Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Welke rentevast periode voor de hypotheek wordt het meest gekozen?

Welke rentevast periode voor de hypotheek wordt het meest gekozen?

woensdag 16 augustus 2017 om 15:39:13 Jeroen Wolfsen 2 reacties
renteOp dit moment is de hypotheek met een rente van 10 jaar vast veruit het meest gekozen. Waarom kiest 41,97% voor deze rentevariant? En wat kiest de rest van Nederland voor rentevast periode? Is het met deze lage rente niet veel slimmer om te kiezen voor een langere rente?

Lage rente
De hypotheek rente staat nu al geruime tijd historisch laag. De hypotheekrente is de laatste weken iets geklommen maar staat nog steeds laag, vergeleken met een aantal jaren gelden.
De rente voor een NHG hypotheek van 10 jaar vast bedraagt op dit moment ongeveer 1,8%. De rente voor 20 jaar vast is ongeveer 2,3%. De rente voor een hypotheek tot 101% van de waarde van de woning is hoger. Tien jaar vast kost ongeveer2,4% en 20 jaar kost 3,1%.
De rente voor 5 jaar vast voor een NHG hypotheek bedraagt ongeveer 1,4% en 2% voor een hypotheek zonder NHG.
De rente voor een korte rentevastperiode is dus lager maar heel veel scheelt het niet. En dat is natuurlijk een belangrijke reden waarom mensen kiezen voor een lange rentevast periode van 10 en zelfs 20 jaar.

Minder lenen bij korte rente
Wat veel mensen niet weten en vaak pas ontdekken als ze in gesprek gaan met een hypotheekadviseur is dat met een korte rente minder kunnen lenen. Eigenlijk best vreemd. De rente voor 5 jaar vast is lager dan voor 10 jaar vast. De maandlasten zijn dus ook lager en toch kun je minder lenen. Dat komt omdat per wet is bepaald dat mensen die kiezen voor een korte rentevastperiode beschermd moeten worden tegen rentestijgingen. De rente kan immers in korte tijd omhoog gaan en dan kan het zijn dat de maandlasten niet meer te betalen zijn. Daarom moeten banken verplicht de maximale hypotheek berekenen op basis van 5% toetsrente. En dan kan je dus minder lenen dan je kan bij een rente van 10 jaar.
Deze hogere toetsrente bij korte looptijd is de belangrijkste reden dat veel mensen kiezen voor een hypotheek van 10 jaar vast.
Er zijn namelijk best veel mensen die een kortere rente willen maar dan niet het gewenste bedrag kunnen lenen en daarom kiezen voor 10 jaar vast.

Rente voor 20 jaar vast
In 38,6 van de hypotheken kiest men een rente van 20 jaar vast. Dat is niet vreemd gezien de lage rente voor zo’n lange rentevast periode. Veel mensen die voor lange tijd zekerheid zoeken kiezen voor 20 jaar vast. Zeker als je van plan bent om lange tijd in het huis te blijven wonen kan dat interessant zijn.

Andere rentelooptijden
De rente vast zetten voor 30 jaar gebeurt in 7,54% van de gevallen. Dat zijn de echte zekerheidszoekers die nu willen profiteren van de lage rentestand en de hypotheek letterlijk in de kast willen leggen. Hiermee hoeven ze nooit meer om te kijken naar hun hypotheek en weten ze de hele looptijd van de hypotheek wat hun maandlasten zijn. En daar valt zeker iets voor te zeggen.
Ongeveer 4,5% kiest voor 15 jaar vast. Een mooie tussenvorm van 10 en 20 jaar. Het restant kiest voor korte looptijden onder de 10 jaar. Bij elkaar is dat nog geen 8%.

Hypotheekrente vergelijken
Wil je ook de rente voor verschillende looptijden goed op een rij zetten en vergelijken. Maak dan gebruik van onze gratis hypotheekrentevergelijker.


Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

hannema

8 februari 2018 15:27:02

mijn zoon kan een hypotheek krijgen van 182.00 met looptijd 10 jaar.wil jij 20 jaar looptijd wordt het hypotheekbedrag.....174.00 !! is dit correct??? vr,gr Nick

reageer op hannema

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 februari 2018 9:18:56

Beste Nick,

Dat kan inderdaad kloppen. De hoogte van de hypotheek wotrdt bepaald door je inkomen maar ook de rente die je kiest heeft invloed op de hoogte van de hypotheek. Hoe hoger het rentepercentage, hoe hoger de maandlast en des te minder kun je lenen. En als je de rente 20 jaar vastzet betaald je meer rente dan bij 10 jaar. Op zich een logische gedachte.

Maar let op: er zitten rare hobbels in dat verhaal. Zo kun je bij een rente van 1,99% minder lenen dan bij een rente van 2.01%. Dat komt omdat vanaf 2% er met andere bedragen gerekend wordt. En dat zelfde geld voor een rente net boven of onder de 2.5%.

Door te 'spelen' met verschillende rentes kunnen we voor je zoon het maximale hypotheekbedrag regelen. Het is echt de moeite waard om hier goed naar te kijekn want het kan inderdaad duizenden euro's schelen.

Als je het prettig vind mag je altijd even bellen (of je zoon). We leggen het graag uit. Daarnaast is hypotheekadvies bij Moneywise veel goedkoper dan bij de meeste aanbieders1. Wij regelen de complete hypotheek (advies en bemiddeling) voor 1250 euro.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662