Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Ik heb een oud regime lijfrente, kan ik de waarde schenken aan mijn kind voor aankoop van een huis?

Ik heb een oud regime lijfrente, kan ik de waarde schenken aan mijn kind voor aankoop van een huis?

dinsdag 07 oktober 2014 om 19:13:41 Jeroen Wolfsen 6 reacties
lijfrenteDe afgelopen dagen kregen we deze vraag een aantal keren van verschillende klanten en daarom leg ik graag uit wat de mogelijkheden zijn.
Laat ik maar vast beginnen met aan te geven dat het antwoord negatief is: Het is niet mogelijk om de uitkering uit een oud regime lijfrente te gebruiken voor een schenking voor aankoop van een eigen woning.

De reden dat mensen hiernaar vragen, is dat mensen met een oud regime lijfrente vaak weten dat men deze mag schenken. Daarnaast heeft men van de schenkingsvrijstelling tot €100.000 voor de aankoop van een woning gehoord of leest hierover in de media. Maar dit zijn twee verschillende regelingen, die niks met elkaar te maken hebben.

Allereerst de schenkingsvrijstelling voor aankoop van een eigen woning.
Het is tot 31 december 2014 mogelijk om maximaal €100.000 te schenken voor de aankoop van een woning zonder dat er schenkbelasting betaald dient te worden. Na deze datum is het nog steeds mogelijk om te schenken aan kinderen maar de bedragen zijn dan anders. Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar is het mogelijk om éénmalig €25.096  te schenken en als men de schenking gebruikt voor de eigen woning mag het bedrag verhoogd worden tot €52.281.

Belangrijk hierbij is dat het kind voor de aankoop van een woning de beschikking heeft over netto geld. Geld waarover geen belasting betaald hoeft te worden en dat vrij gebruikt kan worden om een deel van de koopsom van te betalen.

Oud regime en schenken
Een oud regime lijfrente is een lijfrente polis die is gesloten tegen een eenmalige koopsom voor 1 januari 1992 of op basis van een periodieke premie voor 16 oktober 1990. Het belangrijkste voordeel van een oud regime lijfrente is de flexibiliteit.
U mag bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel en wanneer u begint met het uitkeren van het lijfrente kapitaal. Over deze uitkeringen moet wel inkomstenbelasting worden betaald. De premie die destijds is betaald is immers ook afgetrokken van de inkomstenbelasting. Een ander kenmerk van een oud regime lijfrente is dat u de waarde van de polis of de (maandelijkse) uitkeringen mag schenken. En u mag zelf bepalen aan wie u schenkt.

Oud regime, twee manieren om te schenken
We zien dan ook dat er regelmatig een oud regime lijfrente geschonken wordt aan de kinderen. Maar het is wel een bruto schenking. Er moet uiteindelijk altijd inkomstenbelasting worden betaald over de uitkering. Er zijn twee manieren om een oud regime lijfrente te schenken. U kunt de uitkeringen schenken, de uitkerende verzekeraar houdt dan de belasting in en maakt het maandelijkse netto bedrag over aan het kind. De andere mogelijkheid is om het lijfrentekapitaal (of een deel daarvan) te schenken. Het kind sluit dan een nieuwe polis op zijn of haar naam en zet het oude regime voort. Er worden dus nog geen (maandelijske) uitkeringen gedaan.

Maar in beide gevallen is er niet in één keer een netto bedrag beschikbaar dat het kind kan gebruiken om de aankoop van een eigen woning van te financieren. En dat is natuurlijk de bedoeling als er een woning gekocht moet worden.

Wilt u meer weten over het schenken van oud regime lijfrente polissen? Wilt u weten hoe het zit met de schenkbelasting en inkomstenbelasting over een oud regime lijfrente? Lees dan de informatie in ons andere weblog. Leest u vooral de vragen en antwoorden van andere lezers. Hier vindt u nog meer informatie over de mogelijkheden en de fiscale spelregels.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Owled

10 november 2014 18:39:52

1)
U spreekt steeds over de mogelijkheid de (klein--)kinderen te begunstigen, maar is het niet zo dat die begunstiging aan iedere "derde" (Nederlander) gedaan kan worden?

2)
is het mogelijk een niet ingezetene (Nederlander) te begunstigen?

Bij voorbaat dank voor uw reactie

reageer op Owled

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 november 2014 19:15:22

Geachte heer of mevrouw,
Wat u zegt klopt, op een oud regime polis mag u iedereen opnemen als begunstigde. Omdat men meestal schenkt aan kinderen of kleinkinderen heb ik deze groep genoemd in ons artikel. De begustigde mag dus ook een niet-ingezete zijn. Het is wel belangrijk om te onderzoeken wat er dan gebeurt met de belastingafdracht. Normaal is de uitkering belast met de begunstigde maar als de begunstigde in het buitenland woont dan kan het zijn dat er andere fiscale regels gelden. Dit is afhankelijk van het belastingverdrag tussen Nederland en het andere land.
Als u hier meer over wilt weten dan zult u dit moeten bespreken met een specialist. Jongbloed fiscaal juristen is een partij met veel ervaring op dit gebied.

reageer op Jeroen Wolfsen

Michel

3 juni 2017 22:02:25

Goede avond,
Lijfrente is van voor 1990 en expireert eind dec17. Bedoeling is om studerende zoon lijfrente (netto) te laten ontvangen in periode dat hij nog geen inkomen heeft (2017 en 2018). Bruto is €57.000. Als ik het goed begrijp is uitkering in één keer niet mogelijk omdat hij dan met een eigen lijfrente polis 'komt te zitten'. Correct? Dan blijft alleen de optie 'maandelijkse uitkeringen' over. Kan hij dan in Dec17 een 'maandelijkse uitkering' van €28.500 ontvangen en in 2018 maandelijkse uitkeringen van €28.500 / 12? Daarmee is aan het doel voldaan. Vraag is dus of er voorwaarden worden gesteld aan wat een maandelijkse uitkering is.
Hoor het graag en bij voorbaat dank.
Mvg, Michel

reageer op Michel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 juni 2017 12:20:04

Beste Michel,
Met een oud regime polis is een uitkering aan eens aan je zoon wel mogelijk maar dan wordt het ook in een keer bij hem belast. En dan is het hele belastingvoordeel verdwenen. De truuk met oud regime is in de meeste gevallen dat je er voor zorgt dat er een maandelijkse uitkering van ongeveer € 500 bruto wordt uitgekeerd. Dit bedrag kan dan meestal volledig netto worden ontvangen door je zoon. Maar dan moet er dus over meerdere jaren worden uitgekeerd.
In onze lijfrentewijzer (https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/lijfrentewijzer/) vindt je meer over de mogelijkheden en ook mijn andere weblogs leggen dit uit: https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/schenken-van-oud-regime-lijfrente-hoe-werkt-dat/
En heb je dan nog vragen of wil je weten welk product je het beste kan afsluiten, bel ons dan gerust. Dit laat zich makkelijker uitleggen aan de telefoon.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Daan

7 mei 2018 9:27:19

Dient bij schenking aan het kind, het kind de 18 jarige leeftijd te hebben?

reageer op Daan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 mei 2018 11:56:50

Beste Daan,
Dat geldt inderdaad voor de verhoogde schenkingsvrijstelling.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662