Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Hoge raad: Geen dubbele Zvw-premie meer bij omzetten Oudedagsreserve en Stakingswinst naar lijfrente banksparen

Hoge raad: Geen dubbele Zvw-premie meer bij omzetten Oudedagsreserve en Stakingswinst naar lijfrente banksparen

dinsdag 27 november 2018 om 11:19:36 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
owl-fiscusVeel ondernemers hebben in het verleden gebruik gemaakt van de (Fiscale) Oudedagsreserve, beter bekend als FOR. Het is mogelijk om deze Oudedagsreserve om te zetten naar een lijfrente. Maar door een onhandigheid in de wet betaalden ondernemers hierover 2 keer de Zvw-premie. Onterecht zegt de Hoge Raad. Dit is discriminatie en niet toegestaan. Goed nieuws dus voor ondernemers met een Oudedagsreserve en Stakingswinst.

Hoe zat het ook al weer met die Oudedagsreserve en stakingswinst
Als je winst maakt, moet je over die winst belasting betalen. Door gebruik te maken van de oudedagsreserve kun je de belastbare winst verlagen door een deel van de winst te reserveren.
De fiscus houdt uiteraard keurig bij over hoeveel gereserveerde winst je ooit nog belasting moet afrekenen. Je moet hier dus ook daadwerkelijk een voorziening voor treffen.
Stakingswinst komt voor op het moment dat je je bedrijf staakt. Stakingswinst is alle winst die behaald is met of bij het geheel of gedeeltelijk staken van een onderneming. Hieronder vallen de stille reserves, fiscale reserves en goodwill. Over die winst moet je in één keer afrekenen. Maar je mag de stakingswinst ook omzetten naar een lijfrente.

Oudedagsreserve en stakingswinst omzetten in een lijfrente
Het is mogelijk om de opgebouwde oudedagsreserve of stakingswinst om te zetten naar lijfrente banksparen. Het opgebouwde geld wordt dan daadwerkelijk buiten het bedrijf gebracht. Voor de Oudedagsreserve gebeurt in twee stappen. Bij stap 1 valt de Oudedagsreserve vrij en wordt de volledige oudedagsreserve weer opgeteld bij de winst. En daarna volgt stap 2: je maakt gebruik van een vrijstelling en stort de reservering af naar de lijfrente bankspaarrekening. Per saldo gebeurt dit dus zonder dat er belasting betaald moet worden. Maar er moet wel Zvw-premie worden afgerekend over het vrijvallen van
de Oudeagsreserve bij stap 1. En tegelijkertijd ontstaat er een aftrekpost voor het afstorten naar de lijfrente bankspaarrekening. Belastingtechnisch gebeurt dit dus neutraal. Maar u moet over stap 1 wel Zvw-premie betalen.

Ook voor stakingswinst geldt dat er een vrijstelling is als je deze omzet naar lijfrente. Maar ook hier moet dan eerst een Zvw-bijdrage betaald worden.

Zvw-premie over uiteindelijke lijfrente uitkeringen
Vanaf AOW leeftijd kan je beginnen met het uitkeren van de opgebouwde lijfrente. En over die (maandelijkse) uitkeringen zou je dan weer Zvw-premie moeten betalen. Je betaalt dus twee keer een Zvw-bijdrage over de afgestorte For. En dat in niet terecht oordeelt de hoe Raad nu. Er hoeft dus geen Zvw-premie betaalt worden over stap 1: het omzetten van Oudedagsreserve. En dat geldt ook voor Stakingswinst.

Aantrekkelijker om FOR en stakingswinst om te zetten naar lijfrente
Het omzetten naar banksparen ( lijfrenteverzekeringen komen nauwelijks nog voor) wordt dus interessanter. Wil je weten welke bank de hoogste uitkering biedt voor jouw stakingswinst of FOR. Maak dan een lijfrente vergelijking bij Moneywise.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons