Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Fiscale oudedagsreserve (FOR) en banksparen. Wat is er mogelijk?

Fiscale oudedagsreserve (FOR) en banksparen. Wat is er mogelijk?

dinsdag 18 november 2014 om 21:02:14 Maarten Docter 117 reacties
berekenenAls zelfstandig ondernemer kunt u gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve, beter bekend als FOR. Dit lijkt een interessante regeling maar wat is nu echt het voordeel van de FOR en kleven er ook nadelen aan?

Is de FOR nu echt een oudedagsvoorziening? Waar is mijn FOR geld eigenlijk? Kan ik ook rendement maken op mijn FOR?
Zomaar een aantal vragen uit de dagelijkse praktijk. We leggen het u graag uit.

FOR is uitstel van betaling maar in feite een belastingschuld


Als u gebruik maakt van de FOR brengt u een bedrag in mindering op de winst van uw bedrijf. U mag in 2018 maximaal 9,44% van de winst in mindering brengen. Het maximum bedrag dat u als FOR mag reserveren is € 8.775 (2018). Over het bedrag dat u reserveert hoeft u in 2018 geen belasting te betalen. U krijgt dus uitstel van betaling.

Afrekenen over FOR


Het is de bedoeling dat u het geld dat u reserveert met de FOR ook daadwerkelijk opzij zet. Maar in veel gevallen wordt het geïnvesteerd in het bedrijf. De FOR staat wel op de balans als reservering maar veel ondernemers hebben er geen echt geld tegenover staan. En het is dan ook maar de vraag of er rendement mee wordt gemaakt. Het verdwijnt als het ware in het bedrijf.
Maar op enig moment zult u over het bedrag dat u als FOR heeft opgebouwd moeten afrekenen met de fiscus. Voor de meeste ondernemers is dat het moment waarop ze het bedrijf beëindigen. Maar niet elke ondernemer heeft dus daadwerkelijk geld hiervoor gereserveerd. Vaak gaat men er vanuit dat de verkoop van het bedrijf voldoende geld oplevert om de belasting die betaald moet worden over de FOR te kunnen betalen.  Als dat tegenvalt is er een probleem. De belasting moet gewoon betaald worden. En in plaats dat er nog wat overblijft uit de verkoop van het bedrijf kan men dus met een belastingschuld blijven zitten.

Belangrijk
Update: Uitspraak Hoge Raad: geen dubbele ZVW bijdrage over afstorten oudedagsreserve

FOR en banksparen


Steeds meer mensen realiseren zich dat het verstandig is om tussentijds iets met de FOR te doen. Meestal ontstaat dit besef bij ondernemers die al een aantal jaren bestaan en inmiddels over meer liquide middelen beschikken. Na de hectische startjaren ontstaat er een beter beeld bij de financiën van privé en het bedrijf.
Dat is dan vaak het moment om na te denken over de FOR reservering. Als u het prettig vindt om uw oudedagsvoorziening ook daadwerkelijk op te gaan bouwen en buiten het bedrijf te brengen dan kunt u  op ieder gewenst moment de FOR omzetten naar banksparen. Dat kan dus tijdens het bestaan van de onderneming maar ook bij het opheffen van de onderneming.

Tijdens de opbouwperiode kunt u ervoor kiezen om de FOR af te storten naar banksparen. Dat gaat in principe in twee stappen. Eerst laat u de FOR (of een deel) vrijkomen en wordt uw belastbare inkomen met dit bedrag verhoogd. U zou dan dus in één keer belasting moeten betalen over het de FOR afname. Maar als u het bedrag doorstort naar een lijfrente bankspaarrekening dan heeft u voor hetzelfde bedrag meteen een aftrekpost. En is uw inkomen weer naar beneden aangepast. Het omzetten van For naar banksparen gaat dus fiscaal neutraal. U hoeft geen belasting te betalen.

Als u kiest voor een opbouwrekening ( omdat u nog niet de AOW leeftijd heeft bereikt) dan betaald u gedurende die opbouwperiode dus geen belasting over de waarde op de lijfrente bankspaarrekening. Ook geen vermogensrendementsheffing in box 3. Pas als u op AOW leeftijd het saldo op de opbouwrekening omzet naar een uitkeerrekening gaat u over iedere uitkering belasting betalen.

FOR omzetten bij staking onderneming


Zet u de FOR om bij staking van de onderneming, gebeurt er eigenlijk hetzelfde. De stakingswinst wordt verhoogd met de vrijvallende FOR en omdat u deze meteen afstort bij een bank wordt deze met hetzelfde bedrag weer vermindert.  Ook dan hoeft u dus niet in één keer belasting te betalen over het hele bedrag. Pas als u het geld laat uitkeren via een banksparen uitkeerrekening gaat u over iedere ontvangen uitkering belasting betalen.

Zolang als u ondernemer bent en het ondernemersvermogen hoger is dan de FOR stand kunt u de FOR gewoon laten staan. Het is dus niet zo dat de FOR op AOW leeftijd moet worden omgezet in een lijfrente uitkering of dat u op dat moment moet afrekenen met de fiscus. U mag na het bereiken van de AOW leeftijd niet meer doteren aan de FOR.

Zet u de FOR om na beëindiging van de onderneming dan hoeft u niet meteen te beginnen met uitkeren. U mag doorsparen tot maximaal 5 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd.

Mogelijkheden lijfrente uitkeringen


U moet er rekening mee houden dat u pas de FOR kan laten uitkeren via banksparen vanaf uw AOW leeftijd. De uitkeringsduur is dan minimaal 5 jaar en de uitkering per jaar mag niet meer bedragen dan € 21.483 (2018) per jaar. (te samen met eventuele andere lijfrente uitkeringen die u tijdelijk laat uitkeren)

Bij welke bank kan ik mijn FOR  het beste afstorten?


Ook dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt. U kunt heel gemakkelijk zelf alle banken vergelijken en bepalen welke bank u de hoogste rente biedt. U kunt gratis een offerte aanvragen voor een lijfrente bankspaarrekening. Via MoneyWise kunt u snel en goedkoop een bankspaarrekening openen . Voor eenmalig € 165 openen we de rekening voor u bij de bank van uw keuze en vertellen we u hoe u het geld fiscaal veilig kan overboeken naar uw nieuw lijfrente bankspaarrekening.
Maarten Docter

Maarten werkte van 2013 tot 2016 voor MoneyWise.nl en is na een uitstap gelukkig weer terug bij MoneyWise.nl. Hij helpt je graag weer.

Heb je een vraag? Stel hem dan hier of bel ons op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Arno

29 december 2015 22:11:42

Als ik mijn FOR voor 2015 wil inzetten in een bankspaarproduct, is er dan een uiterste datum waarop dat geregeld moet zijn?

reageer op Arno

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 januari 2016 14:17:34

Beste Arno,
Op zich is er niet echt een fiscale datum waarop je de FOR om moet zetten, dat kan het hele jaar door want de handeling op zich is fiscaal neutraal. De FOR stand op de balans neemt af en daar tegen over komt de storting als lijfrente banksparen te staan. Het echte belastingvoordeel onstaat niet als je het omzet naar banksparen maar is daarvoor al ontstaan toen je gebruik maakte van de FOR. Dat was immers het moment dat je de winst drukte door de FOR als aftrekpost op te voeren.
Omdat het voor de boekhouding belangrijk kan zijn om dit in een bepaald jaar te doen, is er een terugwentelingstermijn van 6 maanden. Dat betekent dat je tot 30 juni 2016 de FOR om kan zetten naar banksparen en dat de FOR dan nog per 2015 van de balans af kan. In die zin is er boekhoudtechnisch dus wel een fiscale datum. Je vindt deze in de wet inkomsten belasting artikel 3.130 tweede lid..
Als je de FOR om wilt zetten naar banksparen dan kun je hier zien welke bank de hoogste rente biedt voor lijfrente banksparen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

ad

30 december 2017 19:25:19

Beste Jeroen,
Ik heb een vraagje over het omzetten van FOR in lijfrente / banksparen m.b.t. Box 3. Je schrijft dat er een 'terugwentelingstermijn' is. Ik had dit jaar FOR moeten storten, maar ben het vergeten. Dus nu moet het na 1 januari (peildatum voor de belastingdienst qua vermogen). Mijn vraag: Als nu ik voor 30 juni 2018 FOR stort op een lijfrenterekening, betekent dit dan ook dat je over het gestorte bedrag over 2018 (en misschien 2017?) geen vermogensrendementsbelasting betaald? Met vriendelijke groet, Ad
Omdat het voor de boekhouding belangrijk kan zijn om dit in een bepaald jaar te doen, is er een terugwentelingstermijn van 6 maanden. Dat betekent dat je tot 30 juni 2016 de FOR om kan zetten naar banksparen en dat de FOR dan nog per 2015 van de balans af kan. In die zin is er boekhoudtechnisch dus wel een fiscale datum. Je vindt deze in de wet inkomsten belasting artikel 3.130 tweede lid..

reageer op ad

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 januari 2018 20:19:10

Ad,
De peildatum van je vermogen is en blijft 1 januari. Als je je privé vermogen moet aanspreken om je FOR af te storten dan daalt het vermogen n box 3 maar omdat je dat na 1 januari doet, heeft dat geen gevolgen voor je VRH ( je betaalt dus gewoon belasting in box 3).
Normaal gesproken staat je FOR kapitaal nog op een zakelijke rekening maar in de praktijk is het geld vaak naar privé gegaan. Je boekhouder of accountant kan je beter informeren over jouw prive situatie.
Jeroen

Juan

25 januari 2016 12:05:15

Als je besluit de FOR om te zetten naar een lijfrente-opbouw product, dan valt in dat jaar de FOR vrij en wordt opgeteld bij de ondernemingswinst. Maarten schrijft dat je voor dit zelfde bedrag de lijfrente-aftrek kunt opvoeren. Als ik de rekenregels lijfrente-aftrek goed volg, wordt deze onttrekking vanzelf gebruikt voor de verhoging van de lijfrente-aftrek. Deze handeling verhoogt dus in feite de jaarruimte?

reageer op Juan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 januari 2016 12:09:27

Beste Juan,
Het is een beetje een 'broekzak-vestzak'rekenoefening. Door het vrijvallen van de FOR ontstaat er een bijtelling en tegelijkertijd ontstaat er een aftrek ter hoogte van het afgestorte FOR bedrag. Technisch verhoog je niet de jaarruimte maar komt er een aparte aftrekmogelijkheid bij voor het afstorten van de FOR.
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

lidwina

7 februari 2016 11:22:51

Ik zie nu (2016) dat we in 2013 te veel geld op onze "FOR-bankspaarrekening" gestort hebben. Destijds wel gekeken naar de grens van 12% vd winst, maar niet naar de grootte van het pensioengat. iK had toen, naast eigen onderneming ook nog een 0,5 loondienst aanstelling. En het pensioengat was kleiner dan 12% vd winst. Hoe corrigeer je dat? A) bij de belastingdienst en b) bij de bank (spaarrekening) vriendelijke groet, Lidwina

reageer op lidwina

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 februari 2016 12:59:56

Beste Lidwina, Indien het zeker is dat u teveel gestort heeft op uw bankspaarrekening, dan kunt u bij de belastingdienst een 'verklaring geruisloze terugstorting' aanvragen. Het teveel gestorte bedrag kan dan worden teruggestort zonder fiscale consequenties. De bank zal hier aan meewerken, maar het is goed om van te voren te vragen of er kosten voor worden gerekend. Zeker als het geld op een deposito staat (vaste rente), dan kunnen er kosten worden gerekend. Lees ook ons weblog: Teveel gestort als lijfrente? Vraag om een 'verklaring geruisloze terugstorting'.

reageer op Jochem Kessens

lidwina

7 februari 2016 17:58:25

Beste Jochem Kessens, Erg bedankt voor dit duidelijke en snelle antwoord. Ik had al her en der gevraagd, maar niemand wist het! Vriendelijke groet, Lidwina

reageer op lidwina

Juul

30 maart 2016 11:21:01

Je zou toch voor de AOW leeftijd je FOR moeten afrekenen met de Fiscus, en deze verplaatsen naar een bankspaarproduct om fiscale nadelen te voorkomen ? Ik ben geboren op 2-6-1951. Voor wanneer moet ik de FOR afrekenen met de belasting ? Is dat dan 2-6-2016 of 2-6-2016 plus 6 maanden ?

reageer op Juul

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 april 2016 16:18:18

Beste Juul,

Ik hen nog even een paar stukken tekst toegevoegd aan het artikel. Je hoeft je FOR pas om te zetten als je je ondernemening staakt. Dat kan dus ook na het bereieken van de AOW leeftijd zijn. De uitkering hoeft op dat moment niet meteen te beginnen. Je mag nog een aantal jaren doorsparen op een bankspaaropbouwrekening ( je kunt niet mee doteren aan deFOR< immers je bedrijd is beiendigd en /of je bent over de AOW leeftijd heen). Dat kan tot maximaal 5 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Edwin

17 april 2016 22:39:18

In 2014 heb ik, omdat ik hier geen inkomsten meer uit genereerde, mijn eenmanszaak (ZZP) gestaakt (uitgeschreven bij KvK). Over de FOR (28.000) die uit de onderneming vrij valt heb ik volledig belasting moeten betalen.
In 2015 heb ik de onderneming echter weer opnieuw opgericht. Kan ik nu de oude FOR ook weer nieuw leven inblazen of ben ik de betaalde belasting over die 28.000 gewoon kwijt?

reageer op Edwin

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 april 2016 8:45:41

Beste Edwin,

Als je je FOR hebt afgerekend dan is er geen weg meer terug nu je weer zelfstandig ondernemer bent geworden.
Je kunt wel weer opnieuw beginnen met het opbouwen van de FOR.

Of je kiest ervoor om gebruik te maken van de lijfrente aftrek en stort hetgeld op een bankspaarrekening. Dan heb je het zelfde belastingvoordeel als bij de FOR maar hoef je niet in één keer af te rekenen.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

John

10 mei 2016 14:01:10

Hi, Ik ben geemigreerd in dec.2015 en was zzp-er. Heb de zaak stopgezet. Nu staat er 22000,- euro in de For. In hoeveel jaar kan/mag ik dat terugbetalen? Mijn boekhouder stelde voor een lijfrente af te sluiten voor 18000,- Daar ben ik dan ook elke maand een bedrag voor kwijt en moet bij uitkering ook met belasting afrekenen. Wat is de beste/makkelijkste keuze? Bvd Mvg, John.

reageer op John

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 mei 2016 14:17:09

Beste John,

Op het moment dat je de onderneming staakt valt de FOR vrij en moet je er over afrekenen. Op dat moment kun je er ook voor kiezen om het bedrag in een lijfrente te storten. Dan kun je het laten staan tot je AOW leeftijd. Op dat moment koop je dan een uitkering aan en betaald dan belasting over iedere maand uitkering en niet over het hele bedrag in een keer.

Wat het even lastig maakt is dat je niet meer in Nederland woont. Niet elke bank biedt een lijfrente bankspaarrekening aan en niet elke verzekeraar een lijfrente polis. Maar we zijn hierin gespecialiseerd en weten precies wie wat en welk land kan regelen. Dus bel of mail ons maar even.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Charles

10 mei 2016 23:43:40

Goedenavond, ik wil graag (een deel)van de FOR afbouwen. Dus bijtelling winst en aftrek premie. Echter over de (extra) winst pak je ook weer je MKB vrijstelling van 14%...m.i. win/win situatie toch? Even voor de zekerheid: de storting in een bankspaarprodukt gaat niet ten laste van je jaar of reserveringsruimte neem ik aan? Moet dit dan ook expliciet worden aangegeven dat je gebruikt maakt van de FOR afstorting? Groet Charles

reageer op Charles

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 mei 2016 8:55:08

Beste Charles,
Als je de FOR laat vrijvallen vermeerdert dat op dat je winst en zul je hierover moeten afrekenen. Dat kun je voorkomen door op het zelfde moment gebruik te maken van de mogelijkheid om het bedrag op een lijfrente bankspaarrekening te zetten. Je vermindert dan weer de winst waardoor je per saldo op nul uitkomt. Dat moet je dus inderdaad op die manier verwerken in de aangifte. Dit gaat niet ten kosten van je jaarruimte of reserveringsruimte.
De hele MKB vrijstelling staat hierbuiten.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Charles

11 mei 2016 11:11:53

Beste Jeroen, Toch niet helemaal eens met je antwoord. Op het moment dat je FOR (deels) afbouwt vermeerdert dat inderdaad je winst en dus je MKB vrijstelling (14%). De aftrek van de premie (banksparen) geef je aan bij het onderdeel 'premies voor inkomensvoorzieningen', dit staat los van de belastbare winst uit onderneming. Groet Charles

reageer op Charles

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 mei 2016 11:39:15

Charles,
Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het ook even nagevraagd bij een fiscaal jurist. Ik ging er helemaal vanuit dat het het vrijvallen en afstorten van de FOR in een lijfrente volledig fiscaal neutraal zo gaan. (Dat is ook best een logische gedachte) Maar er zit inderdaad 14% MKB vrijstelling op de winst tussen. De winst wordt verhoogd door het vrijvallen. Dus het levert een voordeel op.
Daar staat tegen over dat de zelfstandigen aftrek lager wordt (deze daalt immers bij hogere winst) en je hebt door het doteren aan de FOR in de voorafgaande jaren een lager winst gehad en daardoor destijds minder MKB vrijstelling.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

Charles

11 mei 2016 14:51:25

Jeroen, ik ben hier niet om mijn gelijk te halen hoor, maar jouw stelling dat de zelfstandigenaftrek lager wordt door een hogere winst klopt niet. Sedert 2012 is deze aftrek vast (€ 7.280)! Groet Charles

reageer op Charles

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 mei 2016 15:19:32

Beste Charles, Je komt misschien niet om je gelijk te halen maar je krijgt het wel! Want je hebt ook gelijk. Ik ben al jaren niet meer zelfstandig ondernemer voor de fiscus en had dit niet meegekregen!

Dank je wel voor je waardevolle toevoegingen.

Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan

15 juni 2016 12:45:11

Beste Jeroen,
Is het mogelijk om de FOR na staking VOF in eigen beheer voort te zetten in een BV waarbij ik 50% aandeelhouder ben (zonder af te rekenen)? Of is het verplicht dit bij een verzekeraar of bank onder te brengen in de vorm van kopen van een lijfrente?
Met vriendelijke groet,
Jan

reageer op Jan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 juni 2016 13:35:55

Beste Jan,
Ja, het is mogelijk om de FOR om te zetten en een lijfrente te bedingen bij de BV. Dit kan bij een zogenaamde ruisende inbreng van de vof naar de bv.
Laat je goed voorlichten door een accountant over dit onderwerp!
Met vriendelijke groet,
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Vadebo

11 augustus 2016 16:50:30

Ik ben 63 jaar en al ruim 3 jaar met pre-pensioen. kan ik nog gebruikmaken van banksparen en zo ja, is dit voordelig? Wij betalen vermogensbelasting

reageer op Vadebo

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 augustus 2016 12:33:50

Beste Vadebo,
U kunt nog gebruikmaken van banksparen tot het jaar waarin u de aow leeftijd bereikt. Belangrijkste hierbij is om eerst uit te rekenen of u nog jaarruimte heeft, dat kunt u doen op de site van de belastingdienst. Dan moet u kijken hoeveel belasting u van uw inleg terugkrijgt en hoeveel belasting u moet betalen als u na het bereiken van de AOW-leeftijd de uitkering ontvangt. Hierbij speelt ook de besparing op de vermogensrendementheffing mee. Als u vragen heeft, belt u dan gerust.
Met vriendelijke groet,
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ton

17 oktober 2016 19:51:13

Ben inmiddels 66 jaar en gepensioneerd, staat nog steeds ingeschreven bij de KvK. Voldoet niet meer aan het uren criterium, dus ben fiscaal freelancer. Naar ik weet, mag het volledige FOR-bedrag gestort worden op een bankspaarrekening. Dit mag dit jaar gebeuren, maar ook pas bij beëindiging van mijn bedrijf in de komende jaren. Klopt bovenstaande en is dit fiscaal toelaatbaar?
Met vriendelijke groet,
Ton

reageer op Ton

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 oktober 2016 20:31:44

Beste Ton,
U mag op ieder moment uw oudedagsreserve afstorten. Dat hoeft dus niet perse op het moment dat u stopt met uw onderneming. Als u afstort voor 1 juli 2017 mag u dat verwerken in de administratie van 2016.
Ik heb ook nog een ander artikel geschreven over het afstorten van de oudedagsreserve.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ton

17 oktober 2016 20:54:13

Dag Jeroen,
Dank voor je snelle antwoord op mijn vragen. Ik ga jouw artikel verder doornemen.
Met vriendelijke groet,
Ton

reageer op Ton

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 oktober 2016 21:23:12

Beste Ton, lees ook even onze gratis lijfrentewijzer door, die kun je gratis downloaden.
Met vriendelijke groet,
Jeroen

Ton van Alten

24 mei 2017 9:53:00

Dag Jeroen,
Afgelopen jaar heb jij mij goed geholpen met een aantal vragen over de FOR. Ik heb jouw advies opgevolgd en de volledige FOR opgenomen en hiervoor een aanvullend pensioen aangekocht, welke 5 jaar lang per kwartaal uitkeert. De belastbare winst uit onderneming is t.g.v. het opnemen van de FOR behoorlijk hoog. Doch, de aankoop van het pensioen is voor de inkomstenbelasting volledig aftrekbaar. Echter, dit geld niét voor de bijdrage inkomensafhankelijke zorgverzekeringswet. Deze is fors hoog, daar deze bijdrage berekend wordt uit de belastbare winst uit onderneming, welke dus t.g.v. het opnemen van de FOR hoog is. Over de belastbare winst uit onderneming moet 5,5% ZVW premie worden afgedragen. Het vreemde is nu, dat van de aangekochte periodieke aanvullende pensioenuitkeringen óók ZVW premie wordt ingehouden? Mijn conclusie is dat over het vrijgemaakte FOR bedrag dus dubbel ZVW premie wordt betaald? Klopt bovenstaande conclusie?
Graag verneem ik uw reactie op bovenstaande.
Met vriendelijke groet,
Ton

reageer op Ton van Alten

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

24 mei 2017 11:11:24

Beste Ton,
Het klopt dat er over de vrijval ZVW wordt gerekend en ook over de uitkeringen uit lijfrente. eigenlijk heel vreemd en waarschijnlijk een gaatje in de belastingwetgeving. Gelukkig is het wel zo dat er een maximum is. Je betaalt in 2017 nooit meer dan € 2.899 namelijk 5.4% over € 53.701. tevel betaalde ZVW moet je dan volgens mij terugkrijgen.
Jeroen

Sandra

9 november 2016 11:52:53

Hallo Jeroen,
Wij hebben al 22 jaar een VOF, en de boekhouder heeft een FOR van zo'n 45.000 euro geregeld is ons verteld. Nu hebben wij een spaarplan van de NN, die bij overlijden of na AOW leeftijd uitkeert (zo'n 50.000 euro). Mijn man moet nog zes jaar werken tot zijn 67e jaar. Onze onderneming heeft geen winst genoeg gemaakt, wat zou je ons adviseren? Alvast bedankt, Sandra

reageer op Sandra

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 november 2016 8:44:08

Beste Sandra,
Aan de hand van deze info kan ik natuurlijk geen volledig advies geven. In ieder geval moeten jullie rekening houden met een nog te betalen belastingclaim over de opgebouwde FOR. Je zult in een keer moeten afrekenen en ander zul je het over moeten boeken naar een bankspaar uitkeerrekening waarbij je uitkering daarna 5 jaar lang in terijen krijgt. Gelukkig hebben jullie een spaarpolis achter de hand om voor een van de twee opties te gebruiken. Laat je vooral goed adviseren door je boekhouder, die ken t jullie situatie het beste.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Sandra

10 november 2016 11:13:43

Hij zal dus in ieder geval niet kunnen stoppen voor zijn 67e jaar begrijp ik. Dank je wel voor je advies.
Met vriendelijke groeten, Sandra

reageer op Sandra

mluka

14 november 2016 13:49:16

Ik heb een oudedagsreserve opgebouwd maar ook een lijfrentepolis. Mag ik beide bedragen samenvoegen in 1 lijfrenteuitkering?

reageer op mluka

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 november 2016 15:22:07

Geachte heer of mevrouw Lukassen,
Ja dat is mogelijk. U kunt de FOR afstorten en samenvoegen met vrijkomende lijfrentes en met het totaal bedrag een uitkering aan kopen.
Hier kunt u zien welke bank de hoogste lijfrente biedt.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Anita

31 januari 2017 14:11:17

Kun je ook de For laten afnemen met een storting op een pensioenspaarrekening?

reageer op Anita

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 januari 2017 14:34:34

Beste Anita,
Jazeker, dat is precies waar het artikel overgaat. Je kunt de For laten afnemen met hetzelfde bedrag dat je daarna doorstort op een lijfrente bankspaarrekening. Dat gaat dus fiscaal geruisloos.
Daarmee is de (F)or uit het bedrijf gehaald en veilig gesteld. Je kunt heel makkelijk vergelijken welke bank het meeste oplevert voor banksparen met de (F)or via onze site.
Met vriendelijke groet
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Romilda

20 februari 2017 19:17:15

Beste Jeroen,
Als je een x bedrag For hebt opgebouwd en op 1 april de onderning staakt, per wanneer moet dan de opgebouwde For uiterlijk afgestort zijn in een bankspaar produkt?

reageer op Romilda

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 februari 2017 13:03:04

Beste Romilda,
Je moet de For afstorten binnen 6 maanden na 31 december van het jaar waarin je de onderneming gestaakt hebt. Dus de datum van daadwerkelijk staking in dat jaar is niet van belang.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Maikel

10 maart 2017 15:20:43

Mag ik op 1 lijfrenteproduct zowel mijn FOR afstorten als jaarruimte en evt reserve ruimte storten of moet FOR op een gescheiden product gestort worden?
Volgens mij mag dat op 1, maar weet het niet zeker wie kan mij helpen dit zeker te krijgen?

reageer op Maikel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 maart 2017 8:49:45

Beste Maikel,

Dat is geen enkel probleem. Dat kun je allemaal op 1 lijfrente banksparen opbouw rekening storten. Het wordt uiteindelijk ook allemaal op dezelfde manier fiscaal behandeld. Je moet het jaar waarin je de AOW leeftijd bereiekt een lijfrenet uitkering aan kopen die minimal 5 jaar uitkeert.

Wil je weten welke bank de beste lijfrente opbouwrekening heeft? maak dan een vergelijking voor lijfrente op moneywise.nl

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Wilma

16 maart 2017 13:12:54

Hallo! Als mijn oudedagsreserve afneemt omdat ik met dit geld ga banksparen voor mijn pensioen, waar vul ik dan de premie van dit banksparen in in mijn aangifte inkomstenbelasting? Ik zie wel bij 'uitgaven' de optie, uitgaven voor lijfrente, maar dat is alleen bij een pensioentekort en dat heb ik niet.

reageer op Wilma

Wilma

16 maart 2017 14:58:14

Ik heb inmiddels door wat verdere aanpassingen in de aangifte bij 'uitgaven' een optie 'uitgaven voor lijfrente bij omzetten van een oudedagsreserve of stakingswinst in een lijfrente' gekregen. Daar mag je dus een hoger bedrag invullen dan de jaarruimte die je hebt? En ik ben benieuwd hoe ik dit goed op mijn balans krijg. Blijft het geld wat in het banksparen voor mijn penioen zit in mijn bedrijf of moet ik ergens noteren dat ik het eraan onttrek?

reageer op Wilma

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 maart 2017 18:52:32

Beste Wilma,
Het werkt als volgt. Je laat je Oudedagsreserve afnemen. Hierdoor ontstaat er meer winst. Het bedrag dat je vrij laat vallen kun je inderdaad weer aftrekken als lijfrente, hierdoor verminder je de winst met hetzelfde bedrag als de vrijval van de oudedagsreserve. Dat doe je inderdaad niet onder het kopje jaarruimte. Dus het bedrag dat je stort op een bankspaarlijfrente is hetzelfde bedrag als het bedrag waar je de Oudedagsreserve laat afnemen. Je boekhouder of belastingadviseur kan je hier meer over informeren.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Mike

11 juni 2017 14:53:09

Beste Jeroen,
Is het ook mogelijk om je FOR (die op een bankrekening zit met bijna geen rente) in je eigen kapitaalverzekering te steken (waar wel een flinke rente op zit), zonder op dit moment met de fiscus af te rekenen? Kan je dan bijvoorbeeld een extra vordering of langlopende financiele verplichting bij je activa opnemen, waardoor je ondernemingsvermogen op peil blijft?

reageer op Mike

AB

18 oktober 2017 15:58:42

In het verleden is de eenmanszaak omgezet naar een BV (ruisend) en hiervoor bij de BV een lijfrente bedongen (volgens mij op grond van artikel 3.124 / 3.128 /3.129). Nu willen we van de BV af en willen we de huidige stand van deze lijfrente onder brengen bij een bankspaarproduct. Is dit mogelijk? Volgens mij kan dit namelijk alleen bij een verzekeraar aangezien de uitkeringen levenslang moeten zijn en niet zoals gebruikelijk bij een bankspaarproduct een bepaald aantal jaar (b.v. uitkeringen in 10 jaar). Weet iemand wat hiervan de mogelijkheden zijn zodat we de BV wel kunnen liquideren?

reageer op AB

Erik

26 februari 2018 9:45:06

Ik heb een eenmanszaak waarin ik een FOR heb opgebouwd. Zou ik deze kunnen/mogen laten vrijvallen en afstorten in mijn stamrecht BV? Kan ik vervolgens vanuit mijn stamrecht BV rechtstreeks periodiek aan prive uitkeren onder inhouding van loonbelasting en sociale premies voor het bereiken van de AOW leeftijd als een soort van pre pensioen? Is er een minimale looptijd van de uitkeringen in dat geval?

reageer op Erik

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

26 februari 2018 9:54:05

Erik,
Dat gaat helaas niet lukken. Je mag geen overbruggingslijfrente (een uitkering voor AOW leeftijd) meer opstarten na 2006. Daarnaast is de vraag of je FOR in je stamrecht bv kan afstorten volgens mij ook niet mogelijk. Laat je goed informeren door een accountant hierover.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Okke

20 maart 2018 14:14:13

Beste Jeroen,
per 1 januari 2018 heb ik mij laten uitkopen uit een VOF die wordt voortgezet door mijn vroegere compagnon (als eenmanszaak of BV). In de VOF heb ik een FOR opgebouwd. Per dezelfde 1 januari heb ik een eenmanszaak opgericht. Volgens de belastingdienst (nu twee keer gebeld) mag ik deze FOR meenemen naar mijn eenmanszaak zolang deze maar niet hoger uitkomt dan mijn eigen vermogen binnen de eenmanszaak. Mijn accountant zegt dat dit niet mag.. Vreemd niet?
Verder begrijp ik dat ik 6 maanden de tijd heb om te beslissen wat ik met de FOR reserve doe (besteden aan een pensioenproduct of optellen bij mijn winst en dus IB betalen). Ik ben per 1 januari niet meer deel van de VOF. Betekent dit dan dat ik per 1 juli 2018 of per 1 juli 2019 besloten moet hebben? En als dat 2019 is wat gebeurt er dan in de tussentijd met die FOR, neem ik die dan alsnog op op mijn balans van de eenmanszaak?
Ben benieuwd of je hier iets zinnigs voer kunt zeggen.

reageer op Okke

Hans Adelaars

28 maart 2018 11:22:09

Beste Jeroen,
Mijn situatie is als volgt: ik ben ruim 20 jaar zzp-er en mijn voormalige boekhouder heeft in de beginjaren, zonder dat ik me dit heb gerealiseerd, FOR op mijn balans gezet. Voor mijn pensioen heb ik in 1998 een kapitaalverzekering, lees woekerpolis afgesloten waarvan ik in 2009 het geld heb doorgestort naar een bankspaarrekening. Ik heb dit toen niet in mindering gebracht van mijn FOR (want die wil ik van mijn balans af hebben). Kan dit alsnog? Alvast bedankt! Groet, Hans

reageer op Hans Adelaars

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 maart 2018 11:44:07

Beste Hans,
Je kunt de FOR alleen af laten nemen door daadwerkelijk deze vrij te laten komen op de balans. Dan onstaat er dus een belanstingverplichting maar als je het geld dan meteen afstort naar een lijfrente (bankspaarrrekenin) ontstaat er meteen een aftrekpost ter hoogte van de belsntingclaim. Per saldo betaal je dan geen belasting over de For en is het van de balans af en staat het op de lijfrenterekening. Maar het moet dus echt gestort worden. Jouw idee gaat dus niet op.
Ook wel terecht want als het goed is heb je de premie voor die woekerpolis destijds al afgetrokken. Als je nu weer de For daar mee zou laten afnemen, heb je twee keer voordeel gehad. Kortom, alleen als je het alsnog daadwerkelijk stort kan de FOR van de balans.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

spellingchecker

31 juli 2018 14:46:16

Taalfout gevonden op uw site. Ik snap niet dat zoiets erin sluipt. Misschien goed e.e.a. nog eens na te lopen.
Tekst met fout: Als u kiest voor een opbouwrekening ( omdat u nog niet de AOW leeftijd heeft bereikt) dan betaald u gedurende die opbouwperiode dus geen belasting over de waarde op de lijfrente bankspaarrekening. Ook geen vermogensrendementsheffing in box 3. Pas als u op AOW leeftijd het saldo op de opbouwrekening omzet naar een uitkeerrekening gaat u over iedere uitkering belasting betalen.
'betaald' moet hier 'betaalt' zijn.
Terug te vinden via deze URL: https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/fiscale-oudedagsreserve-for-en-banksparen-wat-is-er-mogelijk/

reageer op spellingchecker

John Chantrel

28 september 2018 10:06:50

Begrijp ik het goed dat het hele FOR - lijfrenteverhaal gewoon uitstel van belastingbetaling is? Dus dat je niet alles in één keer hoeft te betalen op het moment dat de FOR vrijkomt? Maar dat je het dan uitsmeert over de uitkeringsjaren van die bankspaarrekening, toch? Is dat het enige voordeel? Uitstel van betaling? Of is het eigenlijke voordeel dat je uiteindelijk MINDER belasting betaalt, omdat je in een lagere schijf zit in geval van uitkering van het banksparen? In één keer afrekening van FOR betekent waarschijnlijk: hoge tariefgroep. Als je het via uitkering van banksparen uitsmeert in kleinere stukjes, dan zit je misschien in een lagere tariefgroep? Is dat het echte voordeel?

reageer op John Chantrel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 september 2018 10:17:08

John,
Het is in eerste instantie inderdaad uitstel van belastingbetaling maar door het slim te laten uitkeren via banksparen kun je inderdaad ook nog belastingvoordeel halen door het tegen een lager tarief te laten uitkeren. Daarvoor moet je het inderdaad gespreid uit laten betalen over meerdere jaren anders betaal je meer belasting.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ben

20 november 2018 15:13:34

Ik heb mijn f o r omgezet op banksparen heb toen zvw moeten betalen over het afgestorte bedrag klopt dat?

reageer op Ben

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 november 2018 15:22:06

Ben, Dat zou kunnen, dat weet ik niet zeker. Ik ben geen belastingadviseur. Maar door deelname aan de for verlaagt je ZVW premie. Door vrijval van de FOR komt deze misschien weer langs als te betalen premie. ook als je vervolgens afstort. Leuke vraag voor je accountant of boekhouder of degene die je heeft geadviseerd om je FOR af te storten.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ben

20 november 2018 15:40:34

Dus het afgestorte van de FOR naar banksparen is niet fiscaal neutraal als ik het goed begrijp je betaald 2 maal VZW eenmaal over afstorte en dan over de uitkering

reageer op Ben

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 november 2018 15:53:58

Ben, Dat zou inderdaad zo kunnen zijn.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Theo

8 december 2018 14:26:17

He Jeroen Ik bereik december 2019 de pensioengerechtigde leeftijd Ik ben zeper en heb 100.000 euro in for zitten Wat kan ik fiscaal het beste doen de for zit in privévermogen in 2020 komen er ook lijfrentes vrij Hoeveel procent moet ik rekenen als ik het afstort bij de fiscus of bedrijf door laten lopen en later for astorten

reageer op Theo

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 december 2018 8:56:38

Theo,
Over de For moet je afrekenen als je het bedrijf beëindigd. De FOR valt dus vrij en komt boven op je winst. Hierover moet je dus belasting betalen. Je accountant kan berekenen waar je rekening mee moet houden. Om te voorkomen dat je er in een keer belasting over moet betalen tegen een hoog tarief (waarschijnlijk 52%), kun je de FOR ook afstorten bij een bank en laten uitkeren over meerdere jaren (minimaal 5) als lijfrente. Maar dan moet je het bedrag wel beschikbaar hebben om in zijn geheel af te storten.
De lijfrentes die in 2020 vrijkomen kun je laten uitkeren door een bankspaar lijfrente. Daar kan je ook het geld van de FOR op storten.
Laat je bij dit soort zaken vooral goed adviseren door je accountant.
Jereoen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Hay Hendrikx

11 december 2018 11:46:28

Zit er een termijn aan het starten van banksparen en stoppen bedrijf. Ik ben uitgeschreven per 01-01-2018 bij KVk en moet de FOR nog afrekenen met de belastingen.

reageer op Hay Hendrikx

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 december 2018 13:44:44

Hay, Je moet de stakingswinst en volgens mij ook de FOR binnen 6 maanden na het jaar van staking overmaken.
Dus vergelijk en openen een lijfrente bankspaarrekening via Moneysie.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Esther

27 januari 2019 11:55:45

Beste Jeroen, Mag je vanuit de VOF bankrekening maandelijks een bedrag doorstorten naar de persoonlijke bankspaarrekening of moet je het bedrag eerst overmaken naar de privé rekening en dan doorstorten naar de bankspaarrekening? Ik hoor het graag van je. Groet Esther

reageer op Esther

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 januari 2019 11:36:02

Esther,
Je mag alles via je zakelijke rekening doen en betalen. Tot je kopen van sinterklaas kadootjes voor je 5 jarige neefje aan toe. Waar het om gaat is hoe het uiteindelijk op je jaarrekening komt te staan. En dan is dat verjaardagskado gewoon een privé opname. Maar dat geldt ook voor je opname voor het storten op een lijfrente bankspaarrekening. Dus dat is niet de manier.
Hoe het zou moeten werken: Omzet minus kosten is winst. Over die winst moet je inkomstenbelasting betalen. En van die inkomstenbelasting mag je een bedrag aftrekken dat je stort op een lijfrente. Mits je jaarruimte hebt. En die storting doe je uit prive.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Saskia

1 december 2019 17:32:49

Beste Jeroen, bedoel je in bovenstaand antwoord niet dat je het bedrag (jaarruimte) aftrekt van je winst i.p.v. van je te betalen inkomstenbelasting? Of begrijp ik het verkeerd?

reageer op Saskia

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 december 2019 19:23:05

Lijfrente trek je af van je belastbare inkomen. Dat is iets anders dan je winst. Al zit het in de praktijk redelijk dicht bij elkaar.
Jeroen

Roderick

5 februari 2019 17:35:14

Beste Jeroen ,
Momenteel bezit ik een EMZ en ben van plan om mijn FOR (€200.000) om te zetten in een lijfrente. De reden hiervoor is dat ik de EMZ ga staken en in rechtsvorm van de B.V. wil gaan continueren (d.m.v. een activa passiva overeenkomst). Er zijn mij echter een paar punten hierover onduidelijk:
1. Is de omzetting van een FOR in een lijfrente bij je B.V. alleen mogelijk bij een (ruisende of geruisloze) inbreng, of is dit ook mogelijk bij een staking gevolgd door een activa-passiva overeenkomst? 2. Kan de volledige FOR die vrijvalt (€200.000) worden omgezet in een lijfrente? Of zitten hier nog haken en ogen aan?
Alvast enorm veel bedankt voor de moeite en ben benieuwd naar het antwoord,
Met vriendelijke groet,
Roderick Schuller

reageer op Roderick

Roderick

5 februari 2019 17:35:16

Beste Jeroen ,
Momenteel bezit ik een EMZ en ben van plan om mijn FOR (€200.000) om te zetten in een lijfrente. De reden hiervoor is dat ik de EMZ ga staken en in rechtsvorm van de B.V. wil gaan continueren (d.m.v. een activa passiva overeenkomst). Er zijn mij echter een paar punten hierover onduidelijk:
1. Is de omzetting van een FOR in een lijfrente bij je B.V. alleen mogelijk bij een (ruisende of geruisloze) inbreng, of is dit ook mogelijk bij een staking gevolgd door een activa-passiva overeenkomst? 2. Kan de volledige FOR die vrijvalt (€200.000) worden omgezet in een lijfrente? Of zitten hier nog haken en ogen aan?
Alvast enorm veel bedankt voor de moeite en ben benieuwd naar het antwoord,
Met vriendelijke groet,
Roderick Schuller

reageer op Roderick

Roderick

5 februari 2019 17:35:16

Beste Jeroen ,
Momenteel bezit ik een EMZ en ben van plan om mijn FOR (€200.000) om te zetten in een lijfrente. De reden hiervoor is dat ik de EMZ ga staken en in rechtsvorm van de B.V. wil gaan continueren (d.m.v. een activa passiva overeenkomst). Er zijn mij echter een paar punten hierover onduidelijk:
1. Is de omzetting van een FOR in een lijfrente bij je B.V. alleen mogelijk bij een (ruisende of geruisloze) inbreng, of is dit ook mogelijk bij een staking gevolgd door een activa-passiva overeenkomst? 2. Kan de volledige FOR die vrijvalt (€200.000) worden omgezet in een lijfrente? Of zitten hier nog haken en ogen aan?
Alvast enorm veel bedankt voor de moeite en ben benieuwd naar het antwoord,
Met vriendelijke groet,
Roderick Schuller

reageer op Roderick

Roderick

5 februari 2019 17:35:17

Beste Jeroen ,
Momenteel bezit ik een EMZ en ben van plan om mijn FOR (€200.000) om te zetten in een lijfrente. De reden hiervoor is dat ik de EMZ ga staken en in rechtsvorm van de B.V. wil gaan continueren (d.m.v. een activa passiva overeenkomst). Er zijn mij echter een paar punten hierover onduidelijk:
1. Is de omzetting van een FOR in een lijfrente bij je B.V. alleen mogelijk bij een (ruisende of geruisloze) inbreng, of is dit ook mogelijk bij een staking gevolgd door een activa-passiva overeenkomst? 2. Kan de volledige FOR die vrijvalt (€200.000) worden omgezet in een lijfrente? Of zitten hier nog haken en ogen aan?
Alvast enorm veel bedankt voor de moeite en ben benieuwd naar het antwoord,
Met vriendelijke groet,
Roderick Schuller

reageer op Roderick

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 februari 2019 12:41:30

Roderick,
Allereerst laat je in dit soort zaken goed adviseren door een fiscalist of accountant. Los daarvan je kunt je gehele For afstorten naar een bank of verzekeraar. Dat kan op ieder moment, dat staat dus los van staking. Meeste mensen kiezen tegenwoordig voor banksparen. De FOR valt vanaf dat moment onder de lijfrente wetgeving. Concreet betekent dit uitkeren van AOW leeftijd in minimaal 5 jaren. In meer jaren mag ook. Je mag ook uitkeren voor AOW maar dan is de looptijd langer. Uitkeren op 60 betekent bijvoorbeeld een uitkering van 27 jaar ( 7 tot AOW plus verplicht 20 extra).

reageer op Jeroen Wolfsen

Roderick

6 februari 2019 12:51:31

Hartelijk bedankt voor uw snelle antwoord! Het enige wat mij nog onduidelijk is, of het mogelijk is om de FOR om te zetten en een lijfrente te bedingen bij de BV. En of dit alleen via de ruisende variant kan, of ook via geruisloos of een activa passiva overeenkomst.
Met vriendelijke groet,
Roderick

reageer op Roderick

Mireille

7 maart 2019 13:02:24

Beste Jeroen, Mijn ouders zijn inmiddels 73 en 72 jaar. Zij hebben een VOF waarin alleen nog een pand zit. Het pand wordt eind deze maand verkocht en daarmee kan de VOF gestaakt worden. Beide hebben ze nog een FOR staan. Mogen zijn deze, ondanks de leeftijd, nog in banksparen storten? Met vriendelijke groet, Mireille

reageer op Mireille

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 maart 2019 13:53:37

Mireille,
Fiscaal is het nog toegestaan om de FOR ( en ook stakingswinst als hier sprake van is) af te storten op een uitkerende lijfrente bankspaarrekening. Maar dat wil niet zeggen dat je ouders bij iedere bank terecht kunnen. sterker nog, ze kunne maar bij 1 bank terecht. Alle andere banken kunnen geen rekening voor ze openen omdat deze leeftijden administratief niet binnen het systeem verwerkt kunnen worden.\
Maar gelukkig hebben we dus een oplossing. ook wij moeten dan wat handwerk verrichten om je ouders door het systeem te krijgen. Neem maar even contact met ons op: 085 7607600
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jaco

10 mei 2019 9:07:54

Ik stort als ZZP-er mijn FOR al 7 jaar af in een lijfrente opbouw product. Daarmee is de FOR uit mijn onderneming. Ik lees overal dat ik uiteindelijk een lijfrente moet aankopen in het jaar waarin ik de AOW leeftijd bereik. Stel dat ik eerder zou willen stoppen bijvoobeeld met 61 jaar. Heb ik dan de vrijheid om de lijfrente uitkering eerder in te laten gaan. En kan dit ook met een hoog laag constructie (een wat hogere uitkering tot de AOW leeftijd is bereikt en dan een lagere uitkering). Gr Jaco

reageer op Jaco

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 mei 2019 9:42:27

Beste Jaco,
Een uitkering voor AOW leeftijd noemen we een overbruggingslijfrente. En de mogelijkheid om een overbruggingslijfrente af te sluiten is door onze 'vriendelijke vrienden in Den Haag' al in 2006 afgeschaft. Alleen als je lijfrentepremie hebt ingelegd voor die tijd kun je daar nog gebruik van maken.
Dus het antwoord op jouw vraag is nee.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

jacky

20 juni 2019 14:15:04

Heer Wolfsen,
Stel dat ik in een jaar weinig verdiend , mag ik dan een deel van mijn FOR vrij laten vallen ?
Mvg, Jacky

reageer op jacky

Saskia

1 december 2019 17:39:46

Beste Jeroen, Ik zit eigenlijk nog met dezelfde vraag als Jacky hierboven. Mag ik de FOR reservering verlagen in een jaar dat ik weinig/geen inkomsten heb zonder deze af te storten als lijfrente? De winst wordt dan verhoogd, maar ik zou dan nogsteeds geen belasting betalen. Bedankt voor dit artikel!

reageer op Saskia

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 december 2019 19:21:22

Saskia,
Ja dat kan. Je kan de For laten vrijvallen en die wordt in dat jaar bij je winst opgeteld. Je hoeft dus geen lijfrente aan te kopen. Laat je goed informeren door je boekhouder of accountant.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Saskia

3 december 2019 19:42:29

Bedankt voor de reactie! Volgens mijn boekhouder mag afnemen alleen als je het ook echt aan lijfrente besteed. Weet je het zeker? Want dan zou je de FOR eigenlijk ook gewoon kunnen gebruiken om belasting te middelen. Wat toevoegen in goede jaren en wat af laten nemen in slechtere jaren.

reageer op Saskia

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 december 2019 8:50:54

ALs je For laat vrijvallen komt het bedrag bij je winst en moet je belasting betalen. Het is maar hou je het taaltechnisch noemt. Je For is dan afgenomen. Als je vervolgens je For doorstort Voorkom je die belasting.
Jeroen Wolfsen

Saskia

4 december 2019 12:44:14

Bedankt voor de reactie Jeroen. Ik ben naar aanleiding van jouw bericht nog eens goed gaan zoeken, maar ik lees elders toch echt dat de oudedagsreserve slechts vrijwillig kan afnemen met ten hoogste het bedrag aan lijfrentepremies die in het kalenderjaar als uitgaven voor inkomensvoorziening in aanmerking worden genomen. M.a.w. geen vrijwillige FOR afname als er geen lijfrentepremies mee aangekocht worden.

reageer op Saskia

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

4 december 2019 12:55:18

Saskia, als je de for vrij laat vallen, dan valt die in de winst. Dan is de FOR toch vrijgevallen? Alleen is die nu belast in de winst. En dan kan je daarna doorstromen naar een lijfrente en valt dat weer weg.
We zeggen allebei hetzelfde, Einde oefening.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Saskia

4 december 2019 13:10:35

Ik bedoel dat ik juist begrijp dat de vrijwillige afname van de FOR dus MOET doorstromen naar lijfrente. Jij zegt dat dat MAG. Ik probeer niet mijn gelijk te halen hoor, maar belangrijk dat de informatie juist is.

reageer op Saskia

Joop

6 december 2019 13:25:44

Dat klopt Saskia, want in art 3.70 IB staat dat de oudedagsreserve afneemt met een door de belastingplichtige te kiezen bedrag, maar met ten hoogste het bedrag van de premies lijfrenten die in het kalenderjaar als uitgaven voor inkomensvoorziening in aanmerking worden genomen.
Je kan dus niet zelf onbeperkt een bedrag kiezen, het is gemaximeerd op de aftrekbare lijfrentepremie en deze is weer afhankelijk van de jaarruimte en reserveringsruimte.

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 december 2019 20:23:49

Je vrijwillige afname moet je helemaal niet laten doorstromen naar een lijfrente. Het mag wel. Koop je geen lijfrente dan betaal je in één keer alle belasting over de afname of vrijval. Stort je het wel door naar een lijfrente dan betaal je niet in één keer belasting maar betaal je de belasting over de uitkeringen en spreid je op die manier de belastingdruk. Ik kan het niet beter uitleggen dan dit.
Jeroen

Henk

9 december 2019 21:54:37

Beste Jeroen
Ik heb mijn FOR altijd aangesproken en op peil, maar nu wil ik daarnaast gaan banksparen om een extra aftrekpost te creëeren. Kan dat ?

reageer op Henk

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 december 2019 10:15:45

Henk,
Je kunt niet in een jaar doteren aan de For en tegelijkertijd ook gebruikmaken van de jaarruimte. Het bedrag dat je aan For stort wordt afgetrokken van je jaarruimte. Als je dit jaar niet doteert kun je wel gebruik maken van de jaarruimte. Maak de berekening op de site van de fiscus https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/hulpmiddel-lijfrentepremie-2016-en-daarna
Jeroen wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Wietse

13 december 2019 13:57:36

Beste Jeroen in de FOR staat een bedrag van € 45000. Er is jaarlijks gestort en zo is dat bedrag opgebouwd. is het nu mogelijk om dit gehele bedrag te storten in banksparen en zo een aftrek post te creëren.? of moet er toch een berekening worden gemaakt voor jaar- en reserveringsruimte. Op de site van de bel dienst moet ik de jaarlijkse storting wel meenemen, maar daardoor ontstaat en een veel lager ruimte, dus dan blijf ik met een gat zitten. wietse venema

reageer op Wietse

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 december 2019 16:22:06

Wietse,
Toen je doteerde aan de FOR heb je genoten van belastingvoordeel omdat je winst en dus de te betalen belasting lager werd door de For dotatie.
Als je de For vrij laat vallen wordt je winst hoger en moet je belasting betekent. Die kun je echter weer af laten nemen met hetzelfde bedrag als je de FOR afstort. Dus afstorten van de For is fiscaal neutraal en heeft niks te maken met jaar en reserveringsruimte.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ruud

27 mei 2020 15:36:27

Allereerst complimenten voor dit weblog. Zeer waardevol.
Mijn vraag is zeer vergelijkbaar. Ik heb een over de jaren opgebouwde FOR van 40.000 euro. Kan dit in één keer gestort worden in een lijfrentebeleggingsrecht (ZZP Pensioen), en staat dit dus los van jaar- en reserveringsruimte?

reageer op Ruud

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 mei 2020 16:33:48

Ruud,
Ja dat kan. Eigenlijk laat je je FOR vrijvallen waardoor je winst toeneemt. Tegelijkertijd maak je gebruik van de mogelijkheid om die winst weer af te laten nemen met de storting die je doet in de lijfrente. Zo heb je het geld fiscaal neutraal verhuist.
Jeroen Wolfsen

Michel

20 december 2019 20:52:23

Mooi artikel, inclusief de reacties zou het zo een ebook of website kunnen worden.
Twee vragen: 1. In het artikel staat "De uitkeringsduur is dan minimaal 5 jaar en de uitkering per jaar mag niet meer bedragen dan € 21.483 (2018) per jaar. " Wat gebeurd er met het bedrag wat je eventueel meer gespaard hebt. Uiteraard kan je je gespaarde bedrag over meerdere jaren spreiden, maar uitgaande van bijvoorbeeld max 20 jaar zou je toch meer kunnen sparen dan 20 maal 21.483, wat gebeurd er dan met het bedrag wat je meer gespaard hebt? Is het dan raadzaam om niet je gele leven maximaal van je reserveringsruimte gebruik te maken?
2. Nadeel van een geblokkeerde pensioen rekening is dat je er voor je aow niet bij kan. Zijn er nadelen om je For tot de box 3 grens (60.000 met mijn partner) privé te houden tov van afstorten?

reageer op Michel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

30 december 2019 14:05:42

Michel,
Als je een uitkering afsluit van 20 jaar of meer wordt deze fiscaal gezien als levenslange lijfrente en geldt er geen maximum bedrag.
JE FOr omzetten naar een lijfrente betekent inderdaad dat je er pas iets mee kunt op AOW leeftijd. Box 3 kost inderdaad belasting maar biedt wel vrijheid. Dat is vooral een persoonlijke keuze. Afstorten betekent wel dat je de Schuld bij de fiscus hebt ingelost en als je dat niet doet moet je dus altijd geld achter de hand houden om de belasting over de For te kunnen betalen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Charlotte

31 maart 2020 10:23:48

Beste Jeroen,
Ik kan nergens vinden wat precies het voordeel is van het omzetten van een FOR in een lijfrente. Kan jij dit in het kort uitleggen? Waarom zou ik een FOR omzetten in een lijfrente?
Ook ik heb een FOR en zit te kijken naar de mogelijkheden voor mijn pensioen.

reageer op Charlotte

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 maart 2020 13:38:22

Charlotte,
Het is vrij simpel, over je opgebouwde FOR moet je nog belasting betalen. Het is dus geen pensioenpot maar de totaalsom van alle bedragen die je in het verleden in mindering hebt gebracht op je winst. Je hebt dus ieder jaar minder belasting betaalt door te doteren aan de FOR. De fiscus houdt bij hoeveel FOR er nu is. Als je stopt met je bedrijf moet je in één keer over dat bedrag afrekenen. Dat betekent dus alle belasting in één keer tegen misschien het hoogste tarief. Door je FOr af te laten nemen door het in een lijfrente te laten storten (dat gaat fiscaal geruisloos) kun je een lijfrenteuitkering over meerdere jaren aankopen. Je betaalt dan over ieder jaar belasting en dat is in veel gevallen minder ( door slim te spreiden ) dan in één keer. Dat is dus de reden waarom mensen kiezen voor een lijfrente. En dat doe je dan tegenwoordig door banksparen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Charlotte

31 maart 2020 13:45:53

Oke Jeroen. Bedankt voor het antwoord.
Ik zie nu het voordeling van een lijfrente ipv een FOR. Nog 1 vraag; is een lijfrente een gegarandeerde uitkomst? Of wordt er gespeculeerd met het geld wat je erin legt.
Bedankt alvast.

reageer op Charlotte

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 maart 2020 13:49:16

Je hebt lijfrentes op beleggingsbasis en dan is je uitkering dus afhankelijk van de beurskoersen. De mensen die dat hebben gaan het dit jaar dus keihard in hun portemonnee voelen. Alle andere varianten zijn gegarandeerde uitkeringen. Bereken het zelf maar eens: https://www.moneywise.nl/banksparen/
Jeroen

charlotte

31 maart 2020 14:04:12

Super! Dank je wel!

reageer op charlotte

Loet

16 april 2020 11:46:31

Hallo MoneyWise, Ik heb in enkele jaren als ZZP'er jaarlijks een FOR-dotatie in de boekhouding laten opnemen en dit geld op een separate spaarrekening gestort (normale spaarrekening - dus niet banksparen). Kan ik dit bedrag (>30k) in één keer storten op een bankspaarrekening voor pensioenaanvulling, of moet dit in meerdere jaren i.v.m. maximaal aftrekbare lijfrentepremie? Ik bouw nu nergens anders pensioen op.

reageer op Loet

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 april 2020 16:17:56

Beste Loet,
Je kunt de (F)OR inderdaad laten afnemen door deze af te storten in een lijfrente. Tegenwoordig doe je dat op een lijfrente bankspaarrekening.
Je maakt daarbij geen gebruik van jaarruimte. Maar van de vrijstelling om je FOR af te laten nemen door af te storten. Hier vind je daar meer info over: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/fiscale_reserves/oudedagsreserve
Je mag ons altijd bellen voor meer info: 085 7607600
Success! Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Loet

17 april 2020 9:00:58

Hoi Jeroen, Erg bedankt voor het duidelijke antwoord.

reageer op Loet

Esther

20 mei 2020 11:03:44

Hoi Jeroen,
Ik heb al jaren een lijfrente waarvan ik de premie aftrek (obv mijn jaarruimte) voor het pensioengat wat ik vroeger had. Nu heb ik een eigen onderneming en wil een FOR gaan opbouwen. Ben ik verplicht om de lijfrentepremie die ik voor de oude lijfrente al betaalde af te trekken van de opgebouwde FOR? Of zijn dat twee verschillende dingen?
Groetjes, Esther

reageer op Esther

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 mei 2020 12:07:31

Esther,
Kijk nog een keer goed wat For opbouwen eigenlijk betekent. Je verlaagt je winst door een soort boekhoudkundige reservering. De fiscus zet een kruisje achter je naam en bij het staken van je onderneming moet je over het totaal aan gereserveerde bedragen in één keer afrekenen. Dat kun je dan op dat moment voorkomen door het geld dan af te storten naar een lijfrente en daar een maandelijkse uitkering uit te ontvangen. Je betaalt dan niet de belasting in een keer maar gespreid. Als je niet echt reserveert maar alleen maar boekhoudkundig meedoet aan de FOR loop je het risico dat je het geld niet beschikbaar hebt om in een keer op te hoesten.
De ruimte om FOR te reserveren en de jaarruimte is ongeveer hetzelfde. Heti s dus het één of het ander. Kijk maar eens op de site van de fiscus, in de berekening zie je dat For en inleg op je lijfrente invloed op elkaar hebben. Doe je de FOr dan geen of minder jaarruimte. Sort je op een lijfrente dan geen of minder FOR.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Geert

29 juli 2020 13:40:41

Hallo, begrijp ik het goed uit bovenstaande reacties dat het (tijdelijk) ook mogelijk is zowel FOR als lijfrente op te bouwen, zolang je binnen de ruimtes van FOR (% van winst) en lijfrente (jaarruimte) blijft? Waarschijnlijk niet per se handig, maar in een overgangssituatie van FOR naar lijfrente, kan het handig zijn en is het eventueel mogelijk?

reageer op Geert

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 juli 2020 14:40:53

Beste Geert,
Je kunt zeker en FOR en lijfrente naast elkaar opbouwen maar ze hebben invloed op elkaar. Dus het lukt je niet om en FOr maximaal te doen en in hetzelfde jaar ook een lijfrente maximaal te doen. Vul de jaarruimte module op de site van de fiscus maar in en dan zie je het verband.
Jeroen Wolfsen

Ron

31 mei 2020 9:02:04

Ik ben 13 jaar ZZP er en heb altijd for gereserveerd, behalve 2018 . Nu heb ik dit jaar na de beursdaling mijn for gestort bij velthuyse&Mulder, speciaal geblokkeerd rekening die er mee belegd. Kan ik de for van 2018 deze belasting aanslag is al verwerkt en behandeld alsnog met mijn aanslag 2019 inzetten zodat ik ook deze for 2018 kan benutten in mijn beleggingsresultaat. Bedankt vast m.v.g.

reageer op Ron

Christa

2 oktober 2020 14:27:50

Is het nog steeds mogelijk een lijfrente te bedingen bij de opvolgers in een vof samenwerkingsverband ?

reageer op Christa

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 oktober 2020 9:59:26

Christa,
Bedoel je dat de VOF overgaat naar een bv? En dat je de stakingswinst doorschuift naar de BV. Uiteindelijk kun je dan voor die stakingswinst weer een lijfrente aankopen. Laat je bij dit soort zaken goed adviseren door een fiscalist of accountant.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Christa

8 oktober 2020 13:16:07

De vof blijft bestaan. Alleen de vader staakt. Hij brengt de lijfrente liever onder bij de zoons via de vof in plaats van banksparen. Zo kan kapitaal in v vof blijven

reageer op Christa

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 oktober 2020 15:31:52

Christa, stakingswinst kan in de VOF blijven. Nogmaals: accountant erbij betrekken, dat is de specialist.
Jeroen Wolfsen

Michel

26 december 2020 20:21:46

Door de jaren heen heb ik een aardige FOR opgebouwd op de balans, deze wil ik nu volledig afstorten alleen het bedrag wat ik hiervoor gereserveerd heb staat in prive en dus niet op de balans. Mag ik het geld vanuit prive gebruiken om de FOR af te storten en dus van mijn balans af te halen?

reageer op Michel

Kees-Jan

23 juni 2021 12:45:56

Dag, Ik word dit jaar 64. Ik zou graag mijn FOR willen omzetten in een bankspaarproduct dat over 15 jaar uitkeert. Nu lees ik hier dat de uitkering pas kan ingaan vanaf AOW-leeftijd (voor mij 67). Klopt dat? Zo ja, is er een manier om daar iets aan te doen om de 3 jaar richting AOW te overbruggen met een uitkering? Alvast dank, KJ

reageer op Kees-Jan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 juni 2021 14:09:26

Kees Jan,
Dat is helaas niet mogelijk. Als je nu je For omzet dan val je onder de spelregels voor een nieuwe lijfrente en die mag ingaan op 1 januari van het jaar waarin je de AOW leeftijd bereikt. Een overbruggingslijfrente van nu tot AOW kun je niet afsluiten.
Of je kiest voor 3 jaar ( tot AOW) plus 20 jaar, maar dan heb dus een uitkering van 23 jaar i.p.v. 15.
Ik zou dan eerder kiezen om een deel van de FOR gewoon af te rekenen en daar dan de komende 3 jaar van te leven en dan de rest van de For 3 jaar te stallen op een lijfrente opbouwrekening. Die kun je dan op AOW leeftijd alsnog een 15 jarige uitkering aan kopen.
Hier kun je zo'n lijfrente opbouwrekening vergelijken en afsluiten:https://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Wil

14 oktober 2021 19:21:55

Ik heb tijdens mijn zzp-periode een FOR opgebouwd. Deze is meegenomen toen ik de eenmanszaak heb omgezet naar een BV (2014). Nu wil ik de FOR reserve eigenlijk via privé afstorten naar een pensioenproduct voor mij als privé persoon (genoeg ongebruikte jaarruimte van afgelopen jaren denk ik). Kan / mag dit? en hoe doe ik dit op een fiscaal vriendelijke manier?

reageer op Wil

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 oktober 2021 13:59:56

Beste Wil,
Als je de For van je eenmanszaak hebt in gebracht dan heb je feitelijk een lijfrente afgesloten waarbij de Bv optreedt als toegelaten verzekeraar. De Bv bouwt dan door aan je lijfrente onder de afspraken die jij met de bv daarover gemaakt hebt. De Bv kan vanaf AOW leeftijd ook die lijfrente uitkeren. Dan moet je dus na AOW leeftijd de Bv in stand houden. Vaak niet zo interessant i.v.m. de kosten die je dan maakt om de BV administratief in de lucht te houden. De Bv moet dan uiteraard ook de middelen in kas hebben om die lijfrente en vooral de daarover verschuldigde belasting te kunnen betelen. Want dat is waarde fiscus naar kijkt, die wil belasting ontvangen.
De lijfrente verplichting opheffen en afrekenen is niet verstandig want dat ziet de fiscus als afkoop. Er moet immers voldaan worden aan de verplichting tot het aan kopen van een uitkerende lijfrente. Doe je dat niet dan betaal je in een keer alle belasting plus de beruchte 20% revisierente als boete.
Je kan door de Bv geld over laten maken op een lijfrenterekening op jouw naam. Dan neemt de verplichting van de Bv dus af. Zo kun je de hele verplichting uit de BV halen en weer op een normale lijfrente-rekening krijgen. Dan ben je van het hele gedoe af. Op Aow leeftijd moet je voor het kapitaal op de lijfrenterekening natuurlijk gewoon een lijfrente uitkering starten. Het is en blijft immers lijfrente. Hier kun je zien bij welke bank je het beste een lijfrenterekening kunt openen.
Los daarvan en zelfs daarnaast kun je jaarlijks storten op die lijfrente uit privé vermogen. Dan moet je voldoen aan de jaarruimte en reserveringsruimte berekening.DE inleg mag je dan aftrekken van de inkomstenbelasting. Maar er gebeurt dan niks met de lijfrenteverplichting in je BV. Die blijft zoals het is.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662