Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Zekerheid over je hypotheek vóór de aankoop van je huis

Zekerheid over je hypotheek vóór de aankoop van je huis

woensdag 11 juli 2018 om 20:49:27 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
maximale hypotheekOp zoek naar een huis met een bevestiging van de bank dat je de benodigde hypotheek kunt krijgen op zak. In Scandinavië is het al heel gewoon. Sinds deze week is het in Nederland ook mogelijk om met zekerheid over jouw maximale hypotheek op huizenjacht te gaan. Met de ‘Financierings Belofte’ biedt Florius jou de mogelijkheid om een hypotheekaanbod aan te vragen nog vóór je een huis hebt gevonden. Je weet dan waar je aan toe bent en voor welke bedrag jij gegarandeerd een huis aan kunt kopen. Dat scheelt een hoop stress bij de aankoop van je huis!

Wat kan ik lenen op basis van mijn inkomen?
Het is misschien wel de meest gestelde vraag aan hypotheekadviseurs: wat kan ik maximaal lenen voor een huis? Wie overweegt een huis te kopen, zoekt als eerste uit wat zijn of haar maximale hypotheek is. Dit begint vaak bij het online berekenen van de mogelijkheden (zoals onze hypotheekmodule). Toch is het verstandig om daarna samen met een adviseur hier beter naar te kijken. De adviseur kijkt verder dan alleen het invullen van je inkomen in de hypotheeksoftware. Hij of zij vraagt je dan om jouw inkomensgegevens, zoals een werkgeversverklaring en een loonstrook, en of je verplichtingen als een studieschuld of alimentatie hebt. Op basis hiervan ontvang je een voorlopige berekening van jouw hypotheek en ga je op zoek naar jouw droomhuis.

Helemaal zeker dat je je hypotheek dan rond krijgt, ben je dan nog steeds niet. Tot dat moment heeft namelijk nog geen enkele geldverstrekker jouw inkomensgegevens gezien. En laat dat nou net de partij zijn die het laatste woord heeft. Tot nu toe kijken de meeste geldverstrekkers pas naar jouw inkomensgegevens op het moment dat jij al een huis hebt gekocht. Dat er nu een geldverstrekker is die jouw inkomen al op voorhand beoordeeld, is dan ook zeker bijzonder te noemen.

Zekerheid over mijn maximale hypotheek, en dan?
Met de Financierings Belofte van Florius heb je dus zekerheid om wat jij maximaal kunt lenen, en dus voor welk bedrag jij een huis kunt aankopen. Hierna hoeft Florius alleen nog maar de koopakte en het taxatierapport te beoordelen. Met name de beoordeling van het inkomen en eventuele verplichtingen kan lang duren. En die hobbel is dus al genomen vóór je überhaupt op zoek gaat. Het is dus een kwestie van bieden, onderhandelen, de koop sluiten en een taxatie aanvragen.

Voorwaarden Florius Financierings Belofte
De Florius Financierings Belofte is er alleen voor hypotheken zonder NHG en alleen voor aanvragers die in loondienst zijn met een vast contract of tijdelijk contract met intentieverklaring. De Financierings Belofte is een pilot van Florius, welke nu alleen voor een aankoop in de gemeenten tussen Amersfoort en Enschede aan te vragen is. Het aanbod dat je ontvangt is gegarandeerd, op voorwaarde dat de marktwaarde van het onderpand in het taxatierapport overeenkomt met de koopprijs en jouw maximale hypotheek. Het aanbod is 3 of 12 maanden geldig, afhankelijk van het gekozen hypotheekproduct.

Onafhankelijk advies
Moneywise staat voor onafhankelijk advies en zal ook wanneer jij via ons de Financierings Belofte van Florius wil aanvragen, altijd verder kijken. Wij bekijken niet alleen het aanbod van Florius, maar vergelijken ook de mogelijkheden bij (bijna) alle andere geldverstrekkers. Wanneer je een aanbod krijgt van Florius, dan betekent dit namelijk niet dat je verplicht bent jouw hypotheek via deze geldverstrekker af te sluiten. Via Moneywise kun je met dit gegarandeerde aanbod ook bij andere geldverstrekkers terecht. Ook kun je de Moneywise Hypotheektool gebruiken om jouw hypotheekvorm en rente vast te zetten.

Hypotheekverklaring van Moneywise
Bij Moneywise werken we al langere tijd met een verklaring die je kunt gebruiken om bij de verkopers aan te tonen dat je 'goed bent voor je geld'. We zien dat klanten in een overspannen woningmarkt zoals in de randstad soms gedwongen worden om te kopen zonder ontbindende voorwaarde. Dat is en blijft en risico en we adviseren je dan ook om niet te kopen zonder die ontbindende voorwaarden voor financiering.
Om die reden kunnen we een dossier vooraf ook beoordelen en een verklaring afgeven waarin we aangeven dat de benodigde hypotheek op basis van de door jouw aangeleverde gegevens haalbaar moet zijn. Dat geeft je nog geen 100% zekerheid (de bank bepaalt of je een hypotheek krijgt en niet Moneywise).Maar het kan je wel helpen om de verkopers over de streep te trekken en in te gaan op jouw bod.

* Florius heeft een maximum gesteld aan het aantal Financierings Beloftes dat kan worden aangevraagd in 2018. Ook als dit maximum bereikt is, helpen wij je graag om meer zekerheid te krijgen over jouw maximale hypotheek.


Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662