Lijfrente

MoneyWise in Elsevier: alternatief voor lijfrentepolis

Jeroen Wolfsen zaterdag 29 november 2014 - bijgewerkt op: 04 maart 2016
Het weekblad Elsevier schreef in november 2014 een artikel over het Moneywise lijfrente onderzoek waaruit bleek dat er grote verschillen zijn tussen verzekeraars en banken.

De link naar het artikel vindt hier.

Het artikel:

Veel mensen kiezen nog steeds voor een lijfrentepolis, maar de uitkeringen daalden dit jaar flink. Maar er is ook een alternatief voor deze verzekeringen.

Wie een lijfrente heeft die dit jaar vrijvalt, treft het niet. Vergeleken met 2013 zijn de uitkeringen fors gedaald, blijkt uit onderzoek naar lijfrentes dat financiële vergelijkingssite MoneyWise jaarlijks uitvoert. De oorzaak van de daling ligt voor de hand: de rente is flink gedaald, dus daalt ook de opbrengst op het kapitaal dat in lijfrenteproducten zit.

Gunstig

Banksparen komt er relatief gunstig vanaf: de uitkeringen daalden gemiddeld met 4,1 procent, die uit lijfrenteverzekeringen met gemiddeld 7,7 procent. Opvallend: banksparen leverde in alle berekeningen die MoneyWise uitvoerde een hogere uitkering op dan lijfrenteverzekeringen.

'Het slechtste bankspaarproduct doet het nog altijd beter dan het beste verzekeringsproduct,' zegt woordvoerder Jeroen Wolfsen. 'Dat komt vooral door de hogere kosten die verzekeraars rekenen, denk aan zo'n 750 tot 1.000 euro over de gehele looptijd.'

Einddatum

Nog een voordeel van banksparen: overlijdt u voor de einddatum, dan gaat het tegoed naar uw nabestaanden. Bij een verzekering gaat dat naar de verzekeraar, tenzij u een dure extra polis afsluit. Waarom kiezen veel mensen dan toch voor een lijfrenteverzekering?

Waarschijnlijk weten ze vaak niet dat ze met het vrijkomende kapitaal naar een ander kunnen overstappen. Lijfrente bestaat uit een opbouwfase en een uitkeringsfase, maar de twee zitten niet in één product vastgeklonken: aan het eind van de opbouwfase mag u rustig naar een aanbieder gaan die een hogere uitkering biedt.

Uitkering

Bij een zogeheten oud-regimepolis, afgesloten vóór 1992, kan het wel verstandig zijn om voor een verzekering te kiezen, omdat u anders gunstige voorwaarden verliest. Win in dat geval advies in. Is het kapitaal bedoeld voor een overbruggingslijfrente die de jaren tot aan het pensioen overbrugt, dan bent u fiscaal gezien ook het beste uit bij een verzekeraar.

Een nadeel van banksparen is dat u niet voor een levenslange uitkering kunt kiezen, zoals bij een lijfrenteverzekering, maar een looptijd van dertig jaar (en soms langer) is wel mogelijk. Bovendien levert een levenslange uitkering bij een verzekeraar pas meer op dan banksparen als u ouder wordt dan 102 jaar, blijkt uit het onderzoek van MoneyWise.

Oude dag

In het overgrote deel van de situaties geldt: bedank de verzekeraar waar u vermogen hebt opgebouwd voor de goede zorgen, maar breng het vrijkomende kapitaal onder in banksparen. Let wel op de advies- en afsluitkosten: die verschillen behoorlijk. Zo kost een volledig advies bij Nationale-Nederlanden 995 euro en bij Aegon maar 140 euro. De afsluitkosten variëren van 50 tot 250 euro.

Kortom: het kan veel opleveren om wat beter in de materie te duiken als uw lijfrente vrijvalt en niet zomaar in te gaan op het aanbod van uw verzekeraar. Het gaat tenslotte om uw oude dag, en die duurt hopelijk lang.

Artikel Heidi Klijsen 23-11-2014
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube