Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Wat is de woonlastenfaciliteit van het NHG?

Wat is de woonlastenfaciliteit van het NHG?

vrijdag 16 maart 2018 om 10:53:27 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
onder waterAls je een huis koopt moet je natuurlijk hiervoor rente en meestal ook aflossing betalen. Maar wat nu als je deze maandlasten tijdelijk niet kunt betalen? Bijvoorbeeld omdat je werkloos wordt, arbeidsongeschiktheid, een echtscheiding of het overlijden van je partner. Wat zijn dan de mogelijkheden om te zorgen dat je niet in de problemen komt en achterstand oploopt op de hypotheek? Heb je een hypotheek onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kun je gebruik maken van de woonlastenfaciliteit.

Neem contact op met je bank
Het eerste wat je moet als je aan ziet komen dat je tijdelijk je maandlasten van je hypotheek niet meer kan betalen, is contact op nemen met je bank. Voor een hypotheek onder NHG geldt dat de bank aan de hand van een rekenmodel kan bepalen welk deel van de maandlasten je nog wel kan betalen.
Het deel dat je niet meer kan betalen, mag je uitstellen. Het bedrag mag echter niet hoger worden dan 9% van je NHG hypotheek. Je hypotheekschuld wordt dus hoger en je zult dit in de toekomst dus terug moeten betalen aan de bank. Daar moet je dus een afspraak over maken met de bank.
Op die manier wordt voorkomen dat je meteen je huis moet verkopen als je tijdelijk in de financiële problemen zit. Je kunt dus deze periode overbruggen. Maar ga wel in gesprek met je bank hierover.

NHG woonlastenfaciliteit vanaf 2009
De woonlasten faciliteit is mogelijk als je een hypotheek hebt vanaf 1 juli 2009. Heb je een hypotheek van voor die tijd dan moet je uiteraard nog steeds in overleg met de bank maar kun je geen gebruik maken van de woonlastenfaciliteit

Voorbeeld woonlastenfaciliteit
Stel je hebt een NHG hypotheek van: € 250.000. Je betaalt hiervoor maandelijks € 1.200.
Helaas wordt je werkloos en gaat je fors achteruit in inkomen. Je gaat in overleg met de bank en uit het rekenmodel blijkt dat je maandelijks € 600 kunt betalen. Je loopt dus iedere maand een betalingsachterstand op van € 600.
Deze betalingsachterstand mag oplopen tot maximaal € 22.500 (9% van € 250.000). Dat betekent dat je ongeveer 3 jaar de tijd hebt om te zorgen dat je inkomen weer voldoende is. Zodra je inkomen weer voldoende is zal de oude maandlast van € 1.200 weer betaald moeten worden en daarboven op moet je de opgebouwde betalings-achterstand af gaan lossen. Hierover maak je dan een afspraak met de bank.

Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662