Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Hoeveel scheelt het als u uw lijfrente voor of na uw AOW leeftijd laat uitkeren?

Hoeveel scheelt het als u uw lijfrente voor of na uw AOW leeftijd laat uitkeren?

vrijdag 01 mei 2015 om 13:44:00 Jeroen Wolfsen 111 reacties
lijfrenteWanneer uw lijfrente vrijkomt moet u daar een lijfrente uitkering voor aankopen.  Veel lijfrentes zijn in het verleden afgesloten als aanvulling op het pensioen en komen daarom vrij op het moment dat men 65 jaar wordt. Maar de AOW leeftijd is inmiddels verhoogd en wordt ieder jaar hoger.

Hoe zit dat nu met de belasting die u moet betalen over uw lijfrente uitkering? Wat is nu het voordeligst en hoe regel je dat?

Belastingtarieven voor en na AOW leeftijd


Er is een verschil in de  belastingtarieven voor de AOW leeftijd en na de AOW leeftijd. Uitkeringen uit lijfrente (geldt ook voor gouden handdruk)  worden gezien als inkomen en worden belast in box 1. Over uw inkomen betaalt u belasting tegen een oplopend (progressief) tarief met 4 belastingschijven. De bank (of verzekeraar) die de uitkering doet is verplicht om loonbelasting in te houden. Dit doet men op basis van de zogenaamde groene tabel. Hierbij houdt men alleen maar rekening met het bedrag dat men uitkeert en kijkt men niet naar uw totale inkomen. Uiteindelijk rekent u via de inkomstenbelasting af over uw totale inkomen.

De inkomstenbelasting kent 4 tarieven. Maar de tarieven veranderen zodra u de AOW leeftijd bereikt.

 Belastingtarief 2021 als u de AOW leeftijd nog niet bereikt heeft


belasting 2018

Over de eerste € 33.994 betaalt u dus in totaal € 13.020 aan belastingen. Dat is een gemiddelde belastingdruk van 38,3%.
Belastingtarief 2021 als u de AOW-leeftijd bereikt heeft.


In het jaar dat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, wordt het tarief in schijf 1 en 2 naar beneden aangepast van 36,55% en 40,85% naar 18,65% en 22,95%. Schijf 3 en 4 blijven 40,80% en 51,95%. De tabel ziet er dan als volgt uit

 

Na uw AOW leeftijd betaald over een inkomen van € 33.994 aan inkomstenbelasting een bedrag van € 6.936. Dat is een gemiddelde belastingdruk van 20,4%. Dat scheelt nog al.

Conclusie:
Als uw inkomen binnen de eerste twee schijven valt, betaalt u na uw AOW leeftijd een lager bedrag aan belastingen dan voor het bereiken van uw AOW leeftijd. Het kan dus interessant zijn om uw lijfrente of gouden handdruk uitkering pas voor het eerste te ontvangen na het bereiken van de AOW leeftijd.

Let op met lijfrente en ouderenkorting, huurtoeslag en zorgtoeslag
Hou bij het bepalen van de uitkering uit uw lijfrente ook rekening met de ouderenkorting
Tot een inkomen van € 36.346 (2018) heeft u recht op ouderenkorting van € 1.418. Komt uw inkomen boven de € 36.346 ( al is het maar 1 euro) dan heeft u nog maar recht op € 72 ouderenkorting. De uitkeringen uit een lijfrente hebben ook gevolgen voor eventuele huur- en zorgtoeslag. Voor zorgtoeslag ligt de grens in 2018 voor een alleenstaande op €28.720. Heeft u een partner dan is het € 35.996. De bedragen voor huurtoeslag zijn afhankelijk van uw situatie. Slim uw inkomen plannen is dus verstandig. Spreid de uitkering over meerdere jaren om fiscaal zo goed mogelijk uit te komen.

Hoe voorkomt u het hogere belastingtarief bij een vrijkomende lijfrente


Als uw polis vrijvalt voor de AOW leeftijd bent u niet verplicht om op dat moment meteen  al de eerste uitkeringen te ontvangen. We zien steeds meer mensen die een polis hebben die vrijkomt rond de leeftijd van 60-65, maar door het opschuiven van de AOW leeftijd de lijfrente uitkering nog niet in willen laten gaan.

Voorbeeld


Meneer Van de Ven bereikt op 1 juni 2018 de 65-jarige leeftijd. Hij bereikt de AOW-gerechtigde leeftijd op 1 oktober september 2019 (16 maanden later). Meneer Van de Ven heeft een lijfrenteverzekering die op 1-06-2018 de einddatum bereikt. Aan de ene kant kan hij de uitkering nu al goed gebruiken maar aan de andere kant wil hij liever wachten tot na zijn AOW leeftijd omdat hij heeft begrepen dat hij dan minder belasting betaalt. Hoe zit het nu?  Meneer van de Ven heeft 3 mogelijkheden. Ik geef u 3 oplossingen.

1. Direct in laten gaan voor AOW leeftijd


Meneer Van de Ven heeft een polis met een waarde van € 50.000. Hij wordt in juni 2018 65 jaar en was altijd van plan om dan de eerste uitkering uit de polis te gaan ontvangen. Hij kiest voor een uitkering via banksparen van 5 jaar (minimale looptijd) en ontvangt maandelijks € 870 bruto per maand. Meneer Van de Ven ontvangt de eerste 16 maanden ( voor zijn AOW leeftijd) € 510 netto per maand.

Na het bereiken van zijn AOW leeftijd ontvangt meneer Van de Ven € 666 netto per maand, omdat vanaf dat moment de belastingtarieven vanaf AOW-leeftijd gelden en hij dus minder belasting betaalt en meer overhoud aan zijn uitkeringen. De bank past de tarieven automatisch aan.

2. Nog even wachten met het starten van een lijfrente uitkering


Een tweede optie die meneer Van de Ven heeft, is om zijn lijfrente niet direct een nieuwe bestemming te geven, maar om nog even gebruik te maken van de wettelijke bedenktijd (ook wel redelijke termijn genoemd). De wettelijke bedenktijd is het jaar waarin de einddatum ligt plus het hele kalenderjaar daaropvolgend. In zijn geval moet hij voor 31-12-2019 zijn vrijkomende lijfrente hebben omgezet naar een andere lijfrente.
Als meneer Van de Ven wacht met het laten overdragen van zijn lijfrente naar de nieuwe bank en lijfrente uitkeerrekening, dan levert dat tussentijds weliswaar geen rente op, maar hij kan het zo plannen dat de eerste uitkering in oktober 2018 plaatsvindt, waardoor hij meteen profiteert van de Lagere belastingtarieven na AOW leeftijd.

Omdat ook banken inzien dat dit veel mensen hun lijfrente te vroeg zien vrijvallen, is het bij een aantal banken mogelijk om de bankspaarrekening alvast in te laten gaan en de uitkering uit te stellen. Dat uitstellen kan maximaal een jaar. Wij kunnen u helpen dit zo gunstig mogelijk te plannen. Belt u gerust om de mogelijkheden te bespreken: 085 7607600.

 3. Verder doorsparen in een banksparen opbouwrekening


Tot slot heeft meneer Van de Ven zelfs nog de optie om zijn lijfrente nog niet te laten uitkeren en zijn lijfrentekapitaal verder te laten renderen tot uiterlijk 5 jaar na het jaar waarin meneer Van de Ven de AOW-leeftijd bereikt, in zijn geval is dat 71 jaar. Uiterlijk in het jaar waarin hij 71 wordt, moet hij zijn lijfrentekapitaal alsnog periodiek en in minimaal 5 jaar laten uitkeren. Dat doet hij door te kiezen voor een lijfrente opbouw bankspaarrekening.

Uiteindelijk afrekenen via de inkomstenbelasting


De uitkerende bank houd de verplichte loonbelasting voor meneer Van de Ven in op de uitkeringen en de bank belast die uitkeringen volgens de groene tabellen en alsof het zijn enige inkomen is.De ingehouden loonbelasting op uitkeringen uit lijfrente of gouden handdruk is een voorheffing op de uiteindelijke inkomstenbelasting waar u jaarlijks aangifte voor doet.

Wilt u weten hoeveel u netto overhoudt van uw lijfrente uitkering?


De vergelijking van MoneyWise houdt rekening met de AOW-gerechtigde leeftijd en de bijbehorende belastingtarieven. Bent u benieuwd wat u aan lijfrente uitkeringen ontvangt vóór en ná AOW-leeftijd? Vergelijken en online aanvragen doet u op https://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

G Bekkering

28 juli 2015 11:22:39

Heb de bank en de belasting gevraagd, waarom ik nu meer belasting van mijn lijfrente betaalde dan ik had verwacht. Krijg ook in september mijn AOW pas
Toevallig kwam ik op jullie site en alles was in klap duidelijk in gewoon Jip en janneke taal.

reageer op G Bekkering

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 juli 2015 12:22:28

Fijn dat wij u hebben kunnen helpen!
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Marthine

22 oktober 2015 19:32:59

Helemaal eens met voorganger. Duidelijke uitleg.
Maar ik heb een premievrije polis die ik tot uitkering kan laten komen op 1.1.2016. Stel dat ik deze uitstel met 5 jr, dan moet ik wel nieuw contract afsluiten bij maatschappij van mijn keuze en afsluitkosten betalen voor min. 5 jr. Als ik dan na 5 jr lijfrente tot uitkering laat komen waar dan ook (de hoogste aanbieder natuurlijk) dan heb je opnieuw afsluitkosten met of zonder advies.
Klopt deze beredenering?

Gezien fiscaal voordeel belastingschijf AOW, in mijn geval 65 plus 9 mnd, denk ik ervoor te kiezen om te wachten tot exacte AOW-leeftijd en daardoor ook extra afsluitkosten etc te besparen. Natuurlijk heb ik geen glazen bol en kan de rente nóg lager worden dan het al is op het moment van uitkeren. Ik kies voor 10-jr uitkering en zit onder oud regime, dus vóór Brede Herwaardering, maar dan ook weer probleem: Banksparen of Verzekeringsproduct? Natuurlijk zou ik best al eerder van uitkering willen profiteren, maar had ook AOW eerder willen ontvangen. Geb.jr. 1951 is slecht gekozen want veel maatregelen ANW o.a. vervallen.
Kunt u mij bevestigen of ik het juist of onjuist zie? Penny wise Pound foolish?
Bvdank

reageer op Marthine

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 oktober 2015 21:10:47

Beste Martine,

Als je een polis hebt die vrijvalt dan kun je die soms kosteloos doorzetten bij je huidige verzekeraar. Maar dan heb je nog steeds een polis met meestal hogere kosten en daardoor lagere opbrengsten dan banksparen. Dus de meeste mensen kiezen voor banksparen. Dan betaal je inderdaad kosten voor het openen van een banksparen opbouwrekening. Bij Moneywise.nl kan dat al voor € 149.

Uiteindelijk moet je het een keer uit laten keren en dat betekent dat je een nieuwe uitkeringsrekening moeten openen en betaal je inderdaad weer kosten. Je hebt dan wel het voordeel dat je weer kan shoppen en kan zoeken naar de bank met de hoogste uitkering.

Veel mensen kiezen inderdaad voor uitkeren na AOW, omdat er dan belastingbesparing te halen valt op de de loonbelasting. En nog steeds kiest iedereen voor banksparen omdat je dan de hoogste uitkering hebt. Mensen kiezen alleen voor een verzekering als ze een levenslange lijfrente uitkering wensen of als ze door fiscale spelregels gedwongen worden om via een verzekeraar uit te keren. Dat is als men een uitkering wil voor leeftijd 65.

Ik hoop dat ik hiermee al je vragen hebt beantwoord. Zo niet, bel ons gerust: 085 760 7600.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Martine

28 oktober 2015 19:21:16

Nog een vraag/opmerking. Mijn verz.mij. Onderlinge heeft verder zelf geen opties, maar kan het bedrag er laten staan tot AOW-leeftijd, al rendeert het dan niet meer, maar polis was al in 2005 premievrij en had nog wel winstuitkering.
Ik dacht dat ik al in lager belastingtarief viel omdat ik alleen in box 1 inkomsten uit pensioen heb sinds 2006. Ik moet dat nog nakijken in aangifte.

Ik heb ook test gedaan Centraal Beheer ivm banksparen zonder advies dus goedkoper, maar viel door de mand bij vraag 8, dus genoodzaakt om met advies af te sluiten tzt. terwijl ik wel weet wat ik wil: 10 jaar uitkering en banksparen op AOW leeftijd om het simpel te houden.

Als ik dit via jullie aanvraag wat zijn dan min of meer de kosten om en nabij, daar het pas in zou gaan in april 2017 AOW-leeftijd?

Heb uw brochure ook gelezen en is duidelijk, maar twijfel dus nog steeds zoals u kunt opmaken. Bedankt voor uw reactie. .

reageer op Martine

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 oktober 2015 10:44:45

Beste Martine,

Het aanvragen van een bankspaarekening via Moneywise.nl kost eenmalig € 165 bij Centraal Beheer Achmea en bij een aantal andere banken (ASR Bank, Aegon Bank en Nationale-Nederlanden Bank) € 149.

Als u het geld moet laten staan bij de verzekeraar zonder dat u rente ontvangt, is dat natuurlijk zonde. U kunt het ook verder laten renderen op een lijfrente banksparen opbouwrekening. Zodra u dan de AOW leeftijd bereikt kunt u deze weer omzetten naar een lijfrente banksparen uitkeerrekening.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

R.Hijmans

29 oktober 2015 10:36:09

Alle stellingen wat betreft bankspaarrekeningen kloppen fiscaal. Wat iedereen over het hoofd ziet is het volgende: mensen met een geblokkeerde pensioenaanvullende bankspaarrekening die nog NIET geconsumeerd is NA de start AOW en in een huurwoning MET Huurtoeslag wonen worden gekort op de huurtoeslag en /of raken deze kwijt. Wat weer van het saldo afhangt. De huurder betaald GEEN vermogensrendements heffing alles is fiscaal ok behalve de HUURTOESLAG. Daar telt de deze fiscaal opgebouwde spaarpot wel degelijk mee. Dit na meerde telefonisch gesprekken met de Bel.Dienst. Die gaf ook als advies dat als er te weinig tijd is om een aanvullende uitkering te regelen deze vraag nogmaals schriftelijk te stellen i.v.m. een coulance behandeling omdat 01 jan.2016 de valuta deadline is voor het bedrag wat op deze rekening aanwezig.
In afwachting van uw reactie's.

reageer op R.Hijmans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 oktober 2015 10:56:01

Geachte heer Hijmans,

Het is inderdaad zo dat de uitkering uit een lijfrente behoren tot uw inkomen en een hoger inkomen heeft gevolgen voor een aantal toeslagen. Dat geldt overigens vóór en na AOW leeftijd. Niet de fiscaal opgebouwde spaarpot telt mee (dus niet het kapitaal), maar de uitkeringen die men ontvangt. Men doet er dus ook goed aan uit te rekenen hoeveel men wil ontvangen (en dus hoe lang een uitkering moet lopen) om niet over bepaalde inkomensgrenzen heen te gaan. Dan moet men dus een goed inzicht hebben in het inkomen na pensionering. En dat is soms best wel lastig.
Als u meer tijd nodig heeft om dat uit te zoeken dan geeft de fiscale wetgeving de mogelijkheid om uiterlijk 6 maanden na het bereiken van de AOW leeftijd de uitkering te regelen. We noemen dat de redelijke termijn.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

R.Hijmans

29 oktober 2015 17:41:04

Geachte heer Wolfsen.

Dat de uitkering alles kan veranderen is volkomen duidelijk en normaal.
Het gaat alleen om het bronbedrag wat de aow-er nog moet omzetten in een uitkering die 5 jr of langer gaat duren. Dit saldo op die geblokkeerde nog niet actieve bankspaarpensioenrekening die telt mee in de H en/of Z-toeslag beoordeling.
Dit is het andwoordt van de Bel.Dienst na meerdere telefonische gesprekken.
Er is nu een brief hierover in behandeling. Er is verder GEEN fiscaal probleem over dit onderwerp. Eerlijk en sociaal gezegd begrijp ik het misschien wel, waarom niet consumeren maar wel H of Z toeslag krijgen. Maar het is wat de wet toestaat !!!!! Je bent pas tot consumptie verplicht binnen 5 jaar na je 65e.
zie: Elsevier Bel.Almanak 2015 pagina:111 (punt 11.2.7 )
Met vriendelijke groet en in afwachting van de reactie's.

reageer op R.Hijmans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 oktober 2015 19:05:58

Geachte heer Hijmans,

Als ik u goed begrijp heeft u van de Belastingdienst te horen gekregen dat het saldo op een lijfrente bankspaarrekening of de waarde in een lijfrentepolis mee genomen moet worden als vermogen om te bepalen of men in aanmerking komt voor zorg- of huurtoeslag? Het gaat dus niet om maandelijkse uitkeringen, maar om de nog niet gebruikte waarde in een lijfrente.

Ik zal het nog eens bespreken met een aantal specialisten, maar ik weet eigenlijk wel voor 100% zeker dat de waarde die in een lijfrente zit niet van invloed is op het vermogen dat telt voor het verkrijgen van zorg- of huurtoeslag.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen FFP

R.Hijmans

29 oktober 2015 20:43:29

Dank voor uw reactie.
Ondanks dat een schriftelijk verzoek aan da Bel.Dienst reeds is verstuurd ga ik toch op visite bij deze dienst. U hoort op deze site nog de afloop van onze mailwisseling.
Voor de meelezers is het misschien interessant. Gedeelde kennis is dubbele kennis.
Wordt vervolgd. Met vriendelijke groet en dank voor de medewerking.

reageer op R.Hijmans

Kroon PH

31 december 2015 9:39:02

Is er al definitief uitsluitsel telt het saldo banksparen nu wel of niet mee in box 3 dit i.v.m. aanvraag huurtoeslag (vermogenstoets) ik begrijp dat hier onduidelijkheid over bestaat!

reageer op Kroon PH

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 januari 2016 20:02:23

Geachte heer of mevrouw Kroon,
Banksparen valt in box 1 (werk en inkomen) en niet in box 3 (sparen en beleggen). De gestorte bedrag mag u immers van uw inkomen als aftrekpost opvoeren. Sommige mensen verwarren 'banksparen' met gewoon sparen. Wellicht is daar de onduidelijkheid ontstaan.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

R.Hijmans

16 januari 2016 21:55:12

16-01-2016 Nog geen reactie ontvangen. Wel in bezit van Bel.Dienst een ontvangst stempel op copy. Dus geen paniek. Overheid werkt soms traag wel maar correct. Wordt vervolgd.

reageer op R.Hijmans

j.wouda

8 januari 2016 20:23:14

allemaal te mooi om waar te zijn , want waar niet bij stil gestaan wordt is, dat als je AOW plus pensioen en een uitkering ontvangt en daardoor met je bruto inkomen in box 3 terecht komt kan je na afloop van het jaar flink belasting betalen , omdat de uitkerende instanties maar belasting inhouden volgens schijf 1 en 2 maar de adder zit juist in box 3 en 4 waar je dan al gauw inkomt.

reageer op j.wouda

U.Hama

9 januari 2016 1:57:50

Beste meneer of mevrouw Wouda,
U haalt twee dingen door elkaar AOW plus pensioen en uitkering zijn belastbaar inkomsten wat allemaal onder Box 1 valt.
box 2 is belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang en box 3 is belastbaar inkomen uit sparen en beleggen.
Box 3 en box 4 waar u over hebt is zijn geen boxen maar gewoon schijven van Box 1..
Dit zijn de tarieven die je voor Box 1 moet betalen.
Schijf Belastbaar inkomen Percentage
1 t/m € 19.922 18,65%
2 Vanaf € 19.923 t/m € 34.027 22,50%
3 Vanaf € 34.028 t/m € 66.421 40,40%
4 Vanaf € 66.422 52%

reageer op U.Hama

Thomas van kesteren

15 oktober 2017 21:11:33

Als ik maandelijks bruto 802 Euro ontvang van mijn banksparen/lijfrente, wat is mijn percentage aan loonheffing . Ben 67 jaar en de uitkering duurt 5 jaar en begint 01-01-2018. gehuwd.

reageer op Thomas van kesteren

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 oktober 2017 21:17:40

Beste Thomas,

Dat kun je nu net zo mooi zien in onze vergelijkingsmodule voor lijfrente. Als je eerste een berekening maaakt zie je welke bank de hoogste rente biedt, dus de hoogste uitkering geeft en wat je daar netto aan overhoudt.

Jeroen Wolfsen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 januari 2016 10:17:42

Geachte heer Wouda,
Uitkerende instanties als een bank of verzekeraar zijn verplicht om loonbelasting in te houden. Dat doet men op basis van de zogenaamde groene tabellen. Hierin staat precies hoeveel loonbelasting er moet worden inghouden op een bedrag. Uiteindelijk kijkt de inkomstenbelastng naar het toale inkomen en dan kan het zijn dat er bijbetaald moet worden als het totale inkomen zodang is dat men in een hogere belastingschijf valt. Dat is ook zo als men bijvoorbeeld 2 werkgevers heeft. Bij beide werkgevers houdt men dan de loonbelasting in die hoort bij het betreffende inkomen. Maar het totale inkomen is daardoor hoger en dan moet er weer inkomstenbelansting betaald worden. Dat heeft niks te maken met het product lijfrente maar is de manier waarop in ons land de belasting werkt.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

aam br.oss

18 februari 2016 13:36:59

dus; aow op 65 en 9 maanden. (okt 2017) mijn Lijfrentepolis komt vrij op 1-2-2017.* *Deze pas laten uitkeren op 1 nov.2017 voor gunstig belastingtarief.

reageer op aam br.oss

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 februari 2016 22:08:10

Geachte heer,
Dat klopt, over het algemeen is het zo dat de uitkering met een lager belastingtarief wordt belast als u wacht met uitkeren tot u de AOW leeftijd heeft bereikt.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

erik mulder

2 maart 2016 19:51:00

In het jaar van bereiken AOW gerechtigdheid is er een aangepast belastingtarief afhankelijk van de maand waarop je je eerste AOW ontvangt. Zie de tabel op de site van de Belastingdienst. Veelal is het verstandiger om de lijfrente vanaf de eerste maand van het volgend jaar in te laten gaan. Veelal zal het niet gewenst zijn om de lijfrente eerder te laten ingaan gelet op het inkomen in BOX 1 en eventuele gevolgen voor toeslagen. Meestal zal het verzamelinkomen lager zijn in het jaar na ontvangen 1e AOW. We praten in alle gevallen over een verzamelinkomen vallend in schijf 1 en/of 2. Bij Belastingschijf 3 blijft het tarief 42% of zelfs schijf 4: 52%.

reageer op erik mulder

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 maart 2016 9:27:09

Beste Erik,
Dank je wel voor je aanvullling. We merken dat het voor klanten altijd lastig is om te bepalen wat nu het beste moment is om belastingtechnisch de eerste uitkering uit een lijfrente te ontvangen. Uitstel is soms voordeliger maar aan de andere kant hebben mensen soms weer het geld op dat moment wel nodig als aanvulling. Een advies dat voor iedereen het beste is, is daarom ook lastig.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan Mulder

5 maart 2016 10:29:10

Dag Jeroen, In mei 2017 ontvang ik mijn eerste AOW-pensioen (65 + 9 maanden). Dit jaar komt op mijn 65ste verjaardag mijn 'gouden handdruk'vrij, maar die mag ik nog laten doorlopen t/m 31-12-2017. Ik wil in 2017 mijn 'gouden handdruk' van ca. € 45.000 ineens opnemen. Kom met verlaging hypotheeklasten beter uit dan naast mijn AOW + aanvullend pensioen ook nog een lijfrente te gaan nemen. Uiterlijk 31-12-2017 moet bekend zijn wat ik met mijn gouden handdruk wil. Wat is het beste moment van uitkeren? Direct per 1 juni 2017 of toch nog wachten tot 1 december 2017. Het gaat mij uiteraard om een zo hoog mogelijk netto resultaat.Wat adviseer je mij?

reageer op Jan Mulder

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 maart 2016 19:47:35

Beste Jan,

Een stamrecht (gouden handdruk) dat bij een verzekeraar of bank is ondergebracht en waarvan de periodieke uitkeringen nog niet zijn ingegaan, moet binnen een redelijke termijn na het bereiken van de einddatum in een nieuw stamrecht worden omgezet. Het nieuwe stamrecht kan een (bancair of verzekerd) stamrechtproduct voor de opbouw- of uitkeringsfase zijn.

De Belastingdienst vindt een termijn van zes maanden voor de omzetting in ieder geval ‘redelijk’. Als de omzetting langer duurt, moet je aannemelijk maken dat een langere termijn in zijn situatie redelijk is.

Het gaat dus niet om leeftijd 65 of AOW leeftijd maar het draait om de datum waarop het vrijvalt. Ga je over de redelijke termijn heen, dan stelt de fiscus dat het stamrecht tot uitkering komt. Voor 2014 was dat heel vervelend want dan moest je en in één keer alle belasting betalen maar je kreeg ook nog een boete van 20% in de vorm van revisierente. Dat is in 2014 afgeschaft. Je mag je uitkering dus in één keer ontvangen.
Voor een gouden handdruk geldt een andere redelijke termijn dan voor een lijfrente. Bij een lijfrente mag je het jaar van vrijkomen plus nog een jaar gebruiken om de vervolgoplossing te regelen. Dus een lijfrente die bijvoorbeeld op 01-06-2016 vrijkomt, moet voor 31-12-2017 worden omgezet in een andere lijfrentevorm.

Ik heb geen inzicht in je inkomen op de momenten waarop je een uitkering wil ontvangen, dus ik kan niks zeggen over de hoogte van de te betalen belasting. In zijn algemeenheid kun je het volgende aanhouden:
Bij een totaal inkomen van maximaal € 35.000 betaal je voor het bereiken van de AOW datum ongeveer 37% en na AOW datum slechts 20%. Het meerdere boven de € 35.000 wordt in beide gevallen met 40,2%. De uitkering van € 45.000 zal in bedie gevalen voor een groot deel in die schijf vallen en wellicht zelfs in de 52%.
Dit kan je op 2 manieren voorkomen:
1. Door een gespreide uitkering via een gouden handdruk bankspaar uitkeerrekening.
2. Een andere oplossing is gerbuik te maken van fiscale middeling.

Komt je polis te vroeg tot uitkering dan kan je ook nog eerst doorsparen op een gouden handdruk opbouwrekening. Dan kan je wel doorsparen tot AOW leeftijd plus 6 maanden.

Heb je hier vragen over, bel ons gerust. We kunnen je echter niet helpen met het precies uitrekenen van de te betalen inkomstenbelasting.

Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

J.Korevaar

4 mei 2016 17:03:36

Ik heb bij SNS een goudenhanddrukrekening die in december omgezet moet worden in een lijfrenterekening. Ik heb vanaf 25 november pensioen en AOW. Ik moet tussen de €250 en €1000 advieskosten betalen. Nu overweeg ik om het bedrag ineens uit te laten keren, ervan uitgaande dat ik wel inkomstenbelasting maar geen revisiekosten hoef te betalen. Kan dat?

reageer op J.Korevaar

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 mei 2016 9:33:29

Beste heer of mevrouw Korevaar, U mag inderdaad het bedrag op uw gouden handdruk rekening in 1 keer laten uitkeren. Dat kan sinds 2014 zonder dat u daar revisierente over moet betalen. Wel betaalt u dan in 1 keer alle belastingen over het te ontvangen bedrag. Wellicht komt u daardoor in het hogere belastingtarief van 42% terecht. Dat is zonde als dat niet nodig is. Als u kiest voor een uitkering gedurende een aantal jaren (U mag zelf weten hoeveel jaar) dan verdeelt u uw inkomen en betaalt u misschien gemiddeld ongeveer 20% belasting. Uw inkomen moet dan onder de 35.000 euro blijven. Over de kosten het volgende. Als u weet wat u wilt dan kunt u bij Moneywise alle banken met een gouden handdruk uitkeerrekening zelf vergelijken en afsluiten. U betaal dan éénmalig € 16,- voor onze dienstverlening. Dat zijn veel lagere bedragen dan bij SNS bank en waarschijnlijk is de rente bij een andere bank nog hoger ook.
Als u vragen heeft belt u ons dan gerust.

reageer op Jochem Kessens

Roelof Veenbaas

21 mei 2016 10:53:55

Bij mijn 65e verjaardag december 2016 valt een lijfrenteverzekering vrij. Ik krijg pas AOW in september 2017. Ik heb ook een stamrecht BV van de uitkering die ik met mijn ontslag kreeg. Is het mogelijk het beschikbare kapitaal van de lijfrenteverzekering per december in de stamrecht BV te storten en vervolgens vlak voor mijn AOW met een maandelijkse uitkering te beginnen?

reageer op Roelof Veenbaas

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 mei 2016 12:56:44

Beste Roelof,
Je kunt een lijfrente niet onderbrengen in je stamrecht bv. Dat is fiscaal niet toegestaan. Voor je lijfrente moet je een uitkering aan kopen bij een lijfrente verzekeraar of bij een bank. Dan heet het lijfrente banksparen. Lijfrente banksparen wint het op alle fronten van de verzekeraar (Lagere kosten, meer rente en betere situatie bij overlijden en faillissement). Je kunt op onze website heel makkelijk vergelijken welke bank je de hoogste uitkering geeft voor banksparen met je lijfrente
Ook voor je gouden handdruk die je nu in een bv kun je een bankspaarrekening kiezen. We hebben ook een vergelijking voor gouden handdruk banksparen.
Meer info over het omzetten van een stamrecht bv naar banksparen hebben we uiteraard ook. Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Maartje

26 mei 2016 21:46:34

Mijn koopsommenverzekering (gouden handdruk) bij Interpolis eindigd op 28 juni dit jaar...ben 57 jaar. Zou graag advies willen hoe of wat.....
Groet, Maartje

reageer op Maartje

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

26 mei 2016 22:49:52

Beste Maartje,
Bij MoneyWise geven we geen advies. Met advies wordt in ons vak namelijk bedoelt dat we uitgebreid een rapport schrijven over je financiële situatie, de mogelijkheden die je hebt en de oplossingen die er zijn om zaken te regelen. Het inventariseren van je situatie en het schrijven van een adviesrapport kost veel tijd en dat betekent dat je te maken krijgt met hoge kosten. Dat willen veel mensen niet.
Toch zoeken veel mensen hulp bij het nemen van financiële beslissingen. En daarmee kunnen we je juist weer heel goed helpen. We geven je alle informatie over de fiscale spelregels die te maken hebben met je vraag, we vertellen je welke mogelijkheden je hebt en je kunt als je weet wat je wilt daar zelf het gewenste product bij zoeken door onze handige vergelijkingsmodules. Je zit dus zelf aan het stuur. Die manier van weken heet Execution Only. Uiteindelijk geef je ons de opdracht om een bepaald product voor je te regelen. de kosten die je daarvoor betaald zijn vele malen lager dan de kosten voor een adviesrapport.
Nu het antwoord op je vraag:
Als je een gouden handdruk polis hebt die vrijkomt heb je een aantal mogelijkheden. Ik loop ze één voor één met je door. 1. de polis in één keer laten uitkeren. Tot 2014 mocht dat niet. Als je dat toch deed, dan moest je in één keer belasting betalen over de uitkering (maximaal 52%) en daaroverheen kreeg je een fiscale boete (20% revisierente). In het slechtste geval was je dus 72% aan belasting kwijt. Sinds 2014 mag je wel je gouden handdruk in één keer uitkeren. Je betaald dan in één keer alle belasting maar krijgt geen boete meer. Omdat veel mensen het toch zonde vinden om te veel belasting te betalen, kiezen mensen vaak voor een andere optie.
2. de polis uitlaten keren in termijnen Je kunt ook de uitkering verspreiden over een aantal jaren. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je minder belasting betaald. En het kan ook positief zijn voor huur en zorgtoeslag. Want bij een te hoog inkomen raak je die kwijt. Zo'n uitkering regel je tegenwoordig niet meer bij een verzekeraar maar bij een bank. De kosten zijn bij een bank lager, de rendement daardoor hoger, er is geen verlies van kapitaal bij overlijden en je bent tot € 100.000 gedekt als de bank failliet gaat door het deposito garantiestelsel van de Nederlandse Bank. Met een gouden handdruk uitkeer rekening spreek je af dat je gedurende een aantal jaren een uitkering krijgt Die uitkering staat vast. De looptijd mag je zelf bepalen. Maar moet op basis van jouw leeftijd minimaal 2 jaar zijn. In onze vergelijkingsmodule kun je zelf uitrekenen welke bank de hoogste rente biedt voor een gouden handdruk bankspaarrekening
3. uitstellen met een gouden handdruk opbouwrekeningOp Heb je het geld nog niet meteen nodig dan kun je het bedrag uit je gouden handdruk verzekering ook laten storten op een gouden handdruk opbouwrekening. Het woord zegt het eigenlijk al, je bouwt dan nog een aantal jaren door. Het is eigenlijk een gewone spaarrekening. Alleen met de fiscale spelregels van een gouden handdruk. Je mag doosparen tot het jaar waarin je de AOW leeftijd bereikt. Daarna moet je een uitkering starten. Je mag ook eerder een uitkering starten (zie optie 2) of de gouden handdruk laten uitkeren (zoals beschreven in optie 1). In de tijd dat het geld op de opbouwrekening staat kun je kiezen voor vaste rente gedurende een aantal jaren. Dat noemen we een deposito. Of je kiest voor een variabele rente. Het voordeel van variabele rente is dat de rente nog kan stijgen. Maar de rente kan natuurlijk ook dalen. Een ander voordeel is dat je op ieder moment iets ander met je geld kan doen (optie 1 of 2). Als je het geld hebt vastgezet in een deposito kan dat ook maar het kan zijn dat je kosten moet maken om het deposito open te breken.
bellen of mailen Ik denk dat je hiermee al heel veel info hebt over de mogelijkheden. Als je nog meer vragen hebt, bel of mail ons dan gerust. Ik of mijn collega's helpen je graag!
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan Mulder

12 juni 2016 6:50:11

Midden volgend jaar bereik ik de AOW-gerechtigde leeftijd. Mijn 'gouden handdruk'komt dit jaar vrij, maar mag ik mijn bedenktijd nog verlengen tot uiterlijk 31-12-2017. Ik denk erover om het bedrag van ca. € 45.000,00 in 2 termijnen op te nemen, namelijk in december 2017 (€ 20.000,00) en de rest in januari 2018. Dit om uiteindelijk onder de hoogste belastingschijf van 52% uit te komen. Is dat toegestaan? Of ben ik wanneer ik het bedrag niet in 1x laat uitbetalen gebonden aan periodieke betalingen met ook nog eens een minimale looptijd?

reageer op Jan Mulder

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 juni 2016 12:37:31

Geachte heer Mulder,
De uiterste datum waarop u een gouden handdruk moet laten uitkeren is 31 december van het jaar waarin u de AOW leeftijd bereikt. Op dat moment moet u het geld of in één keer laten uitkeren of kiezen voor een periodieke uitkering.
Als u het in één keer laat uitkeren betaalt u 52% over het gehele bedrag. Als u dat niet wilt dan kunt u een gouden handdruk uitkeerrekening openen. Hierbij spreekt u dan af dat u het bedrag in 2 jaren laat uitkeren. Dat kan per maand, kwartaal, half jaar of per jaar. Dat bepaalt u zelf. Gezien uw leeftijd is de minimale looptijd van zo'n uitkeerrekening 1 jaar maar daar schiet u niks mee op en daarom past een uitkering voor 2 jaar beter in uw situatie.
Op onze site kunt u zelf uitrekenen welke bank de hoogste uitkering geeft voor een gouden handdruk banksparen en een gratis offerte aanvragen.
Als u nog vragen heeft, dan kunt u ons altijd bellen 085 7607600
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Marja van der Gaag

24 oktober 2016 14:46:47

Mijn AOW leeftijd is 67 jaar,pas dan wil ik mijn Gouden Handdruk laten uitkeren. Het is een bedrag van 83000 euro, in hoeveel termijnen max moet ik het uit laten keren?
Met vriendelijke groet,
Marja van der Gaag

reageer op Marja van der Gaag

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 oktober 2016 10:37:33

Beste Marja,
Je mag in principe zelf bepalen in hoeveel termijnen je een gouden handdruk laat uitkeren. Er is wel een fiscale spelregel waarin regels zijn over de minimale duur. We noemen dat de 1% sterftekans regel. Maar vanaf leeftijd 60 jaar moet je op basis van die regeling het laten uitkeren in minimaal 1 jaar. Maar langer mag ook. Dat bepaal je dus zelf.
In de praktijk heb je dus 2 keuzes: alles in een keer uit laten betalen, dan betaal je wel de hoofdprijs aan belastingen (52%) omdat je in dat jaar een hoog inkomen hebt. De andere mogelijkheid is het in 1 of meer jaren laten uitkeren. Hierbij kun je kiezen voor maand, kwartaal, half jaar of jaar uitkering. Dan krijg je de uitkeringen door de jaren heen en kun je in een lager belastingtarief vallen.
Na je AOW leeftijd betaal je over de eerste € 34.000 ongeveer 20% belasting. Het is dus slim om te kijken of je het geld in zoveel jaren kan laten uitkeren zodat je binnen dat tarief valt. Kom je met het totale inkomen boven de € 34.000 dan ga je al snel 40% betalen.
Wil je weten welke bank de hoogste rente geeft voor een gouden handdruk uitkering via banksparen. Maak dan onze vergelijking.
Mocht je hier nog vragen over hebben, bel ons dan gerust: 085 7607600.
We helpen je graag.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Willem

6 november 2016 20:03:21

Mijn inkomen bestaat op dit moment uit vroegpensioen. Ik heb een lijfrente die op 1 december 2016 vrijvalt. Mijn AOW-uitkering gaat in op 1 augustus 2017. Wat is fiscaal de meest gunstigste datum om de lijfrente-uitkering te laten ingaan? (geen andere omstandigheden die de belastingheffing in box 1 beïnvloeden). Is dat 1 januari 2018 omdat er bij ingang in 2017 nog een aangepast tarief geldt? Alvast dank en met vriendelijke groet, Willem

reageer op Willem

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 november 2016 13:07:55

Beste Willem,

Je betaalt na je AOW datum minder belasting over het eerste deel van je inkomen dan na je AOW :

belasting box 1

Dus wachten levert voordeel op.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Marielle

2 januari 2017 9:12:41

Als in bovenstaand geval de eerste uitkering start op 1 jan 2018 valt die toch niet in het jaar waarin hij aow gerechtigd is. Dat is toch ook een voorwaarde

reageer op Marielle

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 januari 2017 10:23:05

Beste Marielle, Er zijn wat uitzonderingen maar in principe dient een lijfrenteuitkering op zijn vroegst te starten in het kalenderjaar waarin de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt. Later starten mag en dan uiterlijk 5 jaar na het kalenderjaar waarin de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Marielle

2 januari 2017 10:49:05

Ik bedoel eigenlijk het aankopen van een goudenhanddrukuitkering. Ik dacht dat het in bevenstaande ging om een goudenhanddrkuitkering ipv lijfrente. Als de goudenhanddruksparen afliep op dec 2016 kun je dan bv per 1 feb kiezen voor goudenhanddrukuitkering met een uitkering per jaar en een looptijd van bv 5 jaar. De eerste uitkering is dan op 1 februari 2018.

reageer op Marielle

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 januari 2017 10:55:30

Beste Marielle, Een gouden handdruk (ook wel stamrecht) heeft fiscaal een andere behandeling dan een lijfrente, ook al lijkt het wel op elkaar. Een gouden handdruk moet uiterlijk tot uitkering komen in het kalenderjaar waarin de rekeninghouder de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Waar de fiscus dan naar kijkt is de ingangsdatum van de uitkeringsrekening. Het feit dat u per jaar achteraf laat uitkeren is dan niet relevant.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Katinka

6 januari 2017 0:18:47

Ik heb een beleggingsverzekering bij NN waarvoor ik premie betaald heb tot september 2014, daarna heb ik geen premie meer betaald. Wil dat dan zeggen dat hij vrijgekomen is en ik deze polis dan binnen de redelijke termijn om had moeten zetten naar een ander spaarproduct (banksparen, want dat heb ik dus niet gedaan. Ik ga pas in nov.2017 met pensioen en krijg dan ook pas AOW. Heb ik nu een probleem als ik met deze lijfrenteverzekering niks heb gedaan. Ik wist dit namelijk niet en dacht ik regel het wel als ik bijna 65 ben. Kunt u mij nu zeggen wat nu het beste is om te doen?? Ik weet het werkelijk niet.

reageer op Katinka

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 januari 2017 21:25:48

Beste Katinka,
Je hebt een polis waarvoor je al een tijdje geen premie meer betaald. Maar dat wil niet zeggen dat de polis ook zijn einddatum heeft bereikt. Er zijn veel polissen met een flexible einddatum. Als de polis echt een einddatum had, zou je inmiddels meerdere brieven hebben gehad van NN met daarin ook de waarschuwing dat niks doen gaat leiden tot een forse belastingheffing.
Als je deze brieven niet hebt gehad, schat ik de kans dus groot in dat jij een polis hebt met zo'n flexible einddatum. Als je ons belt, kunnen wij contact opnemen met NN voor je en het navragen. We kunnen je daarna meteen uitleggen welke mogelijkheden je hebt en hou je dat kunt regelen. We zijn bereikbaar op 085 7607600.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jenny

14 januari 2017 23:30:36

58000,- komt vrij van een deposito goudenhandrukopbouwrekening dd13-05-2017 Mijn AOW leeftijd bereik ik 17-06-2018 Wanneer moet ik belasting technisch gezien het bedrag laten uitkeren? Groet, Jenny

reageer op Jenny

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 januari 2017 8:59:35

Beste Jenny,
Een gouden handdruk moet uiterlijk in het jaar waarop je de AOW leeftijd bereikt ingaan. Wat belastingtechnisch het meest interessant is, is afhankelijk van je pensioen inkomen. Op het moment dat je de AOW leeftijd bereikt betaal je over de eerste € 34.500 geen 40% belasting meer maar nog maar 20% (afgeronde bedragen en percentages). Het kan dus interessant zijn om pas uit te laten keren vanaf AOW leeftijd en dan er voor te zorgen dat de uitkering uit de gouden handdruk samen met AOW en pensioen onder de € 34.500 blijft.
Dus je kan de uitkeringsduur zo aanpassen dat je belastingtechnisch zo goed mogelijk uitkomt.
Je kunt heel gemakkelijk zelf alle banken vergelijken voor de beste gouden handdruk op onze site.
Bel ons gerust als je vragen hebt.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Joke Snel

5 februari 2017 21:19:15

Grachte heer,mevrouw,
Mijn geboortedatum is 26-10-1949 Ik heb na 10 jaar een lijfrenteverzekering te hebben gehad deze gelukkig in 2008 kunnen omzetten naar Banksparen bij de SNS. Mijn polis heet lijfrentesparen. Ik ben van plan deze te laten uitkeren vanaf 2019 omdat ik een aantal deposito's heb met nog een goede spaarrente. Wat is wijsheid omtrent uitkeren. in 5 Jaar? SNS rekent voor het omzetten inderdaad €250 Moet ik een ander produkt afsluiten en kan ik dit via uw bedrijf laten doen?
Graag uw reactie. Bij voorbaat dank. Met vriendelijke groet, Joke Snel

reageer op Joke Snel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 februari 2017 21:55:25

Beste Joke,
De minimale looptijd is 5 jaar. U mag ook langer laten uitkeren. Dat bepaalt u zelf. Via Moneywise kost het openen van een rekening eenmalig € 149. U kunt zelf uitrekenen welke bank de hoogste uitkering oplevert en gratis een offerte opvragen via Moneywise.
gratis lijfrente banksparen vergelijken
We helpen u graag, dus bel of mail gerust als u nog vragen heeft.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Tom Dorsman

12 februari 2017 15:54:21

Hallo allereerst respect voor jullie site, hier leer je wat.. :-)
vraag: per 1 oktober 17 ben ik AOW'er, ik heb banksparen bij RABO, nu staat daar 115k, ik begrijp dat de bank bij uitkeren belasting inhoud alsof dat het enige inkomen is dus in mijn geval 18,6% bij 500 netto/maand. Nu ga ik waarschijnlijk nog iets bij klussen, kan je de RTS uitkering ook per kwartaal/jaar laten aanpassen aan je financiele behoefte, want ik zit ook met de verschillende schijven. Meer belasting betalen omdat ik mezelf een hoge uitkering geef lijk me niet de bedoeling. Of is het beter zeg maar de eerste 5 jaar bv.300 per maand netto en de rest uit spaarpot want die heb ik wel zelf in de hand.....ik weet niet goed hoe het beste in te richten.

reageer op Tom Dorsman

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 februari 2017 9:40:32

Geachte heer Dorsman,

Een bank die maandelijks uitkeert is verplicht om loonbelasting. Dat doen ze op basis van de zogenaamde groene tabel. Deze tabel houdt rekening met de loonbelasting die ingehouden moet worden op deze enkele uitkering. De loonbelasting kijkt niet naar uw totale inkomen, dat gebeurt aan het eind van het jaar via de inkomstenbelasting. Het is niet mogelijk om aan de bank te vragen om met een ander belastingtarief te rekenen.

Dus als u van te voren weet dat er te weinig wordt ingehouden, kunt u daar rekening mee houden en alvast een deel reserveren voor extra inkomstenbelasting.

Overigens wil u wijzen op het feit dat u zelf mag bepalen of u het geld laat uitkeren door de rabo of een andere bank. Ik kan u nu alvast verklappen dat u bij andere banken een hogere rente zult krijgen en dus ook een hogere uitkering. Daarbij komt nog dat de Rabobank maandelijks €2,50 kosten in rekening brengt. De meeste andere banken doen dat niet Vergelijken van banksparen is echt de moeite waard.

Natuurlijk is het mogelijk om een tijdje eerst van uw spaargeld te leven maar u moet de lijfrente toch een keer laten uitbetalen. het grote voordeel aan spaargeld is de flexibiliteit. Die heeft u met banksparen niet, als een uitkering eenmaal loopt, is deze niet meer te veranderen.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Wil.Brouwers

1 april 2017 13:54:28

Het pensioen fonds Staples wil mijn kleine pensioen in een keer afkopen bruto is dit 3908,- Euro ik ben al met vroegpensioen ik ben op 18 augustus 2017 65 en moet 1 jaar wachten op mijn aow op 18 augustus 2018 krijg ik dus pas mijn aow. Mijn pensioen uitkering gaat als ik 65 ben naar beneden ongeveer met de hoogte van de aow uitkering de uitkering is door het bouw pensioenfonds gemiddeld op mijn 65 jaar zou ik dus gemiddeld gelijk blijven in mijn netto uitkering maar door de verhoging van de aow leeftijd scheelt mij dit netto ongeveer 9000,-Euro netto in 1 jaartijd ik heb dit geld van 3908, Euro van Staples erg hard nodig maar uitkering in september 2017 betekend volgens mij hogere belasting waardoor ik dubbel gepakt wordt kan ik hieraan ontkomen ?

reageer op Wil.Brouwers

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 april 2017 13:32:06

Beste Wil,

Lastig verhaal. Ik zou overleggen met het pensioenfonds van staples om te kijken of ze u kunnen helpen om op het juiste moment uit te keren.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Elly Schout

14 juli 2017 9:55:57

Deze vragen gaan eigenlijk allemaal over het uitkeren van de lijfrenteverzekering per maand, maar wij hebben speciaal gewacht met het "afkopen" van onze lijfrenteverzekering tot na de aow leeftijd van mijn man. Nu was ons door een medewerker van eagon aangezegd dat wij er dan ook minder belasting over zouden gaan betalen, helaas zie ik op onze bankrekening dat gewoon de helft is ingehouden, zelfs nog iets meer, klopt dit dan wel? Met vriendelijke groet Elly Schout

reageer op Elly Schout

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 juli 2017 8:09:10

Beste Elly,

Sorry voor de late reactie.

Verzekeraars houden meestal gewoon 52% in, terwijl dat in veel gevallen te hoog is. Dit wordt dan via de aangifte inkomstenbelasting gecompenseerd . Dus te veel ingehouden belasting krijg je dan weer terug.

Verder moet je er rekening mee houden dat afkoop niet is toegestaan en je daar ook nog 20% boete in de vorm van revisierente over moet betalen.

Dit geldt niet als:

- het een oud regime polis betreft.

- het afkoopbedrag lager is dan € 4.317. (regeling afkoop kleine lijfrente)

Ik hoop dus dat Aegon jullie goed geïnformeerd heeft.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Atje

20 juli 2017 10:35:59

Vanaf mijn 65ste verjaardag zit ik zonder inkomen. De AOW gaat 9 maanden later in. In de tussentijd moet ik van een bijstandsuitkering leven. Mijn aanvullend pensioen is geslonken tot 10 euro per maand netto en gaat in op de 9 maanden vooruitgeschoven pensioengerechtigde leeftijd. Pensioenfonds wil afkopen voor een klein bedrag ineens. Het volgend jaar zal ik dan alleen AOW voor een alleenstaande als enige inkomen hebben.
AOW en pensioenafkoop moet ik aanvragen, waarbij ik de datum van aanvang uitbetalingen en de toepassing van heffingskortingen moet aangeven. Volgens de belastingdienst worden de heffingskortingen maar op 1 van deze 3 inkomens toegepast en heeft de sociale dienst al gekozen om het toe te passen op de bijstandsuitkering. Door toepassing van alle heffingeskortingen, ouderenkorting, alleenstaandeouderenkorting, kan de gemeente minder loonbelasting over mijn uitkering afdragen. Zelf word ik daar niets beter van, want de bijstand is een netto uitkering. Alle belastingvoordelen vallen aan de gemeente.
De bijstandsuitkering stopt op de dag dat ik AOW gerechtigd ben, nu over enkele maanden. Omdat ik pas in de laatste maanden van het jaar AOW ontvang, is de bijstandsuitkering dit jaar mijn hoogste inkomen. Als ik kies om de heffingskortingen op de AOW of de pensioenafkoop toe te passen, moet ik inkomstenbelasting over de bruto bijstand bijbetalen. Als ik kies om de heffingskortingen op de bijstandsuitkering toe te passen, ontvang ik netto minder AOW. Dat scheelt ruim 200 euro per maand. Ik heb dan erg weinig om die laatste maanden van het jaar van te leven.
Klopt dat? Of worden alle heffingskortingen achteraf na belastingaangifte op het totale jaarinkomen toegepast, zodat ik uiteindelijk het normale netto AOW bedrag ontvang voor een alleenstaande zonder ander inkomen? Hoe zit dat belastingtechnisch?
Er is geen instantie die mij hierover kan of wil informeren. Ze verwijzen allemaal door naar de volgende instantie, maar ik moet nu wel gaan aanvragen en zelf maar uitzoeken hoe het zit met die heffingskortingen.
Zou het iets uitmaken als ik de bijstand opzeg in de maand vóórdat de AOW ingaat, zodat de gemeente niet de alleenstaandeouderenkorting kan toepassen op de bijstandsuitkering?

reageer op Atje

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 juli 2017 12:05:14

Beste Atje,
Het spijt me maar ik ben met die materie gewoon niet voldoende bekend. Ik kan je niks zinnigs hierover vertellen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Counotte

11 september 2017 18:42:42

Ik heb volgend jaar als ik 66 jaar word en mijn aow leeftijd bereikt een uitkering van mijn Gouden Handdruk, met hoeveel word deze belast

reageer op Counotte

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 september 2017 20:18:13

Beste Counotte,
De hoogte van het belastingtarief wordt bepaald aan de hand van de loonbelasting. De bank die uitkeert is verplicht om loonbelasting in te houden. Maar uiteindelijk betaal je over je totale inkomen inkomstenbelasting. Op onze site kun je precies uitrekenen hoe hoog de uitkering van je gouden handdruk is. Je ziet de bruto en netto uitkering. Je kunt gratis offertes opvragen en je gouden handdruk bankspaarrekening online openen.
ALs je nog vragen hebt, bel ons dan gerust!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Sjoerd Bekkema

4 december 2017 13:02:22

Ik heb ook een levensverzekering die vrijvalt voor mijn pensioenleeftijd. Alleen geeft de verzekeraar aan dat dit omgezet moet worden in een direct ingaande lijfrente. Dus ben ik gebonden aan het hogere belastingtarief. Of kan ik in dit geval ook gebruik maken van de uitstelmogelijkheid die in het bovenstaande verhaal wordt aangegeven. Dit is mij namelijk niet helemaal duidelijk.

reageer op Sjoerd Bekkema

Bert

19 april 2018 15:54:17

heb recht op een ww uitkering tot 22 oktober 2019, echter op 6 mei 2019 gaat mijn aow leeftijd in waar blijft dan de uitkering van mei tot oktober?

reageer op Bert

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 april 2018 10:01:51

Beste Bert,

Dat durf ik je niet te zeggen. Ik denk dat je daarvoor beter het UWV kunt bellen.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ben

1 juni 2018 18:38:56

Dag Jeroen,
Sinds 01 juni jl. maak ik gebruik van het seniorenpact. Dit kost mij 30% van mijn inkomen ( € 400 ) nette in de maand. Nu wil dat inkomen bedrag compenseren door mijn bankspaar bedrag €21000 uitlaten keren tot aan mijn pensioen datum 25 mei 2020Hoe kan ik dat het beste doen?

reageer op Ben

Roberto

12 juli 2018 7:39:21

Heb mijn lijfrente/koopsompolis om laten zetten naar RABO toekomstsparen, wil graag 2 jaar voor mijn pensioen (2027) stoppen met werken. Hoeveel % belasting betaal ik dan als ik alleen van het toekomstsparen moet rond komen. Het gaat om een bedrag van +/- €40000,=

reageer op Roberto

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 juli 2018 20:51:21

Roberto,
Dt kun je heel makkelijk berekenen in onze vergelijkingsmodule voor lijfrente. Je moet dan je geboortedatum even zo invullen alsof je nu op het gewenste uitkeringsmoment. Je moet jezelf dus even iets ouder maken. Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

G. Top

10 september 2018 15:21:58

mijn echtgenote heeft een lijfrente die op 1 dec 2018 de einddatum bereikt. Zij is 68 jaar. De waarde bedraagt 2000 euro. Wat kan zij nu het beste doen? Ineens laten uitkeren? Lijkt op dit moment het beste gelet op het lage bedrag en hoeveel belasting betaalt zij dan. Wordt haar uitkering bij mijn vervroegde pensioenuitkering geteld waardoor er meer belasting moe worden betaald?
Met vriendelijke groet
Ger Top

reageer op G. Top

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 september 2018 16:10:09

Geachte heer Top,
Met een waarde van € 2.000 is in één keer laten uitkeren in ieder geval een optie. Dat is toegestaan onder de regeling afkoop kleine lijfrente. Een andere optie is uitkeren via banksparen in minimaal 5 jaar. Het openen van een bankspaarrekening betekent echter wel kosten: https://www.moneywise.nl/banksparen/lijfrente/.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan

30 september 2018 10:57:15

Zijn kosten die gemoeid zijn voor het verkrijgen van de lijfrente uitkering, zoals advieskosten, aftrekbaar voor de inkomsten belasting? Graag hierop een antwoord. Jan

reageer op Jan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 oktober 2018 10:36:44

Jan,
Helaas zijn de kosten niet aftrekbaar. Die moet je dus netto betalen. De kosten mogen ook niet uit het gestorte bedrag betalen.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ron Bruckman

26 oktober 2018 10:30:39

Geachte mevr./hr.,
Wanneer is het het verstandigst om een bankspaarproduct(opbouwrekening, voor 5 a 6 jaar) met vaste rente af te sluiten en wanneer met een variabele rente?
met vriendelijke groet, Ron

reageer op Ron Bruckman

Ronald

13 december 2018 11:49:59

Kan ik mijn bankspaartegoed rechtstreeks laten overhevelen naar mijn levenslooptegoed? Ik betaal dan de belasting , zodra ik dat tegoed opneem.( voor de pensioen leeftijd) Fiscaal is dat niet zo gunstig, maar in veel andere opzichten zou het mij veel brengen.
Ronald

reageer op Ronald

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 december 2018 12:08:10

Ronald,
Lijfrente (die op een bankspaarrekening staat) kan niet over naar levensloop. Dat zijn fiscaal gezien verschillende producten. Een lijfrente bankspaarrekening kun je laten uitkeren of nog doorsparen: Meer info:
https://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

G van Maurik

16 januari 2019 10:10:44

Klopt dit? Ik heb pensioen plus AOW hoog €40.000. Daarnaast heb ik een lijfrente-uitkering van 5000,- per jaar. Volgens berekenhet.nl hoort bij een uitkering van €40.000,- een netto bedrag van 30.874. Bij een inkomen van €40.00 plus €5000,- is €45000,- hoort een netto uitkering van €32.802,- Het verschil is dus slechts €1928,- Dit zou betekenen dat ik over genoemde €5.000,- maar liefst €3.072,- betaal, ofwel 61,5%. Op deze manier zou het geen zin hebben een lijfrentepolis af te sluiten. In een keer uitbetalen zou meer opleveren.

reageer op G van Maurik

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 januari 2019 10:54:17

Geachte heer van Maurik,
In de IB rekent u over uw totale inkomen. Heffingskorting en andere kortingen en toeslagen zijn al verrekend. Elk extra inkomen lijkt dan zwaarder belast te worden. Maar in een keer uitkeren betekent naast het hogere belastingtarief ook nog 20% boete in de vorm van revisierente in één keer.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ineke

22 januari 2019 10:47:58

Mijn man en ik hebben in 2004 een beleggingsverzekering afgesloten, die van mij man was in 2014 premie vrij en word dit jaar uitgekeerd en die van mij word in 2020 uitbetaald. Het was bedoeld als aanvulling op de AOW, maar nu hoorde we gisteren van de verzekering dat we hierover ieder 52 % belasting moeten betalen, dat voelt zo oneerlijk. je houd minder dan de helft over !! waarom is dit??

reageer op Ineke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 januari 2019 12:58:40

Ineke,
Blijkbaar hebben jullie een lijfrente afgesloten. Bij een lijfrente mag je de premies aftrekken ( de belastingdienst bepaalt dus mee aan het opgebouwde kapitaal). Daar staat dan tegenover dat je over de uitkeringen belasting moet betalen.
Je mag het niet in één keer laten uitbetalen. Dat kan inderdaad 52% belasting kosten en let op: ook nog 20% boete. Dus dat is geen optie. Je moet dus een uitkering aankopen. Dat kan je het beste doen vanaf AOW leeftijd via een bankspaar uitkeerrekening:
https://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/
Hebben jullie nog vragen? Bel ons dan gerust: 085 7607600.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Arnoud

4 februari 2019 14:36:28

Beste Jeroen, ik ben 56 jaar en mijn lijfrentekapitaal (nieuw regime) is vrijgekomen. Ik wil dit direct laten uitkeren middels banksparen. Ik begrijp dat die uitkeringen dan moeten lopen tot minimaal 20 jaar na AOW leeftijd. Maar mijn AOW leeftijd is nog niet bekend. De SVB site geeft een verwachte AOW leeftijd van 68 jaar, maar dat is niet zeker. Met welke AOW leeftijd moet ik dan rekenen? Of kan helemaal niet wat ik wil en zal ik moeten doorsparen tot mijn AOW leeftijd bekend is? met vriendelijke groet, Arnoud

reageer op Arnoud

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 februari 2019 15:15:31

Arnoud, Je AOW leeftijd wordt gewoon ingevuld via ons systeem: https://www.moneywise.nl/banksparen/lijfrente/vergelijken/
AOW leeftijd is gewoon 67 jaar en 3 maanden op basis van huidige wet. Een dergelijke lijfrente kun je gewoon sluiten via banksparen.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Kees

22 april 2019 11:42:03

ik ben in maart 2019 65 jaar geworden. -Als ik nu een lijfrente laat uitkeren, val ik nog onder het tarief van voor de AOW leeftijd. Geldt dat voor alle maandelijkse uitkeringen de komende 5 jaar, of wordt dat bij 66 en 8 maanden aangepast (mijn aow-leeftijd)? -Als ik het in 2020 laat ingaan (jaar van de start AOW), kan dat in januari al met lager tarief of kan dat pas in november 2020 (66 plus 8 maanden)met het lagere tarief? -We hebben 2 lijfrentes, 1 komt in maart vrij en 1 komt in juni vrij. Tot wanneer kunnen we de start van een nieuw product of uitkering uitstellen? en wat is wijs? - Bij een maandelijkse lijfrente-uitkering, passen banken het belastingtarief automatisch aan bij het bereiken van de officiële AOW-leeftijd?

reageer op Kees

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 mei 2019 21:53:31

Beste Kees,
In verband met mijn vakantie reageer ik iets later. Een bank of verzekeraar die maandelijks uitkeert maakt iedere maand opnieuw een berekening wat het in te houden bedrag moet zijn. Voor AOW leeftijd is dat een ander tarief dan op het moment dat je de AOW leeftijd bereikt. Dat gaat automatisch. Dus als je kunt wachten is vaak interessanter om te wachten tot AOW leeftijd ( afhankelijk van je totale (pensioen)inkomen natuurlijk).
Als er nu 1 of 2 polissen vrijkomen zijn er 2 opties.
1. Je kunt het geld stil laten staan bij de huidige verzekeraar. Je kunt gebruik maken van de zogenaamde wettelijke termijn. Als je polis in 2019 vrijkomt moet je voor 31-12-2020 een nieuwe lijfrente starten. Dat kan een lijfrentespaarrekening zijn waarmee je doorspaart of een lijfrente rekening waarmee je begint met uitkeren. Mijn advies wacht echter niet tot december want dan kan je niet altijd meer bij alle banken terecht (administratieve spelregeltjes).
2. Je opent nu een lijfrente spaarrekening waar je het geld op laten staan. En die zet je dan op Aow leeftijd om naar een uitkering.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Frans

4 mei 2019 21:13:05

Op 1/8/2019 valt mijn lijfrentekapitaal vrij, wordt 60 op 30/7/1959 wil nog wel een aantal jaren werken maar niet t/m AOW gerechtigde leeftijd. Wil dus het lijfrentekapitaal verder opbouwen en pas omzetten in periodieke uitkeringen wanneer ik gestopt ben met werken.
Als ik het allemaal goed begrepen heb kan ik geen gebruik maken van banksparen omdat ik wil laten uitkeren voor de wettelijke AOW leeftijd, klopt dat? Of kan het wel wanneer men eerder gestopt is met werken?
Wat behoort er dan (wanneer banksparen niet mogelijk is) tot de mogelijkheden?
Met vriendelijke groet,
Frans

reageer op Frans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 mei 2019 20:33:32

Beste Frans,
Als je lijfrentepolis eerder vrijkomt dan je AOW datum kun je het geld uit de lijfrente inderdaad omzetten naar een lijfrente bankspaar opbouwrekening.En daarmee kun je dan doorsparen tot AOW leeftijd en die zet je dan t.z.t. om naar de gewenste uitkering.
Het openen van een bankspaarrekening via Moneywise kost eenmalig € 165. U kunt eel makkelijk zelf alle banken voor lijfrente banksparen vergelijken.
Binnen een paar minuten ziet u welke bank het beste is en heeft u een gratis offerte in uw mailbox. Daarna opent u de rekening online via Moneywise. We helpen u met de overdracht van uw kapitaal en daarbij rekent de oude verzekeraar geen kosten.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Frans

7 mei 2019 10:00:19

Beste Jeroen, Je schrijft "En daarmee kun je dan doorsparen tot AOW leeftijd en die zet je dan t.z.t. om naar de gewenste uitkering". Is dat (doorsparen) verplicht om door te gaan tot de AOW leeftijd, ik zou eerder willen stoppen met werken ? Met vriendelijke groet, Frans

reageer op Frans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 mei 2019 11:41:52

Frans,
Het mooie van banksparen is dat er geen enkele verplichting voor jou is. Je bent zo flexibel als het maar kan. Je hoeft dus niks in te leggen en je kunt het saldo op ieder moment opnemen voor een van de toegestane lijfrentevormen: Een overbruggingslijfrente tot AOW of je kiest voor een uitkering vanaf 65 of AOW. Meer over de mogelijkheden om te overbruggen lees je in ons gratis Ebook Overbruggingslijfrente.
En wil je weten wie de hoogste uitkering biedt voor een overbruggingslijfrente. Maak dan een vergelijking voor de beste overbruggingslijfrente.
Jeroen Wolfsen

Frans

4 mei 2019 21:15:39

Correctie op mijn voorgaande bericht `wordt 60 op 30-07-1959` moet zijn `wordt 60 op 30/07/2019`.
Met vriendelijke groet,
Frans

reageer op Frans

Hans

9 december 2019 11:17:32

Mijn vrouw is eind 2018 overleden en deed aan banksparen(ze was 54 jaar) Zelf ben ik kleine zelfstandige ( 61 jaar). Graag zou ik nu over het gehele bedrag willen beschikken maar begreep dat dat eigenlijk helemaal niet kan, het eerst omgezet moet worden in een lijfrente (kosten). en ik dan heel veel belasting en boete aan de bank moet betalen bij uitkering. Van het gespaarde geld blijft dan nauwelijks iets over. Is dit wel eerlijk? lijkt toch ook een beetje op diefstal. Hans.

reageer op Hans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 december 2019 12:36:02

Beste Hans,
Ik begrijp dat dat inderdaad heel vervelend is. het komt omdat je vrouw de premie voor deze lijfrente heeft ag=afgetrokken van de inkomstenbelasting als lijfrentepremie. En dan is de uitkering belast. Dat was zou geweest als ze zelf de uitkering had gekregen en dat is ook zo als je de nabestaande bent.
Je moet dus een nabestaandenlijfrente aankopen.
Je bent de beste af bij een bank. We hebben een unieke vergelijkingsmodule waar je ale nabestaandenlijfrentes kunt vergelijken en tegen lage kosten kunt regelen: https://www.moneywise.nl/lijfrente/nabestaandenlijfrente/
Dat is altijd beter dan de hoge belasting in één keer en ook nog eens 20% fiscale boete ( niet aan de bank dus maar aan de fiscus)
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

corina

17 januari 2020 15:05:20

Mijn pensioensparen is vrijgekomen per 1 januari 2020. Wat kan ik nu het beste doen. Ik ben 53 jaar. Had het toen afgesloten om wat minder te kunnen werken maar zoals ik het lees kan het nog niet eens tot uitkering komen omdat de pensioenleeftijd verhoogt is naar 67. In een keer uitbetalen kost me 70%

reageer op corina

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 januari 2020 15:10:16

Beste Corina,
Gewoon uitstellen via een bankspaarrekening. Hier zie je welke bank het beste is:https://www.moneywise.nl/banksparen/lijfrentesparen/ Kies voor doorsparen.
Als je vragen hebt, bel ons dan gewoon.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Machiel

20 januari 2020 19:49:02

Beste Jeroen 2 vragen... Als 1e. Begrijp ik het goed dat als je je AOW op 66 jaar en 3 maand begint mag je dan nog 5 jaar wachten alvorens je het opgebouwde lijfrentekapitaal dient te laten uitkeren? Mijn vrouw heeft nu een kapitaal van 280.000 opgebouwd en ontvangt daar jaarlijks nog een rente over van 3.45% dus wachten loont, denkt ik.
Vraag 2... Wat zijn de fiscale gevolgen als je in enig jaar ( 2019 ) bijna € 3000,-- boven de maximale norm hebt ontvangen? Kan er niets over vinden..
Hoor graag van je,
Vriendelijke groet, Machiel

reageer op Machiel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 januari 2020 12:38:13

Machiel,
Je mag je lijfrente inderdaad tot 5 jaar na het bereiken laten staan en hoeft dus pas rond je 71e te starten met een uitkering. Met die rente loont wachten inderdaad maar je moet er natuurlijk ook een keer van gaan genieten. Bedoelt u met vraag 2 dat u lijfrente uitkeringen( een tijdelijke lijfrente van minimaal 5 tot 20 jaar looptijd) heeft ontvangen die meer zijn dan het maximumbedrag voor een tijdelijke lijfrente( 21.741 euro in 2019)? Als dat het geval is dan is de kans groot dat de fiscus van mening de lijfrente(n) niet meer voldoen zodat ter zake van alle aanspraken negatieve uitgaven voor inkomensvoorzieningen in aanmerking worden genomen. Met andere woorden, het wordt voor het totale bedrag gezien als afkoop met alle fiscale gevolgen van dien ( waaronder 20% boete in de vorm van revisierente).
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Machiel

21 januari 2020 15:55:37

Wat wordt er bedoelt met zoals je schrijft... " niet meer voldoen zodat ter zake van alle aanspraken negatieve uitgaven voor inkomensvoorzieningen in aanmerking worden genomen"
vr.groet,

reageer op Machiel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 januari 2020 16:24:47

Machiel,
In gewoon Nederlands; je loopt het risico dat de fiscus het hele lijfrentekapitaal in 1 keer gaat belasten (met maximaal 52%) en daarnaast nog 20% boete in de vorm van revisierente in rekening brengt. Ofwel je moet in één keer 72% belasting betalen.....
Jeroen Wolfsen

Machiel,

23 januari 2020 9:46:11

Dag Jeroen, Ik vond nog een brief uit 2017 waarin ik reeds antwoord van een inspecteur op bovenstaande vraag beantwoord heb ontvangen. Hij schrijft het volgende ik citeer " U ontvangt momenteel een tijdelijke lijfrente tot en met 2019. Een tweede lijfrente die in moet gaan in het jaar waarin u 70 wordt en waarvoor u een bedenktijd hebt tot en met 2018, zou in totaal aan te ontvangen lijfrente uitkeringen boven de grens van € 21.312 brengen. Het gevolg hiervan is dat het surplus progressief belast wordt en dat over het surplus revisierente verschuldigd is van 20%" einde citaat.
Dus geen algehele afkoop tegen 72%....
Tevens zegt hij dat een lijfrente kan worden omgezet in een andere soortgelijke lijfrente.
Hij verwijst hierbij naar de volgende wetsartikelen. Art. 3.125 Wet inkomstenbelasting 2001 en art. 3.134 2001 en art. 7a 1 Algemene Ouderdomswet.
Inmiddels heb ik opnieuw verzoek ingediend om bevestiging van bovenstaande te ontvangen bij de Inspecteur.
Ik heb reeds vaker begrepen dat er nogal wat misvattingen zijn ook bij de belasting telefoon en fiscaal juristen over het standpunt van de Fiscus.
Vriendelijke groet,
Machiel

reageer op Machiel,

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 januari 2020 10:24:08

Machiel,
Dat is dan een mooie brief, die zou ik zeker goed bewaren. Je ziet dat het nooit helemaal duidelijk is hoe de fiscus met dit soort zaken omgaat. In de wet staat het namelijk niet. Overigens als die tweede lijfrente een looptijd krijgt van 20 jaar dan speelt dit niet en heeft u niet te maken met 20% revisierente.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Machiel

23 januari 2020 10:27:41

Alles is mij duiudelijk, Het vreemde is ( en dat merk ik telkens weer) dat er veelal geen echte duidelijkheid is. Ik kan ook niets vinden op de belastingsite waaruit maar ook op enige wijze is vast te stellen wat het standpunt is van de Fiscus.
Vrgr. Machiel

reageer op Machiel

Mart

26 mei 2020 18:01:26

Ik ben in gemeenschap van goederen getrouwd en doe samen met mijn vrouw belastingaangifte. Nu is mijn vrouw een paar ouder. Eind 2022 bereikt ze de aow gerechtigde leeftijd. In 2021 valt een lijfrente vrij. Kunnen wij het vrijvallen lijfrente laten plaatsvinden op het moment dat mijn vrouw de aow leeftijd heeft. En daarmee tegen het ‘lagere’ belastingtarief. Of is er nog een andere oplossing?

reageer op Mart

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

26 mei 2020 20:11:08

Beste Mart,

De vraag waar het om draait is: op wiens naam staat de lijfrente. Diegene moet namelijk een lijfrente aankopen en bij diegene wordt de lijfrente dan ook belast. En de tweede vraag is, hoe is het inkomen van die persoon en in welk belastingtarief valt deze. Voor Aow betalen de meeste mensen meer dan na AOW maar dat is dus vooral afhankelijk van het pensioeninkomen.

We kunnen in ieder geval regelen dat de eerste uitkering ontvangen wordt op het gewenste moment. Belt u ons dan even hiervoor: 085 7607600.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

P. van der Burg

14 juni 2020 13:12:36

Mijn lijfrente heb ik omgezet naar Pensioenrekening-sparen wat zijn de belastingtarieven na AOW en ga je over AOW - pensioen en lijfrente het zelfde belastingtarief betalen of betaal je alleen over de lijfrente een hoger belastingtarief als je boven die € 33994,00 uitkomt met die lijfrente?? (tevens wil ik nog een jaar doorwerken na mijn AOW)
Met vriendelijke groet, Paul. 17-01-1955

reageer op P. van der Burg

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 juni 2020 8:12:43

Beste Paul, Hier vind je de belastingtarieven voor en na AOW.

Na AOW betaald je over de eerste €35.376 een percentage van 19,45%. Kom je daar met je totale inkomen ( Aow, pensioen en lijfrente) boven dan ga je 37,35% betalen. Kom je boven de € 68.508 dan betaal je over je totale inkomen 49,50%. De bank die je lijfrnete uitbetaald houd loonbelasting in volgens de groene tabel. De loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting.

Als je een vergelijking maakt van banksparen zie je op onze site precies hoeveel loonbelasting er wordt ingehouden.


Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

peter

7 december 2020 13:23:00

jeroen inleg lijfrente is aftrekbaar na je aow bij opnemen betaal je minder belasting dus dat is voordeel maar ik mag na mijn aow nog 5 jaar inleg aftrekken van de belasting is die aftrek dan even hoog als voor mijn aow ???? ( omdat dat nog 5 jaar kan ) want als dat minder is heeft het geen nut om het nog in te leggen gr peter

reageer op peter

Ties blokzijl

28 december 2020 14:11:04

Zowel mijn echtgenote als ik hebben een lijfrentekapitaal geparkeerd op ieder een eigen banksparen rekening. Is het mogelijk deze bedragen gezamenlijk op een rekening te plaatsen?

reageer op Ties blokzijl

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 december 2020 14:48:58

Beste Ties, Helaas dat is fiscaal niet toegestaan. Ieder heeft zijn eigen lijfrente en straks eigen uitkering waarover belasting betaald dient te worden. samenvoegen is dus niet mogelijk.
We helpen jullie graag bij het vinden van de beste bankspaarrekening voor je lijfrente.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ties

28 december 2020 16:21:46

Beste Jeroen,
Bedankt je voor je snelle reactie

reageer op Ties

De Bree

25 januari 2021 15:37:21

Beste Jeroen, Mijn vrouw ontvangt sinds 1 januari 2021 een periodieke uitkering uit een goudenhandrukregeling. Zij heeft nog niet de AOW gerechtigde leeftijd bereikt en de periodieke uitkering is haar enige inkomen in 2021. Is op deze uitkering de belastingvrije voet (loonheffings korting) van toepassing en zo ja, wordt deze dan verekend met de "aangifte inkomsten belasting 2021" ?

reageer op De Bree

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 januari 2021 20:09:28

Geachte heer de Bree,
De bank die uitkeert zal daar ( als u dat niet heeft aangevraagd) geen rekening mee houden. Maar dat maakt niet uit. U trekt dat dan weer recht bij de belastingaangifte en kan dan die korting als nog ontvangen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Karin

14 februari 2021 14:23:20

Beste Jeroen,
Mijn man heeft een gouden handdruk uit 2006 die in 2020 is overgeheveld naar een bankspaarrekening en een pensioen bij een vorige werkgever dat vanaf 65 jaar uitkeert. Toen was dat de AOW leeftijd. Hij wil stoppen met werken op zijn 63e en we weten welk netto bedrag hij krijgt uitgekeerd. Dat willen we aanvullen met geld van de bankspaarrekening. Zijn we verplicht de uitkeringen uit te smeren over een periode van 5 jaar? Want over 4 jaar krijgt hij AOW.
De belastingtarieven zijn inmiddels aangepast naar 37,3% en 49,5% meen ik. Moeten we bij uitkering op zijn 63e nog rekening houden met andere inhoudingen dan alleen die 37,3% belasting? We willen graag weten wat we bruto moeten laten uitkeren om netto een bepaald bedrag te hebben ter aanvulling van zijn prepensioen.
Vriendelijke groet, Karin.

reageer op Karin

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 februari 2021 9:59:16

Karin, Het geld van een gouden handdruk dat op een bankspaarrekening staat mag je op ieder gewenst moment laten uitkeren. Vanaf leeftijd 60 jaar kan dat al met een looptijd van 1 jaar. Met andere woorden. Je mag op je 63 beginnen met uitkeren en zelf kiezen hoe lang.
Als je wil weten wat je daar netto aan over houdt dan kun je gewoon een berekening maken op onze website: https://www.moneywise.nl/banksparen/gouden-handdruk/
Je betaalt tot ongeveer € 68.000 inderdaad slechts 37%.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Karin

15 februari 2021 11:54:59

Handige tool, dankjewel Jeroen! Groet, Karin.

reageer op Karin

Jose

27 juli 2021 14:21:35

Mijn partner is overleden en had nog een lijfrente polis staan van rond de 7000 euro. Hoe houdt ik hier het meeste van over ? Uit laten keren of opnieuw investeren ?

reageer op Jose

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 augustus 2021 20:11:24

Beste Jose,
Dan krijg je te maken met de spelregels van een nabestaandenlijfrente. Met behulp van onze module kun je snel zien welke mogelijkheden je hebt en hoe je het meeste overhoudt van dat geld: https://www.moneywise.nl/lijfrente/nabestaandenlijfrente/
Sterkte!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662