Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Bescherming ZZP pensioen voor de bijstand. Een wassen neus!

Bescherming ZZP pensioen voor de bijstand. Een wassen neus!

maandag 09 november 2015 om 22:22:19 Jeroen Wolfsen 9 reacties
boos (002)Al in december 2014 liet staatssecretaris Klijnsma weten dat ze voornemens was om een nieuw wetsvoorstel in te dienen over lijfrente en bijstand. Hierin wordt geregeld wordt dat men niet meer eerst het opgebouwde lijfrentekapitaal hoeft op te eten voordat men recht heeft op een bijstandsuitkering. Dinsdag 3 november is het voorstel goedgekeurd en vanaf januari 2016 zal de wet in werking treden.

 

Voor alle lijfrentes, waaronder ZZP pensioen


In tegenstelling tot wat men in bijna alle media leest, geldt het voorstel voor alle lijfrentes. Dus alle lijfrentepolissen en lijfrente bankspaarrekeningen die de afgelopen jaren gesloten zijn. Om onduidelijke reden lezen we in de media eigenlijk alleen iets over het ZZP pensioen.

Maar het ZZP pensioen als fiscaal product bestaat helemaal niet. Het is gewoon een lijfrente, net als een lijfrentepolis of lijfrente banksparen. Dus alle belastingspelregels die gelden voor een lijfrente gelden ook voor een ZZP pensioen. Er is dus geen enkel voordeel voor een ZZP pensioen.

Voorwaarden voor vrijstelling


Volgens het wetsvoorstel vallen lijfrentekapitalen buiten de vermogenstoets als deze niet meer bedragen dan € 250.000 en

 • Daarvoor premie is betaald voor de toetsingsperiode van 5 jaar. Polissen die 5 jaar voor de aanvraag van de bijstandsuitkeringen premievrij zijn gemaakt zijn dus vrijgesteld en de waarde hiervan (mits niet meer dan € 250.000) hoeft niet te worden opgegegeten. Dit geldt ook eenmalige koopsommen die betaald zijn voor de toetsperiode.

 • Er gedurende de toetsperiode van 5 jaar ieder jaar is ingelegd maar niet meer dan € 6.000 per jaar. De reden voor deze voorwaarde is simpel: men wil voorkomen dat er nog vlak voordat iemand de bijstand in moet, nog even snel geld weggesluisd wordt naar een lijfrente.


De vrijstelling geldt alleen:

 • Voor lijfrenten waarvoor volgens de Wet op de inkomstenbelasting lijfrentepremieaftrek kan worden genoten en

 • De lijfrente-ingangsdatum niet is uitgesteld in de toetsperiode.


Reeds ingegane lijfrente valt buiten de bescherming


Zodra een lijfrente uitkeert valt deze buiten de bescherming. Immers er volgt dan daadwerkelijke inkomsten uit de lijfrente en die zorgen er dus voor dat de bijstands uitkering lager wordt.

Bescherming klinkt mooier dan het is


Ik zal een aantal redenen noemen waarom de bescherming in de praktijk in veel gevallen niet zal werken en het lijfrentekapitaal gewoon eerst opgegeten moet worden voordat men een bijstandsuitkering ontvangt:

- In veel gevallen ziet men de financiële problemen wel aankomen. Je komt nooit van de één op de andere dag in de bijstand. Ik schat de kans groot in dat iemand die in geldnood komt als snel gaat bezuinigen op zijn pensioen. En dus niet inlegt op zijn lijfrente. Hiermee voldoet men dan niet aan de 5 jaren eis en is er geen bescherming. Dus juist mensen die de bijstand in dreigen te gaan, verliezen al snel de bescherming.

- Men is vrij om een klein bedrag te storten gedurende de toetsingsperiode van 5 jaar om te voldoen aan de voorwaarde dat er daadwerkelijk 5 jaar lang inleg is geweest. Maar dit bedrag moet wel voor aftrek in aanmerking komen. Er moet dus jaarruimte zijn. Bij geen of een laag inkomen is er geen jaarruimte.

- En als je nu begint met lijfrente banksparen of een ZZP pensioen dan duurt het dus 5 jaar voordat de bescherming geldt. Sla je een jaar over, dan begint die termijn weer opnieuw.

- Tot slot, zodra de lijfrente gaat uitkeren is de bescherming voorbij.

Slechte informatie


Het is jammer dat zelfs Klijnsma dit een regeling noemt voor het ZZP pensioen. En het is jammer dat er in de media nauwelijks iets is geschreven over deze voorwaarden.  De indruk wordt hiermee gewekt dat deze vrijstelling voor de bijstand alleen geldt voor een ZZP pensioen. Op die manier vergeet men mensen met een lijfrente te informeren. Daar komt nog bij dat men nu de indruk krijgt dat er altijd bescherming is. De voorwaarden kunnen in dat geval nog wel eens een vervelende verrassing opleveren! De regeling ziet er minder mooi uit als men even verder kijkt dan de neus lang is.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Sjaak

11 november 2015 14:55:04

De vijf jaar is inderdaad een beetje vreemde regel. Zeker ook gezien het feit dat tegenwoordig mensen dan weer eens in loondienst, en dan weer eens als zzp' er / flex kracht aan de slag gaat. Stel je hebt een aantal jaar als zap' er (derde-pijler)pensioen opgebouwd, je gaat weer in loondienst en vervolgens wordt je ontslagen en moet je aanspraak maken op de bijstand. Dan moet je alsnog eerst je pot opeten.

