Lijfrente

Hoeveel scheelt het als u uw lijfrente voor of na uw AOW leeftijd laat uitkeren?

Jeroen Wolfsen vrijdag 01 mei 2015 - bijgewerkt op: 10 november 2022
Wanneer uw lijfrente vrijkomt moet u daar een lijfrente uitkering voor aankopen. Veel lijfrentes zijn in het verleden afgesloten als aanvulling op het pensioen en komen daarom vrij op het moment dat men 65 jaar wordt. Maar de AOW leeftijd is inmiddels verhoogd en wordt ieder jaar hoger.
Voor 2022 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 66 jaar en 7 maanden. Hoe zit dat nu met de belasting die u moet betalen over uw lijfrente uitkering? Wat is nu het voordeligst en hoe regel je dat?

Belastingtarieven voor en na AOW leeftijd

Er is een verschil in de belastingtarieven voor de AOW leeftijd en na de AOW leeftijd. Uitkeringen uit lijfrente (geldt ook voor gouden handdruk) worden gezien als inkomen en worden belast in box 1. De bank (of verzekeraar) die de uitkering doet is verplicht om loonbelasting in te houden. Dit doet men op basis van de zogenaamde groene tabel. Hierbij houdt men alleen maar rekening met het bedrag dat men uitkeert en kijkt men niet naar uw totale inkomen. Uiteindelijk rekent u via de inkomstenbelasting af over uw totale inkomen.

 Belastingtarief 2021 als u de AOW leeftijd nog niet bereikt heeft

Er zijn 2 belastingschijven als u jonger bent dan de AOW leeftijd. Over de eerste € 68.508 betaalt u 37,1%. Vanaf € 68.508 betaalt u 49,5% aan inkomstenbelasting.

belasting 2021

Belastingtarief 2021 als u de AOW-leeftijd bereikt heeft.

In het jaar dat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, worden de tarieven aangepast. Er zijn geen 2 belastingschijven maar 3. De eerste schijf gaat tot een bedrag van € 35.942. Over de eerste € 35.942 betaalt u slechts 19,2% inkomsten belasting. Heeft u een inkomen tussen de € 35.942 en € 68.508 dan betaalt u 37,1%. Is uw inkomen hoger dan € 68.508 dan betaalt u 49,5%.

IB 2021 AOW

 

 

 

 

Lijfrente verdelen over voldoende jaren

Stel dat u aan AOW en pensioen op een inkomen uitkomt van € 28.000 per jaar dan kunt u dus nog een goede € 7.000 per jaar ontvangen tegen het laagste belastingtarief van 19,2%. Heeft u een lijfrentekapitaal van € 80.000 bij elkaar gespaard dan moet u dat dus in een jaar of 12 laten uitkeren om te zorgen dat de lijfrente-uitkering niet hoger wordt dan het bedrag van € 35.942 van de eerste schijf. U betaalt dan over uw hele inkomen 19,2%. Kiest u ervoor om de lijfrente in 5 jaar te laten uitkeren ( het aantal jaren dat het wettelijk minimum is)  dan komt u ook na AOW met een deel van uw inkomen in de schijf waarin u 37,1% moet betalen.

Conclusie:
Tot een inkomen van € 35.942 is het tarief dat u na AOW betaalt een stuk lager. Komt u met uw AOW uitkering, pensioen en lijfrente niet boven dat bedrag uit dan betaalt u na AOW datum slechts 19,2%. Krijgt u de uitkering eerder dan betaalt u € 37.1%. Dat scheelt nog al.

Let op met lijfrente en ouderenkorting, huurtoeslag en zorgtoeslag

Hou bij het bepalen van de uitkering uit uw lijfrente ook rekening met de ouderenkorting. Tot een inkomen van € 38.464 (2022) heeft u recht op ouderenkorting van € 1.726. Komt uw inkomen boven de € 38.464 dan ontvangt u minder ouderenkorting. De uitkeringen uit een lijfrente hebben ook gevolgen voor eventuele huur- en zorgtoeslag. Voor zorgtoeslag ligt de grens in 2021 voor een alleenstaande op €31.138 (2021, het bedrag voor 2022 is nog niet bekend. Heeft u een partner dan is het € 39.979. De bedragen voor huurtoeslag zijn afhankelijk van uw situatie. Slim uw inkomen plannen is dus verstandig. Spreid de uitkering over meerdere jaren om fiscaal zo goed mogelijk uit te komen.

Hoe voorkomt u het hogere belastingtarief bij een vrijkomende lijfrente

Als uw polis vrijvalt voor de AOW leeftijd bent u niet verplicht om op dat moment meteen  al de eerste uitkeringen te ontvangen. We zien steeds meer mensen die een polis hebben die vrijkomt rond de leeftijd van 60-65, maar door het opschuiven van de AOW leeftijd de lijfrente uitkering nog niet in willen laten gaan.

Voorbeeld

Meneer Van de Ven bereikt op 1 december 2021 de 65-jarige leeftijd. Hij bereikt de AOW-gerechtigde leeftijd op 1 oktober 2023. Meneer Van de Ven heeft een lijfrenteverzekering die op 1-12-2021 de einddatum bereikt. Aan de ene kant kan hij de uitkering nu al goed gebruiken maar aan de andere kant wil hij liever wachten tot na zijn AOW leeftijd omdat hij heeft begrepen dat hij dan minder belasting betaalt. Hoe zit het nu?  Meneer van de Ven heeft 3 mogelijkheden. Ik geef u 3 oplossingen.

1. Direct in laten gaan voor AOW leeftijd

Meneer Van de Ven heeft een polis met een waarde van € 50.000. Hij wordt in december 2021 65 jaar en was altijd van plan om dan de eerste uitkering uit de polis te gaan ontvangen. Hij kiest voor een uitkering via banksparen van 5 jaar (minimale looptijd) en ontvangt maandelijks € 835 bruto per maand. Meneer Van de Ven ontvangt de eerste 22 maanden ( voor zijn AOW leeftijd) € 477,76 netto per maand.

Na het bereiken van zijn AOW leeftijd ontvangt meneer Van de Ven € 627,01 netto per maand, omdat vanaf dat moment de belastingtarieven vanaf AOW-leeftijd gelden en hij dus minder belasting betaalt en meer overhoudt aan zijn uitkeringen. De bank past de tarieven automatisch aan.

2. Verder doorsparen in een banksparen opbouwrekening

Meneer Van de Ven moet bijna 2 jaar wachten tot hij zin AOW leeftijd bereikt. Hij doet er daarom goed aan om het geld te stallen op een lijfrente opbouwrekening. Daar staat zijn geld veilig en ontvangt hij rente. En op AOW-datum kan hij dan alsnog zijn opbouwende lijfrente omzetten naar een uitkerende bankspaarrekening. Als hij dat na oktober 2023 doet komt hij in aanmerking voor het belastingtarief van 19,2%.  Hij heeft zelfs nog de optie om zijn lijfrente langer te laten doorgroeien als hij het op AOW leeftijd nog niet nodig heeft. Zijn lijfrentekapitaal mag nog tot uiterlijk 5 jaar na het jaar waarin hij de AOW-leeftijd bereikt, op de opbouwrekening blijven staan.

3. Gebruik maken van de wettelijke termijn

Een laatste optie kan zijn om gebruik te maken van de wettelijke termijn bij lijfrentes. Dat wil zeggen dat meneer van der Ven nog geen nieuwe lijfrente regelt voor zijn vrijkomende kapitaal. Dus als hij bericht krijgt dat zijn polis vrijkomt op 01-12-2021 wacht hij gewoon af. Dat kan hij doen tot uiterlijk 31 december van het jaar nadat de polis vrijkwam. Zijn polis komt op 01-12-2021 vrij, hij kan dus wettelijk wachten met het regelen van een nieuwe lijfrente tot 31-12-2022.  Overigens adviseren wij klanten niet om zo lang te wachten met het aanvragen van een nieuwe lijfrente.  In de praktijk levert dat problemen op want u kunt dan niet meer bij elke aanbieder terecht. Voor meneer van der ven sluit het ook niet mooi aan op zijn AOW datum van 01-10-2023. Maar aangezien we bij Moneywise specialisten zijn op het gebeid van lijfrente hebben we toch nog een aantal mogelijkheden om te zorgen dat hij zijn eerste uitkering ontvangt op of na AOW leeftijd. Dit is maatwerk waarvoor u ons gewoon even moet bellen: 085 7607600

Uiteindelijk afrekenen via de inkomstenbelasting

De uitkerende bank houdt de verplichte loonbelasting voor meneer Van de Ven in op de uitkeringen en de bank belast die uitkeringen volgens de groene tabellen en alsof het zijn enige inkomen is. De ingehouden loonbelasting op uitkeringen uit lijfrente of gouden handdruk is een voorheffing op de uiteindelijke inkomstenbelasting waar u jaarlijks aangifte voor doet.

Wilt u weten hoeveel u netto overhoudt van uw lijfrente uitkering?

De vergelijking van Moneywise houdt rekening met de AOW-gerechtigde leeftijd en de bijbehorende belastingtarieven. Bent u benieuwd wat u aan lijfrente uitkeringen ontvangt vóór en ná AOW-leeftijd? Vergelijken en online aanvragen doet u op https://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.957 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube