Lijfrente

Mijn lijfrente komt vrij voor mijn AOW-leeftijd, wat nu?

Jochem Kessens geschreven op vrijdag 10 november 2023 om 17:49:24
Voor de meeste mensen met een lijfrentepolis komt hun lijfrentekapitaal te vroeg vrij, namelijk vóór de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit terwijl de opgebouwde lijfrente bedoeld was als aanvulling op de AOW en het eventuele werkgeverspensioen.

Stijgende pensioenleeftijd
Sinds 2013 verschuift de pensioenleeftijd stapsgewijs van 65 naar ruim 67 jaar en in de toekomst wellicht zelfs naar 68 jaar.
Wie 20 of 30 jaar geleden is gestart met het sparen voor een aanvullend pensioen met een lijfrente, kon niet weten dat de pensioenleeftijd zou opschuiven.

De einddatum van de koopsompolissen is vaak in het kalenderjaar waarin de lijfrentehouder 65 jaar wordt en daarmee komt de lijfrentepolis te vroeg vrij.

Dit zijn de mogelijkheden

Dat uw lijfrente eerder vrijkomt dan uw AOW-gerechtigde leeftijd is geen probleem. Er zijn meerdere mogelijkheden om uw lijfrente uit te stellen verder te laten aangroeien.

1. Lijfrenterekening (banksparen)

Sinds 2008 kunnen lijfrentes worden ondergebracht bij de bank. U opent een lijfrenterekening (ook wel bekend als banksparen), waarop het lijfrentekapitaal wordt gestort.
Zo lang uw lijfrente op deze rekening staat, betaalt u géén inkomsten- of vermogensbelasting. Over het saldo op de rekening ontvangt u spaarrente.

Variabele rente
Weet u niet precies wanneer u uw lijfrente-uitkeringen wilt starten? Kies dan voor variabele rente. U kunt dan op ieder gewenst moment (een deel van) uw lijfrentesaldo omzetten in een lijfrente-uitkering. Op deze manier bent u flexibel.

Vaste rente / deposito
Weet u zeker dat u de komende jaren uw lijfrentekapitaal nog niet wilt laten uitkeren? Dan kunt u de rente op de lijfrenterekening ook vastzetten. Dit wordt ook wel een deposito genoemd.
Op deze manier kunt u een (iets) hogere rente krijgen dan de variabele rente.

2. Koopsompolis

De laatste jaren komt ook de koopsompolis weer in beeld. Deze polis geeft namelijk in veel gevallen een hoger rendement dan banksparen.
Een koopsompolis is minder flexibel dan een bankspaarrekening, maar als u zeker weet dat u de komende paar jaar uw lijfrente niet wilt laten uitkeren, dan is deze optie zeker interessant.
Een koopsompolis heeft een vaste looptijd en een vast rendement. Op einddatum valt uw lijfrente opnieuw vrij, waarna u zelf kunt kiezen of u uw lijfrente opnieuw uitstelt, of dat u de lijfrente omzet in lijfrente-uitkeringen.

3. Lijfrente beleggen

Tot slot kunt u ook kiezen voor beleggen. Wilt u uw lijfrente 5 jaar of langer uitstellen? Dan kunt u kiezen voor lijfrente beleggen.
U kunt dan bijvoorbeeld beleggen in indexfondsen om zo kans te maken op een hoger rendement dan de huidige spaarrente.

Hoe lang mag je de lijfrente uitstellen?

Een lijfrente moet uiterlijk in het 5e kalenderjaar ná het jaar waarin de AOW is bereikt tot uitkering komen.
Dus iemand die in 2024 de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt moet zijn of haar lijfrentekapitaal uiterlijk in 2029 de lijfrente omzetten in een lijfrente-uitkering.
Voorbeeld
Els heeft een vrijkomende lijfrentepolis met een waarde van € 56.000. Ze is nu in 64 bereikt haar AOW-gerechtigde leeftijd (67 jaar en 3 maanden) in 2026.
Ze mag in 2026 haar lijfrente-saldo omzetten in een lijfrente-uitkering als aanvulling op haar AOW en werkgevers pensioen. Maar als ze het geld dan nog niet nodig heeft, dan kan ze doorsparen tot uiterlijk in 2031 (5 jaar na AOW).Els kiest voor een lijfrente bankspaarrekening en zet het geld nog 3 jaar vast in een deposito omdat de rente dan hoger is dan een variabele rente. Als het deposito vrijkomt, hoeft ze niet meteen een uitkering aan te kopen. Ze kan het geld nog even laten staan op de bankspaarrekening tegen variabele rente


Banken en verzekeraars vergelijken

De verschillen tussen banken en verzekeraars, maar ook tussen de aanbieders onderling zijn groot.
Komt uw lijfrente vrij? Dan doet u er goed aan om eerst alle banken en verzekeraars te vergelijken zodat u zeker weet dat u de hoogste rente krijgt over uw lijfrentekapitaal.

Via onze website vergelijkt u simpel alle aanbieders. En bovendien sluit u uw lijfrente direct online af via onze website. Wel zo gemakkelijk.
En komt u er niet uit, of heeft u een vraag? Onze lijfrente-experts helpen u graag op weg!
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.996 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube