral door de hogere kosten die verzekeraars rekenen, denk aan zo'n 750 tot 1.000 euro over de gehele looptijd.'

Einddatum

Nog een voordeel van banksparen: overlijdt u voor de einddatum, dan gaat het tegoed naar uw nabestaanden. Bij een verzekering gaat dat naar de verzekeraar, tenzij u een dure extra polis afsluit. Waarom kiezen veel mensen dan toch voor een lijfrenteverzekering?

Waarschijnlijk weten ze vaak niet dat ze met het vrijkomende kapitaal naar een ander kunnen overstappen. Lijfrente bestaat uit een opbouwfase en een uitkeringsfase, maar de twee zitten niet in één product vastgeklonken: aan het eind van de opbouwfase mag u rustig naar een aanbieder gaan die een hogere uitkering biedt.

Uitkering

Bij een zogeheten oud-regimepolis, afgesloten vóór 1992, kan het wel verstandig zijn om voor een verzekering te kiezen, omdat u anders gunstige voorwaarden verliest. Win in dat geval advies in. Is het kapitaal bedoeld voor een overbruggingslijfrente die de jaren tot aan het pensioen overbrugt, dan bent u fiscaal gezien ook het beste uit bij een verzekeraar.

Een nadeel van banksparen is dat u niet voor een levenslange uitkering kunt kiezen, zoals bij een lijfrenteverzekering, maar een looptijd van dertig jaar (en soms langer) is wel mogelijk. Bovendien levert een levenslange uitkering bij een verzekeraar pas meer op dan banksparen als u ouder wordt dan 102 jaar, blijkt uit het onderzoek van MoneyWise.

Oude dag

In het overgrote deel van de situaties geldt: bedank de verzekeraar waar u vermogen hebt opgebouwd voor de goede zorgen, maar breng het vrijkomende kapitaal onder in banksparen. Let wel op de advies- en afsluitkosten: die verschillen behoorlijk. Zo kost een volledig advies bij Nationale-Nederlanden 995 euro en bij Aegon maar 140 euro. De afsluitkosten variëren van 50 tot 250 euro.

Kortom: het kan veel opleveren om wat beter in de materie te duiken als uw lijfrente vrijvalt en niet zomaar in te gaan op het aanbod van uw verzekeraar. Het gaat tenslotte om uw oude dag, en die duurt hopelijk lang.

Artikel Heidi Klijsen 23-11-2014
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

frank philippi

10 september 2021 15:18:52

goedemiddag, na aegon lijfrentepolis zijn we overgegaan naar aegon lijfrente sparen! omdat we dat geld niet nodig hadden en nog geen belasting er over wilden betalen maar nu willen we dit geld eigenlijk beleggen in aandelen maar niet via aegon. maar ik heb het idee dat als we het geld overboeken naar prive of aparte rekening dat je dan fiscaal moet af rekenen. klopt dit of is er een optie ? hoor het graag van u mvrgr frank philippi

reageer op frank philippi

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 september 2021 12:28:47

Beste Frank, Het klopt dat je fiscaal afrekent als de lijfrente wordt uitgekeerd naar een privé rekening, Je koopt dan geen lijfrente aan en betaald in één keer alle belasting plus 20% fiscale boete ( revisierente). Je kunt wel door naar een andere lijfrente, dat is geen probleem. We noemen dat fiscaal geruisloos doorschuiven. Zolang het uitstellen van de lijfrente mogelijk is, is de lijfrente dus ook nog vrijgesteld van belasting.
Lijfrente beleggen is steeds interessanter door de hele lage rente bij de banken. Er zijn een aantal aanbieders voor een een lijfrente beleggersrekening. Helaas heeft Moneywise.nl hier nog geen vergelijking voor. De bank Brand New Day en de beleggingsinstelling Synvest zijn twee voorbeelden van aanbieders van een beleggingslijfrente. Bij Synvest (maar ook Brand New Day) mag je gewoon aangeven dat Moneywise je naar hen heeft verwezen. Let bij de verschillende beleggingslijfrentes goed op de verschillende kosten.
Kom je uiteindelijk toch bij lijfrente banksparen met een variabele of vaste rente uit? Dan kan je voor een goede vergelijking weer terecht op onze website. Succes."
Met vriendelijke groet, Moneywise.nl
Maarten Docter

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662