Desondanks is het daarmee nog geen wassen neus, maar is het van cruciaal belang dat zzp' ers dit vantevoren weten. Dan kun je immers ieder jaar een klein bedrag storten als je het daarmee je potje veilig wilt stellen.

reageer op Sjaak

Peter van der Linden

11 november 2015 21:53:41

Deze informatie is al een minstens een jaar bekend en nu doet Jeroen Wolfsen of hij wereldnieuws brengt. Slaap lekker verder man!

reageer op Peter van der Linden

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 november 2015 22:34:15

Beste Peter,

Dat klopt helemaal wat je zegt. Het is inderdaad al een jaar bekend. Daarom schreef ik op 23 december 2014 dit artikel er al over: http://weblog.moneywise.nl/lijfrente/vanaf-2016-lijfrentekapitaal-tot-e-250-000-beschermd-tegen-korting-op-bijstandsuitkering/.

En ook in april heb ik er weer aandacht aan besteed: http://weblog.moneywise.nl/lijfrente/vanaf-2016-lijfrentekapitaal-tot-e-250-000-beschermd-tegen-korting-op-bijstandsuitkering-2/

Dus ik denk dat het niet helemaal terecht is dat je zegt dat aan het slapen ben. Waarom ik er nu weer aandacht aan schenk is omdat er vorige week in alle kranten stond dat het ZZP pensioen beschermd is voor de bijstand.
De werkelijkheid is veel genuanceerder. Allereerst vind ik het een slechte zaak dat alle media (inclusief Klijnsma en haar ministerie) het alleen maar over het ZZP penssioen heeft. Het geldt voor alle lijfrentes die er in Nederland gesloten zijn en worden en dat zijn er veel meer dan de zogenaamde ZZP pensioenen. En daarnaast is er niet altijd bescherming, sterker nog er is vaak geen bescherming.

Omdat alle media niet het juiste verhaal heeft verteld, doe ik het maar.

Als je 1 nieuwsbericht uit de landelijke media van vorige week kan vinden waar in dit wel wordt uitgelegd dan stuur ik graag je een fles wijn op. Als ik 25 nieuwsberichten kan vinden waarin het niet word uitgelegd, stuur jij er dan ook een fles wijn naar mij op?

Fijne avond en welterusten,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Marcel

17 december 2015 14:55:06

Ha Jeroen, ik heb even door de parlementaire stukken gebladerd, maar vond nergens dat de inleg in de toetsingsperiode (dus die vijf jaar voor je bijstand aanvraagt) ook daadwerkelijk afgetrokken moet zijn in de aangifte inkomstenbelasting.

Concreter: als je een lijfrentespaarrekening hebt, je verdient heel weinig maar legt toch € 1 per jaar in (als de bank dat toestaat). Deze inleg kun je niet aftrekken omdat je inkomen zo laag is dat er geen jaarruimte meer is. Dan valt het product nog steeds onder de wetsartikelen die genoemd worden (3.125 IB en verder), dus zou de bescherming nog steeds moeten gelden. Of heb ik iets over het hoofd gezien?

reageer op Marcel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 december 2015 15:48:37

  Hallo Marcel,
  Even een snel antwoord. Volgens mij moet er ergens het volgende staat ( of iets van dezelfde strekking):
  De vrijstelling geldt alleen: voor lijfrenten waarvoor volgens de Wet op de inkomstenbelasting lijfrentepremieaftrek kan worden genoten
  Volgens huidige inzichten, denk ik dat er niet perse aftrek geweest hoeft te zijn. Dus een jaarruimte lijkt niet noodzakelijk.
  Leuker kunnen ze het niet maken, wel ingewikkelder...
  Jeroen Wolfsen

  reageer op Jeroen Wolfsen

Chris

6 januari 2016 12:30:22

Hoe kan je juridisch aantonen dat deze regeling voor álle lijfrentes geldt en niet alleen voor zzp'ers? Heeft u bijv een citaat uit de wettekst daartoe?
Is het wel echt zeker dat het voor iedereen geldt?
Ook instanties noemen nl doodleuk dat het alleen voor zzp'ers geldt.
Ik hoorde overigens ook dat die wet niet 1 januari, maar 1 april 2016 ingaat. Klopt dat?

reageer op Chris

Chris

6 januari 2016 13:33:13

Deze tekst vond ik op een andere site. Dit even als toevoeging op de vraag hierboven over die premie-aftrek-voorwaarde:

'Voor de afbakening van de lijfrentevoorzieningen waarop deze vrijlatingsregeling van toepassing is, wordt aangesloten bij de begripsomschrijving in de belastingwetgeving van de lijfrenten die in aanmerking komen voor fiscale faciliëring. Daarbij gaat het uitsluitend om de aard van de lijfrenten en niet om de vraag of in het individuele geval de lijfrente voldoet aan de voorwaarden voor belastingfaciliteiten.'

Er zou dus niet perse aftrek hoeven zijn, het gaat om de aard van het lijfrenteproduct op zich, dat daar aftrek voor zou kúnnen zijn dus vrij vertaald. Interpreteer ik dat goed?

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 januari 2016 13:55:15

Beste Chris,
De wet geldt vor alle lijfrentes omdat dit gewoon letterlik in de wet staat. Het kan ook niet anders want fiscaal gezien is er geen ZZP pensioen. Dat bestaat niet. Een ZZP pensioen is gewoon lijfrente. De term ZZP bestaat wettelijk overigens ook niet. De term ZZP pensioen komt voort uit de media en is een omschrijving voor een lijfrente voor zelfstandig ondernemers. Hier vindt je de wettekst.
De wet zal inderdaad pas ingaan per 01 april 2016 en niet 1 januari 2016 zoals steeds werd aangekondigt.Die informatie vindt je hier.
met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662