Lijfrente

Eerder stoppen met werken met uw lijfrente?

Rob van Lingen vrijdag 15 mei 2015 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
In het verleden hebben veel mensen een lijfrenteverzekering afgesloten om later óf een aanvulling op het pensioen te creëren óf om eerder te kunnen stoppen met werken. De lijfrentepolis was een mooie manier om fiscaal vriendelijk te sparen voor een aanvulling op pensioen.

In de loop der jaren zijn er echter veel regels voor uw lijfrente veranderd. De overheid heeft in de afgelopen jaren steeds meer maatregelen bedacht waardoor we langer moeten blijven werken. Zo gaat de AOW-gerechtigde leeftijd omhoog en mag u niet zomaar meer uw lijfrente gebruiken om eerder te stoppen met werken.

Wat is er precies veranderd met uw lijfrente?

Bent u nog geen 65? Heeft u een vrijvallende lijfrenteverzekering? En is deze eigenlijk bedoeld om eerder te stoppen met werken? Dan heeft u alleen de mogelijkheid om een uitkering aan te kopen bij een verzekeraar.
Is de polis afgesloten na 01-01-1992, dan mag u alleen nog maar een uitkering aankopen ter overbrugging naar uw pensioenleeftijd. Banksparen is in zo’n situatie helaas niet mogelijk.

Overbruggingslijfrente

Bij een overbruggingslijfrente mag alleen de zogenaamde overbruggingswaarde gebruikt worden. Dat is de waarde van uw polis opgebouwd tot 01-01-2006. Heeft u vanaf 01-01-2006 geen premie meer ingelegd, dan mag de gehele vrijvallende waarde gebruikt worden voor een overbrugging.

Heeft u nog wel ingelegd vanaf 2006, dan mag u alleen de waarde die in de polis aanwezig was op 31-12-2005 gebruiken als overbrugging. De rest van de waarde uit de polis kan pas worden uitgekeerd bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Overigens mag u dat wel laten uitkeren door een bank.

Een Direct Ingaande Lijfrente bij een verzekeraar

Buiten het feit dat u dus nu vast zit aan de nieuwe spelregels, speelt ook mee dat er steeds minder verzekeraars zijn voor een overbruggingslijfrente en dat deze ook nog eens hun eigen acceptatiebeleid hebben.
Zo zijn er verzekeraars die aangeven dat er sprake moet zijn van een minimale uitkeringsduur van 2 jaar. Korter kan dus niet bij die verzekeraars. Er zijn ook verzekeraars die een minimale inleg eisen van € 10.000,-. Moneywise.nl weet precies bij welke verzekeraars u wel terecht kunt, dus we helpen u hier graag mee.

Leeftijd partner telt mee bij overbruggingslijfrente

Daarnaast kent iedere verzekeraar zijn eigen sterftekans tabel. Die tabel bepaalt hoe lang een verzekering minimaal moet uitkeren. De leeftijd van de aanvrager, maar ook diens eventuele partner tellen daarbij mee. Heeft u een partner die een paar jonger is, dan kan het zijn dat een verzekeraar op basis van zijn of haar sterftetabel een langere uitkeringsduur eist dan fiscaal gezien mag. In dat geval is de overbruggingsperiode dus korter dan de sterftetabel eist. Het is dan niet mogelijk om een overbruggingslijfrente bij die verzekeraar aan te kopen op 2 levens, maar alleen op 1 leven. In dat geval kunt u bij die verzekeraar alleen maar een uitkering regelen voor uzelf.

Banksparen oplossing voor lijfrenteverzekering

Een mogelijke andere oplossing is het geld toch nog even opzij te zetten. Dat kan het beste bij een bank middels een Lijfrente Opbouwrekening. U mag tot uiterlijk de AOW-gerechtigde leeftijd plus 5 jaar opzij zetten. Tussen uw 65-ste  em maximale leeftijd bent u vrij in uw keuze om uit te laten keren of nog opzij te zetten.
Wenst u in die periode een uitkering, dan heeft u wel de verplichting om in minimaal 5 jaar uit te laten keren.

Lijfrente vergelijken

Via Moneywise.nl kunt u eenvoudig en snel berekeningen maken voor zowel de overbruggingslijfrente als lijfrente banksparen. Heeft u vragen of wenst u meer informatie dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. We leggen het u graag uit.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube