Lijfrente

Moet ik mijn pensioen of lijfrente opeten als ik in de bijstand kom?

Jeroen Wolfsen donderdag 06 november 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Als u in de bijstand komt, heeft u alleen recht op een uitkering als u verder geen andere inkomsten of vermogen heeft. Heeft u een vermogen van € 5.850 of meer, dan moet u dat vermogen eerst opeten. Pas als het vermogen lager is dan dat bedrag heeft u recht op een bijstandsuitkering.

Vallen pensioen en lijfrente onder de vermogenstoets?

De bijstand wordt in Nederland door gemeentes uitgevoerd en het beleid bij de verschillende gemeentes blijkt in de praktijk te verschillen. Recentelijk moest een inwoner van Enschede eerst zijn pensioenregeling opeten. Hierbij ging het om een werknemer die pensioen heeft opgebouwd bij een werkgever (een zogeheten pijler 2 pensioen).

In Haarlem moest een zzp-er die in de bijstand kwam eerst zijn lijfrentespaarpot afkopen en opeten voordat hij aanspraak kon maken op een bijstandsuitkering. Een lijfrente valt onder pijler 3.

Verschil tussen pensioen en lijfrente

De werknemer uit Enschede had geluk. Ondanks dat het wettelijk mogelijk is om een werknemer te verplichten zijn pensioen op te eten heeft staatssecretaris Klijnsma gezegd dat ze dit onwenselijk vindt. En om te zorgen dat andere gemeentes dit ook gaan doen, gaat er wettelijk geregeld worden dat pensioen niet hoeft te worden afgekocht en opgegeten voor een bijstandsuitkering. Het is de bedoeling dat dit 1 maart 2015 is geregeld.

De zelfstandig ondernemer uit Haarlem moet nog even wachten of dat ook voor hem gaat gelden. Hier gaat het om privé pensioen of beter gezegd een lijfrente. En volgens de wet moet een lijfrentekapitaal eerst worden afgekocht en opgegeten worden voordat er een bijstandsuitkering kan worden aangevraagd. Staatssecretaris Klijnsma komt volgende week toevallig in Haarlem en de wethouder gaat ook dit geval proberen te bespreken met de staatssecretaris.

Plannen voor bescherming lijfrente ( ZZP pensioen)

Het ministerie geeft aan dat er ook plannen worden uitgewerkt om het 3e pijler pensioen, de lijfrente dus, vrij te stellen van de vermogenstoets van de bijstand. Of de zzp-er uit Haarlem daar nog iets aan heeft, is onduidelijk. Voorlopig moeten gemeentes volgens de wet de lijfrentes (en dus het ZZP pensioen) nog steeds meenemen in de vermogenstoets voor de bijstand.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube