Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Bijstorten op een lijfrente bankspaarrekening. Hoe werkt dat?

Bijstorten op een lijfrente bankspaarrekening. Hoe werkt dat?

vrijdag 05 december 2014 om 12:26:55 Jeroen Wolfsen 12 reacties
banksparenAls u een bankspaarrekening heeft, waarop u in het verleden al een lijfrente heeft gestort, kunt u zo vaak bijstorten op de ze rekening als u wilt.  U hoeft dus geen nieuwe rekening te openen  als u een nieuwe storting wilt doen. Hierbij maakt het niet uit of de storting uit eigen middelen komt om basis van jaarruimte of dat het geld afkomstig is van een andere lijfrentepolis of bankspaarrekening.

Lijfrente aftrekken op basis van jaarruimte


Als u geld stort uit eigen middelen dan is het belangrijk dat u vooraf hebt berekend of u voldoende jaarruimte heeft. U hebt jaarruimte als u een aantoonbaar pensioengat heeft. Hoe minder pensioen u opbouwt , hoe hoger het bedrag is dat u mag storten als lijfrente en af mag trekken van de inkomstenbelasting. U moet nooit meer storten dan u uw jaarruimte.

Variabele rente of vast rente


Als u in het verleden geld heeft gestort op een deposito met een vaste rente en vaste looptijd kunt u niet meer bij storten op dat deposito. Maar uiteraard kunt u wel gewoon geld storten op de lopende bankspaarrekening. U bepaalt dan zelf of dat weer moet worden vastgezet in een nieuw deposito tegen een vaste rente of dat u het op variabele rente laat staan. Wilt u meer weten of de keuze tussen vaste of variabele rente? we hebben hier een artikel over geschreven op ons weblog.

Meerdere deposito’s op 1 bankspaarrekening


We vertellen u graag hoe banken omgaan met een lijfrente opbouw rekening waar meerdere stortingen op worden gedaan. Stel dat u een lijfrente opbouwrekening opent om daar de komende jaren uw jaarruimte op te storten. Hoe werkt dat dan?

Als u uw geld niet vastzet in een deposito komt het bij de bank binnen en opent men voor u de rekening. Het geld wordt op variabele rente gezet. We noemen dit de hoofdrekening. Als u daarna weer een storting doet en u geef hierbij aan dat u het geld 10 jaar vast wenst te zetten, komt het bij de bank binnen op de hoofdrekening op variabele rente en opent men daarna een subrekening met meestal een eigen rekeningnummer. Dat is het rekeningnummer van het deposito en die hangt men administratief gezien onder de hoofd rekening.

Als u een jaar later weer geld stort en weer kiest voor vastzetten in een deposito is de werkwijze het zelfde. Het komt binnen op de variabele hoofdrekening en het wordt daarna vast gezet met een nieuwe rekeningnummer op een deposito. Nu heeft u dus een hoofdrekening op variabel rente en daaronder 2 subrekeningen waar geld vaststaat in 2 deposito’s.

In principe kunt u zoveel deposito’s openen als u wil. De bank koppelt ze administratief aan uw hoofdrekening en u ziet alles op 1 rekening staan via uw inlogmogelijkheid op het internetbankieren van de bank.

Toch vergelijken


Ondanks dat u al een bankspaarrekening heeft kan het, als u een nieuwe storting wilt doen, interessant zijn om dit bij een andere bank te doen. De rentepercentages bij banken wisselen regelmatig en het kan goed zijn dat de bank die vorig jaar u de beste aanbieding deed, dit jaar een minder goede rente aan kan bieden.

Het is verstandig om de aanbieders van lijfrente banksparen te vergelijken. Zeker bij een iets hogere storting kan het de moeite waard zijn om bij een andere bank een nieuwe rekening te openen. U maakt wel opnieuw kosten voor het openen van een nieuwe rekening dus daar moet u dan wel rekening mee houden.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Agnes Verhoef

9 december 2014 17:50:06

Ik heb per 01.01.15 een lijfrente gestort. Vast, 3 jaar.
Ik ben al met pensioen.
Kan ik uit eigen middelen extra geld storten op deze rekening?

reageer op Agnes Verhoef

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 december 2014 19:55:20

Geachte mevrouw Verhoef,

Als u een lijfrente opbouwrekening heeft dan kunt u daar op bijstorten. Als u het weer wilt vastzetten dan wordt dan een tweede deposito ddat onder de hoofdrekening wordt gehangen. U kunt zoveel deposito's openen als u wilt. Wilt u het niet vastzetten dan blijft het gesorte bedrag op de bankspaarrekening op variabele rente staan.
Maar het is wel belangrijk dat u jaarruimte heeft. Dat kunt u hier uitrekenen.

Maar als u met pensioen bent dan kan u dus 65 zijn. Na uw 65e heeft u geen jaarruimte meer. U heeft misschien nog wel reserveringsruimte. Dat is de jaarruimte over de afgelopen 7 jaren. Die mag u eventueel nog wel storten op een lijfrente bankspaarrekening.

U moet nooit storten op een lijfente rekening zonder jaarruimte of reserveringsruimte. U heeft dan geen fiscaal voordeel.

reageer op Jeroen Wolfsen

hanna Scheepers

9 december 2014 20:03:55

zie het artikel van Erica Verdegaal: Artikelen & blogs > Koop geen lijfrente van spaargeld
Lezersvraag van de week: Ik heb 750.000 euro spaargeld. Daarvan wil ik pensioneren. Wat is gunstiger: het geld aanhouden als spaargeld of er een direct ingaande lijfrente van kopen?

reageer op hanna Scheepers

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 december 2014 20:19:30

Beste Hanna,
Het artikel van Erica Verdegaal ken ik, daar heb ik aan meegewerkt. Waar het daar om ging is dat iemand heel veel spaargeld heeft. € 750.000 om precies te zijn. Dat geld staat in box 3 en daarover betaalt men vermogensrendementsheffing. Mensen willen nog wel eens truukjes bedenken om daaronder uit te komen en deze meneer in dat artikel vroeg zich af of het niet slim is om daar een soort lijfrente van aan te kopen. Dat heeft in zijn geval geen zin. Z'on hoog bedrag is namelijk niet aftrekbaar en dat zou betekenen dat hij er niet op vooruit gaat en nog steeds box 3vermogens rendementsheffing betaald. Dus dat is het antwoord op die vraag.
De echte lijfrente waarbij je gebruik maakt van jaarruimte en de storting dus kan aftrekken van de inkomstenbelasting is iets anders. Daar zit wel fiscaal voordeel op en valt buiten box 3. En dat kan wel interessant zijn voor sommige mensen die geen of te weing pensioen opbouwen.

reageer op Jeroen Wolfsen

A.B.Posma

9 april 2017 19:15:53

In 2013 heb ik een bij Aegon een bankspaarrekening geopend en daar de opbrengst van een vrijvallende koopsompolis op gestort.
Binnenkort valt er weer een koopsompolis (oud regime) vrij. Op de vraag aan Aegon of ik dit bedrag kan bijstorten op dezelfde bankspaarrekening (waar nog een saldo staat van de vorige koopsompolis) was het antwoord negatief.
Ik ben 69 en op mijn 65ste de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
Vraag: is Aegon een ujtzondering in haar weigering om het geld bij te storten op mijn bestaande bankspaar rekening, of zie ik iets over het hoofd (mijn leeftijd) wat dit bij alle instellingen onmogelijk maakt?
Mvg. A.B. Posma

reageer op A.B.Posma

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 april 2017 9:34:45

Geachte heer of mevrouw Posma,
Het is geen enkel probleem om bij te stoten op een lopende bankspaarrekening voor dat deze rekening de fiscale einddatum haalt. De medewerker van Aegon heeft u verkeerd voorgelicht.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

A.B. Posma

20 april 2017 16:00:54

Volgens Aegon moet een lijfrente beginnen met uitkeren binnen 5 jaar na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Ik ben nu 69.
Aegon stelt dat voor de nu vrijvallende koopsompolis een nieuwe bankspaarrekening geopend moet worden die dan voor mijn 70ste moet gaan uitkeren.
Maar ik wil nog niet starten met uitkeren van de nu vrijvallende koopsompolis. Ik heb het geld niet nodig en zou het dus willen bijstorten bij mijn reeds bestaande bankspaarreking. Deze keert al uit en met die extra koopsompolis storting kan dat uitkeren dan veel langer plaatsvinden.
Volgens Aegon kan dat dus niet.
mvg. A.B. Posma

reageer op A.B. Posma

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 april 2017 11:18:22

Geachte heer Posma,
De wet zegt het volgende : De uitkering moet starten in het jaar, 5 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd. Dus uiterlijk 31 december van het jaar waarin u 70 bent geworden. Met een paar truukjes kun u het nog iets uitstellen maar echt zoden aan de dijk zet dat ook niet. Maar uit eerdere vragen van u heb ik begrepen dat het een oud regime polis betreft. Dan zijn er ook weer andere mogelijkheden.
In ieder geval is het niet mogelijk om bij te storten op een reeds lopende uitkering, dat kan bij geen enkele bank. Verder is het belangrijk dat u weet dat u het geld ook bij een andere partij kan laten uitkeren en ik kan u nu al vertellen dat er aanbieders zijn die een hogere uitkering zullen hebben. U zit niet vast aan Aegon.
Aan uw vragen zie ik dat u duidelijk weet wat u wilt. maar door alle antwoorden die u verzameld heeft, lijkt het er op dat u niet precies weet wat u het beste kan doen. Mijn voorstel is dat u ons gewoon belt. Ik of mijn collega's kunne u in een paar minuten precies vertellen welke mogelijkheden u heeft en wat het beste past in u w situatie. Met die info kunt u vervolgens de juiste kleuze maken. Bellen is kosteloos, we helpen u graag!
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

Rob Jacobs

18 februari 2018 9:46:11

Geachte heer Wolfsen, ik heb 2 verschillende lijfrente opbouwrekeningen bij 2 verschillende partijen. 1 bij Aegon en 1 bij ASR bank. Nu heb ik bij Aegon een variabele rente en bij ASR een vaste rente over de gehele looptijd. Omdat de rente bij ASR erg hoog is, zou ik de tegoeden van Aegon naar ASR over willen boeken, zodat ik over het geheel een (hogere)vaste rente heb. Kan ik dit bedrag zomaar van Aegon naar ASR overboeken en mijn renkening bij Aegon opzeggen, of zitten hier kosten en/of boetes aan verbonden?

reageer op Rob Jacobs

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 februari 2018 12:27:27

Geache heer Jacobs,
U kunt zonder probllemen het geld van de variabele rekening van Aegon overboeken naar een andere bank. Alleen zal ASR u niet over dat bedrag ook die hogere rente geven. Het geld bij ASR staat in een depoisto en daar kunt u niet op bijstorten. U kunt wel een nieuwe depoisto openen tegen de huidige rente maar dat kan bij Aegon ook. En die rente zal lager zijn dan de hogere rente die u in het verleden heeft vastgezet.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Patricia

7 maart 2019 10:18:29

Beste heer Wolfsen,
Ik vroeg mij de volgende twee dingen af: 1. Als ik een bankspaarrekening heb op mijn naam, is het dan mogelijk om stortingen te doen vanaf een en/of rekening? En, omdat de bankspaarrekening op mijn naam staat, moet ik het totaal bedrag van deze stortingen dan aangeven bij de belastingaangifte? Of zijn deze stortingen voor de helft van mijn partner (die mede rekeninghouder van de en/of rekening is waarvan we het geld storten) 2. Kunnen de periodieke uitkeringen, wanneer die van start gaan, worden overgemaakt naar de en/of tegenrekening? Of moet dit naar een rekening waarvan de tenaamstelling overeenkomt met de tenaamstelling van de rekeninghouder van de bankspaarrekening?
Met vriendelijke groet, Patricia Roelofs

reageer op Patricia

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 maart 2019 10:58:37

Beste Patricia,
Een lijfrente is altijd persoonlijk. Dus de fiscus kijkt op wiens naam de lijfrente staat. Alleen diegene kan de lijfrente aftrekken van zijn inkomstenbelasting en die persoon kan later het geld ontvangen en moet over de uitkeringen t.z.t. dan belasting betalen. Hierbij maakt het niet uit of het geld op de rekening van lijfrente eigenaar wordt uitgekeerd of op een gezamenlijke rekening.
Via welke rekening de de lijfrente betaald wordt maakt de fiscus daarbij niks uit. Dus of dat jouw rekening, jullie gezamenlijke rekening of een oude sok is vinden ze niet interessant.
Kortom, jullie zien het (niet onterecht) als gezamenlijk geld en de fiscus kijkt alleen naar de persoon op wiens naam de lijfrente staat.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662