Lijfrente

Maximaal profijt uit je lijfrente? 6 vragen en antwoorden

Jochem Kessens vrijdag 21 december 2018 - bijgewerkt op: 25 januari 2019
Wie zijn opgebouwde lijfrentekapitaal wil laten uitkeren, krijgt te maken met belasting, kosten en advies. Met een goede voorbereiding kun je geld besparen.
Ik laat het je zien aan de hand van 6 vragen die wij iedere dag beantwoorden aan onze klanten.

1. Moet ik mijn lijfrente laten uitkeren door een lijfrenteverzekeraar?
Veel consumenten hebben een lijfrente opgebouwd bij een lijfrenteverzekeraar. Die verzekeraar stuurt tegen de einddatum van de polis een brief met een uitkeringsvoorstel. Ga nooit klakkeloos in op deze aanbieding, want door te vergelijken kun je een hoop geld besparen.
Sinds 2008 mag een lijfrente ook worden uitgekeerd via de bank. Dit heet banksparen. Banksparen levert vaak een hogere uitkering. Door banken en verzekeraars te vergelijken, ontvang je al snel een hogere uitkering dan die van je huidige verzekeraar.

2. Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting over mijn lijfrenteuitkering?
Een lijfrenteuitkering komt terecht in box 1 en daarover betaal je inkomstenbelasting. Dit is een zogeheten progressieve belasting, dat wil zeggen: hoe meer je verdient, hoe hoger de inkomstenbelasting is.
Je betaalt minder belasting als je de lijfrente laat uitkeren op het moment dat je AOW-gerechtigd bent. Je betaalt dan tot € 34.000 minder belasting. Is jouw inkomen na AOW-gerechtigde leeftijd lager dan € 34.000 dan kan het handig zijn om de looptijd van de lijfrenteuitkering zodanig te kiezen dat het inkomen onder deze grens blijft. Zo betaal je het minimale belastingtarief over jouw lijfrente.

3. Ik wil zo min mogelijk kosten betalen voor mijn lijfrenteuitkering
Het afsluiten van een lijfrenteuikering kost geld. Naast het eventuele advies betaal je ook voor het openen van de rekening.
In onze vergelijking vind je alle banken en verzekeraar terug en de kosten die zij rekenen. Regel je de lijfrenteuitkering via Moneywise, dan betaal je daarvoor éénmalig € 165,- als je kiest voor banksparen of € 195,- als je kiest voor een lijfrenteverzekering.

4. Wat gebeurt er met mijn lijfrentekapitaal als ik kom te overlijden?
Ook als je onverhoopt komt te overlijden wil je dat je lijfrentekapitaal goed terecht komt.
Kies je voor een bankspaarrekening, dan komt het geld altijd bij de nabestaanden terecht. De erfgenamen moeten daar dan in de meeste gevallen wel een nabestaandenlijfrente voor aankopen waardoor de lijfrenteuitkering doorgaat op hun leven.
Heb je gekozen voor een lijfrenteverzekering? Dan krijgen de nabestaanden alleen een uitkering als je daarvoor een extra verzekering afsluit. Deze extra dekking gaat ten koste van de uitkering bij leven. Je kunt kiezen tussen 'geen dekking bij overlijden', '70% overgang op de partner' of '100% overgang op de partner'. Kinderen zijn standaard niet begunstigd bij een lijfrenteverzekering.
Dit is een belangrijk verschil met banksparen.

5. De rente is zo laag, kan ik ook beleggen?
De rente voor de lijfrenteuitkering is momenteel erg laag. De vraag naar beleggingsproducten stijgt.
Een lijfrenteuitkering uit beleggingen halen kan interessant zijn omdat je zo een hoger rendement haalt uit je lijfrentekapitaal.
Er is echter momenteel maar 1 partij die een dergelijk product aanbiedt en dat is de Leidsche Verzekeringen. Deze beleggingslijfrente is gebaseerd op een verzekeringsproduct.
Je kunt beleggen in trackers of in 2 fondsen.
Beleggen brengt risico's en kosten met zich mee. Tegenover een hoger rendement staat het risico op een veel lager rendement. Daarnaast moet je rekening houden met € 5,- per maand aan administratiekosten en 0,35% beheersfee over de waarde van de beleggingen.
De uitkeringen moet dus niet te klein zijn, want dan maak je de kosten niet goed.

6. Vergelijken!
Wil je echt het maximale uit je lijfrente halen? Vergelijk dan alle aanbieders (banken en verzekeraars). Via onze handige website heb je snel een overzicht van jouw mogelijkheden en bovendien regel je de lijfrenteuitkering heel gemakkelijk direct online! Zo weet je zeker dat je goed zit.
Ga direct aan de slag: Moneywise.nl/lijfrente
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.414 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube