Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Wat betekent het Coronavirus voor de huizenmarkt en je hypotheek?

Wat betekent het Coronavirus voor de huizenmarkt en je hypotheek?

woensdag 18 maart 2020 om 21:49:48 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
shutterstock_744994129Het kon niet op met de huizenmarkt de afgelopen twee, drie jaar. De prijs voor woningen steeg de pan uit. Kopers stonden in de rij om een huis te kopen geholpen door de extreem lage hypotheekrente. Maar nu gebeuren er dingen die in geen enkel economie boekje staan. De economie lijdt flink onder het virus. Wat zijn de gevolgen van het Coronavirus als je op zoek bent naar een woning, je huis wil verkopen of een hypotheek wil afsluiten?

Gaat de hypotheekrente omhoog?
De rente is extreem laag. Een hypotheek met een rentevastperiode van 10 jaar op basis van NHG kun je afsluiten voor minder dan 1%. Om precies te zijn, bij Lloyds bank is de hypotheekrente nu 0,95%. Maar de rente op de kapitaalmarkt stijgt de laatste dagen. Op 9 maart was de rente nog -0,674%. Op 17 maart stond de rente op -0.137%. Nog steeds een negatieve rente maar wel een stijging van meer dan een half procent! Dat zijn forse stappen omhoog.

Het is wachten op de eerste geldverstrekker die de rente gaat verhogen. Maar het zal niet uitblijven, is mijn mening. Tenminste voor de korte termijn. Verder kijken durf ik niet en kan ik niet. En het is maar de vraag wie dat wel kan. In dit soort tijden kun je niet uitgaan van kennis uit het verleden. Maar laten we ons zelf niet gek maken. Als de rente voor een hypotheek van 10 jaar stijgt van 0,95% naar bijvoorbeeld 1,35% dan is dat een forse stijging maar nog steeds een extreem lage rente. Dat is dan nog wel steeds het goede nieuws.

Stort de huizenmarkt in?
Als de economie een draai om de oren krijgt, heeft dat altijd invloed op de huizenprijzen. Maar dit is geen draai om de oren. Dit is een dreun en een harde ook. En dat zal ook de huizenmarkt merken. Kopers worden voorzichtiger. Een klant van ons had de woning verkocht maar de kopers wilden uiteindelijk toch niet tekenen omdat ze hun eigen woning nog niet verkocht hadden. Dat gebeurde een maand geleden niet zo snel. Ik hoor ook dat verkopers bezichtigingen afzeggen omdat ze geen andere mensen in huis willen. Maar ook kopers zijn minder actief en blijven binnen.
Overbieden was de laatste tijd standaard. Deed je niet mee dan ging er iemand anders met het pand vandoor. Dat kan nu gaan veranderen. Maar tegelijkertijd geldt: de rente is nog steeds laag en de vraag is groter dan het aanbod.

De grote vraag is: hoe lang gaat het Coronavirus aanhouden? Als het slechts tijdelijk is en alles valt mee dan zal het weinig invloed hebben op de huizenmarkt. Maar als het echt misgaat in de economie waardoor bedrijven failliet gaan en mensen hun baan verliezen, dan gaat dat zeker negatieve invloed op de woningmarkt hebben. De toekomst zal het uitwijzen.

Kan ik nog wel een hypotheek afsluiten?
Natuurlijk volgen banken wat er gebeurt op de huizenmarkt. Maar ze zijn zeker nog niet in beweging gekomen om daadwerkelijk iets te gaan doen dat invloed heeft op het verkrijgen van een hypotheek. De spelregels zijn de laatste jaren flink aangepast. Je kunt nu veel minder lenen dan een paar jaar geleden. Ik verwacht niet dat banken de komende tijd strenger gaan worden als je een hypotheek af wilt sluiten.

Notaris sluit de deuren
Wel kan het zijn dat het gewoon lastiger wordt om een hypotheek af te sluiten. De eerste notarissen hebben al aangegeven de deuren te sluiten. En zonder notaris kun je geen woning kopen en een hypotheek afsluiten. Taxateurs staan waarschijnlijk ook niet meer te springen om de hele dag woningen te bekijken. En zonder taxatie gaat een bank geen akkoord geven op een hypotheek. Banken zijn nu nog open maar ik sluit niet uit dat ook deze de deuren gaan sluiten.

Hypotheekadvies online
Nu we ons steeds meer beseffen dat we het contact met andere mensen moeten beperken, is het ook niet verstandig om je hypotheek aan tafel met een hypotheekadviseur te regelen. En dat is ook niet nodig. Steeds meer hypotheken worden online gesloten. Bij Moneywise geven we al jaren hypotheekadvies online. En dat wordt door onze klanten als zeer prettig ervaren. Op je gemak, wanneer het jou uitkomt en zonder dat je de deur er voor uit hoeft. Vragen stel je telefonisch, per mail of Whatsapp. Benodigde stukken zoals salarisstroken en koopovereenkomst kun je veilig en makkelijk uploaden in je persoonlijke hypotheekdossier. Wij gaan verder met dat wat we al jaren doen: online hypotheekadvies waarbij we alles uit de kast halen om voor jou de beste hypotheek te vinden.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662