Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » WOZwaarde en woningwaarde waarde dichter bij elkaar

WOZwaarde en woningwaarde waarde dichter bij elkaar

maandag 24 juni 2019 om 19:16:22 Jeroen Wolfsen 2 reacties
owl-fiscusDe WOZ waarde, die de gemeente ieder jaar vaststelt voor je woning, komt overeen met de prijsontwikkeling op de woningmarkt. Zo blijkt uit onderzoek van de Waarderingskamer en het Kadaster. Meer dan 800.000 woningen zijn door de Waarderingskamer en het Kadaster onderzocht over de periode van 2012 en 2017.  Bij geen enkele gemeente is er sprake van een grote afwijkingen tussen de WOZ waarde en de werkelijke waarde van woningen.


WOZ waarde anders dan woningwaarde

Heel mooi dat onderzoek. Maar als hypotheekadviseurs zien we bij Moneywise dat de huidige WOZ waarde vaak flink lager is dan de prijs die wordt betaald voor de woning. De gemeente gebruikt die hogere verkoopprijs overigens wel om de WOZ waarde van de woning in de jaren daarna aan te passen. De WOZ waarde loopt dus eigenlijk achter op de prijsontwikkeling van de woningmarkt. Vooral bij woningen die wat moeilijker vergelijkbaar zijn is het lastiger voor de gemeente om de WOZ waarde te bepalen. Van een standaard rijtjeshuis waar er regelmatig één van verkocht wordt heeft men meer data dan van bijvoorbeeld een vrijstaande woning met veel grond maar veel achterstallig onderhoud. Daarom kan er een verschil zitten tussen de WOZ waarde en de verkoopprijs van een woning. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van een lagere of hogere WOZ waarde?

WOZ waarde en hypotheek
De WOZ waarde is niet van belang voor het verkrijgen van een hypotheek. Heb je net een huis gekocht en zie je dat de WOZ waarde flink lager is? Geen paniek. Dat wil niet zeggen dat je het huis veel te duur gekocht hebt en dat je geen hypotheek zou kunnen krijgen. De waarde van een woning voor een hypotheek wordt bepaald door het taxatierapport en niet de WOZ waarde.

Hogere  of lagere WOZ waarde dan de koopprijs
Is de Woz waarde die de gemeente toekent hoger dan de prijs die je voor de woning hebt betaald. Dan kan dat een indicatie zijn dat je het huis goedkoop hebt gekocht. Maar zoals gezegd, het taxatierapport moet daar uitsluitsel over geven. Met dat bedrag wordt rekening gehouden voor het bepalen van de maximale hoogte van de hypotheek.  Een hogere WOZ waarde heeft eerder nadelen dan voordelen. Zo worden gemeentelijke belastingen en waterschapslasten gebaseerd op die WOZ waarde. Hoe hoger die is, des te meer je moet betalen. Daarnaast is het zo dat de WOZ waarde bepaalt hoeveel eigenwoningforfait van toepassing is.

WOZ en eigenwoningforfait
Het eigenwoningforfait is een fiscale bijtelling op je inkomen als je eigen huis hebt. Je inkomen wordt fictief verhoogd waardoor je over een hoger bedrag belasting moet betalen. Hoe hoger de WOZ waarde hoe hoger je eigen woningforfait. Dus mocht de  gemeente je WOZ waarde lager inschatten dan de koopprijs dan is dat dus goed nieuws. Geen bezwaar aantekenen dus. Dat valt wel te overwegen als je van mening bent dat de gemeente je huis veel te hoog heeft getaxeerd voor de WOZ waarde.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Ellen Vroomen

6 november 2019 12:53:33

Beste Jeroen, dank voor je duidelijke blog. Ik heb een vraag over de woz waarde van woningen als er meerdere woningen in dezelfde VvE met duokoop verkocht gaan worden. Betekent dit iets voor de woz waarde van de andere huizen, en is dat dan gunstig of ongunstig?

reageer op Ellen Vroomen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 november 2019 14:05:10

Ellen,
Dat durf ik echt niet te zeggen. Dat is meer een vraag voor een ter plaatse bekende makelaar. Het lijkt mij eerlijk gezegd geen gevolgen te hebben.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662