Lijfrente

Ik heb een oud regime lijfrente, kan ik de waarde schenken aan mijn kind voor aankoop van een huis?

Jeroen Wolfsen dinsdag 07 oktober 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
De afgelopen dagen kregen we deze vraag een aantal keren van verschillende klanten en daarom leg ik graag uit wat de mogelijkheden zijn.
Laat ik maar vast beginnen met aan te geven dat het antwoord negatief is: Het is niet mogelijk om de uitkering uit een oud regime lijfrente te gebruiken voor een schenking voor aankoop van een eigen woning.

De reden dat mensen hiernaar vragen, is dat mensen met een oud regime lijfrente vaak weten dat men deze mag schenken. Daarnaast heeft men van de schenkingsvrijstelling tot €100.000 voor de aankoop van een woning gehoord of leest hierover in de media. Maar dit zijn twee verschillende regelingen, die niks met elkaar te maken hebben.

Allereerst de schenkingsvrijstelling voor aankoop van een eigen woning.
Het is tot 31 december 2014 mogelijk om maximaal €100.000 te schenken voor de aankoop van een woning zonder dat er schenkbelasting betaald dient te worden. Na deze datum is het nog steeds mogelijk om te schenken aan kinderen maar de bedragen zijn dan anders. Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar is het mogelijk om éénmalig €25.096  te schenken en als men de schenking gebruikt voor de eigen woning mag het bedrag verhoogd worden tot €52.281.

Belangrijk hierbij is dat het kind voor de aankoop van een woning de beschikking heeft over netto geld. Geld waarover geen belasting betaald hoeft te worden en dat vrij gebruikt kan worden om een deel van de koopsom van te betalen.

Oud regime en schenken
Een oud regime lijfrente is een lijfrente polis die is gesloten tegen een eenmalige koopsom voor 1 januari 1992 of op basis van een periodieke premie voor 16 oktober 1990. Het belangrijkste voordeel van een oud regime lijfrente is de flexibiliteit.
U mag bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel en wanneer u begint met het uitkeren van het lijfrente kapitaal. Over deze uitkeringen moet wel inkomstenbelasting worden betaald. De premie die destijds is betaald is immers ook afgetrokken van de inkomstenbelasting. Een ander kenmerk van een oud regime lijfrente is dat u de waarde van de polis of de (maandelijkse) uitkeringen mag schenken. En u mag zelf bepalen aan wie u schenkt.

Oud regime, twee manieren om te schenken
We zien dan ook dat er regelmatig een oud regime lijfrente geschonken wordt aan de kinderen. Maar het is wel een bruto schenking. Er moet uiteindelijk altijd inkomstenbelasting worden betaald over de uitkering. Er zijn twee manieren om een oud regime lijfrente te schenken. U kunt de uitkeringen schenken, de uitkerende verzekeraar houdt dan de belasting in en maakt het maandelijkse netto bedrag over aan het kind. De andere mogelijkheid is om het lijfrentekapitaal (of een deel daarvan) te schenken. Het kind sluit dan een nieuwe polis op zijn of haar naam en zet het oude regime voort. Er worden dus nog geen (maandelijske) uitkeringen gedaan.

Maar in beide gevallen is er niet in één keer een netto bedrag beschikbaar dat het kind kan gebruiken om de aankoop van een eigen woning van te financieren. En dat is natuurlijk de bedoeling als er een woning gekocht moet worden.

Wilt u meer weten over het schenken van oud regime lijfrente polissen? Wilt u weten hoe het zit met de schenkbelasting en inkomstenbelasting over een oud regime lijfrente? Lees dan de informatie in ons andere weblog. Leest u vooral de vragen en antwoorden van andere lezers. Hier vindt u nog meer informatie over de mogelijkheden en de fiscale spelregels.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.963 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube