Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Maximaal profijt uit je lijfrente? 6 vragen en antwoorden

Maximaal profijt uit je lijfrente? 6 vragen en antwoorden

vrijdag 21 december 2018 om 17:57:55 Jochem Kessens 4 reacties
besparenWie zijn opgebouwde lijfrentekapitaal wil laten uitkeren, krijgt te maken met belasting, kosten en advies. Met een goede voorbereiding kun je geld besparen.
Ik laat het je zien aan de hand van 6 vragen die wij iedere dag beantwoorden aan onze klanten.

1. Moet ik mijn lijfrente laten uitkeren door een lijfrenteverzekeraar?
Veel consumenten hebben een lijfrente opgebouwd bij een lijfrenteverzekeraar. Die verzekeraar stuurt tegen de einddatum van de polis een brief met een uitkeringsvoorstel. Ga nooit klakkeloos in op deze aanbieding, want door te vergelijken kun je een hoop geld besparen.
Sinds 2008 mag een lijfrente ook worden uitgekeerd via de bank. Dit heet banksparen. Banksparen levert vaak een hogere uitkering. Door banken en verzekeraars te vergelijken, ontvang je al snel een hogere uitkering dan die van je huidige verzekeraar.

2. Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting over mijn lijfrenteuitkering?
Een lijfrenteuitkering komt terecht in box 1 en daarover betaal je inkomstenbelasting. Dit is een zogeheten progressieve belasting, dat wil zeggen: hoe meer je verdient, hoe hoger de inkomstenbelasting is.
Je betaalt minder belasting als je de lijfrente laat uitkeren op het moment dat je AOW-gerechtigd bent. Je betaalt dan tot € 34.000 minder belasting. Is jouw inkomen na AOW-gerechtigde leeftijd lager dan € 34.000 dan kan het handig zijn om de looptijd van de lijfrenteuitkering zodanig te kiezen dat het inkomen onder deze grens blijft. Zo betaal je het minimale belastingtarief over jouw lijfrente.

3. Ik wil zo min mogelijk kosten betalen voor mijn lijfrenteuitkering
Het afsluiten van een lijfrenteuikering kost geld. Naast het eventuele advies betaal je ook voor het openen van de rekening.
In onze vergelijking vind je alle banken en verzekeraar terug en de kosten die zij rekenen. Regel je de lijfrenteuitkering via Moneywise, dan betaal je daarvoor éénmalig € 165,- als je kiest voor banksparen of € 195,- als je kiest voor een lijfrenteverzekering.

4. Wat gebeurt er met mijn lijfrentekapitaal als ik kom te overlijden?
Ook als je onverhoopt komt te overlijden wil je dat je lijfrentekapitaal goed terecht komt.
Kies je voor een bankspaarrekening, dan komt het geld altijd bij de nabestaanden terecht. De erfgenamen moeten daar dan in de meeste gevallen wel een nabestaandenlijfrente voor aankopen waardoor de lijfrenteuitkering doorgaat op hun leven.
Heb je gekozen voor een lijfrenteverzekering? Dan krijgen de nabestaanden alleen een uitkering als je daarvoor een extra verzekering afsluit. Deze extra dekking gaat ten koste van de uitkering bij leven. Je kunt kiezen tussen 'geen dekking bij overlijden', '70% overgang op de partner' of '100% overgang op de partner'. Kinderen zijn standaard niet begunstigd bij een lijfrenteverzekering.
Dit is een belangrijk verschil met banksparen.

5. De rente is zo laag, kan ik ook beleggen?
De rente voor de lijfrenteuitkering is momenteel erg laag. De vraag naar beleggingsproducten stijgt.
Een lijfrenteuitkering uit beleggingen halen kan interessant zijn omdat je zo een hoger rendement haalt uit je lijfrentekapitaal.
Er is echter momenteel maar 1 partij die een dergelijk product aanbiedt en dat is de Leidsche Verzekeringen. Deze beleggingslijfrente is gebaseerd op een verzekeringsproduct.
Je kunt beleggen in trackers of in 2 fondsen.
Beleggen brengt risico's en kosten met zich mee. Tegenover een hoger rendement staat het risico op een veel lager rendement. Daarnaast moet je rekening houden met € 5,- per maand aan administratiekosten en 0,35% beheersfee over de waarde van de beleggingen.
De uitkeringen moet dus niet te klein zijn, want dan maak je de kosten niet goed.

6. Vergelijken!
Wil je echt het maximale uit je lijfrente halen? Vergelijk dan alle aanbieders (banken en verzekeraars). Via onze handige website heb je snel een overzicht van jouw mogelijkheden en bovendien regel je de lijfrenteuitkering heel gemakkelijk direct online! Zo weet je zeker dat je goed zit.
Ga direct aan de slag: Moneywise.nl/lijfrente
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Mw. J. Metz

10 januari 2019 17:27:36

Graag jullie mening, Een koopsompolis met daarop een lijfrenteclausule is in 1985 bij de Zwolsche Algemeene aangekocht, en later overgenomen door Allianz. In 2012 is een bedrag refererend aan deze polis omgezet in een nabestaanden lijfrentepolis bij SNS Bank. Mijn vraag: heb ik een oud-regime polis of een nieuw-regime polis, daarover kan ik geen informatie vinden.
Mijn dank, Mw. J. Metz

reageer op Mw. J. Metz

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 januari 2019 21:27:41

Geachte mevrouw Metz,
Goede vraag en ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Een nabestaandenlijfrente is een toegestane lijfrente volgens artikel 125a IB en in die zin een nieuw regime. Maar misschien is er een artikel waardoor het toch oud regime is gebleven omdat dat ook de herkomst was. Mijn advies, vraag het aan de verzekeraar die de polis heeft opgemaakt.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

joep rikken

18 februari 2019 12:19:46

ik wil de vrijgekomen lijfrente gebruiken als aflossing op mijn hypotheek,kan dit zomaar?

reageer op joep rikken

Kees Steen

18 februari 2019 12:44:33

Dit heb ik gevonden op geld.nl
Kan ik mijn lijfrente gebruiken voor aflossen hypotheek?
Steeds meer huiseigenaren lossen extra af op hun hypotheek. Sommigen van hen overwegen daarvoor het opgebouwde lijfrentetegoed uit een bankspaarrekening of een lijfrenteverzekering te gebruiken. Dit is echter niet aan te raden, omdat het je heel veel geld kost. Als je al in de uitkerende fase van je lijfrente of bankspaartegoed zit, kan deze mogelijkheid echter wel het overwegen waard zijn.
Lijfrente hypotheek afkopen Als je tijdens het opbouwen het reeds opgebouwde lijfrentetegoed wil opnemen, moet je dit afkopen. Het bedrag dat je krijgt van de verzekeraar gebruik je vervolgens voor de aflossing van je hypotheek. Het gevolg is dat je tot wel 72 procent hiervan afdraagt aan de fiscus, als de lijfrentesom hoger is dan 4.351 euro.
Kosten lijfrente afkopen voor hypotheek Als eerste betaal je over de lijfrente een revisierente aan de Belastingdienst als je de lijfrente afkoopt. Deze revisierente bedraagt 20 procent van de waarde van de lijfrenteverzekering.
Daarbovenop houdt de verzekeraar bij het uitbetalen van het opgebouwde lijfrentetegoed met terugwerkende kracht loonheffing in. Dit bedrag draagt zij af aan de fiscus. Hiervoor wordt standaard een percentage van 51,95 procent gehanteerd. Blijkt later dat je in een lagere belastingsschijf uitkomt en dat je minder belasting had hoeven betalen over het lijfrentetegoed, dan wordt dit verrekend bij je belastingaangifte en krijg je het teveel betaalde deel weer terug.
Je levert dus een flink deel van de waarde van je lijfrente in als je kiest voor een afkoop. Dit kan in theorie oplopen tot 72 procent van je lijfrentesom. In de meeste gevallen is deze optie dus niet interessant.
Hypotheek aflossen met lijfrente in de uitkeringsfase Een fiscaal voordeliger manier is om na je pensionering je lijfrente-uitkeringen te gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als je AOW en eventueel werkgeverspensioen voldoende zijn om van rond te komen.
Het voordeel hiervan is dat je toch hebt kunnen profiteren van de fiscale voordelen van de lijfrente en dat je tijdens je pensionering je maandlasten drukt. En loopt je hypotheek al langer dan 30 jaar, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek, dus hebben aflossingen hier ook geen invloed meer op.

reageer op Kees Steen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662