Ik heb een ‘oud regime’-lijfrente en wil deze schenken.
Ik wil namelijk dat het geld naar mijn kinderen of kleinkinderen gaat en niet weg is bij mijn overlijden. Tegelijkertijd wil ik voorkomen dat ze schenkbelasting moeten betalen. Hoe kan ik dit regelen? – C.D. uit ZeewoldeEen lijfrente schenken en de belasting
Van een
lijfrente die kort gezegd rond 1990 of eerder is afgesloten, mag u de uitkering schenken. U kunt uw kleinkinderen als begunstigden aanwijzen. Zij ontvangen de uitkering en betalen zelf inkomstenbelasting. Omdat u de begunstiging altijd kunt wijzigen, is dit geen definitieve schenking en geldt er geen schenkbelasting. Wilt u dat de uitkering doorloopt als u overlijdt? Zet dan de ouders van de kleinkinderen als verzekerden op de polis.
Optie 2: lijfrentepolis schenken
U kunt de waarde van de polis ook in één keer schenken, bijvoorbeeld aan uw kinderen. Zij moeten de begunstigden zijn voordat uw polis vrijkomt. Dit is een onherroepelijke schenking en dus wel belast met schenkbelasting. U mag hierbij uitgaan van een belastingkorting (latentie) van 30 procent. Bij 100.000 euro schenkt u fiscaal gezien 70.000 euro, waarover 7.000 euro schenkbelasting is verschuldigd.
De slimste optie
Slimmer is het om zelf een nieuwe
‘oud regime’-polis te openen (dat kan, omdat overgangsrecht op uw situatie van toepassing is) en van daaruit jaarlijks 10.000 euro per kind te schenken. Met 30 procent latentie komt dat neer op 7.000 euro – vrijwel gelijk aan de jaarlijkse vrijstelling. Uw kinderen mogen de schenking voortzetten in een eigen ‘oud regime’-polis en dan zelf bepalen wanneer de polis uitkeert.
Deze lezersvraag werd gesteld in EW magazine en beantwoordt door financieel expert Jeroen Wolfsen