Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Woning met restschuld? Profiteer tot 31-12-2017 van gunstige regels

Woning met restschuld? Profiteer tot 31-12-2017 van gunstige regels

vrijdag 30 juni 2017 om 09:53:06 Marije Hellemons nog geen reacties
huis onder waterIn 2012 is er een regeling ingesteld voor mensen met een woning met daarop een restschuld. Door de crisis waren veel woningen minder waard dan de hypotheek die er op zit. Hierdoor konden mensen hun huis niet verkopen. En dat is slecht voor de economie omdat de woningmarkt dan stil komt te staan.

De restschuld regeling werd ingevoerd om consumenten met een huis onder water de mogelijkheid te geven hun huis toch te verkopen met restschuld. Die restschuld kan dan meegefinancierd worden in een nieuwe hypotheek. Op die manier probeerde de regering de verkoop van woningen weer op gang te krijgen. Het is echter een tijdelijke regeling tot 31-12-2017.

Restschuldregeling wordt niet verlengd
Vereniging eigen huis had de staatssecretaris gevraagd om een verlenging maar daar ziet Wiebes geen aanleiding voor. Dus dat betekent dat je nog een half jaar de tijd hebt om je huis met restschuld te verkopen. Daarna wordt de regeling minder interessant.

Twijfel je over verkopen met restschuld?
Zit je na te denken over verkoop, maar hik je aan tegen die restschuld? Denk dan toch nog een keer goed na over verkoop….beter nu dan straks…
Na 2018 is mag je de rente op een restschuld niet meer aftrekken.

De rente op een restschuld is aftrekbaar maar dit verandert in 2018
Over het geld dat je leent om een restschuld af te betalen moet je natuurlijk rente betalen. Het is goed om te weten dat die rente aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Net als de hypotheekrente op je hypotheek. Hierbij moeten we 3 periodes onderscheiden:

  •  Is de rente van deze gefinancierde restschuld ontstaan tussen 2012 en 2014, dan is de rente gedurende 10 jaar aftrekbaar.

  •  Is deze restschuld ontstaan tussen 2015 en 2017, dan geldt dit voor een periode van 15 jaar.

  • Ontstaat de restschuld na 31 december 2017? Dan wordt de restschuld onderdeel van het vermogen in box 3, en mag dus in aftrek gebracht worden van het vermogen dat eventueel aanwezig is in box 3. Je betaalt dan in box 3 minder belasting. Dit is alleen geldig voor mensen met een vermogen dat na de vrijstelling wordt belast in box 3.

Hoe werkt de restschuldregeling?
Heb je onvoldoende eigen middelen om de restschuld zelf te betalen, dan kun je onderzoeken of je geld kunt lenen om de restschuld terug te betalen. Daarvoor zijn er 2 mogelijkheden. Je kunt een persoonlijke lening sluiten of je kunt de restschuld meefinancieren bij een nieuwe hypotheek.

Een lening afsluiten om restschuld terug te betalen
Kun je zelf niet de restschuld terugbetalen? Dan kun je een persoonlijke lening afsluiten.  Dat wordt vooral gedaan door mensen die geen nieuw huis kopen. De rente op een persoonlijke lening is namelijk iets hoger dan de rente op een hypotheek.
Er zijn meerdere banken en financieringsmaatschappijen waar je zo’n lening af kunt sluiten. Via Moneywise kun heel makkelijk alle persoonlijke leningen vergelijken en afsluiten. Ga hiervoor naar de volgende pagina: https://www.moneywise.nl/lenen/

De restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek
Koop je wel een nieuw huis dan is het mogelijk om de restschuld van je oude woning mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Niet alle geldverstrekkers werken hier echter aan mee. Dit is namelijk niet verplicht. Het is bij een hypotheek met NHG ook mogelijk om restschuld mee te financieren. Er is verschil in de voorwaarden voor een restschuld financiering met en zonder NHG. De hoofdregel is dat er in geval van een restschuld maximaal 115% gefinancierd mag worden van de waarde van de woning. Van de nieuwe woning kan je maximaal 101% van de aankoopwaarde financieren. Ondanks de restschuld heb je dus altijd eigen geld nodig voor de aankoop van de nieuwe woning.

Vragen over hypotheek met restschuld?
De hypotheekexperts van Moneywise.nl kunnen je adviseren over de mogelijkheden m.b.t. je restschuld. Bel hiervoor 085-760 7610 of neem contact op via email: hypotheken@moneywise.nl

 

 
Marije Hellemons

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662