Lijfrente

Banksparen met een Gouden Handdruk, maar wat gebeurt er bij overlijden?

Jeroen Wolfsen maandag 29 juli 2013 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Banksparen is populair, zeker onder ontslagen werknemers die gebruik willen maken van het stamrecht, zodat ze voorkomen teveel belasting te betalen over hun ontslagvergoeding.
De keuze voor banksparen is al snel gemaakt, niet alleen vanwege het hoge rendement en de lage kosten, maar ook omdat er geen geld verdwijnt als de rekeninghouder komt te overlijden. Bij een gouden handdruk verzekering wordt het rendement o.a. bepaald door de kans waarop de verzekerde komt te overlijden en de uitkering die bij overlijden plaats moet vinden. Simpel gezegd: hoe minder de verzekeraar bij overlijden hoeft uit te keren, hoe beter het rendement.
Voor veel ex-werknemers is het niet te verkroppen dat hun ontslagvergoeding na overlijden niet naar hun nabestaanden gaat, maar bij de verzekeraar achterblijft.
Kiest je voor banksparen met je gouden handdruk, dan gaat het bankspaarsaldo ten alle tijden naar de nabestaanden.

Fiscale regels

Omdat gouden handdruk sparen geschiedt onder fiscaal gunstige voorwaarden en een gouden handdruk een inkomensvoorziening betreft, heeft de fiscus bepaald dat een beperkte kring van nabestaanden het bankspaarsaldo onder deze fiscaal vriendelijke voorwaarden mag voortzetten.
Zijn er geen erfgenamen binnen de beperkte kring van begunstigden? Dan maakt de bank het bankspaarsaldo ‘netto’ door het bankspaarsaldo op te tellen bij het inkomen van de overleden rekeninghouder en te belasten in box 1. Het netto deel wordt overgemaakt op de betaalrekening van de overleden rekeninghouder waardoor het in de erfenis terecht komt.

De beperkte kring van begunstigden

De beperkte kring van begunstigden bestaat uit de volgende personen:
Echtgenoot / partner
Kind(eren), jonger dan 30 jaar
Deze erfgenamen worden verplicht bepaalde fiscale regels op te volgen. Hierbij wordt gekeken op wat voor soort rekening het bankspaarsaldo staat: een opbouwrekening of een uitkeerrekening.

De gouden handdruk opbouwrekening

Indien de rekeninghouder overlijdt en de erfgenaam valt binnen de kring van beperkte begunstigden dan is de erfgenaam verplicht een uitkering te starten met het bankspaarsaldo. Over hoeveel jaar het bankspaarsaldo verspreid moet worden uitgekeerd is afhankelijk van de leeftijd van de erfgenaam. Hierbij is de volgende tabel van toepassing:
Leeftijd Minimale uitkeringsduur
25 - 3014 jaar
30 - 3511 jaar
35 - 408 jaar
40 - 455 jaar
45 - 504 jaar
50 - 553 jaar
55 - 602 jaar
60 - 651 jaar

Echter, als het tegoed overgeboekt wordt naar een (pleeg)kind van de overledene dan geldt aanvullend het volgende. Bij een
kind onder de 30 jaar, eindigen de periodieke uitkeringen uiterlijk in de maand waarin het kind 30 jaar wordt.

De gouden handdruk uitkeerrekening

Indien de rekeninghouder overlijdt, en de erfgenaam valt binnen de kring van beperkte begunstigden dan wordt de lopende uitkering door de bank doorbetaald aan de erfgenaam of erfgenamen.
Dus als de rekeninghouder zijn gouden handdruk in 10 jaar tijd wilde laten uitkeren, maar in het 3e jaar komt te overlijden, ontvangt zijn erfgenaam (bijvoorbeeld de partner) nog 7 jaar lang de afgesproken uitkeringen. Mocht na bijvoorbeeld 3 jaar ook de partner overlijden dan gaan de resterende uitkeringen weer door naar de volgende erfgenamen (bijvoorbeeld de kinderen). Net zolang tot de duur van de oorspronkelijke rekeninghouder is uitgediend en de rekening leeg is.

Binnen 12 maanden melden

De erfgenamen moeten zich binnen 12 maanden melden bij de bank. Daarna zal de bank zonder meer overgaan tot uitbetaling van het saldo onder inhouding van loonheffing.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube