Lijfrente

De rente is laag. Moet ik het geld op mijn lijfrente bankspaarrekening nu wel vastzetten?

Jeroen Wolfsen vrijdag 05 december 2014 - bijgewerkt op: 14 januari 2016
sparen

Als u geld stort op een lijfrente opbouw bankspaarrekening kunt u kiezen uit variabele rente of vastzetten in een deposito met een vaste rente voor een aantal jaren.

Maar de rente is op dit moment erg laag. Veel mensen worstelen met de vraag of ze het saldo op hun lijfrente bankspaarrekening wel of niet vast moeten zetten. Nu vastzetten tegen een lage rente lijkt niet aantrekkelijk.


Is het niet verstandiger om nu te kiezen voor variabele rente en op een later moment, als de rente is gestegen, de rente dan vast te zetten?
Dit lijkt een logische gedachte. Maar is het verstandig? Wanneer gaat de rente stijgen en hoeveel moet de rente stijgen om voordeel op te leveren? Twee vragen die belangrijk zijn en waar niemand zomaar een antwoord op kan geven.

Om u meer inzicht te geven, hebben we een drietal  3 scenario’s voor u doorgerekend.
Hierbij gaan we uit van iemand die € 10.000 op een bankspaarrekening heeft gestort en die nog 10 jaar wil doorsparen.

Scenario 1:  rente 10 jaar vast 

Dit voorbeeld laat zien wat het eindkapitaal is als u kiest voor direct uw rente vast te zetten voor 10 jaar. De huidige rente voor 10 jaar is 3%. Het eindbedrag is dan € 13.439. U weet precies waar u aan toe bent en u hoeft tijdens de looptijd de rente niet meer in de gaten te houden. Uw eindbedrag kan nooit meer worden maar ook nooit minder.

storting 1

Scenario 2: eerst variabele rente en dan vastzetten

Als u denkt dat de rente nu te laag is om meteen vast te zetten , zou u ervoor kunnen kiezen om eerst een aantal jaren variabele rente te kiezen. Als de rente dan is gestegen kunt u op een later moment de rente alsnog vast zetten. In scenario 2 stijgt de variabel rente van 1,8% naar 2,1%. Ook de vaste rente stijgt. Maar omdat u al 3 jaar op tegen variabele rente heeft gespaard, kunt u het geld nu nog maar 7 jaar vastzetten. Gelukkig is ook de 7-jaars rente gestegen.  Die was in het eerste jaar 2,4% en is in dit voorbeeld gestegen naar 3.6%.  Dat is een stijging van 150% in 3 jaar tijd. Maar zelfs met deze forse stijging eindigt u op een eindkapitaal van
€ 13.409. Dat is minder dan in scenario 1. En u moet de rentes dus in de gaten gouden en op het juiste moment vastzetten.

storting 2

Scenario 3: 10 jaar lang variabele rente

In dit scenario gaan we er vanuit dat u begint op variabele rente en dat de variabele rente 10 jaar lang alleen maar stijgt.
Zelfs als de variabele rente ieder jaar stijgt levert dit scenario nauwelijks extra geld op. De variabele rente moet stijgen van 1.8% naar 4.5% om voordeel te halen. Dat is een stijging van 250% in 10 jaar tijd. Dit scenario zou een voordeel op kunnen leveren van € 192. Maar of het reëel is kan niemand beoordelen. In ieder geval loopt u 10 jaar lang ook nog de kans op een dalende rente.

storting 3

Samenvattend

Volgens deze voorbeelden is meteen vastzetten tegen een vaste rente zo gek nog niet. De rente moet fors stijgen als u eerst begint met variabele rente en dan op een later moment probeert vast te zetten. En 10 jaar variabele rente, het kan iets meer opleveren. Maar hoe reëel is het om te hopen dat de rente 10 jaar lang alleen maar stijgt?

Het beste advies

Het beste advies hierover bestaat dan ook niet. Niemand weet wat de rente de komende jaren gaat doen. Wat we hier u proberen te laten zien is dat de rente flink moet stijgen om voordeel op te leveren. Wij weten niet wat het beste is.

Ons advies is dan ook: kies die variant waar u zich het prettigst bij voelt.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.027 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube