Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » 33% van de Nederlanders trekt lijfrentepremie niet af

33% van de Nederlanders trekt lijfrentepremie niet af

maandag 20 februari 2012 om 17:40:07 Jeroen Wolfsen 6 reacties
lijfrenteNederlanders die sparen voor een pensioenaanvulling middels een lijfrente vergeten massaal hun lijfrentepremie af te trekken van hun inkomstenbelasting en laten zo miljoenen euro's aan belastingvoordeel liggen.
1 op de 3 Nederlanders trekt de premie niet af waardoor er naar schattig 145 miljoen euro aan belastingvoordeel per jaar blijft liggen.

De overheid stimuleert het zelfstandig sparen voor een pensioenaanvulling door dit fiscaal aantrekkelijk te maken. Nederlanders die sparen via een lijfrente, mogen de ingelegde premie aftrekken van hun inkomen waardoor ze nu minder belasting betalen. Daar staat tegenover dat op 65 jarige leeftijd er wel weer belasting moet worden betaalt over de lijfrente-uitkeringen. Omdat de toekomstige belasting lager is dan de belasting waartegen de premie nu wordt afgetrokken, ontstaat er fiscaal voordeel. Miljoenen Nederlanders maken gebruik van dit 'fiscaal gefaciliteerd sparen' voor het pensioen.

1 op 3 trekt lijfrente niet af
Uit onderzoek van MoneyWise.nl blijkt nu dat 1 op de 3 Nederlanders met een lijfrente de inleg niet aftrekt van hun inkomsten. Hierdoor wordt het fiscaal voordeel een fiscaal nadeel, omdat de belastingdienst straks de lijfrente uitkeringen gewoon belast met inkomstenbelasting.
Onder de 2.200 respondenten  gaf 18% aan de lijfrentepremie niet te hebben afgetrokken en nog eens 18% geeft aan niet te weten of ze de lijfrentepremie hebben afgetrokken.
Ook verzekeraars zien dat  zo'n 30% van hun polishouders de premie niet in aftrek heeft genomen.

Miljoenen aan misgelopen belastingvoordeel
In 2010 is er volgens het Centrum voor de Verzekeringsstatistiek voor € 1.1 miljard aan lijfrentepremie betaald. Als we uitgaan van een gemiddelde belastingdruk van 40% laat Nederland voor 145 miljoen euro aan belastingvoordeel liggen. Dit bedrag wordt nog hoger omdat over de lijfrente-uikeringen straks wel inkomstenbelasting moet worden betaald. Ongeacht of de lijfrentepremie in aftrek is genomen of niet.

Belastingaangifte 2011
In deze periode ontvangen vele Nederlanders de oproep van de belastingdienst om hun aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Heeft u lijfrentepremie betaald in 2011, zorg er dan voor dat u deze opvoert als aftrekpost bij de noemer 'uitgaven inkomstenvoorzieningen'.
Houdt er daarbij wel rekening mee dat u niet meer mag aftrekken dan uw jaarruimte 2011 toelaat.

Lijfrentepremie als nog aftrekken
Het is mogelijk om uw aangifte van de afgelopen 5 jaar te herzien zodat u van die jaren alsnog de lijfrentepremie in aftrek kunt nemen.
U dient dan een verzoek om ambthalve vermindering in te dienen.
Meer over verzoek om ambthalve vermindering

Belastingadviseur
Omdat dergelijke trajecten lastig kunnen zijn is het te aller tijden aan te raden een belastingadviseur in de arm te nemen.
De Belasting Aangifte Shop is gespecialiseerd in dit soort trajecten en kan u goed en voordelig bijstaan.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Marja

20 februari 2012 22:02:05

Zowel mijn man als ik hebben een polis bij ASR. deze werd betaald door spaarloon. Zo hebben we twee keer belastinvoordeel volgens de adviseur van ASR. Volgens mij hebben we dit nooit van de belastingdienst teruggehad, maar hoe kan ik zien of het een lijfrenteverzekering is?

reageer op Marja

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 februari 2012 23:09:12

Beste Marja, Je zou het op de polis moeten kunnen vinden maar die teksten zijn vrij technisch en niet bepaald makkelijk leesbaar. Het beste kun je gewoon even bellen met ASR of je adviseur en vragen of het lijfrentepolissen zijn. Als ik het verhaal van dubbel belastingvoordeel hoor door de spaarloonregeling lijkt het hier wel op. Maar het is belangrijk dat je dit zeker weet, dus bellen en vragen. Als je inderdaad de premie voor deze polissen nooit hebt afgetrokken dan moet je hier wel actie ondernemen. Als je zelf je belasting aangifte doet dan moet je in ieder geval de aftrek voor 2011 goed doen. Ben je niet zeker van je situatie, maak dan gebruik van de kennis van de mensen van de belastingaangifteshop. Voor bezoekers van Moneywise.nl bieden zij een speciaal tarief om dit te regelen.

reageer op Jeroen Wolfsen

Chris

1 maart 2012 20:01:21

Beste Jeroen, Via de methode die je noemt kun je tot 5 jaar terug om de belastingaangifte te corrigeren. Is het niet veel gemakkelijker om de inhaalruimte hiervoor te gebruiken, daarmee kun je tot 7 jaar terug. Groeten,
Chris

reageer op Chris

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 maart 2012 23:56:21

Beste Chris,
Ik begrijp je gedachte maar helaas, de reserveringsruimte is alleen van toepassing voor het bedrag dat je dat jaar betaald. Dat bedrag mag gebassseerd zijn op de totale aftrekruimte die je de afgelopen 7 jaar hebt gehad maar niet hebt benut. Het criterium is dus het bedrag dat je daadwerkelijk betaald hebt. Dat mag je in dat jaar aftrekken.
Een andere optie is een zogenaamde saldoverklaring aanvragen, daarmee kun je een gedeelte van de t.z.t. te ontvangen uitkering netto ontvangen.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Chris

4 maart 2012 7:41:58

Beste Jeroen, Bedankt voor je antwoord. Ik moest het een paar keer lezen voordat ik het snapte. Volgens mij zeg je dat je wel 7 jaar terug kan, maar dat je het niet verdeeld over de jaren betaald mag hebben, maar als 1 bedrag bijv in 2011. Toch vraag ik me af hoe de fiscus hiermee omgaat, ik kan wel aantonen dat ik de premie heb betaald.

reageer op Chris

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 maart 2012 11:51:49

Beste Chris,
Je kunt het op deze manier indienen. Als het goed is zal de fiscus je betalingen controleren en in principe dze aftrek niet goedkeuren. Dan zal het teruggedraaid worden. Je hebt het verhaal dan in ieder geval wel bij ze aangezwengeld en vandaar kun je verder in overleg met ze om het op te lossen.
Het is fiscaal gezien niet de juiste route, dat mag duidelijk zijn.
jeroen

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662