Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » De belangrijkste informatie over jaarruimte voor uw lijfrente

De belangrijkste informatie over jaarruimte voor uw lijfrente

dinsdag 02 december 2014 om 12:32:10 Rob van Lingen 6 reacties
lijfrenteIeder jaar in december sluiten veel mensen een lijfrente af via banksparen. Als u geld apart wil zetten op een lijfrente bankspaarrekening, is het belangrijk dat u zich houdt aan de fiscale spelregels. Voor het verkrijgen van belastingvoordeel bij een lijfrente is het belangrijk dat u de fiscale spelregels omtrent de jaarruimteberekening kent. Omdat we ieder jaar heel veel vragen over krijgen, hebben we de belangrijkste informatie hierover voor u verzameld in een overzicht.

Wat is jaarruimte?


De jaarruimte is het maximale bedrag  dat u per jaar op een specifieke pensioenrekening kan storten en wat vervolgens aftrekbaar is van de belasting.
De jaarruimte is voor iedereen verschillen en hoeft geen vast bedrag te zijn. De ruimte kan ieder jaar weer anders zijn. Het is afhankelijk van uw belastbaar inkomen en uw pensioentekort van het jaar daarvoor.
Via onze speciale tool kunt u eenvoudig en snel een berekening van uw jaarruimte maken. De beste methode blijft om het door een accountant/boekhouder of via de speciale tool van de belastingdienst te laten berekenen.

Hoe bereken je de jaarruimte?


Om de jaarruimte goed te kunnen berekenen, zijn de onderstaande gegevens nodig:

-          Uw belastingaangifte van 2013 voor de inkomensgegevens
-          Het UPO (Uniform Pensioen Overzicht) van vorig jaar.
-          De al betaalde premies of gestorte inleg voor pensioenaanvulling

Als u vorig jaar geen werkgever heeft gehad of was/bent u zelfstandige, dan krijgt u geen UPO. Die is dan niet nodig voor de berekening.
Vervolgens dienen deze gegevens in de tool ingevuld te worden en u ziet wat uw fiscale ruimte is.

Wat is de maximale jaarruimte?


Der maximale jaarruimte die u dit jaar mag storten is € 25.181,-. Dit maximum is alleen van toepassing als u meer dan € 162.457,- aan belastbaar inkomen heeft genoten en daarnaast nooit pensioen heeft opgebouwd. In alle ander gevallen zal de jaarruimte dus altijd minder zijn dan dit maximum.

De ZZP-er en jaarruimte


De hoogte van de jaarruimte is afhankelijk van uw belastbaar inkomen van het jaar ervoor, van de dotaties aan de FOR (Fiscale Oudedags Reserve), van stortingen op andere pensioenaanvullingsproducten en of er sprake is van een al eerder opgebouwd of opbouwend collectief pensioen.
De maximale jaarruimte bedraagt voor 2014 € 25.181,-.
Heeft u een eigen bedrijf? Dan is het vaak verstandig om uw boekhouder of accountant te raadplegen.

Lijfrente storten voor 31 december 2014 


Wilt u gebruik maken van de fiscale ruimte en de aftrekbaarheid daarvan, dan moet u voor het eind van het jaar gestort gestort hebben. Stort u later dan kan de inleg dus niet afgetrokken worden in dat jaar maar pas in het jaar erna. De uiterlijke stortingsdatum is 31-12 van een jaar. Daarvoor moet er gestort zijn als u aftrekbaar wil stellen in het jaar daarvoor. Op 31-12 moet de storting dus ontvangen zijn.
We adviseren u om uiterlijk 27-12 uw inleg te storten op de lijfrente bankspaarrekeningspecifiek gekozen oplossing.

Terug storten door fiscus


De inleg op een aanvullend pensioenrekening is (als er sprake is van jaarruimte) aftrekbaar van de belasting. U krijgt dan een gedeelte van uw inleg van de Belastingdienst terug gestort.
Die terug storting kan direct of achteraf als u de aangifte inkomstenbelasting van dat jaar doet.

Maandelijkse terugstorting kan als u maandelijks inlegt. Download het programma verzoek of wijziging voorlopige aanslag. Onder Box 1 werk en inkomen vinkt u uitgaven voor inkomensvoorziening aan. In het veldje daarna vult u de gebruikte jaarruimte in. De belastingdienst stort dan maandelijks uw teruggave op uw rekening.

Bij achteraf verrekenen vult u uw inleg het volgend jaar in bij de belastingaangifte over het jaar ervoor. U krijgt dan in één keer de teruggave gestort.

De reserverings- of inhaalruimte


Heeft u in de afgelopen jaren geen of te weinig pensioen opgebouwd, dan mag u eenmalig een zogenaamde inhaalslag maken. De Belastingdienst noemt dat de Reserverings- of inhaalruimte. Dat is de onbenutte fiscale ruimte van de afgelopen 7 jaar, die in één keer voor fiscale aftrek gebruikt mag worden. Wel is er sprake van een maximum. In 2014 is dat maximum € 6.989.- als u jonger bent dan 55 jaar. Bent u 55 of ouder dan bedraagt het maximum € 13.802,-.
Op de website van de Belastingdienst treft u  meer  informatie hierover over aan.

Nieuwe aanvullend pensioen rekening openen verstandig


Als u vorig jaar al een rekening geopend heeft voor de fiscale aftrekmogelijkheid, dan is het verstandig om nieuwe stortingen op een nieuw te openen rekening te doen.De oude rekening geeft u namelijk de mogelijkheid om al vanaf uw 65-ste met opgebouwd kapitaal een inkomensaanvulling aan te kopen. Bouwt u op met inleg vanaf 2014 dan wordt u verplicht door te sparen tot uw AOW leeftijd. Stort u vanaf 2014 bij op een al bestaande rekening, dan geldt daarvoor hetzelfde.
Rob van Lingen

Rob werkt al jaren in de financiele sector. Hij weet alles van financiele producten Hij houdt je op de hoogte van o.a. lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Ludo Bos

31 december 2016 14:15:00

Geachte heer Lingen, Ik heb twee jaar geleden mijn toen vrijkomende lijfrente (verzekering) weer deels middels een lijfrente uitstelverzekering en een deel middels een bancaire constructie (het zg. aanvullend sparen) weer even veilig kunnen stellen. Over het stukje aanvullend pensioen sparen heb ik een vraag. Ik had enige tijd geleden het voornemen hierin nog wat extra te storten, en ik zag dat ik nog een wat aan reserveringsruimte had om mijn storting via mijn jaarlijkse aangifte deels fiscaal te verrekenen. Nu ben ik dit vergeten te doen, want dan het voor 31 december 2016 al op de rekening van de maatschappij waarbij ik een overeenkomst heb. Dus via de jaarruimte uit 2016 gaat het nu even niet, en zal ik dit pas in 2017 kunnen doen (mits ik uiteraard stort ruim voor 31 december 2017!) Mijn vraag is of het voor 31 december storten, om zo gebruik te kunnen maken van eventuele aanwezige jaarruimte ook geldt voor bijvoorbeeld mijn (onbenutte) reserveringsruimte(s) over 2015 en 2014? Met andere woorden mag ik wel of niet gebruik maken van mijn reserveringsruimte(s) uit 2015 en 2114, dit bij een storting, begin januari 2017? Met vriendelijke groet, Ludo Bos

reageer op Ludo Bos

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 december 2016 15:09:18

Geachte heer Bos, U kunt uw jaarruimte en reserveringsruimte op ieder gewenst moment bij storten op een lopende bankspaarrekening. Het moment van storten is wel van belang voor het moment waarin u uw lijfrente aftrekt van uw inkomstenbelasting. Stort u in 2016, dan mag u de jaarruimte en reserveringsruimte aftrekken van uw inkomsten in 2016. Stort u de bedragen in 2017, dan mag u die aftrekken in 2017. Kortom als u reserveringsruimte heeft in 2014 en 2015 en u stort die af in 2017, dan mag u die aftrekken over het jaar 2017. Er geldt wel een maximum dat u mag storten. U mag in 2017 niet meer dan € 7.110 storten, of als u oud bent dan 55 jaar en 9 mnd, dan mag u max € 14.309 storten. Ik hoop u hiermee op weg te hebben geholpen.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Ludo Bos

31 december 2016 15:43:12

Geachte heer Kessens,
Hartelijk dank voor uw reactie. Ik was er al bang voor dat als we het hebben over de jaarruimte over 2016 dus ook de onbenutte jaarruimtes (dus de reservering ruimte over voorgaande jaren)niet meer als aftrekpost zou mogen gelden over 2016. Gelukkig gaat het relatief over een klein bedrag (dit door mijn hoge "A-factor" Ik zal nu maar even moeten wachten tot begin 2018, en wel op tijd storten!
In ieder geval nogmaals bedankt voor de verheldering, en een goed 2017 toegewenst. Met vriendelijke groet,
Ludo Bos

reageer op Ludo Bos

Behbood

6 april 2020 20:03:19

Geachte heer Lingen,
Ik heb de mogelijkheid om mijn pensioen aan te vullen bij ABP voor zes maanden met terug werkende kracht vanaf augustus 2019. Echter heb ik geen beschikbare jaarruimte en reservering voor de belasting voordeel. Ik overweeg dit te doen omdat ik te kort aan mij AOW heb. Mijn opgebouwde AOW bij pensioen leeftijd is 66%. Hiernaast heb ik niet veel pensioen opgebouwd bij huidige werkgever. Gezien de boven staande is het verstandig om mijn pensioen aan te vullen bij ABP? Betaal ik meer belasting voor de maandelijkse uitkering, gebaseerd op aanvullend pensioen, wanneer ik met pensioen ga?
Met vriendelijke groet, Behbood

reageer op Behbood

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 april 2020 13:51:16

Beste Behbood,
Als je het over jaarruimte hebt, dat hebben we het ver lijfrente ., Dat si iets anders dan pensioen. Bij mijn weten kun je bij ABP niks met een lijfrente. De vraag die u stelt kunt u beter dus aan ABP stellen omdat het gaat over die pensioenregeling.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 april 2020 13:46:05

Jaarruimte heb je nodig als je geld wil storten op een lijfrente. Als het om extra pensioen gaat is dat wat anders. Het ABP an dan uw vraag beantwoorden.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662