Hypotheken

Waar moet je op letten als je een appartement koopt?

Annika Zeeman dinsdag 22 augustus 2017 - bijgewerkt op: 24 augustus 2017
Als je een appartement koopt, koop je een woning waarbij je te maken krijgt met een paar afwijkende spelregels. Er zijn, als we dat vergelijken met een normale rijtjeswoning, twee-onder-één-kapper of vrijstaande woning nogal wat verschillen. Bij een appartement zijn er namelijk meerdere eigenaars. En jij koopt een gebruiksrecht op een deel van dat pand. Je wordt dus mede eigenaar van het hele pand. Net als de andere bewoners.

Uiteraard heb je binnen het totale gebouw je eigen plekje: je woning.
Maar omdat je mede-eigenaar bent, moet je ook meebetalen aan het onderhoud en andere lasten van het totale pand. Je kunt dan denken aan het onderhoud van liften en technische installaties, maar ook schilderwerk en het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes.

Vereniging van Eigenaren
Dat onderhoud en beheer van een appartementsgebouw gebeurt door een Vereniging van Eigenaren. Deze vereniging is verplicht. Elk gebouw dat wordt gesplitst in appartementen kent een Vereniging van Eigenaren. Door het kopen van een appartement wordt je automatisch lid van deze vereniging.

Rechten en plichten
De rechten en plichten die je hebt, liggen vast in de ‘splitsingsakte’ en de reglementen. Zo wordt er in die akte bijvoorbeeld bepaald hoeveel jij per jaar moet bijdragen aan de kosten van het gebouw. Maar vergis je ook niet in de andere regels die kunnen gelden.
Bij een appartement kan het bijvoorbeeld verboden zijn je appartement te verhuren. Zowel voor een langere periode of via Airbnb. Misschien mag je geen houten vloer in je appartement leggen in verband met geluidsoverlast. Heb je een hond? Lees dan even goed door wat het reglement daarover zegt. Soms zijn honden verboden.
Minimaal eenmaal per jaar moet de vereniging vergaderen. Alle eigenaren van een appartement in het bewuste pand kunnen deze ledenvergadering bijwonen en hebben stemrecht.

Onderhoudsfonds controleren
De Vereniging van Eigenaren is ook verplicht een onderhoudsfonds te hebben. Een onderhoudsfonds is een financiële reserve om de kosten van groot onderhoud te financieren. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van de buitenkant van het pand, het vervangen van de lift of centrale verwarmingsinstallatie, etc. Als eigenaar betaal je hiervoor iedere maand een bedrag aan de Vereniging van Eigenaren.
Zit er te weinig geld in het fonds en moet er een flinke reparatie plaatsvinden, dan kan je dus te maken krijgen met onverwachte hoge kosten.

Het geld dat je hebt ingelegd, kun je bij verkoop van het pand niet opnemen. Dit aandeel blijft dus eigendom van de Vereniging van Eigenaren. Als koper neem je de reserve dus over. Controleer altijd hoe de vereniging er voor staat. Dat voorkomt flinke financiële tegenvallers.

Hypotheek voor een appartement
Banken verstrekken een normale hypotheek voor een appartement. Wel moet uit het taxatierapport blijken dat de staat van het pand goed is en dat er een actieve Vereniging van Eigenaren is. We komen regelmatig nog 'slapende verenigingen' tegen. Dat is voor de meeste banken een probleem omdat ze onvoldoende inzicht hebben in de staat en daarmee de waarde van het pand. Afhankelijk van het taxatierapport kan het zijn dat de bank eist dat vereniging weer actief wordt.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube