Lijfrente

Mijn lijfrente komt vrij. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Jeroen Wolfsen geschreven op maandag 25 oktober 2021 om 19:51:19
Veel mensen hebben in het verleden een lijfrentepolis afgesloten om eerder te kunnen stoppen met werken. Dat was natuurlijk een mooi uitgangspunt toen men de polis afsloot maar nu blijkt dat plan niet altijd aan te sluiten op de huidige situatie of wensen. Wat zijn dan uw mogelijkheden?

Bij Moneywise beantwoorden we de hele dag vragen van consumenten over lijfrentes. Eén van de vragen die vaak langskomt gaat over een lijfrente(polis) die eerder vrijkomt dan de bedoeling was. Natuurlijk is het een mooi plan om te stoppen op je 60e maar nu pensioenen lager zijn, de AOW leeftijd is opgeschoven en de VUT-regelingen zijn afgeschaft is het voor veel mensen niet mogelijk om 6 jaar eerder te stoppen met werken en de te leven van de uitkering uit een lijfrente. Wat zijn dan de mogelijkheden met zo'n vrijvallende lijfrente?

In één keer uit laten keren

Als uw lijfrente vrijkomt en u koopt geen uitkerende lijfrente aan, dan ziet de fiscus dat als afkoop. U moet in een keer over het totaal bedrag belasting betalen. Het kapitaal dat u heeft staan in de lijfrente wordt opgeteld bij de rest van uw inkomen. Grote kans dat u het maximale belastingtarief betaald. Dat is op dit moment 49,5%. Daarover heen betaalt u nog 20% boete. Dat is de revisierente. U bent dus bijna 70% van uw lijfrentekaptaal kwijt aan belasting. In één keer uitkeren is dus eigenlijk geen interessante optie.

Overbruggingslijfrente

Als u behoefte heeft aan inkomen dan kan dat. U mag, als u aan een aantal fiscale voorwaarden voldoet, het opgebouwde lijfrentekapitaal gebruiken voor een overbruggingslijfrente.  Met een overbruggingslijfrente overbrugt u de periode tot uw pensioen. In de meeste gevallen kiezen mensen voor een uitkering tot het moment dat ze AOW ontvangen. Een overbruggingslijfrente kan echter ook lopen tot het jaar waarin u 65 wordt of het jaar dat u pensioen krijgt.
U heeft alleen recht op een overbruggingslijfrente als u geen inleg meer op uw lijfrente gedaan heeft na 31-12-2005.  Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met een van onze lijfrentespecialisten (085 7607600) of maak zelf een vergelijking van een overbruggingslijfrente.

Doorsparen

Als u het geld uit de vrijkomende lijfrente nog niet nodig heeft om uw inkomen aan te vullen dan kunt u het bedrag nog een aantal jaren doorzetten tot het moment dat u wel een uitkering wil. Als u kiest voor banksparen heeft u als voordeel dat u het moment waarop u het geld wil laten uitkeren niet van te voren hoeft vast te leggen. Een bankspaarrekening loopt door tot uiterlijk 5 jaar na het bereiken van d e AOW leeftijd. Als u het geld op een bankspaarrekening heeft staan met een variabele rente, kunt  u op ieder gewenst moment een lijfrente uitkering starten. Hier kunt u alle banken vergelijken en een offerte aanvragen voor een bankspaarlijfrente rekening.

Beleggen met uw vrijkomende lijfrente

Vindt u de rente op een lijfrente bankspaarrekening te laag? Dan kunt overwegen om uw lijfrentekapitaal te stallen op een lijfrente beleggingsrekening. U maakt dan kans op een hoger rendement. Daar staat natuurlijk ook een hoger risico tegen over. Als de aandelen koersen dalen, zult u uw kapitaal lager zien worden. Met een korte beleggingshorizon is dat niet altijd verstandig. Let daar dus goed op en denk er goed over na. Bij Moneywise kunt u ook lijfrente beleggingsrekeningen vergelijken.

 
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 13.901 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube